Gouden Ring

Gouden Ring

Het erfgoed van Rusland

Op ongeveer een uurtje rijden van de hoofdstad Moskou begint het platteland en maak je kennis met het échte Rusland. Hier vind je 20 kleine provinciestadjes die zich samen de Gouden Ring mogen noemen en je laten kennismaken met de rijke historie van dit bijzondere land.

Gouden Ring

De Gouden Ring is een verzameling van 20 historische steden, gelegen op zo’n 100 à 250 kilometer buiten de hoofdstad. Plaatsen met een rijk verleden en schitterende historische binnensteden vol indrukwekkende kerken en kathedralen.

Rostov Veliky

Rostov Veliky ligt op ongeveer 200 kilometer ten noordoosten van Moskou en is een van de oudste steden van Rusland. De stad is prachtig gelegen aan de oevers van het Neromeer en heeft een indrukwekkend centrum vol oude kerken met kleurrijke koepels. Hoogtepunten van je bezoek aan de stad zijn onder andere het indrukwekkende Rostov Kremlin, dat zowel van buiten als van binnen schitterend is, en het Spaso-Yakovlevsky klooster. Ook leuk: een boottochtje maken over het meer.

Rostov Veliky, Rusland
Rostov Veliky, Rusland

Yaroslavl
Yaroslavl

Yaroslavl

Yaroslavl is gelegen aan de rivier de Wolga en in deze levendige universiteitsstad stikt het van de bezienswaardigheden. Je vindt er het oudste theater van Rusland, maar je kunt ook een kijkje nemen in een van de vele musea. Yaroslavl is met 600.000 inwoners de grootste stad van de Gouden Ring, maar het oude centrum voelt verrassend dorps en gemoedelijk. Neem uitgebreid de tijd om de mooie kerken en gebouwen te bewonderen, want de meesten zijn al honderden jaren oud. 

Suzdal

Suzdal fungeerde in het verleden als hoofdstad voor verschillende Russische vorstendommen en heeft een geschiedenis die teruggaat tot het jaar 999. In het centrum zijn enkele interessante kerken te bekijken en het centrum staat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Absolute publiekstrekker is het zeer uitgebreide Spaso-Evfimiev klooster, dat bestaat uit verschillende gebouwen en musea. Het is minstens zo indrukwekkend als het Kremlin in Moskou en absoluut een bezoekje waard.

Suzdal, Rusland
Suzdal, Rusland

Suzdal, Rusland
Suzdal, Rusland

Moerom

Moerom ligt op pakweg 2 uur rijden van Vladimir en wordt in vergelijking met de andere steden van de Gouden Ring maar weinig door toeristen bezocht. Juist daardoor is het ontzettend leuk om hier rond te lopen, want je kunt er een glimp opvangen van het authentieke Rusland. Ook hier kun je een kijkje nemen in de vele schitterende kloosters en kerken, met als hoogtepunt een bezoek aan het Spasski Monastyr.

Kostroma

De stad Kostroma werd al in het jaar 1152 gesticht en kent een roerige geschiedenis van plunderingen en hevige branden. Rondom het centrale plein van de stad, Susaninskaya Ploshchad, vind je enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden, waaronder een opvallende branduitkijktoren. Een andere blikvanger is het Saint Hypatia Monastery, dat onderdak biedt aan een museum, kathedraal en een kerk.

Kostroma, rusland
Kostroma, rusland

Vladimir, Rusland
Vladimir, Rusland

Vladimir

Een van de populairste bestemmingen van de Gouden Ring is de stad Vladimir. Ook Vladimir is benoemd tot Werelderfgoed en heeft een schitterende binnenstad die makkelijk te voet valt te verkennen. Hier ben je rustig een paar dagen zoet met het bewonderen van de vele schitterende kerken, kathedralen en musea, dus neem de tijd om op je gemak te dwalen door alle schitterende gebouwen. Vladimir is daarnaast een bekende culturele bestemming en de uitgelezen plek om de Russische opera te bezoeken.

Sergiev Posad

Het klooster van Sergiev Posad is voor veel reizigers het belangrijkste motief voor een bezoek aan de stad. Het gigantische complex wordt gezien als een van de mooiste kloosters van heel Rusland en is van grote waarde binnen de Russisch Orthodoxe Kerk. Het complex bestaat uit verschillende kerkgebouwen en wordt omringd door dikke muren, en lijkt daarom meer op een fort dan op een klooster. Je kan gratis een rondje lopen over het terrein en de kerken bezoeken, maar het is vooral bijzonder om alle lokale bedevaartgangers hier te zien komen en gaan. Een must visit in Rusland.

Sergiev Posad, Rusland
Sergiev Posad, Rusland

Aleksandrov, Rusland
Aleksandrov, Rusland

Aleksandrov

Het stadje Aleksandrov werd gesticht in het jaar 1513 en de bekendste inwoner was Tsaar Iwan ‘de Verschrikkelijke’, de eerste tsaar van Rusland. De tsaar woonde hier van 1564 tot 1581 en zijn paleis is inmiddels een museum. Je kunt er verschillende attributen uit de 16de eeuw bewonderen en onder andere een kijkje nemen in zijn martelkamer. Wist je bijvoorbeeld dat Tsaar Iwan zelfs zijn eigen zoon ten dood bracht? Andere noemenswaardige hoogtepunten in Aleksandrov zijn de kathedraal, de vele opvallende kerkgebouwen met hun uivormige koepels en de 16de eeuwse klokkentoren.

Reizen naar de Gouden Ring — Hoe kom je er?

De Gouden Ring ligt om precies te zijn ten noordoosten van Moskou en ten zuidoosten van Sint-Petersburg, en omvat zo’n 20 stadjes van verschillende groottes. De stadjes zijn stuk voor stuk al honderden jaren oud en hebben schitterende binnensteden vol oude kerken en kathedralen. Het is de moeite waard om er een aantal op te nemen in je reisschema, al moeten we eerlijk toegeven dat de vele kerken op den duur erg op elkaar gaan lijken. Toegangspoort tot dit bijzondere stukje Rusland is de hoofdstad Moskou, vanwaar je eenvoudig met de trein van het ene naar het andere stadje kan reizen. Er zijn ook veel reizigers die kiezen voor een georganiseerde rondreis, waarbij je met een gids en/of chauffeur van plek naar plek reist. 

Meer bezienswaardigheden in Rusland

Alle bezienswaardigheden in Rusland

Rusland ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Gouden Ring ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Rusland.
Natuur & omgeving
7
Cultuur
7.3
Stranden
1
Steden
7.5
Eten & drinken
6
Activiteiten
7.3
8,0

Mooi land

Rusland
Wandelreis met Djoser
05-10-2021

ik vind het een super mooi land.

de natuur is super goed
en de cultuur ook
strand wat minder
steden
eten super goed
en de actiefitijten

Hanna Kraaijeveld
Gereisd met vrienden
5,8

Mooi land

Rusland
30-09-2015

De Hermitage is echt een must see! Mooi land. Je moet er ooit geweest zijn

Valerie
Gereisd met vrienden in May 2021
7,8

Fascinerend Rusland

Rusland
30-09-2015

Als je naar Rusland gaat, dan zal iedere dag weer een verrassing zijn. Want in Rusland kan alles: wodka drinken tijdens het werk, auto's parkeren op een rotonde en keihard voordringen in de rij. Met een lach op mijn gezicht heb ik dit allemaal gezien. Maar vergeet niet, Rusland heeft ook een fijne kant. Neem bijvoorbeeld de prachtige gedecoreerde metrostations in Moskou, de kunstschatten van het Hermitage of de kleurige houten huisjes op het platteland. Ook daarvan krijg ik een lach op mijn gezicht. En natuurlijk de vriendelijke oude baboesjka's, mijn favoriete Russen. Ben je de weg kwijt, dan zullen zij je altijd proberen te helpen. Ja, wel in het Russisch, maar wel met die vriendelijke glimlach. Het blijft een vreemd, maar fascinerend land.

Esther
Gereisd met partner in May 2021
5,4

Het meest onvriendelijke land..

Rusland
30-09-2015

Ik vind Rusland het meest onvriendelijke land waar ik tot nu toe ben geweest. In de 1 week tijd dat ik hier heb mogen verblijven heb ik letterlijk maar 1 persoon echt zien lachen. Maar als ik de lokale bevolking even weg denk is het wel een mooi land om te zien qua natuur en steden. Moskou is best een interessante stad, weinig mensen spraken engels. Als je naar Rusland gaat, doe de Trans Mongolië Express. Hierdoor zie je in relatief korte tijd toch veel van het land. Neem sowieso een stop in Irkutsk. De mensen zijn hier vriendelijker dan in Moskou. Het is wel iets minder hygiënisch. De mensen spreken hier beter engels, wat mij verbaasde. Maar het mooiste aan Irkutsk is de ligging bij het Baikal meer. Dit is het grootste en diepste zoetwatermeer ter wereld. Wat was dit prachtig mooi! Zo sereen en rustig. Meer dan de moeite waard!

Mandy regterschot
Gereisd met vrienden in May 2021

Wil je meer weten over reizen naar Rusland? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Rusland