Home
Blog
Bestemmingen
Top 25 dingen om te doen bij een stedentrip Sint-Petersburg

Top 25 dingen om te doen bij een stedentrip Sint-Petersburg

5 minuten leestijd
Top 25 dingen om te doen bij een stedentrip Sint-Petersburg

Sint-Petersburg is pracht en praal ten top. Deze 25 do’s heb je sowieso af te vinken tijdens een citytrip naar deze bijzondere stad.

Het Venetië van Rusland, zo wordt Sint-Petersburg wel eens genoemd. En met recht. De stad telt namelijk een zee aan elegante grachten en maar liefst 342 bruggen. Tel daar opvallende pleinen en bijzondere, barokke en neoklassieke paleizen bij op en je waant je in een droom. Als historicus, cultuursnuiver én wodka-liefhebber wil je de volgende 25 locaties aan den lijve ervaren en dóén!

1. Begin met de free walking tour

walking tour
walking tour

Een leuke en laagdrempelige manier om kennis te maken met St. Petersburg is de gratis wandeltocht dwars door het stadscentrum. De walking tour begint elke dag om 10.45 uur op het Paleisplein voor de Hermitage. Doe ‘m direct op de eerste dag, zodat je met goede tips opzak ook de rest van de stad kunt gaan verkennen.

2. Palace Square

palace square
palace square

Hét grote plein van St. Petersburg is Palace Square. Menig grote artiest heeft hier al eens een concert weggegeven. Denk aan grootheden als The Rolling Stones, Paul McCartney, Madonna en Andrea Bocelli. Je herkent het plein direct aan de rode granieten Alexander Kolom en het Winterpaleis van de Russische tsaren (nu het Hermitage Museum). Houd je camera gereed!

3. Het Hermitage Museum

palace russia
palace russia

Het voormalige paleis van de Russische tsaren is een echte eyecatcher en telt ruim 1500 kamers, 1786 deuren en 1945 ramen. Tegenwoordig huist hier het grootste museum ter wereld in: ‘het Hermitage’. Een absolute aanrader als je van te gekke rondleidingen houdt!

4. Bekijk een voorstelling in Mariinsky Palace

theatre
theatre

Mariinsky Palace is de plek waar andere grote meesters zich graag bevinden. Namelijk die uit de muziek- opera- en balletwereld. Het is de thuishaven van het Mariinsky Ballet, Mariinsky Opera en Mariinsky Orchestra en nog altijd het meest prestigieuze theater van St. Petersburg.

5. St. Isaac’s Kathedraal

saint isaac
saint isaac

Deze Russisch-orthodoxe kathedraal met gouden koepel is een van de meest bezochte toeristische attracties van St. Petersburg. Er is ruim veertig jaar aan dit bouwwerk gewerkt. De markante koepel is al van veraf te zien en rondom de koepel vind je twaalf beelden van engelen. Al met al een bijzonder stuk architectuur. Upgrade je bezoek zeker om de wenteltrap van de colonnade te beklimmen!

6. Nevsky Prospect

nevsky prospect
nevsky prospect

Nevsky Prospect is de meest belangrijke en interessante straat van St. Petersburg waar je kunt winkelen én om de haverklap getrakteerd wordt op grootse historische bezienswaardigheden. Bezoek sowieso het winkelcentrum dat uit de 18de eeuw stamt!

7. Stroganov Paleis

stroganov paleis
stroganov paleis

Het zalmroze Stroganov-paleis is een van de mooiste barokke buitenkanten van de stad. Dit door Bartolomeo Rastrelli ontworpen bouwwerk heeft een staaltje indrukwekkende staatkamers waar je heerlijk doorheen struint. De Grand Dining Room is het absolute hoogtepunt!

8. Art Nouveau Bookhouse

art nouveaubook store
art nouveaubook store

Ben je een boekenwurm? Dan wil je zeker rondneuzen in het Art Nouveau Bookhouse. Je vindt er volop literatuur in verschillende talen. Trakteer je tussen alle letters door ook op een verrukkelijke koffie. Vanuit het gezellige cafe heb je namelijk prachtig zicht op de kathedraal. Voor menigeen doet het hier denken aan Harry Potter. Dit is echt een toffe spot voor een regenachtige dag.

9. Bezoek het monument van Catharina de Grote

monument catherina de grote
monument catherina de grote

In het parkje naast de Nevski Prospect vind je het monument van Catharina de Grote. Dit imposante kunstwerk is absoluut een insta-foto waard!

10. Russisch Nationale Bibliotheek

library russian national
library russian national

Volop leesplezier beleef je ook in de grootste bibliotheek van Rusland. Boeken, boeken en nog eens boeken. En dan in een historische setting. Héél erg gaaf om hier even binnen te hoppen. Zeker doen!

11. Kazan Kathedraal

kazan kathedraal
kazan kathedraal

Aan zuilen geen gebrek in de Kazan Kathedraal. Binnen zijn vooral de 80 meter hoge koepel en de roze granieten zuilen indrukwekkend. Het ontwerp van de kerk is gebaseerd op de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Plaatje hoor!

12. Anichkov Brug

anichkov bridge
anichkov bridge

De Anichkov-brug is de oudste en meest beroemde brug over de rivier de Fontanka in Sint-Petersburg. Het verhaal achter de brug wordt verteld door vier beelden die het temmen van een wild paard uitbeelden in vier fases. We zullen niets verklappen, je wilt er in ieder geval arm in arm met je lief overheen struinen!

13. Trinity Bridge

trinity bridge
trinity bridge

De Trinity Bridge is een van de langste bruggen in St. Petersburg. Ondanks dat het een drukke brug is, biedt het je wel een mooi uitzicht. Zeker even meepakken dus ook!

14. De Kerk van de Verlosser op het Bloed

kerk verlosser
kerk verlosser

Bespeur de mozaïeken op de muren en plafonds van de prachtige Kerk van de Verlosser op het Bloed. Een waar architectonisch hoogtepunt!

15. Catharinapaleis en Barnsteenkamer

catharina palace
catharina palace

Nabij Sint-Petersburg vind je het stadje Tsarskoje Selo, oftewel het hedendaagse Poesjkin. Een tour door het Catharinapaleis is een indrukwekkende ervaring. De Barnsteenkamer zal je nimmer vergeten. En ook de omliggende tuinen van het paleis maken een diepe indruk.

16. De Petrus en Paulusvesting

petrus paulus
petrus paulus

Laat je rondleiden door de Petrus en Paulusvesting en leer alles over de geschiedenis en legendes van Peter en Paul Fortress. Loop zeker over de bruggen over de rivier de Neva om bij het historische Petrus- en Paulusfort te komen. Dit is dé perfecte plek voor gave panoramische uitzichtfoto’s.

17. Eén- of tweedaags hop on, hop off-bustour

hop on hop off
hop on hop off

Je laat jezelf het makkelijkst rondleiden met een hop on, hop off-busticket. Vanaf het open bovendek van de tourbus ontdek je de hoogtepunten van St. Petersburg en stap je op maar liefst achttien plaatsen ‘on’ en ‘off’. Tickets zijn makkelijk te boeken voor één of twee dagen.

18. Doe de Peterhof Palace Group Tour met de bus

peterhof
peterhof

Bezichtig talrijke fonteinen en de schitterende tuinen van het keizerlijke complex Grand Palace in het paleiscomplex Peterhof. Ook binnen zal je je verbazen over het sierlijke interieur. Grandeur ten top!

19. Varen over kanalen en rivieren

river saint petersburg
river saint petersburg

Vanuit een sloep de stad bezichtigen mag uiteraard niet ontbreken. St. Petersburg wordt niet voor niets vaak vergeleken met Venetië. Vaar door de belangrijkste grachten en langs het legendarische eiland New Holland en houd je camera bij de hand voor de diverse paleizen die je vanuit een andere hoek gaat zien.

20. Ophaalbruggen boottocht

bridges
bridges

Oplichtende monumenten spotten in de avond? Dat doe je tijdens een romantische vaartocht van twee uur dwars door de grachten van St. Petersburg. De oevers van de Neva zijn bijzonder mooi verlicht in de avond. Met de ophaalbruggen als absoluut klapstuk!

21. Russian Folk Show Evening Experience

russion folk show
russion folk show

Jezelf ultiem onderdompelen in Russische sferen doe je natuurlijk tijdens een folkloristische show. Dans, muziek, een heerlijk buffet én wodka komen hier bij elkaar. Dat wordt gegarandeerd een avond smullen op alle fronten!

22. Legendarisch Faberge Museum met privégids

faberge museum
faberge museum

De geschiedenis van de beroemde Romanov-dynastie én 's werelds grootste collectie werken van de beroemde juwelier Faberge kan je bewonderen in het fabelachtige Faberge Museum. Je doet er goed aan om met een vriendelijke lokale gids op pad te gaan. Maak je op voor een excentrieke rondleiding!

23. Ronddwalen in de romantische Zomertuin

garden saint petersburg
garden saint petersburg

Ontspannen in het mooiste park van Sint-Petersburg wil je natuurlijk ook afvinken. Wel, dan zit je in de Zomertuin goed. Met maar liefst 250 Italiaanse marmeren beelden en talloze fonteinen en paviljoentjes vind je hier altijd wel een rustig plekje om alle indrukken te laten bezinken. Houd er overigens wel rekening mee dat de Zomertuin op dinsdag gesloten is.

24. Check de metrostations

metro saint petersburg
metro saint petersburg

Niet alleen bovengronds is St. Petersburg om over naar huis te schrijven. Ook ondergronds wil je gezien hebben! Voor een luttele 50 cent koop je een metrokaartje en duik je naar beneden. Sommige stations zijn omgetoverd tot kleine musea met standbeelden, kroonluchters, ornamenten en muurschilderingen. De mooiste metrostations in Sint-Petersburg zijn: Avtovo, Kirovski Zavod, Narvskaya, Pushkinskaya en Admiralsky. Absoluut een ritje in de underground waard!

25. Drink wodka

vodka
vodka

Last but not least: een glaasje (of meerdere) wodka mag in Rusland natuurlijk niet ontbreken. Overal waar je kijkt, wordt er met deze specialiteit geproost op het goede leven. Wil je jezelf onderwerpen aan een proeverij? Dan is het wodka Museum een goede tip. De matroesjka en kalashnikov wodka mogen uiteraard niet ontbreken. Proost!

Meer blogs over Sint-Petersburg

Beoordelingen van Rusland

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
7
Cultuur
7.3
Stranden
1
Steden
7.5
Eten & drinken
6
Activiteiten
7.3