Home
Blog
Opmerkelijk
Ondersteboven watervallen, ze bestaan

Ondersteboven watervallen, ze bestaan

op 12 februari 2015
1 minuut leestijd
Ondersteboven watervallen, ze bestaan

We hebben al heel wat bijzondere watervallen voorbij zien komen, van een waterval die in het niets uitkomt, een drie-delige waterval tot een waterval die parallel loopt met een rivier. Maar van dit type waterval hadden we nog niet eerder gehoord: ondersteboven watervallen.

Een waterval die ondersteboven loopt, het spreekt tegen, maar eigenlijk zijn ze heel natuurlijk, al zijn ze zeldzaam. In werkelijkheid zijn het watervallen waar sterke windstoten tegenaan slaan, waardoor de stroom van de waterval naar boven of achteruit geblazen wordt. Het is dus in feite een optische illusie.

Hieronder zie je wat beelden van ondersteboven watervallen over de hele wereld:

Kinder Falls, Verenigd Koninkrijk

De Kinder Falls, in de buurt van Hayfield, valt normaal gesproken zo'n 25 meter naar beneden, maar op een winderige dag kan de Kinder rivier gestopt worden en teruggeblazen worden boven op het Kinder Scout Plateau.

Cliffs of Moher, Ierland

De Cliffs of Moher, aan de westkust van Ierland, zijn sowieso de moeite waard om te zien op een normale dag, maar op een dag met veel wind kun je hier ondersteboven watervallen zien.

Rjúkandi waterval, IJsland

 

De Rjúkandi waterval ligt in de Eyjafjöll bergketen, een van de meest winderige gebieden van IJsland. Volgens Iceland Magazine komt een ondersteboven waterval hier dan ook regelmatig voor.

Salto del Arco Iris, Chili

 

Meer blogs