Als je denkt dat in de jungle verborgen inheemse steden iets zijn van Indiana Jones of Tomb Raider films...think again! In het Noorden van Colombia, vlakbij de stad Santa Marta aan de Caribische kust, vind je de ‘Sierra Nevada de Santa Marta’. In deze met jungle bedekte bergen ligt de Ciudad Perdida, ‘The Lost City’.
Fervente hikers onder ons kunnen hun hart ophalen, want deze verborgen stad is alleen wandelend te bereiken. Een 4-6 daagse trek brengt je diep in de jungle waar deze bijzondere eeuwenoude Tairona stad te vinden is.
De bergen van de Sierra Nevada worden al eeuwen bevolkt door de Tairona Indianen. 650 v. Chr. werden de eerste stenen gelegd voor de stad die nu bekend staat als La Ciudad Perdida. De Tairona’s noemen de stad 'Teyuna', maar het staat ook bekend als 'Buritaca 200' en 'El Infierno Verde' (De Groene Hel, daarover straks meer). Op 1200 meter boven zeeniveau, tussen de besneeuwde pieken van Cristóbal Colón en Simón Bolívar (beide 5775 meter), werd de stad het epicentrum van de Tairona beschaving. Men schat in dat er tijdens de hoogtijdagen tussen de 2.000 en 8.000 mensen hebben gewoond. De Tairona’s waren vakmensen als het ging om het vervaardigen van kunstobjecten en sieraden van goud en edelstenen. Het was een bloeiende zelfvoorzienende beschaving die een teruggetrokken bestaan leidde.
Met de komst van de Spaanse kolonisten veranderde veel in Colombia. In eerste instantie handelden de Tairona’s met de Spanjaarden, die nieuwe fascinerende muziekinstrumenten meebrachten. Maar naarmate de interesse in het goud van de Tairona’s groeide, veranderde ook de houding van de kolonisten. Onder dwang en druk verslechterde de relatie. Daarnaast brachten de Spanjaarden ziekten als pokken, mazelen en syfilis mee. De inheemse bevolking was hier niet tegen bestand en kwamen met velen tegelijk te overlijden. De lokale sjamanen konden deze ziekten niet genezen en waren ervan overtuigd dat er een vloek over hun stad heerste. Waarschijnlijk werd om deze reden de stad verlaten en trokken de overlevenden verder de jungle en hoger de bergen in. De Spanjaarden hebben de Ciudad Perdida nooit gevonden, de stad met haar schatten werd achtergelaten en overgeleverd aan de jungle.
350 jaar lang bleef het stil rondom de Ciudad Perdida. Niemand, behalve de Tairona’s wist van het bestaan. Tot op een dag in 1972, waarop een vader en zijn zoon diep de jungle in trokken om te jagen. Per toeval stuitten zij op de 1200 traptreden die naar de toegang van de stad leiden. Compleet begroeid en bedekt met mos ontdekten zij na al die jaren het best bewaarde geheim van de Tairona’s. Ze hielden hun vondst niet stil en al snel maakten meer mensen de lange intense tocht door de jungle om met eigen ogen te zien wat zich daar verborgen hield. Het duurde niet lang voordat de eerste scheppen de grond in gingen om te zoeken naar de schatten die er verborgen lagen in de graven. Toen de eerste waardevolle objecten aan het licht kwamen ontstond er een ware goudkoorts en de ‘Guaqueros’ (grafrovers) roofden een groot deel van de stad leeg. Uit deze tijd stamt ook de naam El Infierno Verde, de groene hel. Naast het feit dat de tocht naar de verborgen stad ontzettend intensief was (dichtbegroeide jungle, geen paden, wilde dieren, insecten, hoge temperaturen, rivieren die overgestoken moesten worden) ontstond er ook een gewelddadige ‘wild west’ situatie waarin de Guaqueros niet terugdeinsden om elkaar te vermoorden om de opgegraven schatten af te pakken.
Pas in 1976 kwam de Colombiaanse regering in actie tegen de grafrovers en werden er archeologen toegelaten die het gebied in kaart brachten en begonnen aan de restauratie en conservering. Toerisme kwam ook op gang, maar lange tijd is het gebied onveilig geweest vanwege conflicten tussen paramilitairen en guerillas zoals de FARC en de ELN en het regeringsleger. De regio rondom de Ciudad Perdida werd gebruikt voor de productie van cocaïne en lange tijd was het niet veilig om de stad te bezoeken. Inmiddels is de overheid erin geslaagd om het verbouwen van cocaïne een halt toe te roepen en in plaats daarvan de lokale bevolking te laten profiteren van het toerisme. Sinds 2005 zijn de conflicten gesust en is het gebied goed toegankelijk voor toeristen en kan je één van de beste hikes in Colombia maken naar deze bijzondere plek.
Vandaag de dag kan je een deel (3.000 m2) van deze archeologische plek zien, het grootste deel (geschat op 9.000 m2) van de stad ligt nog onder de grond. De stad zoals deze nu kan worden bezocht bestaat uit 169 stenen cirkelvormige terrassen. Je vind er huizen, pleinen, paden, trappen, afwateringskanalen en in het belangrijkste centrum de ceremoniële terrassen. De architectuur van de Tairona’s in uniek en zeker een bezoek waard!
De Ciudad Perdida is gelegen in het noorden van Colombia, diep in de jungle. De dichtstbijzijnde grote stad is Santa Marta, waar je naartoe kan vliegen vanuit Bogota. Hier vandaan vertrekken de tours naar het dorpje Machete Pelao (ook wel bekend als Mamey). Vanaf hier begint de wandeling naar de Ciudad Perdida.
Het was een mooie rondreis, maar met een paar echt slechte hotels.
De groep was leuk en de gids deed goed haar best en heeft ons goed geholpen toen mijn man een dokter nodig had.
Jammer dat Tui ons niet informeerde over de verplichte MIG verklaring., toen ik daar voor belde moesten ze het op Google opzoeken. Een link plaatsen lijkt mij niet zo moeilijk.
En ook jammer dat je als je een rondreis boekt niets hebt aan de Tui app.
Een prachtige rondreis met als hoogtepunten: de zout kathedraal Zipaquira, San Agustin met de beelden in het archologisch park, de oude havenstad Cartagena en de stad van de eeuwige lente Medellin. En ook niet te vergeten Santa Marta. Kortom te veel om op te noemen en de bestemming voor de komende jaren.
Rondreis in Colombia was geweldig. Veel van het land kunnen zien. De natuur, cultuur, koffie plantages, steden, stranden. De lokale bevolking zijn de vriendelijkste mensen op de wereld. Het was een top reis en ik raad iedereen aan om dit nog vrij onbekende schitterende land een keer te bezoeken. Een echte aanrader.
koffiedriehoek manizales medellin, kust cartagena en santa marta, cali hoofdstad van de salsa, kust buenaventura, jungle leticia enz
Deel je ervaring en help andere reizigers!
Wil je meer weten over reizen naar Colombia? Bekijk tips & ervaringen.
Rondreizen naar Colombia