Transsiberië-Express

Transsiberië-Express

De iconische treinreis door Rusland

De langste treinrit die je ooit zal maken is de reis van Moskou naar Vladivostok, of andersom. De Transsiberië Express is wereldberoemd en het bewijs dat het gaat om de reis, en niet om de bestemming. Het is een geweldig avontuur dat iedere fanatieke reiziger een keer moet hebben meegemaakt.

Transsiberië-Express

Tijdens een reis op de Transsiberië Express zit je uren, dagen, weken op het spoor. De reis van Moskou naar Vladivostok duurt minimaal 6 dagen en 18 uur, maar met dat tijdsbestek doe je het land tekort. Het is een uitstekende manier om meer van Rusland te zien, maar dan moet je wel af en toe uitstappen. We hebben de bekendste stops voor je op een rijtje gezet.

Moskou

De bekendste en meest indrukwekkende stad van Rusland is voor veel reizigers het startpunt van hun reis met de Transsiberië Express. Het is een aanrader om hier een paar dagen rond te kijken en te acclimatiseren, want Moskou moet je nou eenmaal gezien hebben. Hoogtepunten zijn natuurlijk een bezoek aan het Rode Plein en het Kremlin, maar het is ook leuk om door de typisch Russische winkelstraten te flaneren. Hier kun je bovendien nog even flink wat snacks en drinken inslaan voordat je aan boord gaat van de trein.

Transsiberië express
Transsiberië express

Transsiberië express
Transsiberië express

Novosibirsk

Vanuit Moskou is het twee hele dagen treinen naar Novosibirsk, de grootste stad van Siberië en na Moskou en Sint-Petersburg de grootste stad van Rusland. Novosibirsk staat bekend als het industriële centrum van Rusland en is met 1,6 miljoen inwoners een bruisende miljoenenstad. Hoewel Siberië een koud klimaat doet vermoeden, is het hier in de zomermaanden aangenaam warm. In de winter daalt de temperatuur wel tot ver onder het vriespunt, en is een dikke winterjas geen overbodige luxe. In Novosibirsk kun je een aantal interessante musea bezoeken, maar ook de nodige Russische cultuur snuiven. Er is een poppentheater en opera, maar ook het circus is een bezoekje waard.

Irkutsk

Een populaire stop op de Transsiberië-Express is de stad Irkutsk, dat net voorbij het 5000 kilometerpunt ligt. Deze stad is de toegangspoort tot het Baikalmeer, maar er is ook in de stad genoeg te zien. Irkutsk wordt namelijk ook wel het Parijs van Siberië genoemd vanwege de brede straten die worden geflankeerd door statige gebouwen. Noemenswaardige bezienswaardigheden in Irkutsk zijn het Irkutsk Museum en het Sukachev Art Museum, waar je zelfs een aantal schilderijen van Nederlandse kunstenaars zal tegenkomen. Daarnaast is het een aanrader om een kijkje te nemen in het indrukwekkende Prince Vladimir Monastery.

Transsiberië express
Transsiberië express

Transsiberië express
Transsiberië express

Baikalmeer

Het Baikalmeer is het grootste en diepste meer ter wereld, en die wetenschap maakt indruk. Het meer ligt in Siberië en in de winter vriest het helemaal dicht. Het ijs is hier dan zo dik dat het met gemak auto’s en trucks kan dragen. Ben je in de winterperiode in de buurt, dan kun je in deze omgeving wintersporten of bijvoorbeeld gaan ijsvissen. In de zomer kun je er mooi wandelen, raften, vissen, varen of op een van de vele strandjes genieten van het mooie weer. Ook wie niet van plan is om bij het Baikalmeer te stoppen kan van haar schoonheid genieten, want met de trein rijd je een heel stuk langs de zuidkant van het meer.

Vladivostok

En dan is na 9287 km reizen en 7 tijdzones het eindpunt bereikt: Vladivostok. De stad ligt helemaal in het oosten van Rusland, en ook hier wordt de skyline bepaald door de kenmerkende Sovjetbouwwerken. Want hoewel je China, Japan en Korea bijna kunt aanraken, doet het hier verrassend Europees aan. Vladivostok is een echte havenstad en staat bekend om zijn ijzige winters. Er zijn een aantal bezienswaardigheden, dus het is zeker een aanrader om een paar dagen bij te komen van de lange reis, voordat je verder reist. Vanuit Vladivostok kun je per boot verder reizen naar bijvoorbeeld Japan en Zuid-Kora.

Transsiberië express
Transsiberië express

Transsiberië express
Transsiberië express

Ook een optie: de Transmongolië Express

In plaats van eindbestemming Vladivostok kun je ook kiezen om in de Chinese hoofdstad Beijing te eindigen. Je reist dan met de Transmongolië Express en gaat na Irkutsk de grens over met Mongolië, om vervolgens door te reizen naar Beijing. Veel mensen die met de Transmongolië Express reizen, kiezen ervoor om een stop te maken in Ulaanbaatar en een korte rondreis door Mongolië te maken. Na aankomst in Beijing kun je vervolgens een rondreis maken in Beijing of verder reizen naar andere bestemmingen in Zuidoost Azië.

Reizen met de Transsiberië-Express — Hoe doe je dat?

De meeste reizigers beginnen hun trip met de Transsiberië-Express in de hoofdstad Moskou, maar het is natuurlijk ook mogelijk om het traject in omgekeerde volgorde af te leggen. Dat kan bijvoorbeeld als je eerst een rondreis hebt gemaakt door Azië en vervolgens per trein terug naar Europa wil reizen. Vliegtickets naar Moskou beginnen in ieder geval bij € 150 en de reis duurt ongeveer 3,5 uur.

Tip: er zijn verschillende reisorganisaties die tickets voor de gehele Transsiberië-Express kunnen regelen, maar het is goedkoper om ter plekke steeds een kaartje te kopen naar je volgende bestemming.

Meer bezienswaardigheden in Rusland

Alle bezienswaardigheden in Rusland

Rusland ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Transsiberië-Express ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Rusland.
Natuur & omgeving
7
Cultuur
7.3
Stranden
1
Steden
7.5
Eten & drinken
6
Activiteiten
7.3
8,0

Mooi land

Rusland
Wandelreis met Djoser
05-10-2021

ik vind het een super mooi land.

de natuur is super goed
en de cultuur ook
strand wat minder
steden
eten super goed
en de actiefitijten

Hanna Kraaijeveld
Gereisd met vrienden
5,8

Mooi land

Rusland
30-09-2015

De Hermitage is echt een must see! Mooi land. Je moet er ooit geweest zijn

Valerie
Gereisd met vrienden in May 2021
7,8

Fascinerend Rusland

Rusland
30-09-2015

Als je naar Rusland gaat, dan zal iedere dag weer een verrassing zijn. Want in Rusland kan alles: wodka drinken tijdens het werk, auto's parkeren op een rotonde en keihard voordringen in de rij. Met een lach op mijn gezicht heb ik dit allemaal gezien. Maar vergeet niet, Rusland heeft ook een fijne kant. Neem bijvoorbeeld de prachtige gedecoreerde metrostations in Moskou, de kunstschatten van het Hermitage of de kleurige houten huisjes op het platteland. Ook daarvan krijg ik een lach op mijn gezicht. En natuurlijk de vriendelijke oude baboesjka's, mijn favoriete Russen. Ben je de weg kwijt, dan zullen zij je altijd proberen te helpen. Ja, wel in het Russisch, maar wel met die vriendelijke glimlach. Het blijft een vreemd, maar fascinerend land.

Esther
Gereisd met partner in May 2021
5,4

Het meest onvriendelijke land..

Rusland
30-09-2015

Ik vind Rusland het meest onvriendelijke land waar ik tot nu toe ben geweest. In de 1 week tijd dat ik hier heb mogen verblijven heb ik letterlijk maar 1 persoon echt zien lachen. Maar als ik de lokale bevolking even weg denk is het wel een mooi land om te zien qua natuur en steden. Moskou is best een interessante stad, weinig mensen spraken engels. Als je naar Rusland gaat, doe de Trans Mongolië Express. Hierdoor zie je in relatief korte tijd toch veel van het land. Neem sowieso een stop in Irkutsk. De mensen zijn hier vriendelijker dan in Moskou. Het is wel iets minder hygiënisch. De mensen spreken hier beter engels, wat mij verbaasde. Maar het mooiste aan Irkutsk is de ligging bij het Baikal meer. Dit is het grootste en diepste zoetwatermeer ter wereld. Wat was dit prachtig mooi! Zo sereen en rustig. Meer dan de moeite waard!

Mandy regterschot
Gereisd met vrienden in May 2021

Wil je meer weten over reizen naar Rusland? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Rusland