Home
Blog
Algemeen
Stedentrip Italië? 10x de leukste Italiaanse steden voor jouw citytrip!

Stedentrip Italië? 10x de leukste Italiaanse steden voor jouw citytrip!

op 20 oktober 2022
14 minuten leestijd
Stedentrip Italië? 10x de leukste Italiaanse steden voor jouw citytrip!

Stedentrip Italië? Italië heeft wereldberoemde steden die zeer geschikt zijn voor een weekendje weg of citytrip! Maar welke stad kiezen? Wij selecteerden de 10 mooiste en leukste steden in Italië voor een stedentrip. Natuurlijk met het prachtige historische Rome en het romantische Venetië, maar er zijn meer mooie steden om te ontdekken. Bekijk onze tips!

Italië, het land van de lekkerste ijsjes, zon, mooie natuur en overheerlijk pasta! Maar ook het land van eeuwenoude steden die net op een openluchtmuseum lijken. Laten we eens een kijkje nemen in de mooiste steden van Italië om een heerlijke stedenreis naar te maken.

Rome

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

We beginnen ons overzicht met stedentrips in Italië natuurlijk in de Italiaanse hoofdstad Rome. Hier raak je simpelweg niet uitgekeken, want er zijn zo veel bezienswaardigheden in Rome. Rome is een geweldige bestemming voor een stedentrip! Het centrum staat vol eeuwenoude gebouwen zoals het Pantheon uit de 2e eeuw. Het Romeinse gebouw is zelfs één best bewaard gebleven gebouwen ter wereld! Het Colosseum is zelfs nog ouder en komt uit de 1e eeuw. Het was het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk en ooit werden er gladiatorengevechten gehouden. Naast het Colosseum ontdek je het Forum Romanum met 2000 jaar oude tempels. Het is net alsof je hier zelf en Romeinse Rijk weer binnenstapt.

Rome staat ook bekend om Vaticaanstad dat even verderop ligt. Het Musei Vaticani is drukbezocht en een kaartje vooraf aanschaffen en écht noodzakelijk. Binnen ontdek je schilderijen uit de klassieke oudheid en de wereldberoemde Sixtijnse Kapel. Neem ook een kijkje bij het Sint-Pietersplein en de Sint-Pietersbasiliek. Je kunt de basiliek van binnen bewonderen, maar je kunt ook de koepel beklimmen. Hier geniet je van één van de mooiste uitzichten over Rome!

De stad is perfect om lekker doorheen te slenteren en je komt langs de gezelligste pleinen en mooie fonteinen. Voorbeelden zijn het Campo de' Fiori, Piazza Navona en Piazza di Spagna. Tussendoor loop je langs bezienswaardigheden als de Engelenburcht, de Trevifontein, de Spaanse Trappen en het Monument Van Victor Emanuel II. Vergeet niet het Piazza del Popolo te bezoeken waar je heerlijk kunt wandelen in het park van Villa Borghese.

In de avond kun je natuurlijk heerlijk eten en één van de leukste wijken is Trastevere. Hier zijn talloze cafés te vinden en bij de knusse restaurantjes raak je niet uitgegeten. Heb je nog tijd voor een leuk uitstapje buiten de stad? Bezoek dan het strand bij Ostia of neem de trein naar Tivoli. Dit stadje staat bekend om de prachtige tuinen van Villa D'Este en het ligt in een schitterende omgeving.

Milaan

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Milaan staat bekend als dé modestad van Italië en shoppen kan hier dan ook echt uitstekend! In het hart van de stad ontdek je bijvoorbeeld de monumentale winkelpassage Galleria Vittorio Emanuelle II waar je ook nog eens verrast wordt door de schitterende architectuur. Of bezoek de gave wijk Navigli dat tussen twee kanalen ligt. De vlooienmarkt op Viale Papiniano is geweldig en iedere maand is er de Mercatone dell'Antiquariato met knusse kraampjes. De wijk zit vol vintage winkeltjes en het is bovendien het kloppende hart van Milaan. Je kunt hier heerlijk eten en later op de avond ontdek je hier een bruisend nachtleven.

Eén van de bekendste bezienswaardigheden van Milaan is de Duomo di Milano. De kathedraal is één van de grootste ter wereld en er is 600 jaar lang aan de kerk gebouwd. Het resultaat mag er wezen en bij het Dommuseum leer je meer over de geschiedenis van de kathedraal. Neem ook een kijkje bij het klooster Santa Maria delle Grazie waar je de beroemde muurschildering het Laatste Avondmaal van Da Vinci kunt bewonderen. Het meesterwerk is maar liefst 5 bij 9 meter groot! Je kunt je vast voorstellen dat de rij enorm is, dus ook hier even van tevoren een kaartje kopen om de rij te omzeilen! 

Als je meer over de stad te weten wilt komen is het de moeite waard het Castello Sforzesco te bezoeken. Het middeleeuwse renaissance fort huisvest kunstwerken van onder andere Da Vinci en Michelangelo. Buiten kun je heerlijk wandelen in het Parco Sempione met mooie fonteinen en sculpturen. Aan het begin van het park ontdek je ook meteen de Arco della Pace die voor Napoleon werd gebouwd. Ben je een kunstliefhebber? Dan mag een bezoek aan de wijk Brera niet ontbreken. De wijk staat vol fleurige huizen met kleine winkeltjes en ateliers. Je kunt hier ook het kunstmuseum de Pinacoteca di Brera vinden.

Venetië

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

De stad Venetië ligt in het noordoosten van Italië en het ligt midden in de Lagune van Venetië. Het centrum is wereldberoemd vanwege de vele kanalen en de eeuwenoude gebouwen. Venetië is relatief klein en het kan hier enorm druk zijn in het hoogseizoen. Als je de drukte wat wilt vermijden, dan is een stedentrip Ventië in de wintermaanden een aanrader.

Dat Venetië zo druk bezocht wordt is geen verrassing, want het sprookjesachtige centrum is écht heel bijzonder. Bekijk ook maar eens deze video van Venetië. De stad is gebouwd op maar liefst 118 kleine eilanden die door bruggen met elkaar verbonden worden. Bekende bruggen zijn onder andere de Rialtobrug, de Ponte dei Pugni en de Ponte dell'Accademia. Het Canal Grande stroomt dwars door het centrum en het is fantastisch een vaart met een gondel te maken door alle kleine kanalen rondom. Zo vaar je langs de meest bekende bezienswaardigheden in Venetië en kom je op plekjes waar je anders moeilijk kunt komen. Een absolute must-do dus bij een stedenreis Venetië.

Venetië is ook een stad waar je heerlijk kunt wandelen en je komt uiteindelijk bij het San Marcoplein uit. Hier bewonder je de Basiliek van San Marco en het Dogepaleis. Daarnaast zijn er in Venetië schitterende musea te ontdekken zoals het Gallerie dell'Accademia, Collezione Peggy Guggenheim, het Museo Correr en het Punta della Dogana. Het is zeker de moeite waard om iets verder uit het centrum te wandelen om unieke plekjes te ontdekken. Het is hier vaak een stuk rustiger en de uitzichten over het water zijn fenomenaal. 

Carnaval wordt groots gevierd in Venetië en het Carnevale di Venezia vindt jaarlijks in februari plaats. Het is een bijzonder evenement en het duurt 12 dagen. Je ontdekt een mix van traditie en entertainment en iedereen draagt de bekende Venetiaanse maskers en schitterende kostuums. Er komen jaarlijks rond de 3 miljoen bezoekers naar het Carnaval van Venetië en het is een magische tijd om de stad te bezoeken. De meeste evenementen zijn gratis te bezoeken en de openingsceremonie, de traditionele roeiwedstrijd Regata delle Columbine en de kostuumwedstrijden mag je niet missen. 

Florence

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Firenze, ofwel Florence, is één van de belangrijkste cultuursteden ter wereld. Het staat bekend als de bakermat van de renaissance en kunstliefhebbers raken hier niet uitgekeken. Dit maakt Florence uitermate geschikt voor een culturele stedentrip! Een bezoek aan het Palazzo degli Uffizi mag dan ook niet ontbreken. In het stadspaleis is namelijk één van de oudste en belangrijkste kunstmusea gevestigd. Hier ontdek je werken van Botticelli, Caravaggio, Leonardo da Vinci en Michelangelo. De David van Michelangelo is in de Galleria dell'Accademia te vinden. Dit was ooit de eerste kunstacademie voor schilders van Europa en op het plein voor de academie staat een replica van het wereldberoemde beeld van David.

Naast de indrukwekkende kunstwerken zijn er in de stad ook nog fenomenale bouwwerken te bezoeken. De Cattedrale di Santa Maria del Fiore, ofwel de Duomo, is ongetwijfeld de bekendste. Aan het plein is het ook de moeite waard de Campanile di Giotto te beklimmen. Vanaf de toren heb je namelijk een schitterend uitzicht over de stad! Aan de overkant van het plein staat nog het Baptisterium, een basiliek met een unieke marmeren voorgevel.

Florence ligt aan de rivier de Arno en de Ponte Vecchio is één van de bekendste bruggen in Italië. Het staat bekend om de vele sieraden- en souvenirwinkels en het monument van Benvenuto Cellini kun je hier ook bewonderen. Aan de overkant van de rivier is het de moeite waard het kunstmuseum Palazzo Pitti te bezoeken. Daarna kun je de schitterende Boboli-tuinen bezichtigen en vanaf de heuvel heb je een waanzinnig vergezicht over de stad. Hetzelfde geldt voor het nabijgelegen fort Belvedere en de bijbehorende tuinen.

Palermo

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Tijd om een eiland te bezoeken! Italië heeft namelijk een aantal schitterende eilanden en Sicilië is de perfecte locatie voor lekkerbekken en cultuurliefhebbers. Palermo is de hoofdstad van Sicilië en er zijn een aantal prachtige bezienswaardigheden te bezichtigen.

Zo ontdek je in het hart van de stad de enorme Kathedraal Van Palermo die in de 12e eeuw werd gebouwd. Hier vindt je de koninklijke tombes en een rijk versierd interieur. Een uniek, maar luguber museum is de Catacombe Van Cappuccino. Binnen bewonder je namelijk een verzameling schedels en botten van 8.000 geklede lichamen. Hou je het liever bij mooie gebouwen? Dan is het Palazzo dei Normanni de mooiste waard. Het 9e-eeuwse paleis heeft een schitterende gevel en een kapel. Andere bezienswaardigheden zijn bijvoorbeeld de Fontana Pretoria, het plein Quattro Canti en het kunstmuseum Palazzo Alliata di Villafranca.

Veel reizigers komen echter ook naar Sicilië vanwege het heerlijke eten. De lokale streekgerechten zijn hier net even anders als op het vasteland van Italië. Zo kun je voor je ontbijt al beginnen met ijs! Granita wordt vaak bij het ontbijt gegeten en het is een briochebroodje gevuld met ijs. Lekker zoet en fris! Daarnaast staat het eiland bekend om de pistachenoten en een pasta wordt vaak geserveerd met een pistache pesto. Om je vingers bij af te likken! En heb je al een Arancino geprobeerd? Dit is een gefrituurde bal gevuld met risotto en ragout. Als nagerecht mag een Cannolo niet ontbreken. Het is een krokant rond koekje gevuld met ricotta kaas of crème. Ook de Cassata wordt vaak als nagerecht geserveerd. Dit is een taart met vruchtensap of likeur met gekonfijte vruchten in de Italiaanse kleuren. 

Op de rest van het eiland zijn eveneens schitterende plekken te ontdekken. Een leuk daguitje is een bezoek aan het kustplaatsje Cefalù. In het centrum staat een prachtige kathedraal en je kunt hier genieten van een dag aan zee. Het kunstwerk Cretto di Burri is ook makkelijk te bereiken met een auto. Verder in het zuiden liggen de krijtrotsen Scala dei Turchi en de Tempelvallei. Hier heb je iets meer tijd voor nodig. En als je langer op het eiland verblijft zijn de vulkaan Etna, en de stadjes Taormina en Siracusa de moeite waard.

Napels

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Lekker eten tijdens je stedentrip Italië? In de stad Napels kun je fantastisch lekker eten, want hier komt de Napolitaanse pizza vandaan! De bodem wordt hier altijd met de hand gemaakt en de korst is meer gezwollen. De hogere rand houdt de ingrediënten dan ook prima op z’n plek! Veel reizigers komen niet alleen naar Napels vanwege de pizza, maar ook vanwege Pompeï.

In het jaar 79 barstte namelijk de vulkaan Vesuvius uit en dit fenomeen legde Pompeï volledig onder de as. Tegenwoordig kun je het archeologische park bezoeken en meer leren over deze tragische gebeurtenis. Honderden mensen overleden en archeologen hebben ruim 1000 lichamen gevonden. Daarnaast zijn er veel Romeinse overblijfselen en woningen blootgelegd. Je kunt hier bijvoorbeeld een amfitheater vinden, een fastfood restaurant uit de Romeinse tijd en het paleis Casa del Fauno. Naast de opgravingen van Pompeï is ook een bezoek aan Herculaneum de moeite waard. Deze stad werd niet door as en modder bedolven, maar door een lavastroom. De huizen zijn daardoor uitstekend bewaard gebleven. Om meer vondsten te bewonderen kun je het Nationaal Archeologisch Museum in Napels bezoeken.

Andere mooie plekken in Napels zijn het kasteel Castel Sant'Elmo met een waanzinnig uitzicht over de stad, en het Castel dell'Ovo voor de kust. Bij de haven zijn eveneens unieke paleizen te bewonderen zoals het Palazzo Serra di Cassano, het koninklijk Palazzo Reale di Napoli en het Palazzo Cellamare. Napels heeft ook onder de grond een hele unieke bezienswaardigheid. Het is een heel netwerk van pleinen en straten die je met een gids kunt bezoeken. Vergeet niet de Catacombe di San Gennaro de bezoeken.

Blijf je liever bovengronds? Dan is het Castel Nuovo een aanrader. Je kunt hier het Museo Civico bezoeken en het kasteel ziet er erg indrukwekkend uit. Of bezoek de winkelpassage Galleria Umberto I die in de 19e eeuw werd gebouwd. Als je een leuke wandeling wilt maken ben je bij de boulevard van Napels op de juiste plek. Ben je op zoek naar nog meer wandelplezier tijdens je stedenreis Napels? Dan kun je nog een uitdagende reis naar de krater van de Vesuvius maken.

La Spezia

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Een andere mooie kuststad voor een citytrip is La Spezia in de regio Ligurië. Het is een belangrijke havenstad en in het legermuseum Museo Tecnico Navale della Spezia leer je meer over de strategische ligging van La Spezia. Ben je meer een liefhebber van kunst? Dan zijn het CAMeC en het Museo Civico Amedeo Lia aanraders.

Een bezoek aan La Spezia is niet compleet zonder een kijkje te nemen bij het Castello San Giorgio. Het kasteel werd in de 14e eeuw gebouwd en ligt bovenop een heuvel. Je hebt hier gegarandeerd een fantastisch uitzicht over de havenstad! Wil je een middagje winkelen? Dan ben je aan de Corso Cavour op de juiste plek. Na afloop kun je bij het plein Piazza Sant’Agostino een heerlijk hapje eten. Ook bij de jachthaven Mirabello is het in de avond gezellig en er zijn tal van horecagelegenheden te vinden.

La Spezia wordt vaak gebruikt als uitvalsbasis om de pittoreske dorpjes aan de Cinque Terre-kust te bezoeken. Vanuit de haven worden er geweldige boottochten georganiseerd die je meenemen langs de Ligurische kust. Er zijn vijf vrolijk gekleurde dorpjes te ontdekken. Het zijn Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso al Mare en ze liggen te midden van het Nationale Park van Cinque Terre. Ieder dorp heeft z’n eigen charme en tussen de dorpjes liggen unieke trein- en wandelroutes. 

Turijn

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

In het noordwesten van Italië ligt de stad Turijn. Het is de grootste stad van Noord-Italië en de hoofdstad van de regio Piëmonte. Andere Italiaanse steden zijn vele malen toeristischer, maar de van oorsprong industriestad heeft zeker veel in de aanbieding! 

Zo zijn er in het centrum tal van historische monumenten te bezoeken zoals de gebouwen rondom het Piazza Castello. Voorbeelden zijn het Palazzo Madama, de prachtige Biblioteca Reale en het Palazzo Reale. Dit was tot 1865 de koninklijke residentie en binnen kun je een aantal prachtige kamers bezoeken. Het Piazza San Carlo is een ander mooi plein en hier kun je de kerk van Santa Cristina en de kerk van San Carlo Borromeo vinden, twee unieke tweelingkerken. Een andere belangrijke kerk in de stad is het Cattedrale di San Giovanni Battista waar de heilige lijkwade van Christus zou liggen.

Museum- en filmliefhebbers zijn juist bij het Nationaal Filmmuseum in de Mole Antonelliana wel even zoet. Turijn staat namelijk bekend als de geboorteplaats van de Italiaanse cinema en je duikt hier de filmgeschiedenis van het land in. Je kunt er helmen van de Star Wars-saga bewonderen, een film kijken en genieten van een geweldig uitzicht vanaf het dak. Hou je meer van auto’s? Dan is het Museo dell’automobile een gave plek. Er zijn maar liefst 200 auto’s van 80 verschillende merken te bewonderen!

Aan de rand van de stad is het genieten bij het Parco del Valentino. Het is een rustig park waar je uitstekend kunt picknicken. Het park ligt aan de rivier de Po en je kunt hier fijn wandelen. Midden in het park is het bijzonder het Borgo Medievale di Torino te bezichtigen waar je de sfeer van een typisch dorp kunt proeven. Heb je langer de tijd? Dan is het verkennen van de omgeving van Turijn ook de moeite waard. Zo kun je uitstapjes maken naar de Aosta Vallei, het nationaal park Gran Paradiso en het Parco Naturale di Stupinigi met een waanzinnig mooi jachthuis.

Bari

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Bari ligt helemaal aan de andere kant van Italië, in het zuidoosten in de regio Apulië. Het is een zomerse badplaats en een belangrijke havenplaats aan de Adriatische kust. Om van de zee te genieten kun je je stedentrip beginnen met een wandeling aan de Lungomare, de boulevard bij de haven. Hier staat ook het Museo Archeologico di Santa Scolastica, het archeologische museum waar je meer kunt leren over de stad. Het is gevestigd in een voormalig klooster en er worden regelmatig kunstexposities tentoongesteld.

De bekendste kerk van Bari is de Sint-Nicolaasbasiliek en deze is te vinden in het historische hart van de stad. Het is een bedevaartsoord en de kerk is dagelijks geopend. Even verderop ligt het mooie plein Piazza Mercantile waar veel terrasjes te vinden zijn. Of geniet van een lekker ijsje en van het geweldige uitzicht over het water. Na afloop kun je naar het kunstmuseum Museo Teatro Margherita wandelen waar je kunt genieten moderne kunstwerken. Voor een spectaculair uitzicht kun je aan het einde van de dag het Castello Svevo bezoeken. Het kasteel ligt namelijk bovenop een heuvel en je kunt de zonsondergang hier goed bewonderen.

Als je langer de tijd hebt is het de moeite waard mooie daguitstapjes vanuit Bari te maken. Vanuit de stad kun je namelijk makkelijk de streek Puglia gaan ontdekken! Ga bijvoorbeeld een dagje naar Alberobello en bewonder de unieke trulli-huisjes. Ook de natuur is schitterende en aanraders zijn de grotten van Grotte di Castellana en het nationaal park Gargano. Vanuit Vieste kun je bijvoorbeeld prachtige wandelingen maken langs de rotsachtige kustlijn. Andere mooie stadjes in de buurt van Bari zijn Matera, Ostuni en Monopoli.

Verona

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

We eindigen deze Italiaanse stedenreis in de stad Verona, de stad van de romantiek! De meest bekende attractie is hier namelijk Casa di Giulietta, ofwel het huis van Juliet. Het gotische pand zou het huis zijn geweest dat schrijver William Shakespeare zou hebben geïnspireerd voor zijn tragedie Romeo en Juliet. Het fictieve verhaal speelt zich af in Verona en je kunt de woning en het balkon van dichtbij bewonderen. Maar of het huis echt de plek van Shakespeare was blijft de vraag. Het huis had vroeger namelijk niet eens een balkon, en het schijnt ook dat Shakespeare nooit in Verona geweest is!

Naast deze bijzondere plek zijn er nog meer unieke bezienswaardigheden te ontdekken. Een goed voorbeeld is de Scaliger Tombs. De Scaliger familie heerste vroeg over de stad en de enorme grafstenen staan midden in het centrum. Voor het mooiste uitzicht over Verona kun je de Torre dei Lamberti gaan beklimmen. De toren staat aan het Piazza delle Erbe en je kunt met de lift omhoog. Voor de nodige verfrissing kun je heerlijk langs de rivier slenteren. Je komt langs de Ponte Pietra vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over de stad.

Een kasteelbezoek hoort natuurlijk ook bij je vakantie en je kunt bij Castelvecchio op het juiste adres. Er zit een interessant museum en je kunt over de middeleeuwse brug wandelen. En bij de kathedraal om de hoek geniet je van de toegangspoort en de mooie kerk. Wandel daarna naar de Porta Borsari, een prachtige Romeinse stadspoort van kalksteen. Ook is het gigantische amfitheater een bezoek zeker waard. Er pasten ooit 30.000 toeschouwers in de Arena van Verona en tegenwoordig zijn er in de zomermaanden leuke evenementen en concerten. De perfecte plek om je dag af te sluiten!

Ben jij er al uit welke leuke stad je in Italië wilt bezoeken? Welke plek je ook kiest, je gaat tijdens je stedenreis ongetwijfeld genieten van heerlijk eten, veel historische bezienswaardigheden en indrukwekkende musea.

Top reizen naar Italië

Reisorganisaties met reizen naar Italië

Meer blogs over Italië

Beoordelingen van Italië

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.2
Cultuur
8.7
Stranden
6.8
Steden
8.7
Eten & drinken
8.7
Activiteiten
8.3