La Guajira

La Guajira

Het Noordelijkste puntje van Zuid-Amerika

In het uiterste noordoosten van Colombia, aan de Caribische zee, ligt het fascinerende departement La Guajira. Denk aan een ruige kust, waar flamingo's op garnalen vissen, woestijn met prachtige duinen, harde wind en - het maakt niet uit wanneer je er bent - bloedheet. Daardoor is het niet per se voor iedereen weggelegd. Het mooie daaraan is dat je de grote toeristenmassa achter je laat en dit ongerepte stuk grotendeels voor jezelf hebt.

Top reisorganisaties naar Colombia

Top reisorganisaties naar Colombia
La Guajira

Riohacha

De meeste avonturen om het noorden van La Guajira te ontdekken beginnen in Riohacha. Deze stad aan de kust fungeert als de ‘gateway’ naar de afgelegen woestijn regio. Dit is dan ook dé plek om ofwel een 2,3 of 4 daagse tour te regelen om de regio te bezoeken, of op eigen gelegenheid je reis goed voor te bereiden. De voorbereidingstijd heb je wel nodig, want reizen in het uiterste noorden van Guajira is off the beaten track en gaat alleen met een 4x4. Als je van een off road avontuur houdt dan staat je wat te wachten, de afstanden die je gaat afleggen om bij het uiterst noordelijke puntje te komen zijn behoorlijk. Maar de uitzichten zijn adembenemend, die maken die uren door elkaar gerammeld worden in een jeep meer dan goed.

jeep woestijn
jeep woestijn

Cabo de la Vela

Dit geïsoleerde dorpje aan de rand van een prachtige baai is veelal de eerste stop voor de meeste reizigers. Eigenlijk is het bijna geen dorp te noemen, het is meer een verzameling van houten hutjes en een handjevol hostels/guesthouses. Verwacht trouwens geen luxe accommodatie als je deze kant op gaat, het is allemaal lekker back to basic. Slapen doe je in hangmatten en douchen met een emmer (koud) water. Het eten is op de meeste plekken simpel met de keuze uit geit, vis of vegetarisch. Als je geluk hebt kun je ook zo nu en dan verse kreeft vinden, vanuit de zee direct op je bord.

hutjes cabo de la vela
hutjes cabo de la vela

Cabo heeft een unieke ligging aan een baai waar de zee kalm is maar waar het wel altijd waait. Dat is niet onopgemerkt gebleven bij de kitesurfers. Het is inmiddels een vrij populaire kite bestemming geworden, er zijn dan ook een aantal kite scholen waar je les kan nemen of je spullen kan huren. Rondom Cabo heb je een aantal prachtige plekken, zoals Playa Ojo de Agua, Playa Arcoiris en Pilon Azucar, waar je mooi uitzicht hebt over zee en het omliggende woestijn landschap. Beste plek voor de zonsondergang is El Faro (de vuurtoren).

kustlijn
kustlijn

kitesurf cabo de la vela
kitesurf cabo de la vela

Punta Gallinas

Om het uiterste puntje van Zuid-Amerika te bezoeken zal je nog een paar uur verder naar het noorden moeten reizen. DIt is een tocht die nog minder mensen ondernemen, waardoor je het desolate landschap vrijwel voor jezelf hebt. De absolute highlight in dit gebied zijn de Taroa Dunes. Hoge steile duinen rondom een prachtige baai waar je kan zwemmen. Ook de Bahia Hondita is de moeite waard, deze lagune kun je verkennen met een bootje en met een beetje mazzel zie je een kaaiman of flamingo’s. Een verplicht fotootje moet je eigenlijk wel nemen bij de Faro van Punta Gallinas, het noordelijkste puntje van Zuid-Amerika.

duin
duin

punta gallinas
punta gallinas

flamingo
flamingo

Waayu

Voordat je naar deze bijzondere bestemming afreist is het goed om je te beseffen dat je naar een heel afgelegen en arm gebied gaat. De Wayuu mensen die er wonen hebben geen gemakkelijk bestaan in deze ruige omgeving. Ze proberen allemaal iets aan het toerisme te verdienen. Een van de manieren waarop ze dat doen is het afsluiten van de ‘weg’. Veelal kinderen maken met een touwtje of een ketting een versperring zodat de auto niet verder kan rijden. Ze laten je er pas door als je wat geeft. Dat kan van alles zijn, ze vragen om kleingeld, snoepjes of koekjes. Maar beter is om ze wat fruit of zakjes water te geven. Voordat je vanuit Riohacha/Uribia vertrekt zou je dat kunnen inslaan zodat je het kan uitdelen. Een andere manier waarop de Waayu wat geld proberen te verdienen is door de verkoop van prachtige kleurrijke tassen, armbandjes of hangmatten. Super leuke souvenirs en als je het lokaal koopt komt het geld direct goed terecht.

handgemaakte tassen
handgemaakte tassen

Reizen naar La Guajira — Hoe kom je er?

La Guajira is gelegen in het noordoosten van Colombia. De dichtstbijzijnde grote stad is Riohacha, waar je met bus vanuit Cartagena/Santa Marta/Palomino naartoe kan gaan. Of je kan vliegen vanuit verschillende grote steden in Colombia. In Riohacha zou je een tour kunnen boeken om de regio te verkennen (beste optie als je weinig tijd hebt maar wel veel wil zien). Het is ook mogelijk om vanuit hier op eigen gelegenheid je weg vinden naar Uribia (in een gedeelde taxi), om vervolgens een (gedeelde) 4x4 te nemen naar Cabo de la Vela. De volgende dag kun je vanuit Cabo de la Vela vervoer regelen naar Punta Gallinas en de omliggende bezienswaardigheden. Je hebt hiervoor wel wat meer tijd nodig want het is nooit helemaal 100% zeker of er transport is. Hoe je ook gaat, neem voldoende drinkwater mee want het is een schaars goed en in de hitte van La Guajira wil je genoeg kunnen drinken.

iguana cactus
iguana cactus

bahia hondita
bahia hondita

geiten
geiten

Populaire reizen naar La Guajira

Meer bezienswaardigheden in Colombia

Alle bezienswaardigheden in Colombia

Colombia ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg La Guajira ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Colombia.
Natuur & omgeving
9
Cultuur
8.5
Stranden
9
Steden
8.8
Eten & drinken
7.8
Activiteiten
8
6,6

Prachtig land

Colombia
Groepsrondreis met TUI
27-10-2023

Het was een mooie rondreis, maar met een paar echt slechte hotels.
De groep was leuk en de gids deed goed haar best en heeft ons goed geholpen toen mijn man een dokter nodig had.
Jammer dat Tui ons niet informeerde over de verplichte MIG verklaring., toen ik daar voor belde moesten ze het op Google opzoeken. Een link plaatsen lijkt mij niet zo moeilijk.
En ook jammer dat je als je een rondreis boekt niets hebt aan de Tui app.


C. Hokken
Gereisd met partner
8,0

Prachtige Natuur en Cultuur in Colombia

Colombia
Groepsrondreis met Kras Reizen
07-02-2017

Een prachtige rondreis met als hoogtepunten: de zout kathedraal Zipaquira, San Agustin met de beelden in het archologisch park, de oude havenstad Cartagena en de stad van de eeuwige lente Medellin. En ook niet te vergeten Santa Marta. Kortom te veel om op te noemen en de bestemming voor de komende jaren.

L Spaans
Alleen gereisd in September 2016
9,0

Te mooi voor woorden.

Colombia
Groepsrondreis met Sawadee
10-01-2016

Rondreis in Colombia was geweldig. Veel van het land kunnen zien. De natuur, cultuur, koffie plantages, steden, stranden. De lokale bevolking zijn de vriendelijkste mensen op de wereld. Het was een top reis en ik raad iedereen aan om dit nog vrij onbekende schitterende land een keer te bezoeken. Een echte aanrader.

Louana
Gereisd met vrienden in May 2021
10

Colombia heeft alles, woestijn, jungle, hooggebergte, stranden, sneeuw en volop cultuur en geschiedenis

Colombia
17-02-2015

koffiedriehoek manizales medellin, kust cartagena en santa marta, cali hoofdstad van de salsa, kust buenaventura, jungle leticia enz

Hermes dam
Gereisd met gezin in May 2021

Wil je meer weten over reizen naar Colombia? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Colombia