Home
Blog
Algemeen
Stedentrip Spanje? 15x de leukste Spaanse steden voor jouw citytrip!

Stedentrip Spanje? 15x de leukste Spaanse steden voor jouw citytrip!

op 18 november 2022
17 minuten leestijd
Parc Guell in Barcelona
Parc Guell in Barcelona

Zin in een stedentrip Spanje? Bekijk hier de 15 leukste steden voor een Spaanse stedenreis of weekendje weg! De Spaanse steden zijn zeer divers! Er zijn steden met een groot cultureel aanbod en mooie bezienswaardigheden, maar ook hele relaxte steden met een fijn strand. Natuurlijk ken je Barcelona en Madrid, maar we hebben meer tips voor jouw citytrip!

Al jaren is Spanje een populaire bestemming voor een heerlijke zonvakantie. Maar Spanje is meer dan zon, zee en strand. Je geniet hier van een uniek landschap, fantastische bezienswaardigheden en verrassende steden. Laten we eens gaan kijken naar de leukste Spaanse steden voor een stedentrip!

Barcelona

Barcelona stedentrip
Stedentrip Barcelona

We beginnen in de populairste stad van Spanje, Barcelona. Al jaren wordt de stad druk bezocht en dat is niet zo vreemd. Er is namelijk ontzettend veel te doen en de sfeer in de stad is heerlijk. De stad heeft alles wat je waar wilt. Er zijn stranden, musea, veel bezienswaardigheden en een mooie natuur.

Als eerste valt de architectuur enorm op in Barcelona en dat heeft veel te maken met Antoni Gaudí. Zo ontwierp bij de Sagrada Família, Park Güell, Casa Batlló en Casa Milà. Maar ook in de gotische wijk Barri Gòtic kijk je je ogen uit en hier ontdek je middeleeuwse gebouwen en een labyrint van kleine straatjes. Barcelona is dan ook een heerlijke stad om gewoon lekker rond te wandelen en bezoekjes aan de wijken El Raval, Eixample en Gràcia mogen dan ook niet ontbreken. 

Wil je een leuk museum bezoeken? Dan zijn Museu d'Art Contemporani de Barcelona, Museu Picasso en het Recinte Modernista de Sant Pau de moeite waard. En vergeet niet de Kathedraal van Barcelona, de fontein Font Màgica en de gezellige markt Mercat de la Boqueria te bezoeken. Bij het Kasteel van Montjuïc heb je een schitterende uitzicht over de stad en voetballiefhebbers mogen een bezoek aan Camp Nou niet missen.

Madrid

Madrid stedentrip
Madrid stedentrip

Naast Barcelona wordt de hoofdstad van Spanje, Madrid veel bezocht. Het is de grootste stad van het land en aan unieke bezienswaardigheden en dingen om te doen in Madrid is geen gebrek. Zo geniet je van prachtige gebouwen bij het Plaza Mayor waar je ook een lekker drankje kunt nuttigen. En in Jardines del Buen Retiro, ofwel Parque del Buen Retiro geniet je van mooie planten en bloemen én je kunt hier zelfs een bootje varen. Vergeet niet een kijkje te nemen bij het prachtige Plaza de Cibeles en de prachtige fontein! Het is één van de belangrijkste plekken in de stad.

Het Koninklijk Paleis van Madrid is het grootste koninklijke paleis ter wereld en je kunt hier dagelijks een kijkje nemen. Een heel ander soort bouwwerk is de Tempel van Debod die aan de God Amon van Nubië is gewijd. Of wellicht hou je meer van voetbal? Dan is een bezoek aan het Estadio Santiago Bernabéu helemaal de mooiste waard. Helemaal gaaf is het om een wedstrijd van Real Madrid mee te maken. En als je liever een middagje wilt gaan winkelen, dan is Gran Vía de perfecte plek om te vertoeven.

Madrid heeft bovendien waanzinnig mooie musea en met name het Museo Nacional del Prado is de moeite waard als je van kunst houdt. Het is één van de grootste en beroemdste kunstmusea in de hele wereld! In het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía ontdek je moderne en hedendaagse kunstwerken van Spaanse kunstenaars. En bij het Museo Thyssen-Bornemisza bewonder je een privékunstcollectie van Heinrich Thyssen-Bornemisza. In het Museo Arqueologico Nacional geniet je juist van historische kunst en archeologische voorwerpen.

Granada

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

We reizen verder naar het zuiden van Spanje want hier raak je ook niet uitgekeken. De stad Granada ligt in Andalusië aan de voet van de Sierra Nevada. De stad is lange tijd in handen geweest van de Moren en dat zie je overal terug in de stad. Bovendien is het een gezellige studentenstad waar het hele jaar door wel iets te beleven valt.

De Moorse geschiedenis zie je meteen terug bij de highlight van Grenada, het Alhambra. Het paleis staat bovenop een heuvel en is ooit door de Nashrid sultans gebouwd. Het wordt een onvergetelijke dag want het paleis laat echt een enorme indruk achter. Je kunt hier nog het zomerpaleis Generalife, de beeldschone tuinen, het Paleis van Karel V, en het Alcazar vestingsfort bezichtigen. In de wijk Albaicín geniet je eveneens van Arabische sferen en de kleine straatjes zijn fantastisch om doorheen te slenteren. In de grotwoningen in deze wijk geniet je in de avond van flamenco en lekker eten. Bij het uitkijkpunt Mirador de San Nicolas wordt je beloond met een waanzinnig uitzicht over het Alhambra met de besneeuwde bergtoppen op de achtergrond.

Granada is een hele oude stad en dat zie je goed terug bij El Bañuelo, een oud badhuis uit de 11e eeuw. Het Palacio Dar al-Horra werd in de 15e eeuw gebouwd en het was ooit de residentie van een Nasrid-koningin! Mocht je de tijd hebben, dan is het een aanrader het hooggebergte de Sierra Nevada in te gaan. Naast waanzinnig mooie uitzichten kun je hier uitstekend skiën. Er is 85 kilometer aan skipistes en in de zomermaanden is het de perfecte plek voor een hike in de bergen.

Sevilla

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

We blijven nog even in het zuiden want Sevilla is net zo’n parel in Andalusië. Het is de hoofdstad van de regio en een belangrijke cultuurstad in Spanje. Ook hier ontdek je veel Moorse invloeden en Sevilla staat bekend als één van de mooiste Spaanse steden. Het kan erg warm worden, maar tussen het najaar en het voorjaar is het hier prima vertoeven. Bovendien is het hier smullen geblazen met overheerlijke tapas en sherrywijnen!

Een bezoek aan het koninklijk paleis van Sevilla mag simpelweg niet ontbreken. Het Alcázar Real de Sevilla heeft prachtige Moorse details en het is één van de mooiste paleizen in Spanje. De koning gebruikt het paleis nog steeds en om deze reden zijn er dagelijks een beperkt aantal kaartjes beschikbaar. Wees er dus snel bij! Even verderop ontdek je de oude Giralda toren en de Catedral de Santa María de la Sede, één van de grootste kathedralen ter wereld! Vanaf de toren heb je een spectaculair uitzicht over de stad.

Een andere indrukkende plek is het plein Plaza de España. Het werd in 1929 aangelegd en de Andalusische tegeltjes pronken op alle muren. De gebouwen aan het plein worden gebruikt als overheidsinstellingen en bij de grote fontein en brug kun je heerlijk in het zonnetje zitten.  Een andere unieke plek is Setas de Sevilla, ofwel de paddenstoelen van Sevilla. Het is een houten constructie waar je onderdoor, maar ook overheen kunt wandelen. Bij het terras van Metropol Parasol heb je een waanzinnig uitzicht. 

Valencia

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Valencia is eigenlijk een beetje het kleine broertje van Barcelona. De stad wordt minder vaak bezocht en het is een stuk rustiger. Maar dat betekent niet dat je hier stil gaat zitten want de stad heeft heel veel plannen voor je in petto! Valencia ligt aan de kust en een stadsbezoek is uitstekend te combineren met een welverdiende strandvakantie.

De bekendste bezienswaardigheid van de stad is het hypermoderne Ciutat de les Arts i les Ciències, ofwel de Stad van Kunst en Wetenschap. Het is een cultureel en wetenschappelijk complex dat in 2009 is geopend. Het is gelegen aan de tuinen van de Turia en er zijn zeven bijzondere gebouwen te ontdekken. Het zijn er aquarium L'Oceanogràfic, het planetarium L'Hemisfèric, het operagebouw El Palau de les Arts Reina Sofía, de wandelpromenade en palmentuin L'Umbracle, het wetenschapsmuseum El Museu de les Ciències Príncipe Felipe, de evenementenhal l'Àgora en de 125 meter hoge brug El Pont de l'Assut de l'Or.

In de binnenstad van Valencia zijn ook nog eens veel historische bezienswaardigheden te ontdekken. Ontdek bijvoorbeeld de kathedraal Santa María, de toegangspoorten Torres de Serranos en Torres de Quart, het paleis El palacio Marqués de Dos Aguas en de zijdebeurs La Lonja de la Seda. Veel van deze plekken zijn te vinden in de oude wijk El Carme waar je urenlang kunt rondwandelen. Als je trek in iets lekkers hebt gekregen dan is het tijd de Mercado Central te bezoeken. Deze overdekte markthal ligt midden in het centrum en je vindt hier de lekkerste typische Spaanse streekproducten.

Lees ook: 5x Redenen waarom Valencia je volgende stedentrip wordt

Málaga

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Nog even terug naar Andalusië, want ook de stad Málaga is geliefd bij veel reizigers. In de stad aan de Costa del Sol schijnt het zonnetje vaak volop en het is een superleuke stad om in de wintermaanden te bezoeken. De omgeving van Málaga is ook geliefd bij golfers, dus neem je golfclubs mee en ontdek de mooiste golfbanen van heel Spanje!

Wat is er fijner dan een citytrip maken met lekker weer? Een bezoek aan het strand tijdens een weekendje weg! Bij Playa de la Malagueta is het ’t hele jaar door genieten geblazen en langs het 1.200 meter lange strand kun je heerlijk langs de boulevard wandelen. Ben je in Málaga op een druilerige dag? Dan is een bezoek aan het Palacio de Buenavista uit de 16e eeuw wellicht een beter idee. Het paleis huisvest tegenwoordig het Picasso museum van Málaga en er bewondert hier ruim 200 werken van de Spaanse kunstenaar.

Aan historische bouwwerken is ook geen gebrek in de stad en een bezoek aan Málaga gaat samen met een bezoek aan het Alcazaba. Het voormalige Moorse fort staat bovenop de Gibralfaroberg en je wordt meteen verwend met een geweldig uitzicht over de stad. Ook de kathedraal La Manquita is een bezoek waard. Of wat dacht je van het Castillo de Gibralfaro naast het Alcazaba? Voor een rustig momentje in de natuur kun je de Jardín de la Concepción bezoeken. De botanische tuinen zijn een oase van rust, inclusief gaaf uitzicht over Málaga. En mocht je nog tijd over hebben, dan mag de wandelroute El Caminito del Rey eigenlijk niet ontbreken. Het Pad van de Koning gaat dwars door de Gaitanes-kloof en via paden en bruggen ontdek je de 8 kilometer lange wandelroute.

San Sebastián

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Van het uiterste zuiden gaan we naar het uiterste noorden. San Sebastián ligt in de onafhankelijke regio Baskenland aan de Golf van Biskaje. De baai van La Concha trekt veel rijke toeristen aan die met hun dure jacht hier aanmeren. Surfers genieten juist van de campings langs de kust en de enorme golven waar de Noord-Spaanse kust zo bekend om staat.

Parte Vieja is het oude gedeelte van de stad en je raakt hier gewoon niet uitgekeken! In de historische binnenstad ontdek je een wirwar van straatjes en gezellige pleinen. Bij het Plaza de la Constitucion zijn veel leuke terrasjes en je kunt hier loop pintxos eten. En over eten gesproken, de stad staat bekend als de Spaanse hoofdstad van de gastronomie en er zijn meer Michelinsterren per vierkante meter dan waar dan ook in het land. Geniet dus volop van de Baskische gerechten tijdens je vakantie!

Als je weer wat calorieën kwijt wilt, kun je nadien de Monte Igueldo beklimmen. Dat kan gelukkig ook zonder al te veel moeite met behulp van een kabelbaantje. Je geniet van een mooi uitzicht over de baai, en als je met kinderen reist, is het leuk het amusementspark te bezoeken. Ook vanaf de Monte Urgull heb je een waanzinnig uitzicht over San Sebastián en de zee. Bovenop deze berg bewonder je een enorm Christusbeeld en de ruïne van Castillo de Santa Cruz de la Mota. Als laatste mag een boottocht bij de Golf van Biskaje niet ontbreken. Je vaart naar Isla de Santa Clara, een klein eilandje in de baai van La Concha en je kunt hier uitstekend kajakken.

Bilbao

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

We blijven nog even in het noorden want de stad Bilbao is ook zeker de moeite waard. Het is de grootste stad van het Baskenland en het is een paradijs voor museumliefhebbers. Dat komt voornamelijk door het wereldberoemde Guggenheim Museum in de stad. Architect Frank O. Gehry heeft het unieke pand ontworpen en er hangen binnen kunstwerken van Salvador Dalí, Pablo Picasso en Mark Rothko. Het feest begint buiten al, want daar bewonder je de Puppy van Jeff Koons en de enorme spin Mamá van Louise Bourgeois. 

Ook als je niets met kunst hebt, is er veel te beleven in Bilbao. Zo kun je lekker rondslenteren in de wijk Casco Viejo, het historisch centrum van de stad. Het is een levendige wijk waar je van een drankje én een hapje kunt genieten. Ook ontdek je hier de gotische kathedraal van de stad die op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela ligt. Voor het mooiste uitzicht over Bilbao neem je de Artxanda Funicular naar de top van de berg Mount Artxanda. Vanaf dit punt kun je ook mooi zien hoe de rivier de Nervión door de stad kronkelt.

Het is natuurlijk ook heerlijk om langs de rivier te wandelen en dat kan uitstekend bij de Zubizuri brug die over de Nervión loopt. Als je richting het zuiden wandelt, dan kom je uit bij de markthal Mercado de la Ribera. Hier kun je verrukkelijk eten en de versmarkt is een parel voor art-decoliefhebbers. Wandel je juist naar het noorden langs de rivier, dan kom je uit bij een andere bijzondere brug. De Vizcayabrug is namelijk een historische ijzeren brug en mensen en vervoersmiddelen worden via een hangende gondel vervoerd. Je kunt hier gelijk de pittoreske vissersplaatsen Getxo en Portugalete bezoeken.

Cádiz

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Cádiz is een Andalusische havenstad in Zuid-Spanje en het is gelegen aan de Golf van Cádiz. De historische binnenstad ligt op een schiereiland en bij de zeepromenade kun je heerlijk langs het water wandelen. Door de gemoedelijke sfeer en de goedlachse bewoners staat Cádiz wel bekend als het kleine Havana, een link met de Cubaanse stad. En met zoveel plezier worden er dan ook regelmatig festivals en evenementen georganiseerd. Het Carnaval van Cádiz is zelfs één van de beroemdste ter wereld!

Door de ligging van Cádiz is de stad al eeuwen lang een belangrijke plek. De Feniciërs, Carhagers, Romeinen en Moren hebben hier allemaal hun sporen achtergelaten en de geschiedenis gaat zelfs ruim 3000 jaar terug! Zo ontdek je het Romeinse theater uit de 1e eeuw voor Christus in de wijk El Pópulo. En bij het Gadir Archeosite bewonder je de restanten van een Fenicische stad. Wil je meer over deze interessante geschiedenis te weten komen? Dan is een bezoek aan het Museo de Cádiz een aanrader.

In Cádiz zijn ook behoorlijk wat ‘jongere’ bezienswaardigheden te ontdekken zoals de kathedraal van Cádiz uit de 17e eeuw, de Torre Tavira uit dezelfde tijd en het Castillo de San Sebastián uit de 16e eeuw. Het Castillo de Santa Catalina is gratis te bezoeken en dit stervormige fort was jarenlang een belangrijke vestiging van de haven. Wil je een middagje van de zon genieten? Dan ben je bij de stranden Playa Caleta en Playa de la Victoria aan de Costa de la Luz op het juiste adres. Als je juist wat schaduw wilt opzoeken dan kun je genieten van kleurrijke bloemen en planten bij het Parque Genovés.

La Coruña 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

La Coruña ligt in het noorden van de regio Galicië, direct aan de Atlantische Oceaan. Het is een relatief kleine vissersstad en de perfecte bestemming voor een rustige stedentrip. Bovendien is de natuur van de gelijknamige provincie A Coruña bijzonder mooi en er zijn veel uitstapjes te maken in de omgeving. 

Dit deel van Spanje bestond ooit uit veel Keltische nederzettingen en de omgeving voelt zelfs nog wat Keltisch aan. A Coruña werd in de Romeinse tijden een belangrijke handelshaven en speelde een belangrijke rol in de handel van kruiden en specerijen. Bij de Avenida de la Marina geniet je volop van de mooie haven en langs de boulevard ontdek je veel authentieke gevels. Hier ontdek je ook het regeringsgebouw Casa de Contración en het Castillo de San Antón dat ter bescherming van de stad werd gebouwd. Wil je een dagje naar het strand? Dan is het Playa de Riazor een heerlijke plek om te vertoeven.

Net buiten de stad kun je een mooie kustwandeling maken die je meeneemt naar de Herculestoren. Het is de enige nog intacte Romeinse vuurtoren ter wereld en staat inmiddels op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Vlakbij de vuurtoren staan ook aantal eeuwenoude menhirs en sculpturen. Vanaf het schiereiland heb je een waanzinnig uitzicht over de kust van Noord-Spanje. Dat geldt ook voor de Monte de San Pedro. Met een bijzondere panoramische glazen lift reis je naar de top van de berg en hier kun je een observatorium bezoeken.

Lees ook: De 10 mooiste stranden van Spanje

Santiago de Compostela

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Je hebt vast wel eens van Santiago de Compostela gehoord. Het is namelijk de bekende pelgrimsoord in de regio Galicië.  De bedevaartsplek heeft een autovrij en historisch centrum en het is ook nog eens een gezellige studentenstad. Ook als je niets met religie hebt, is er ontzettend veel te ontdekken in Santiago.

De reden waarom Santiago een belangrijk pelgrimsoord is, is vanwege de Camino de Santiago. Volgens de legende ligt het graf van de apostel Jacobus de Meerdere in Santiago de Compostela, in de berg Liberdón. Duizenden pelgrims en wandelaars wandelen jaarlijks de 769 kilometer lange Camino de Santiago en bij het eindpunt ontvangen ze een sint-jakobsschelp. De route begint in Saint-Jean-Pied-de-Port in Frankrijk.

De Romaans-Gotische kathedraal van Santiago de Compostela is het officiële eindpunt van de Camino de Santiago en een must see tijdens je bezoek aan de stad. Het is gelegen aan het mooie plein Praça do Obradoiro waar je ook een bezoek kunt brengen aan het Hostal de los Reyes Católicos. Als je meer over de Gallische cultuur te weten wilt komen, dan is het de moeite waard het Museo del Pueblo Gallego te bezoeken. Het Casco Historico is het historische gedeelte van de stad en de kleine straatjes brengen je naar knusse restaurants en gezellige pleinen.

Córdoba

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

In het zuiden van Spanje is de stad Córdoba een aanrader. De stad wordt vaak bezocht tijdens een rondreis door Andalusië en dankzij de Romeinse en Moorse invloeden zijn er onwijs veel mooie bezienswaardigheden te ontdekken. De Mezquita is de highlight van de stad. Het is een Moorse Moskee die later werd gebruikt als Katholieke kathedraal. Binnen bewonder je eeuwenoude fresco’s en prachtige gebogen pilaren.

Het Alcázar de los Reyes Cristianos mag je ook niet missen. Het paleis is tijdens de middeleeuwen gebouwd en ligt midden in het historische centrum van Córdoba. Vanuit de terrastuinen heb je een waanzinnig uitzicht over de torens. Het paleis ligt direct aan de rivier en je kunt deze oversteken bij de Puente Romano de Córdoba uit de 1e eeuw. De 331 meter lange brug werd door de Romeinen gebouwd en aan de andere kant van het water heb je een waanzinnig uitzicht.

Córdoba is ook een kleurrijke stad en dat zie je goed terug in de Joodse wijk Judería. Overal pronken mooie bloemen en de huizen zijn onwijs pittoresk. Daarnaast staat de stad bekend om de prachtige patio’s en je komt ze werkelijk overal tegen. Er is zelfs een heus patio-festival dat ieder jaar in mei plaatsvindt! De beste manier om de verborgen binnenplaatsen te ontdekken is met een gids. Heb je tijd voor een uitstapje buiten de stad? Dan is de Medina Azahara de moeite waard. Hier ontdek je ruïnes van een paleiscomplex met moskeeën en zuilengalerijen. Het is één van de belangrijkste archeologische opgravingen van heel Spanje!

Zaragoza

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Zaragoza ligt in het noordoosten van Spanje in de regio Aragón. De rivier de Ebro stroomt dwars door de stad en het is een prima uitgangspunt om de rest van de provincie te ontdekken. Aragón staat bekend om de ruige bergen, woestijnen, bossen én wijngebieden. Een heel gevarieerd landschap dus! En daarnaast is er in de stad ook nog eens van alles te beleven.

Een opvallende verschijning in de stad is de Catedral-Basílica de Nuestra Señora de El Pilar. De kathedraal werd in de 17e eeuw gebouwd en de kleurrijke koepels en gekleurde tegels maken het gebouw bijzonder mooi. Het is een bekend bedevaartsoord in Spanje en de zuil El Pilar is de plek waar de heilige Maagd ooit zou zijn verschenen voor de apostel Jacobus. Catedral del Salvador, ofwel La Sea, is ook een bezoek waard. Hier kun je namelijk de toren beklimmen en je hebt een fantastisch uitzicht over de stad. 

La Aljafería is een prachtig paleis dat in de tijd van de Moren werd gebouwd. Een deel is geopend voor het publiek en het andere deel wordt gebruikt door het Parlement van de provincie Aragón. In de historische wijk El Tubo geniet je van heerlijke tapas en knusse restaurants. Na het eten kun je heerlijk slenteren langs de rivier waar je overigens ook volop kunt kanoën en kajakken. Zit het weer niet helemaal mee? Dan kun je leuke musea als het Museo Goya, Museo de Zaragoza en het Museo de Pablo Gargallo bezoeken.

Gerona

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Als je naar Barcelona vliegt, dan bestaat er de kans dat je nabij de stad Gerona (ook wel Girona) landt. Perfect om twee steden tijdens één vakantie te bezoeken dus! Het is een relatief kleine stad in Catalonië, maar er zijn genoeg bezienswaardigheden! De rivieren Onyar en Ter en stromen door het centrum en het historische centrum ligt prachtig op een heuvel. 

De oude stadsmuren van Gerona zijn prima bewaard gebleven en tijdens de wandelroute Passeig de la Muralla kom je langs de torens en de muur. Een bezoek aan de 11e-eeuwse La Catedral de Santa Maria mag ook niet ontbreken. De kathedraal staat bovenop een heuvel en je hebt hier een prachtig uitzicht over de stad. Gerona had in de 12e tot 15e eeuw een grote Joodse populatie en een bezoek aan de Joodse wijk Call is dan ook een aanrader. Hier ontdek je tal van kleine straatjes, kleine en een doolhof van pleinen.

Aan de rivier Onyar ontdek je de unieke hangende huizen van Gerona. De kleurrijke woningen zijn een pracht verschijning en je kunt er een aantal van binnen bekijken. Casa Masó is de bekendste woning en vanaf de brug Pont de les Peixateries Velles heb je een mooi uitzicht over de rivier. Een bezoek aan het Romeinse badhuis Banys Àrabs is ook fantastisch. Je kunt binnen een rondleiding maken en je bezoekt meerdere ruimtes. Of maak een échte Game of Thrones tour en ontdek de filmlocaties van de bekende serie. Een deel van seizoen 6 is hier namelijk gefilmd.

Salamanca

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

De hekkensluiter van onze lijst is de stad Salamanca. Het ligt in de regio Castilië en León en het is een gezellige studentenstad. Genoeg plekken voor een leuke avond uit dus! Maar er is ook genoeg te zien en te beleven. De hele historische binnenstad staat namelijk op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad heeft niet voor niets de bijnaam de Gouden Stad en in 2002 kreeg Salamanca de titel Culturele Hoofdstad van Europa.

Bij het plein Plaza Mayor merk je direct waarom Salamanca haar bijnaam heeft gekregen. De gebouwen zijn van prachtig, glimmend zandsteen gemaakt en de barokke versieringen maken het plaatje helemaal af. De Catedral Vieja en de Catedral Nueva staan tegenover elkaar en je kunt deze beide van binnen bezichtigen. Voor een waanzinnig mooi uitzicht kun je de Ieronimus toren beklimmen. Een bijzonder museum in de stad is het Museo de Art Nouveau y Art Déco, ofwel het Casa Lis. De glas-in-loodramen zijn prachtig en in het kunstmuseum geniet je volop van art nouveau en art deco.

De Universiteit van Salamanca is de oudste van heel Spanje en je kunt binnen een kijkje nemen. De universiteit is nog steeds in gebruik, maar een aantal historische collegezalen en aula's zijn open voor het publiek. Vergeet niet even te stoppen bij de hoofdfaçade van de universiteit. Hier zit een verborgen kikker op de gevel en als je hem spot, dan levert dit geluk en voorspoed op! Een andere bijzondere gevel ontdek je bij Casa de las Conchas. Het paleis is namelijk versierd met honderden schelpen.

Top reizen naar Spanje

Reisorganisaties met reizen naar Spanje

Meer blogs over Spanje

Beoordelingen van Spanje

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.1
Cultuur
7.6
Stranden
8
Steden
8
Eten & drinken
8.3
Activiteiten
8