Sint-Petersburg

Sint-Petersburg

De culturele hoofdstad van Rusland

Sint-Petersburg is een boeiende bestemming voor een culturele citytrip en doet niet onder aan steden als Londen, Parijs of Rome. Alleen al door de Hermitage kun je dagen dwalen en dan hebben we het nog niet eens gehad over al het andere spektakel.

Sint-Petersburg

Sint Petersburg werd in 1703 gesticht door Peter de Grote en vormt het culturele hoogtepunt van Rusland. De stad is als een groot openluchtmuseum met mooie straten, indrukwekkende architectuur en talloze bezienswaardigheden. Hoogtepunt is het Hermitage Museum, maar ook de opera, de Kerk van de Verlosser op het Bloed en de St. Isaac’s Kathedraal mag je niet overslaan.

Hermitage Museum

Het absolute symbool van Sint Petersburg is natuurlijk het Hermitage Museum. In de dependance in Amsterdam kun je al een voorproefje krijgen, maar voor het echte werk moet je naar Rusland. Het museum werd al in 1764 opgericht voor de kunstverzameling van tsarina Catherina de Grote, maar inmiddels omvat de collectie duizenden kunstwerken uit diverse werelddelen en van verschillende periodes. De Hermitage is daarmee een van grootste en meest toonaangevende kunstmusea ter wereld. Zo vind je hier maar liefst 20 schilderijen van Rembrandt, dat zijn er zelfs meer dan in het Rijksmuseum. Andere grootheden die hier tentoon worden gesteld zijn Leonardo Da Vinci, Raphael, Matisse en Paul Gauguin.

Sint Petersburg, Rusland, hermitage
Sint Petersburg, Rusland, hermitage

Sint Petersburg, Rusland, St Isaac kathedraal
Sint Petersburg, Rusland, St Isaac kathedraal

St. Isaac’s Kathedraal

Het centrum van Sint Petersburg staat bomvol bijzondere gebouwen en architectuur, maar een van de opvallendste panden is de St. Isaac’s Kathedraal. Op de plek van de huidige kathedraal werd in opdracht van tsaar Peter de Grote in de 18de eeuw een kleine kerk gebouwd, maar het huidige pand komt uit 1819. Van donderdag tot en met dinsdag kun je een kijkje nemen in het indrukwekkende kerkgebouw, dat een van de grootste en hoogste koepels ter wereld heeft. Als je de stad van grote hoogte wil bekijken kun je de lange trap met meer dan 400 treden beklimmen.

Mariinskitheater

Zeg je Sint Petersburg, dan zeg je theater. Het toonaangevende Mariinskitheater is de plek voor een cultureel avondje uit. Achter de iconische gevel vind je een prachtig theater waar je terecht kunt voor bijzondere voorstellingen. Opera, ballet of een klassiek concert, een bezoek aan het Russische theater is een ervaring om nooit te vergeten.

Sint Petersburg, Rusland,
Sint Petersburg, Rusland,

Sint Petersburg, Rusland,theater
Sint Petersburg, Rusland,theater

Sint Petersburg, Rusland, Nevski Prospekt
Sint Petersburg, Rusland, Nevski Prospekt

Nevski Prospekt

De belangrijkste winkelstraat van Sint Petersburg is Nevski Prospekt, waar je niet alleen winkels van grote modehuizen en bekende ketens tegenkomt. Al wandelend over de brede avenue kijk je je ogen uit vanwege de grote neoklassieke gebouwen en kom je onderweg tal van belangrijke bezienswaardigheden tegen. Hoogtepunten langs de route zijn het Stroganoff-paleis, de Kazankathedraal en de Tichvin-begraafplaats.

Paleisplein

Aan het westelijke eind van de Nevski Prospekt winkelstraat ligt het grootste en belangrijkste plein van Sint Petersburg: het Paleisplein. Het plein kent een rijke geschiedenis, want het was het toneel van vele militaire parades en belangrijke gebeurtenissen, waaronder de Oktoberrevolutie van 1917. Het plein wordt omringd door tal van noemenswaardige gebouwen, zoals het Hermitage Museum en het indrukwekkende Winterpaleis dat inmiddels ook onderdeel is van de Hermitage. In het midden van het plein staat een grote zuil ter ere van tsaar Alexander I.

Sint Petersburg, Rusland, Paleisplein
Sint Petersburg, Rusland, Paleisplein

Sint Petersburg, Rusland,
Sint Petersburg, Rusland,

Sint Petersburg, Ruslan
Sint Petersburg, Ruslan

Kerk van de Verlosser op het Bloed

Er zijn maar weinig plekken waar de kerken zo mooi zijn als in Rusland en in Sint Petersburg spant de Kerk van de Verlosser op het Bloed de absolute kroon. Deze Russisch-Orthodoxe kerk heeft vijf ui-vormige koepels en lijkt qua voorkomen sterk op de beroemde Basiliuskathedraal in Moskou. De kerk is van binnen overigens minstens zo mooi als van buiten, want alle muren en plafonds zijn volledig bedekt met ingewikkelde mozaïeken. Een werkje dat niet voor niets meer dan 24 jaar in beslag nam. Vergeet dus zeker niet om ook naar boven te kijken als je een bezoek brengt aan deze kerk.

Kazankathedraal

De architect van de Kazankathedraal liet zich graag inspireren door het Sint Pietersplein in Rome en de gelijkenissen zijn treffend. Het is een van de grootste kathedralen van de stad, met een 80 meter hoge koepel en een galerij met 96 marmeren zuilen. Sinds de bouw heeft het gebouw al vele functies bekleed, maar inmiddels is het onderdeel van de Russisch-Orthodoxe kerk en kun je van binnen gratis een kijkje nemen.

Kazankathedraal, Sint Petersburg, Rusland,
Kazankathedraal, Sint Petersburg, Rusland,

Sint Petersburg, Rusland,
Sint Petersburg, Rusland,

Reizen naar Sint-Petersburg — Hoe kom je er?

De stad Sint-Petersburg is gelegen in het westelijke puntje van Rusland, direct aan de Baltische Zee. Vanuit Nederland vlieg je met KLM vanaf € 300 heen en weer, maar je kunt ook onderweg overstappen in bijvoorbeeld Riga of Stockholm. Je bent dan wel iets langer onderweg, maar je bespaart al snel een paar tientjes.

Eenmaal gearriveerd op Russische bodem kun je met de bus of per taxi naar het centrum reizen. Bussen rijden van ’s morgens vroeg tot diep in de nacht en zetten je af op een metrostation nabij de stad. Het metrosysteem in Sint-Petersburg is ontzettend uitgebreid en een goede manier om door de stad te reizen. Kaartjes zijn goedkoop en metrostations zijn stuk voor stuk geweldig mooi om te zien, met veel details en versieringen.

Blogs over Sint-Petersburg

· Suzanne van Duijn
Top 25 dingen om te doen bij een stedentrip Sint-Petersburg
Sint-Petersburg is pracht en praal ten top. Deze 25 do’s heb je sowieso af te vinken tijdens een citytrip naar deze bijzondere stad.
· Redactie
Ontdek de historie van Sint-Petersburg
Rusland kent een rijke historie en dat is in diverse steden nog goed te zien. In de prachtige stad Sint-Petersburg loop je waar je ook gaat tegen restanten van een machtig verleden aan. Voor een interessante stedentrip is Sint-Petersburg dan ook een prima keuze.

Meer bezienswaardigheden in Rusland

Alle bezienswaardigheden in Rusland

Rusland ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Sint-Petersburg ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Rusland.
Natuur & omgeving
7
Cultuur
7.3
Stranden
1
Steden
7.5
Eten & drinken
6
Activiteiten
7.3
8,0

Mooi land

Rusland
Wandelreis met Djoser
05-10-2021

ik vind het een super mooi land.

de natuur is super goed
en de cultuur ook
strand wat minder
steden
eten super goed
en de actiefitijten

Hanna Kraaijeveld
Gereisd met vrienden
5,8

Mooi land

Rusland
30-09-2015

De Hermitage is echt een must see! Mooi land. Je moet er ooit geweest zijn

Valerie
Gereisd met vrienden in May 2021
7,8

Fascinerend Rusland

Rusland
30-09-2015

Als je naar Rusland gaat, dan zal iedere dag weer een verrassing zijn. Want in Rusland kan alles: wodka drinken tijdens het werk, auto's parkeren op een rotonde en keihard voordringen in de rij. Met een lach op mijn gezicht heb ik dit allemaal gezien. Maar vergeet niet, Rusland heeft ook een fijne kant. Neem bijvoorbeeld de prachtige gedecoreerde metrostations in Moskou, de kunstschatten van het Hermitage of de kleurige houten huisjes op het platteland. Ook daarvan krijg ik een lach op mijn gezicht. En natuurlijk de vriendelijke oude baboesjka's, mijn favoriete Russen. Ben je de weg kwijt, dan zullen zij je altijd proberen te helpen. Ja, wel in het Russisch, maar wel met die vriendelijke glimlach. Het blijft een vreemd, maar fascinerend land.

Esther
Gereisd met partner in May 2021
5,4

Het meest onvriendelijke land..

Rusland
30-09-2015

Ik vind Rusland het meest onvriendelijke land waar ik tot nu toe ben geweest. In de 1 week tijd dat ik hier heb mogen verblijven heb ik letterlijk maar 1 persoon echt zien lachen. Maar als ik de lokale bevolking even weg denk is het wel een mooi land om te zien qua natuur en steden. Moskou is best een interessante stad, weinig mensen spraken engels. Als je naar Rusland gaat, doe de Trans Mongolië Express. Hierdoor zie je in relatief korte tijd toch veel van het land. Neem sowieso een stop in Irkutsk. De mensen zijn hier vriendelijker dan in Moskou. Het is wel iets minder hygiënisch. De mensen spreken hier beter engels, wat mij verbaasde. Maar het mooiste aan Irkutsk is de ligging bij het Baikal meer. Dit is het grootste en diepste zoetwatermeer ter wereld. Wat was dit prachtig mooi! Zo sereen en rustig. Meer dan de moeite waard!

Mandy regterschot
Gereisd met vrienden in May 2021

Wil je meer weten over reizen naar Rusland? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Rusland