Home
Blog
Algemeen
De 15 leukste steden in Duitsland voor een stedentrip

De 15 leukste steden in Duitsland voor een stedentrip

op 25 april 2023
17 minuten leestijd
Stedenreis Duitsland - onze tips!
Stedenreis Duitsland - onze tips!

Zoek jij een leuke stad voor een stedentrip in Duitsland? Gevonden! Wij hebben de 15 állerleukste Duitse steden voor jouw stedenreis verzameld. Natuurlijk ken je Berlijn, maar er zijn nog zo veel meer mooie steden in Duitsland die je móet ontdekken!

Een stedentrip bij onze oosterburen is altijd een goed idee! Je bent er in een handomdraai en er is ook nog eens heel veel te zien! Maar wat zijn de leukste steden? We hebben er een aantal voor je op een rij gezet!

Berlijn

Berlijn staat garant voor een top stedentrip Duitsland
Berlijn staat garant voor een top stedentrip Duitsland

We beginnen ons avontuur in de Duitse hoofdstad Berlijn. Het is de grootste stad van het land en met een bewogen geschiedenis raak je hier simpelweg niet uitgekeken. De Brandenburger Tor, de Eastside Gallery, het Holocaustmonument en Bernauer Straße hebben allemaal een verhaal te vertellen. Maar Berlijn is ook een hippe stad waar alles kan. Je kunt het zo gek niet verzinnen en het is mogelijk in Berlijn.

Dat zie je al snel terug in de kleurrijke wijken Berlijn, Friedrichshain, Kreuzberg en Neukölln. Deze zitten vol tweedehandswinkels, muren vol graffiti en gave clubs. Veel toeristen komen dan ook naar dit gedeelte om van het diverse nachtleven te genieten. Aan de andere kant van de stad ontdek je juist sprookjesachtige bezienswaardigheden als het Schloss Charlottenburg, Alexanderplatz in het centrum en de voormalige luchthaven Temperlhoferfeld dat nu een park is.

Andere bezienswaardigheden die je niet mag missen zijn de Berliner Unterwelten waarbij je een kijkje onder de grond neemt! Of ontdek de Boros Bunker waar je een unieke kunstcollectie kunt bewonderen in een historische bunker. Met mooi weer kun je een leuke boottocht maken over de Spree. En op zondag is het fantastisch Mauerpark te bezoeken. Er is een vlooienmarkt, live muziek en onwijs lekker eten.

Hamburg

De gezellige binnenstad van Hamburg
De gezellige binnenstad van Hamburg

Een andere geliefde stad in Duitsland ligt in het noorden van het land. Hamburg ligt aan de Elbe en de rivier is een belangrijke ader door het centrum. Dat zie je goed terug bij Speicherstadt waar je historische pakhuizen aan het water kunt bewonderen. En een bezoek aan de Elbphilharmonie mag hier ook niet ontbreken. Het is het hoogste gebouw van Hamburg en je kunt vanaf het dak genieten van een fenomenaal uitzicht.

De bekendste straat van Hamburg is ongetwijfeld de Reeperbahn waar het krioelt van de bars en neonverlichting. Als je van een avondje stappen houdt, is dit de place to be. Het ligt in de kleurrijke wijk  St. Pauli waar je ook veel hippe cafés, vintage winkels en restaurants kunt vinden. Sternschanze is ook uitgegroeid tot een hippe wijk en hier geniet je van lekkere cocktails, live muziek en conceptstores. Het Schanzenpark is in de zomer immens populair en je kunt er bijvoorbeeld de openluchtbioscoop bezoeken.

Op een druiligere dag zijn er veel musea te ontdekken in Hamburg. Bij het station kun je bijvoorbeeld het Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg bezoeken. Het is een afwisselend museum met meubels, moderne kunst en historische voorwerpen. Het Museum der Illusionen en de Hamburger Kunsthalle zijn ook de moeite waard. Een andere plek waar het altijd droog blijft, is de Alter Elbtunnel. De historische tunnel gaat onder de Elbe door en met behulp van de oude liften reis je naar boven en beneden. Vanaf de overkant heb je een mooi uitzicht over de skyline van Hamburg.

Düsseldorf

Kerstmarkt in Düsseldorf
Kerstmarkt in Düsseldorf

Düsseldorf ligt dichtbij de Nederlandse grens en het is gelegen aan de Rijn. Düsseldorf staat bekend als modestad en je kunt hier dan ook uitstekend winkelen. Bij Königsallee en Schadowstrasse ontdek je tal van leuke boetiekjes en conceptwinkels. Na een middagje shoppen kun je heerlijk langs de rivier slenteren bij de Rheinuferpromenade. Hier zijn veel terrasjes te vinden en je kunt er een heerlijk hapje eten.

Düsseldorf heeft ook een mooie kerstmarkt en de Altstadt wordt ieder jaar omgetoverd tot een waar sprookje. Vanaf november tot en met Oud en Nieuw geniet je hier van gezellige lichtjes, mooie versieringen en vrolijke kerstliedjes. Het is de perfecte plek om kerstinkopen te doen en te genieten van de gezellige sfeer. Natuurlijk mag een Glühwein en Bratwurst niet ontbreken op de markt. De kraampjes zijn te vinden bij het Rathaus, de Marktplatz, Heinrich-Heine-Platz, Schadowplatz en Stadtbrückchen.

Als je met je kinderen naar Düsseldorf reist raak je ook niet uitgekeken. Leuke uitstapjes maak je onder andere naar het Aquazoo Löbbecke Museum waar je schitterende vissen kunt bewonderen. Ook leuk is het beklimmen van de Rheinturm want hier kun je van een betoverend uitzicht genieten. Net buiten de stad is het leuk een kijkje te nemen bij het Wildpark Grafenberger Wald. Hier sta je oog in oog met damherten, wasberen, fazanten en rode vossen. Of ontdek de leuke speeltuin waar je kinderen urenlang kunnen ravotten.

München

Marienplatz in München
Marienplatz in München

De hoofdstad van Bavaria, München, ligt helemaal in het zuidoosten van Duitsland. De stad heeft enorme bekendheid gekregen vanwege het Oktoberfest dat jaarlijks in september begint. Het volksfeest is het grootste bierfestival ter wereld en de liter pullen worden dag en nacht aangesleept. Jaarlijks komen er wel 6 miljoen mensen op af die zich verkleden in Lederhosen en Dirndls. De muziek speelt in alle tenten op de Wiesn en tijdens het feest geniet je van maar liefst zes verschillende bieren.

Ook al je geen liefhebber bent van bier is er genoeg te beleven in München. Zo kijk je je ogen uit in de Altstadt waar je Marienplatz kunt vinden. Het Rathaus valt direct op en er staan schitterende gebouwen aan het plein. Slot Nymphenburg is net zo sprookjesachtig en vroeger werd het gebruikt als zomerresidentie van het Beierse Hof. Bij het Slotpark Nymphenburg kun je een mooie wandeling maken en binnen bewonder je de rijk versierde kamers vol kunstwerken. Voetballiefhebbers kunnen een kijkje nemen bij het Olympiapark dat ooit voor de Olympische Zomerspelen van 1972 werd gebouwd.

In het noorden van de stad ligt het mooie park de Englischer Garten. Het park is maar liefst 375 hectare groot en er is in de zomermaanden altijd iets te beleven. Bij de Eisbachwelle kun je zelfs surfen op echte golven! Als het weer niet helemaal meezit, is het leuk het Deutsches Museum te bezoeken. Het technologie museum is interessant voor jong en oud! Uitstapjes zijn vanuit München ook makkelijk te maken en één van de populairste dagtours neemt je mee naar Schloss Neuschwanstein. Je bezoekt dan het sprookjeskasteel dat ooit voor Koning Ludwig II werd gebouwd.

Goslar

Marktplein in Goslar
Marktplein in Goslar

De stad Goslar ligt in Nedersaksen in de buurt van de Harz. Het is een relatief kleine stad, maar wel één met een hele vruchtbare geschiedenis. Goslar heeft namelijk een rijk mijnverleden en zelfs de Romeinen waren al bezig met het mijnen van erts. De Rammelsbergmijn is één van de voornaamste mijnen in de omgeving en sinds de sluiting in 1988 is het een museum. Het is natuurlijk hartstikke gaaf een kijkje onder de grond te nemen en meer te leren over de mijnbouw.

Door al deze rijkdom werd het centrum van Goslar steeds mooier en mooier. Inmiddels staat de oude binnenstad zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst en de eeuwenoude vakwerkhuizen zijn een grote trekpleister in de stad. Het is net alsof je zo de middeleeuwen binnenwandelt en het is net een openluchtmuseum. De rivier de Abzucht stroomt door de oude binnenstad en vroeger werden hier tientallen watermolens geplaatst. Het Kaiserpfalz is de plek waar vroeger Duitse keizers verbleven en het is één van de best bewaarde panden in de stad.

Goslar ligt aan de noordelijke rand van de Harz en een stedentrip is makkelijk te combineren met uitstapjes in de natuur. Het nationaal park staat bekend om de mooie wandelroutes naar de top van de Brocken, de Königshütte Waterval, de Teufelsmauer en de spannende brug Titan RT. Ook zijn de stadjes Quedlinburg, Wernigerode en Elbingerode makkelijk te bereiken. Het barst hier van de kastelen, vakwerkhuizen en historische kloosters.

Bremen

Steegje in Bremen
Steegje in Bremen

In het noorden van Duitsland ligt de mooie stad Bremen. De stad heeft een rijk maritiem verleden doordat de rivier de Weser in verbinding staat met de Noordzee. Aan de noordkant van de stad kun je dan ook direct al een hele bijzondere plek bezoeken. Bij de U-Boot-Bunker Valentin werden vroeger namelijk onderzeeërs gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is de grootste versterkte U-boot fabriek en de bunker is de op één na grootste bovengrondse bunker van Europa. Tegenwoordig kun je er een bijzondere rondleiding maken.

De binnenstad van Bremen is ook bijzonder vanwege de sprookjes! De Hanzestad is namelijk het eindpunt van een 600 kilometer lange Sprookjesroute die in Hanau begint. Je ontdekt tijdens deze route alles over de verhalen van de gebroeders Grimm. In de binnenstad van Bremen kun je het standbeeld van de Bremer stadsmuzikanten terugvinden. Het staat vlakbij de Altstadt die inmiddels op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Hier ontdek je het Rathaus, het Rolandstandbeeld en het is toegangspoort tot het stadsdeel Schnoor.

In Schnorr wandel je zo de middeleeuwen binnen en de kleine straatjes en steegjes zijn perfect om in te verdwalen. De panden beelden de eeuwenoude geschiedenis nog uit met mooie schilden. De belangrijkste bezienswaardigheid is het Schifferhaus aan de Stavendamm. Kunstliefhebbers kunnen nog een kijkje nemen bij de Kunsthalle van Bremen. Er hangen kunstwerken van Van Gogh, Monet en veel meer wereldberoemde kunstenaars. In de St. Petri Dom geniet je van eeuwenoude plafondschilderingen en kunstwerken. Bij de crypte zijn zelfs een paar mummies te bezichtigen.

Dresden

Doorkijkje in Dresden
Doorkijkje in Dresden

Na de Tweede Wereldoorlog was er van de stad Dresden niet veel meer over. Gelukkig is de stad weer helemaal herbouwd en is Dresden nu één van de mooiste steden van Duitsland. Dat zie je gelijk terug bij de Frauenkirche die steen voor steen weer opnieuw gebouwd is. Binnen bewonder je een expositie over de bouw van de kerk. Bij het Stallhof bewonder je de historische pilaren en gebouwen en het is tegenwoordig in de wintermaanden het decor van de kerstmarkten. En bij de Fürstenzug bewonder je prachtige muurschilderingen gemaakt van porseleinen tegels.

Dresden ligt aan de rivier de Elbe en langs het water kun je heerlijk wandelen. Het imposante museum Kunsthalle im Lipsiusbau staat hier aan het water en bij de kade kun je aan boord stappen op één van de rondvaartboten. Steek ook de Augustusbrücke om de genieten van de skyline van Dresden. Aan deze kant van de rivier ontdek je het nieuwe deel van de stad en het Japanisches Palais. In de zomermaanden kun je heerlijk aan het water zitten en is er zelfs een openluchtbioscoop langs de oevers van de Elbe.

Een bezoek aan Dresden is niet compleet zonder een bezoek aan de Dresdner Zwinger. Het barokke gebouw is één van de bekendste bezienswaardigheden in de stad en je kunt hier urenlang vertoeven. Het is van oudsher een paleis en tegenwoordig kun je er drie musea bezoeken. Bij de Gemäldegalerie Alte Meister bewonder je kunstwerken van Vermeer en Rembrandt. Bij Porzellansammlung staat porselein centraal. En bij de Zwinger Xperience maak je een multimediareis door het verleden. Buiten zijn er prachtige tuinen en je kunt langs de muren van het paleis wandelen.

Keulen

Uitzicht over de Rijn bij Keulen
Uitzicht over de Rijn bij Keulen

Keulen is de grootste stad van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, en dat is niet het enige was groot is in de stad. Keulen staat namelijk bekend om de enorme gotische kathedraal in het centrum van de stad. De Dom van Keulen staat direct aan de rivier de Rijn en het is de grootste kathedraal van heel Duitsland. Als je een weekendje naar Keulen gaat, kun je dan ook echt niet om de kathedraal heen! Je kunt de Dom beklimmen voor een fantastisch uitzicht, maar je moet er wel even 509 treden voor beklimmen. 

Er is nog veel meer te beleven in de stad, en om snel een gaaf overzicht te krijgen kun je een mooie boottocht maken op de Rijn. Er zijn meerdere routes beschikbaar en je maakt een mooie vaart door het hart van Keulen. Eenmaal op het droge is het leuk een kijkje te nemen in de oude binnenstad. Je kunt hier uitstekend shoppen en aan gezellige terrasjes is ook geen gebrek! Natuurlijk mag een Duits biertje niet ontbreken tijdens je vakantie. Zo is Kölsch Bier een bier dat alleen in Keulen gemaakt wordt die je in een traditionele Brauhäus kunt vinden.

Een winters uitje naar Keulen is geweldig vanwege de enorme kerstmarkt in de stad. Deze is verdeeld over maar liefst 5 pleinen in de binnenstad en één aan de haven. Bij de Heumarkt kun je zelfs je schaatsen onderbinden en bij de Neumarkt geniet je volop van warme chocolademelk en Glühwein. Wil je een uniek museum bezoeken? Dan kun je het Duftmuseum binnenstappen waar het aangenaam lekker ruikt! Je ontvangt bij aankomst gelijk een proefje van Farina's eau de cologne en leer je meer over de geschiedenis van het familiebedrijf Farina.

Stuttgart

Statige paleizen in Stuttgart
Statige paleizen in Stuttgart

Een stad vol paleizen en musea. Dat is Stuttgart, de hoofdstad van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. In het stadscentrum ontdek je gelijk al het Schlossplatz waar in de zomermaanden veel evenementen georganiseerd worden. In deze omgeving ontdek je de voornaamste bezienswaardigheden zoals het Neues Schloss, het Altes Schloss, Kunstmuseum Stuttgart, Staatsgalerie Stuttgart en Ifa Galerie. Daarnaast mag een bezoek aan een automuseum als het Mercedes-Benz Museum of het Porsche Museum niet ontbreken. Of ontdek de hypermoderne Stadtbibliothek am Mailänder Platz, één van de mooiste bibliotheken in Duitsland.

Stuttgart ligt in de streek Zwaben dat bekend staat om het heerlijke eten. Zo geniet je in de Zwabische keuken van bijvoorbeeld een overheerlijke eierpasta in verschillende variaties. Spätzle met kaas en uien is overheerlijk! Maultaschen staan ook op iedere menukaart en deze lekkere opgevouwen pastazakjes zijn gevuld met vlees, spinazie en uien. De Schupfnudeln zijn verrukkelijke dumplings die gemaakt worden van een soort aardappeldeeg. Ze worden vaak geserveerd bij een vleesmaaltijd, maar soms zijn ze verwerkt als toetje. Daarnaast kun je nog stoofschotels, soepen én pannenkoekjes proberen!

Net buiten de stad in het de moeite waard een bezoek te brengen aan Schloss Solitude. Het paleis is in de Rococostijl gebouwd tussen 1764 en 1769. Je kunt binnen een kijkje nemen en in de Solitude Garten kun je heerlijk wandelen. De Fernsehturm staat ook aan de rand van de stad en vanaf de top heb je een weids uitzicht over Stuttgart. De iconische  tv-toren staat bovendien midden in de bossen. Ook bij de Birkenkopf heb je een gaaf uitzicht over de stad. Deze heuvel is echter bijzonder, want het bestaat uit puin uit de Tweede Wereldoorlog dat vanuit de stad hier naartoe werd gebracht.

Leipzig 

Standbeeld van Bach in Leipzig
Standbeeld van Bach in Leipzig

De stad Leipzig ligt net ten zuiden van Berlijn in de deelstaat Saksen. Tot de val van de muur lag de stad in de voormalige DDR in het communistische Oost-Duitsland. Bij het museum de Runden Ecke leer je meer over de geschiedenis van Leipzig en over de Stasi die alles zorgvuldig in de gaten hield. Binnen bezichtig je allerlei voorwerpen en ontdek je hoe de geheime dienst informatie verzamelde op wel hele James Bondachtige wijze.

Leipzig staat bekend als een echte muziekstad en je kunt bijvoorbeeld de voormalige werkplaatsen van de componisten Bach en Mendelssohn gaan bezoeken! In de musea duik je in de muziekwereld en ieder jaar staan er ook leuke festivals op het programma. Als je een liefhebber van klassieke muziek bent, dan zijn het Bachfest, de jazz-dagen en de Wagnerfeesten een absolute aanrader!

De Altstadt van Leipzig heeft een aantal schitterende gebouwen zoals de Thomaskirche, het Altes Rathaus en de Promenaden Hauptbahnhof. Het Neues Rathaus lijkt net een paleis en is ook op de resten van een voormalig middeleeuwse kasteel gebouwd. Buiten de stad is het interessant een kijkje te nemen bij het immense Völkerschlachtdenkmal. Het is zelfs één van de grootste monumenten van Europa en het werd gebouwd om de Volkerenslag van Leipzig in 1813. Het oorlogsmonument is 91 meter hoog en je kunt hem beklimmen.

Neurenberg

Neurenberg centrum is gezellig
Neurenberg centrum is gezellig

We reizen weer even terug naar Bavaria, naar de stad Neurenberg. De stad staat vol karakteristieke gebouwen en vakwerkhuizen en het is de perfecte stad voor een romantisch weekendje weg. De Beierse stad heeft nog een prachtige stadsmuur van wel 5 kilometer lang! Je kunt een leuke wandeling maken door de voormalige grachten en onderweg kun je verschillende torens en poorten bewonderen. De rivier de Pegnitz stroomt door het centrum en ook langs het water zijn mooie wandelroutes te ontdekken.

Eén van de mooiste gebouwen in Neurenberg is de Kaiserburg, een kasteelcomplex uit de 11e eeuw. Het kasteel staat bovenop een heuvel en je hebt hier een goed uitzicht over de stad. Je kunt er een museum bezoeken en het is ontzettend goed bewaard gebleven. Vergeet niet de Sinwellturm te beklimmen voor het allermooiste uitzicht! Eenmaal terug in het centrum kun je genieten van gezelligheid bij de Hauptmarkt. Hier zijn veel terrasjes en restaurants te vinden en een Nürnberger Bratwurst moet je natuurlijk geproefd hebben!

Bij de Hauptmarkt ontdek je ook de sprankelende fontein Schöner Brunnen. Alles is goud wat blinkt en de fontein is maar liefst 19 meter hoog! Ook de Onze-Lieve-Vrouwekerk is een opvallende verschijning en met name de oude klok Männleinlaufen is een lust voor het oog. Ben je met je kinderen in Neurenberg? Dan is het natuurlijk hartstikke leuk het Playmobil Funpark te bezoeken. Er wandelen levensgrote Playmobil figuren door het park en er zijn leuke attracties voor kinderen van alle leeftijden.

Heidelberg

Uitzicht op Heidelberg
Uitzicht op Heidelberg

Heidelberg is een gezellige studentenstad in de deelstaat Baden-Württemberg. Hier kun je de oudste universiteit van Duitsland vinden! De Ruprecht-Karls-Universiteit werd ooit opgericht door paus Urbanus VI in 1385 en je kunt bij de universiteit een kijkje nemen. Er zijn op het moment 12 faculteiten met ongeveer 30.000 studenten. Tijdens je rondleiding kun je de oude vergaderzaal bezoeken met authentieke collegebanken en historische muurschilderingen. De universiteitsbibliotheek is in de art-nouveaustijl gebouwd en bij het universiteitsmuseum leer je meer over de geschiedenis van de universiteit.

En dat is niet het enige oude in Heidelberg want ook Schloss Heidelberg trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Het kasteel ligt op de heuvel de Königstuhl aan de oevers van de rivier de Neckar. Het werd in de 16e eeuw gebouwd en het is dé trekpleister van de stad. Vanuit de kasteeltuinen heb je een waanzinnig uitzicht over de stad. Vergeet niet het museum Deutschen Apotheken te bezoeken. En breng een bezoek aan het grootste wijnvat ter wereld! Natuurlijk staat er ook een lekker wijntje voor je klaar om te proeven.

Het kasteel is met een treintje te bereiken, maar je kunt nog even blijven zitten. Je reist dan naar de top van de Königstuhl en op de top is van alles te beleven. Zo kun je een bezoek brengen aan het sprookjespark Märchenparadies en is er een observatorium te vinden. Eenmaal weer beneden kun je bij de rivier de historische Alte Brücke bewonderen. De brug wordt ook wel de Karl Theodorbrug genoemd en werd in de 18e eeuw gebouwd. De Filosofenweg is een mooie wandelroute langs de rivier. Zoals de naam al verklapt, liepen tal van filosofen en filosofiestudenten dit pad langs het water. Wie weet wat er allemaal in je opkomt! 

Trier

Het oude marktplein in Trier
Het oude marktplein in Trier

We vervolgen onze reis naar de oudste stad van Duitsland, Trier. Het is gelegen aan de rechteroever van de Moezel in de deelstaat Rijnland-Palts. De stad staat bekend als het Romeinse Rijk van het Noorden en als je door het centrum wandelt merk je snel waarom. Het centrum is net een openluchtmuseum met tal van Romeinse bouwwerken. Zo ontdek je het amfitheater waar ooit plek was voor 20.000 toeschouwers. En de Barbarathermen en de Römerbrücke stammen uit de 2e eeuw na Christus.

Het paradepaardje van de stad is Porta Nigra, ofwel zwarte poort. Ooit was de poort geel van kleur, maar door de vervuiling is het steen zwart geworden. De poort werd 150 jaar na Christus gebouwd en is 30 meter hoog en 36 meter breed. Om nog een beter beeld van de stad te krijgen kun je het voormalige Simeonsklooster bezoeken. Tegenwoordig zit hier het Stadsmuseum Simeontift met kunstwerken en voorwerpen uit vroegere tijden. Vervolgens kun je bij de Hauptmarkt even uitrusten en genieten van een drankje en een lekkere maaltijd. Het uitzicht vanaf het terras is fenomenaal, dus je blijft genieten van Trier!

Duitslands oudste bisschopskerk is ook in de stad te vinden. Het is de Dom van Trier die inmiddels op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De Dom is al meer dan 1.000 jaar oud en bij het Museum am Dom Trier leer je meer over de bewogen geschiedenis. Naast de Dom kun je nog een kijkje nemen bij de Liebfrauenkirche met een heel ander uiterlijk. Even verderop ontdek je de Konstantin Basilika waar ooit de troonzaal gebouwd werd. De Kaiserthermen hebben ook een link met Keizer Constantijn want hij schonk deze aan de bevolking van Trier. Helaas is het badhuis echter nooit afgemaakt.

Schwerin

Schwerin kasteel
Schwerin kasteel

Op naar het hoge noorden, want hier ligt de stad Schwerin. Het is de hoofdstad van de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren en de stad is net een sprookje. Zo ligt Schwerin direct aan het Schweriner Meer, het grootste meer van alle meren in deze omgeving. Schloss Schwerin ligt direct aan het water en het is de belangrijkste bezienswaardigheid in de stad. Het is werkelijk waar schitterend! Het kasteel is ruim 1.000 jaar oud en is via een brug te bereiken. Na afloop kun je prima flaneren in de kasteeltuin om te genieten van deze sprookjesachtige omgeving.

In de Altstadt kijk je ook je ogen uit en het centrum staat vol oude vakwerkhuizen. Bij de Marktplatz kun je en kijkje nemen bij de prachtige kathedraal van de stad en het altstädtisches Rathaus. Vergeet niet de mooie panden aan de Schlachtermarkt te bewonderen en een bezoek te brengen aan de fontein Ochsenbrunen. Met kinderen is het leuk een bezoek te brengen aan de dierentuin. Bij de Zoologischer Garten leven zebra’s, neushoorns en leeuwen en het is een leerzame dag voor jong en oud.

Een andere grote trekpleister van Schwerin ligt buiten de stad. Het zijn de schitterende meren van Mecklenburg-Voor-Pommeren. Je kunt hier uitstekende wandel- en fietsroutes ontdekken, maar het gebied is ook populair bij kanoërs en kajakkers. Bij Schweriner See kun je eventueel een zeilboot huren en er zijn mooie strandjes waar je kunt zwemmen. Laat je je liever varen? Dan is het leuk een rondvaart te maken op het enorme meer. 

Bamberg

Altes Rathaus in Bamberg
Altes Rathaus in Bamberg

We eindigen onze reis in Duitsland in de stad Bamberg dat aan de Regnitz gelegen is. Deze Werelderfgoedstad is tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwel bespaard gebleven en het centrum barst dan ook van de historische gebouwen. Ruim 2.400 om precies te zijn! Je bent rustig een paar dagen zoet om de vele bezienswaardigheden in Bamberg te ontdekken. Het is een stad waar je lekker kunt rondwandelen en simpelweg kunt genieten van al het moois om je heen.

Eén van de mooiste panden in het centrum is het Altes Rathaus uit 1467. Het ligt midden in de rivier en het is uitgegroeid tot hét icoon van de stad. Je kunt het eiland bereiken via twee bruggen. Het Neue Residenz is ook de moeite waard en binnen ontdek je maar liefst 40 kamers met wandtapijten, kroonluchters en antieke schilderijen. Het paleis werd gebouwd door de Bamberger bisschoppen en je voelt je hier net een prins of prinses. Tegenover de Nieuwe Residentie bewonder je de Dom van Bamberg.  De twee torens steken boven alles uit!

Als het tijd is voor een stevige wandeling kun je naar Schloss Altenburg wandelen. Het kasteel ligt bovenop een heuvel en je hebt hier een schitterend uitzicht over de omgeving. Ook bijzonder is een boottocht over de Regnitz. De rivier splitst zich bij Bamberg en door alle kleine vertakkingen wordt de stad wel Klein Venetië genoemd. De rivier komt uiteindelijk uit bij de rivier Main bij de Regnitzmündung. Na alle inspanningen gaat een Duits biertje er wellicht wel in! En dan kan heel goed in Bamberg, want er zitten behoorlijk wat brouwerijen in de stad. Klosterbräu, Mahr's Bräu en de Schlenkerla zijn allemaal de moeite waard. Proost!

Top reizen naar Duitsland

Reisorganisaties met reizen naar Duitsland

Meer blogs over Duitsland

Beoordelingen van Duitsland

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
7.4
Cultuur
7.5
Stranden
n.v.t.
Steden
7.9
Eten & drinken
7.6
Activiteiten
7.6