Home
Blog
Bestemmingen
Backpacken in Costa Rica: Route en Tips

Backpacken in Costa Rica: Route en Tips

3 minuten leestijd
Backpacken in Costa Rica: Route en Tips

Droom jij van een rondreis door Costa Rica? Rondreizen langs ongerepte stranden, dwars door een intens groene jungle en genieten van de overheerlijke keuken? Wij geven je tips voor een onvergetelijke en betaalbare trip.

Het motto van de Tico’s is Pura Vida, wat zoveel betekent als living the good life. En dat kan dus perfect in dit Midden-Amerikaanse land. Het is niet voor niets het populairste land in die regio en misschien daardoor ook wel het duurste. Check onze favoriete route en tips waarmee het reizen nog een beetje betaalbaar blijft.

Bus of auto

Toegegeven: een route uitstippelen voor Costa Rica kan nogal een puzzel zijn. Je route hangt onder andere af van het vervoer waarmee je reist. Ben je backpacker on a budget, dan reis je waarschijnlijk met de bus. Dat is goed te doen, de bussen rijden relatief op tijd en zijn comfortabel. Nadeel is dat ze niet op iedere bestemming rijden. Een enkele keer moet je dan een taxi, Uber of watertaxi pakken. Heb je iets meer te besteden, huur dan een auto. Kies wel voor een SUV/4WD want de wegen zitten vol kuilen en van een gebakje als ‘n Opel Corsa zal niks overblijven.

De beste route door Costa Rica

Of je nu voor een bus of autoreis kiest, met de volgende route heb je een fijne combinatie van strand, nationale parken en gezellige dorpjes te pakken. Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt doe je er ongeveer een week of drie over. Met een beetje haast zijn twee weken ook te doen. Maar he, dit past natuurlijk niet helemaal in la vida loca. Tranquilo, geniet.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

San Jose

San Jose, de hoofdstad van Costa Rica, midden in het land, wordt ook wel omschreven als het ‘backpackers purgatory’, een tussenstop waar je niet aan ontkomt voordat je de fantastische natuur induikt. Blijf er niet te lang maar wanneer je er bent kun je een kijkje nemen bij de Catedral Basilica de San Jose en pcknicken bij Momento National.

Monteverde

Een echte must-do is Monteverde. Er hangt een fijne sfeer, er zijn leuke accommodaties en restaurantjes en de natuur is amazing. In het Santa Elene Cloud Forest Reserve wandel je op hangbruggen tussen de topen van het nevelwoud. Een aanrader is de Adventurous Tour, met een superenge Tarzan-swing. Een tip voor Monteverde is dat je goede wandelschoenen draagt en een fleecetrui/lange broek bij je hebt.

Arenal/La Fortuna

Briljante uitzichtpunten gegarandeerd bij de Arenal vulkaan! Je bezoekt dit national park vanuit uitvalsbasis La Fortuna, het enige dorp dat een uitbarsting van de vulkaan heeft overleefd. De Arenal heeft trouwens ook een broertje, een kleinere vulkaan met een prachtig kratermeer. De tocht er naartoe is zwoegen, maar de beloning is het meer dan waard! Als je aan het einde van de dag terug bent pak je een koud biertje in het kleine stadscentrum van La Fortuna. Je kunt vanuit dit dorp trouwens tientallen outdoor activiteiten ondernemen. Van ziplinen tot relaxen in de hotsprings en kajakken.

Rio Celeste

Een goed alternatief wanneer je het te toeristisch vindt in La Fortuna is zijn onbekende broertje Rio Celeste, 70 kilometer verderop. Het is minstens zo mooi, maar dan wat rustiger.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Manuel Antonio

National Park Manuel Antonio is perfect voor wie wil wandelen en ontspannen: in het park ligt namelijk een heerlijk wit strand. Wissel ontspannen aan zee af met dieren spotten, of maak een van de vele tours die ze in dit plaatsje aanbieden. Let wel op! Kom hier niet op maandag, want dan is het park gesloten (guilty).

Uvita

Wil je je reis afsluiten met een paar dagen strand? Uvita is the place to be! Het strand is mooi, groot en rustig. Je kunt er surfen, zwemmen en jezelf verwonderen over de prachtige zonsondergang!

Puerto Viejo de Talamanca

Zoek je strand met de echte Caribische sfeer, dan raden we je de oostkust aan, Puerto Viejo. Wel een eindje tuffen vanaf Manuel Antonio, maar het is het waard. De stranden zijn paradijselijk, de sfeer laid back. Hier struikel je nog over de dreadlocks en surfplanken.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Wat kost reizen door Costa Rica?

Zoals eerder aangegeven is Costa Rica niet super goedkoop. Het grootste deel van je budget zal gaan naar vervoerskosten, tickets voor national parken en activiteiten. Je kunt dit compenseren door de lokale gerechten te kiezen bij het eten. Dit is minder duur en wel lekker. Ook laat je de luxere hotels voor wat ze zijn en slaap je in hostels, waar de slaapzalen over het algemeen netjes zijn en niet duur, zo’n tientje per nacht. Verder neem je Uber in plaats van een taxi. Het scheelt je zo twintig euro per rit. Hasta la vista!

Top reizen naar Costa Rica

Reisorganisaties met reizen naar Costa Rica

Meer blogs over Costa Rica

Beoordelingen van Costa Rica

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9.4
Cultuur
6.9
Stranden
8.5
Steden
6.2
Eten & drinken
7.9
Activiteiten
9