Home
Blog
Bestemmingen
Ciudad Perdida Trek in Colombia

Ciudad Perdida Trek in Colombia

3 minuten leestijd
Ciudad Perdida Trek in Colombia

Het staat niet voor niets in de top 20 ‘must do’s in Colombia’ volgens de Lonely Planet. De hike naar de Ciudad Perdida (Spaans voor de Verloren Stad) is er eentje die je bij zal blijven. Het is één van de beste meerdaagse hikes die je kan doen in Colombia. Of zelfs - volgens sommigen - de beste in Zuid-Amerika!

De Ciudad Perdida is een archeologische site middenin de jungle met opgravingen van een eeuwenoude Indianen stad. Hoewel de opgravingen en de historie zeker de moeite waard zijn, is de hike er naartoe het eigenlijke hoogtepunt. Dwars door de dichtbegroeide jungle wandel je door het prachtige natuurgebied van de Sierra Nevada de Santa Marta. De Buritaca rivier zal je meermalen doorkruisen, iets dat per seizoen een verschillende ervaring zal opleveren. Van slechts een natte voet, tot aan je middel met je tas boven je hoofd de rivier doorwaden, hoe dan ook het avontuur is verzekerd!

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Alleen te voet

De stad kan alleen te voet worden bereikt. Dus geen tourbussen vol toeristen of verharde wegen. Maximaal 180 personen per dag mogen het terrein op, hoewel de trek populair is zal je niet het overvolle gevoel hebben wat bij andere Unesco sites het geval kan zijn. De trek kun je in minimaal 4 dagen en maximaal 6 dagen doen. Het hangt van je fitheid af hoeveel dagen je kiest. Als je voor de 4 dagen gaat, hike je op de kortste dag 7,5 km en op de langste dag 15 km. Als je er meer dagen aan toevoegt heb je iets meer rust en zal je wat minder kilometers per dag afleggen. Of je nu voor de 4, 5 of 6 daagse trek gaat, de prijs blijft hetzelfde bij alle aanbieders; 1.100.000 pesos (om en nabij 311,- Euro, jan 2019). De overgrote meerderheid van de mensen gaat voor de 4-daagse trek.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Dag 1

Op de eerste dag word je opgepikt met een 4x4 en rijd je naar het dorpje Machete Pelao (ook wel bekend als Mamey). Hier zal je kennismaken met de groep waar je de komende dagen mee zal trekken. De hike is ongeveer 8 km en leid je door een glooiend boerenlandschap naar het eerste kampement. Deze dag loop je veel door onbeschutte plekken dus een pet en zonnebrandcrème worden van harte aangeraden. In het kamp wordt er goed voor je gezorgd, eten is er in overvloed en er zijn douches om je na een hike-dag op te frissen. Je slaapt in stapelbedden of hangmatten, voorzien van klamboes dus geen angst voor creepy jungle insecten. Toch is een flesje anti-muggen spray geen overbodige luxe.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Dag 2

De wekker gaat om 05:00, ja de dagen in de jungle beginnen vroeg! Vandaag wordt er 15 km gelopen, een flinke dag die redelijk vlak start maar dan volgt met een behoorlijke steile helling. Gelukkig kan iedereen in zijn/haar eigen tempo lopen en zijn er voldoende momenten om even op adem te komen, wat te drinken en een stuk watermeloen te eten. Tijdens het wandelen geeft de gids veel informatie over de Kogi stam die in het natuurreservaat leeft. Je zal ook langs een dorpje van deze inheemse bewoners lopen. Halverwege stop je voor de lunch en een duik in de rivier. Om vervolgens de rest van de wandeling voornamelijk af te dalen naar het laatste kamp voor de Ciudad Perdida.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Dag 3

Wederom is het opstaan terwijl het nog donker is, met sterke koffie en een goed ontbijt in je maag vertrek je naar de Ciudad Perdida. Na 1 km doorkruis je de rivier en begint de trap met 1200 treden naar de ingang van de stad. Even bikkelen maar dan ben je boven en zal de gids een uitgebreide rondleiding geven over het terrein. Je hebt ongeveer 2 uurtjes de tijd om rond te lopen en foto’s te maken van deze historische plek. De hike van vandaag is 14 kilometer en brengt je, via dezelfde weg als je gekomen bent, naar een kamp aan de rivier. Waar je in het kristalheldere water kan afkoelen van een lange dag in de vochtige jungle. In de avond heb je de kans om met een lokale Kogi man te praten over hoe hij de wereld ziet en het toerisme in zijn gebied ervaart.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Dag 4

De laatste 13 kilometers. Wederom in alle vroegte uit bed, wandelschoenen en de nog vochtige kleding van de vorige dag weer aan en op pad! Je legt grotendeels dezelfde weg af als de eerste dag. Dus de afdaling van dag 1, ga je nu weer omhoog. Maar met lekkere fruitsnacks en zo nu en dan een pauze en een duik in de rivier vliegt de dag voorbij. In het dorpje Mamey geniet je van een welverdiende lunch en een biertje voor de liefhebber om de prestatie met elkaar te vieren. Rond een uur of 15:00-16:00 ben je weer terug in Santa Marta.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Hoe kies ik een tour?

Het is (helaas) niet mogelijk om deze hike zonder georganiseerde tour en gids te doen. In de stad Santa Marta vind je alle touroperators die deze trek voor je kunnen regelen. Maar ook online kun je alles vinden. De prijs is gelijk bij alle aanbieders en er zijn eigenlijk geen grote verschillen. Je slaapt veelal in dezelfde kampementen, eet hetzelfde eten en loopt dezelfde route. Er kunnen wel wat verschillen zijn in de grootte van de groep en de gidsen. Je kan kiezen voor een tour met inheemse gidsen van de Kogi Indianenstam (Wiwa Tour), of voor een operator die gebruikt maakt van lokale gidsen uit de omgeving (Expotur, Magic Tour, Baquianos). Als je Spaans niet zo goed is, dan is het handig om te vragen of de gids Engels spreekt en als dat niet het geval is, of er een vertaler mee gaat.

Top reizen naar Ciudad Perdida

Reisorganisaties met reizen naar Ciudad Perdida

Meer blogs over Ciudad Perdida

Beoordelingen van Colombia

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9
Cultuur
8.5
Stranden
9
Steden
8.8
Eten & drinken
7.8
Activiteiten
8