Home
Blog
Bestemmingen
Rondreizen in Zuid-Afrika?

Rondreizen in Zuid-Afrika?

op 28 mei 2011
3 minuten leestijd
Rondreizen in Zuid-Afrika?

Een rondreis maken in Zuid-Afrika is een ervaring om nooit te vergeten! Natuurschoon in al zijn diversiteit vind je nergens mooier. Een smeltkroes van culturen, een mild klimaat en een moderne infrastructuur. Welkom in Zuid-Afrika.

Een rondreis maken in Zuid-Afrika is een ervaring om nooit te vergeten! Natuurschoon in al zijn diversiteit vind je nergens mooier. Een smeltkroes van culturen, een mild klimaat en een moderne infrastructuur. Welkom in Zuid-Afrika.

Het hart van Kaapstad ligt gedrongen tussen de majestueuze Tafelberg en de stranden, beschutte baaien en kreekjes die de rotsreus en zijn twee kleinere gezellen, de Duivelspiek en Leeuwekop, omcirkelen. De glazen wolkenkrabbers van de City Bowl doen je even vergeten dat je in Afrika bent.

De binnenstad is klein en gemoedelijk, en perfect te voet te verkennen. Tussen de moderne gebouwen staan historische panden die de geschiedenis samenvatten.

Boeren
In het zuiden van het stadscentrum liggen de Compagniestuinen waar de eerste Nederlandse boeren groenten en fruit kweekten om de schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie te bevoorraden.

Doordat de stad fungeerde als 'herberg op de oceaanroutes', kreeg je hier een sterke vermenging van Aziaten, blanke inwijkelingen en zwarte bewoners. Ook de Engelsen lieten hun sporen na.

Aan de oostkant van de boulevard domineert het Kasteel de Goede Hoop. Het dateert van 1666, is van Hollandse oorsprong en is het oudst bewaard gebleven gebouw in Zuid-Afrika.

Maar de City Bowl is meer dan een verzameling historische gebouwen en administratieve wolkenkrabbers. Je vindt er ook interieurzaken, warenhuizen, kledingontwerpers en boekenwinkels. Tussen de vele boetieks en antiekzaakjes op en rond Long Street ontdek je prachtige gevels in Victoriaanse en Georgiaanse stijl.

De zeepromenade, de Platinum Mile, volgt de grillige lijn van de Atlantische kust. Table Bay's historische Victoria en Alfred-dok is op het nippertje van de verloedering gered. De oude pakhuizen zijn opgeknapt en nieuwe hotels en restaurants geopend.

Wijn in Zuid-Afrika
Op zo'n driekwartier rijden van Kaapstad liggen de Winelands. Tussen de heuvels bedekt met wijngaarden duiken elegante landhuizen op in de typische Kaaps-Hollandse stijl. Op de oevers van de waterreservoirs rusten pelikanen en flamingo's.

Stellenbosch is een geanimeerd oud universiteitsstadje met een Europese sfeer. Studenten kuieren er in de straten en wonen in pittoreske huisjes. De wijnroute leidt langs witgekalkte hoven met schitterende namen als: Rust en Vrede, Schoongezicht, Goedgeloof ...

Neethlingshof, Haute Cabrière, L'Ormarins en Plaisir de Merle zijn stuk voor stuk parels van wijndomeinen. De meeste domeinen stellen hun kelders open voor het publiek.

Langs de kustweg richting Kaap de Goede Hoop kijken witte kubistische villa's met minimalistische metalen balustrades, leunend tegen de rotskliffen, uit over het diepblauwe water

Het Kaapse schiereiland bestaat uit een keten van grillige bergen die oprijzen uit het desolate zuidelijke deel langs de Atlantische Oceaan. Als kralen aan een ketting worden de zandstranden en inhammen door de slingerende kustweg aan elkaar geregen.

Surfersparadijs
Halverwege ligt Houtbaai verscholen achter een bijna verticaal oprijzende klif. Van hieruit kan je per motorboot naar Duiker eiland, waar een enorme kolonie Kaapse bontrobben leeft.

Een panoramische route is uitgehouwen in de flanken rond Chapman's Peak, vanwaaruit je adembenemende vergezichten hebt over Houtbaai en Chapman's baai. Achter de volgende bocht verschijnt het maagdelijke strand van Noordhoek, hét surfersparadijs van de Kaap.

Zuidelijker kijkt Simon's Town uit over False Bay waar walvissen vertoeven. Op wandelafstand liggen The Boulders. Tussen de witte afgeronde rotsmassa's zitten kleine inhammetjes verscholen waar een kolonie pinguïns zich prima thuis voelt.

Op de meest zuidelijke punt van het schiereiland ligt Kaap de Goede Hoop. Daar bevindt zich een natuurreservaat dat vooral de typische fynbos-flora beschermt. Op het zanderige plateau vind je ook Kaapse bergzebra's, bontebokken, elandantilopen en bavianen.

Malaria
Een korte binnenlandse vlucht brengt je via Johannesburg naar Nelspruit.. De natuur in deze streek is vrij intact gebleven, omdat de blanke kolonisten niet bestand leken tegen ziekten als malaria. Via Sabie en Graskop beland je in het schilderachtige Pilgrims Rest.

Toen hier in 1873 goud werd ontdekt maakten tenten en barakken plaats voor mooie woonhuizen, winkeltjes en cafés. Tegenwoordig kan je nog steeds de atmosfeer van eind 19e eeuw opsnuiven. Het eerste gouddelversdorpje van Zuid -Afrika werd uitgeroepen tot Nationaal Monument.

In oostelijke richting wordt het hooggelegen plateau abrupt afgebroken door het Laagveld. Langs de rand strekt het opgestuwd bergmassief van de Kleine Drakensbergen zich uit. De duizelingwekkende kliffen van de Canyon zijn adembenemend.

De Afrikaanse bush
Door zijn geografische ligging is Zuid -Afrika een land van grote natuurlijke verscheidenheid. Op de Kaap kan je walvissen en pinguïns observeren en in het Krugerpark bevind je je middenin de Afrikaanse bush. De rijke biologische schat van het enorme natuurpark is zeer divers en omvat 118 soorten reptielen, 147 verschillende zoogdieren, 492 vogels en diverse ecologische zones.

Onder de lage savannebossen grazen impala's en koedoes. Olifantenpoep op de weg verraadt de aanwezigheid van de dikhuiden. Giraffes knabbelen sierlijk van de acaciabomen, terwijl de zebra's met hun gebalk alarm slaan. En met een beetje geluk kom je zelfs luipaarden en leeuwen tegen.

Top reizen naar Zuid-Afrika

Reisorganisaties met reizen naar Zuid-Afrika

Beoordelingen van Zuid-Afrika

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9.1
Cultuur
8.1
Stranden
7.5
Steden
7.8
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.8