Home
Blog
Algemeen
Ontdek Albanië! 8x redenen waarom Albanië dé upcoming zonbestemming in Europa is

Ontdek Albanië! 8x redenen waarom Albanië dé upcoming zonbestemming in Europa is

op 6 augustus 2024
6 minuten leestijd
Strand aan de kust van Albanië
Strand aan de kust van Albanië

Wist jij dat Albanië de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een héérlijke zonbestemming met prachtige stranden, een bijzondere cultuur en vele mooie plekken om te ontdekken? Yes, Albanië is wat ons betreft een pareltje in opkomst. Wij gingen op reis met TUI en geven je in dit artikel 8 redenen om Albanië op je bucketlist te zetten!

Ben je op zoek naar een avontuurlijke zonbestemming in Europa zonder de mensenmassa’s? Wil je genieten van leuke stadjes, paradijselijke stranden en ongerepte natuur? Dan is een reis naar Albanië écht een aanrader! Dit gastvrije Balkan-land aan de Ionische en Adriatische Zee heeft enorm veel te bieden. Natuurlijk kun je hier genieten van strand, zon en zee, maar de Albanese cultuur en indrukwekkende natuur zal je eveneens versteld doen staan. Lees dit artikel maar en jouw volgende vakantie zou zo maar eens naar Albanië kunnen gaan!

De mooiste stranden in Albanië

Als je aan een strandvakantie in Europa denkt, denk je wellicht niet meteen aan Albanië. Maar daar komt verandering in! Hier ontdek je namelijk een azuurblauwe zee, prachtige zandstranden en pittoreske baaien. Het water is zó helder! Het nodigt je zeker uit voor een frisse duik en je kunt hier uitstekend snorkelen en duiken.

Zon, zee & strand!
Zon, zee & strand!

Fijne strandjes
Fijne strandjes

Jale Beach
Jale Beach

Genieten aan de Albanese kust
Genieten aan de Albanese kust

Als je van gezellige drukte houdt, dan zijn de stranden van Durrës en Vlorë erg populair. Hier vind je goede hotels en uitstekende voorzieningen. Met name in de zomer liggen de stranden vol. Reis wat verder naar het zuiden om juist van de ongerepte plekjes te genieten. Hier vind je bijvoorbeeld de stranden bij de dorpjes Palasë en Dhërmi. Het is kleinschalig en hier vind je onontdekte plekjes zoals Gjipe Beach. Veel stranden hebben ligbedden en er zijn tal van barretjes en restaurants te vinden.

Een budgetvriendelijke bestemming 

Albanië staat nog lang niet bij iedereen op de wishlist, en dat betekent: minder toerisme en goedkopere prijzen. Albanië is nog volop in ontwikkeling en er komen langzaam meer hotels bij. Het toerisme staat dus echt nog in de beginfase, en dat houdt ook in dat lang niet iedereen Engels spreekt. Gelukkig kom je met een vertaalapp en handen en voeten ook een heel eind!

Souvenirs uit Albanbië
Souvenirs uit Albanbië

Kraampje en een terras
Kraampje en een terras

Eten bij een restaurantje in de buitenlucht
Eten bij een restaurantje in de buitenlucht

Op het moment is Albanië ongeveer anderhalf keer zo goedkoop als Nederland. Voor € 15,00 kun je uitgebreid uit eten gaan en een kopje koffie ligt rond de € 0,80. Hotelprijzen liggen tussen de € 50 en € 90,00 voor een uitstekend 3-sterrenhotel. In Albanië betaal je overigens met de LEK, maar je kunt op veel toeristische plekken ook met euro’s betalen. Neem wel voldoende cash mee, want je kunt niet overal pinnen!

Prachtig landschap

Je wilt vast ook wel wat van het land zien, en in Albanië geniet je volop van een ongerept en ruig landschap. Naast de mooie stranden vind je er veel bergen en er zijn tal van natuurparken en nationale parken te ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld de Grand Canyon van Albanië, de Osumi Canyon in de buurt van Berat. Het stikt er van de watervallen en je kunt er raften! Ook kun je er prachtig wandelen langs de vele uitzichtpunten.

Het fraaie Albanese landschap
Het fraaie Albanese landschap

Mooie uitzichten
Mooie uitzichten

Zonsondergang in Albanië
Zonsondergang in Albanië

Het Butrint National Park is een andere lieveling en hier kun je de natuur combineren met ruïnes en archeologische opgravingen. Rondom het Prespameer kun je juist heerlijk wandelen en fietsen en het is een favoriete bestemming van vogelliefhebbers. Er zijn twee meren waarvan één van de hoogste meren van de Balkan. De Syri I Kaltër, ofwel Blue Eye, is ook nog een aanrader. Het kristalheldere water is een diepe waterbron en je kunt de bodem niet zien, zo diep!

UNESCO-stadje Berat

Eén van de mooiste plaatsen in Albanië is Berat. Het stadje staat bekend als de stad met duizend ramen en het staat vol met traditionele Ottomaanse huizen. De rivier de Osum stroomt dwars door het oude centrum en de brug verbindt de twee heuvelwijken met elkaar. Laat Google Maps een dagje thuis en geniet van een wirwar aan kleine straatjes! Het centrum staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en je ontdekt hier talloze winkels, cafés en restaurants.

Berat, de stad van 1000 ramen
Berat, de stad van 1000 ramen

Uitzicht over Berat
Uitzicht over Berat

Kasteel van Berat
Kasteel van Berat

Brug over de rivier de Osum
Brug over de rivier de Osum

Straatjes binnen de citadel
Straatjes binnen de citadel

De hoofdstraat in Berat
De hoofdstraat in Berat

Hoeveel ramen tel jij?
Hoeveel ramen tel jij?

Eén van de grootste trekpleisters is het kasteel van Berat uit de 13e eeuw. Er wonen nog steeds mensen binnen de muren van de citadel, wat het nog eens extra bijzonder maakt. Binnen de muren vind je zelfs een ruïne van één van de oudste moskeeën van Albanië! Van de Rode Moskee is enkel nog de minaret over, maar zeker een aanrader om te zien. Ontdek de prachtige straatjes van Mangalem en de wijk Gorica aan de andere kant van de rivier. Een hoogtepunt in deze wijk is de kerk van de heilige Spiridon.

Overnachten in Albanië

Het toerisme komt pas net om de hoek kijken, en dat betekent dat veel hotels in Albanië nog in aanbouw zijn. Er is dus steeds meer aanbod en de prijzen zijn aantrekkelijk. Met name langs de kust kun je in de mooiste accommodaties overnachten! Je hebt het uitzicht over zee, maar geniet ook van een mooi zwembad en aangelegde tuinen. Mooie badplaatsen zijn bijvoorbeeld Palasë, Sarandë, Himarë, Orikum en Ksamil.

Melia Durres is een prachtig nieuw luxe resort aan de kust
Melia Durres is een prachtig nieuw luxe resort aan de kust

Henry Resort & Spa in Durrës
Henry Resort & Spa in Durrës

Melia Durres
Melia Durres

Hotel Fafa Premium
Hotel Fafa Premium

Tirana, Durrës en Vlorë hebben wat meer hoogbouw, en hier kun je ook een mooie hotelkamer boeken of appartement huren om de omgeving te verkennen. Als je juist de binnenlanden wilt ontdekken zijn Gjirokastra, Berat en Korçë aanraders. In de kleinere dorpjes is het aanbod aan hotels lager, maar je kunt hier zeker unieke ervaringen beleven. Zo kun je bijvoorbeeld in een Ottomaanse woning overnachten, of genieten in een cottage in de bergen.

HOTEL TIP
Een splinternieuw en werkelijk schitterend resort aan de kust is het Melia Durres hotel. Hier geniet je van een uitgebreide all inclusive, het brede zandstrand, twee zwembaden, luxe hotelkamers en nog veel meer! → Bekijk hotel

Hoofdstad Tirana

Als je met het vliegtuig naar Albanië reist kom je hoogstwaarschijnlijk in Tirana aan. De Albanese hoofdstad heeft talloze hoogtepunten, dus blijf zeker een dag of twee in het centrum voor je de rest van het land gaat ontdekken. Liefhebbers van musea, geschiedenis en architectuur gaan hier zeker van genieten! Zo zijn er al veel bezienswaardigheden te vinden in de buurt van het Skanderbegplein, zoals het Nationaal Historisch Museum, een moskee en een prachtige muurschildering. Midden op het plein vind je het standbeeld van Skanderbeg, een nationale held naar wie het plein vernoemd is.

Skanderbegplein in Tirana
Skanderbegplein in Tirana

Tirana
Tirana

Eén van de vele terrasjes in Tirana
Eén van de vele terrasjes in Tirana

Streetart in Tirana
Streetart in Tirana

Bunk’Art is de beste plek om meer van de geschiedenis van Albanië te leren. Er zijn zelfs twee locaties: Bunk’Art en Bunk’Art 2. Beide zijn te vinden in een ondergrondse nucleaire bunker! Of bezoek het cultureel centrum de Piramide van Tirana en het museum House of Leaves. Het Grand Park is een heerlijke plek om te wandelen en de bomen bieden heerlijk wat schaduw in de warme zomers. Of ontdek de leuke wijken als Blloku en Zona 1 vol cafés en restaurants.

Geniet van de Albanese keuken 

Natuurlijk hoort lekker eten ook bij je vakantie, en dat kan in Albanië maar al te goed! Er zijn een paar gerechten waar je wellicht eens van gehoord hebt, zoals het rijstgerecht Pilaf en Byrek met spinazie, kaas of vlees. En als je Gjirokastër bezoekt, kun je het lokale soepje Pashaqofte een proberen. Erg lekker en het zit vol gehaktballetjes.

Een andere soep die je zeker kunt proberen is de Paçe. Alleen zal niet iedereen hiervan gecharmeerd zijn, want het wordt klaargemaakt met het hoofd van een lam of geit in de pot. Je kunt zelf een koude soep gaan proeven. Tarator is namelijk gemaakt met komkommer en yoghurt!

Terrasjes genoeg in Albanië
Terrasjes genoeg in Albanië

Culinaire hoogstandjes in Albanië
Culinaire hoogstandjes in Albanië

En een andere lichte maaltijd is de Papare, die uit brood met eieren en ricotta bestaat. Fërgesë is een heerlijk stoofpotje met vlees en veel groente. Heb je zin in een biertje bij het eten? Dan is de kans groot dat je een Kuqaleshe of Korça krijgt, hét lokale bier van Albanië. Maar ook raki wordt in overvloed gedronken. Lekker fris en heerlijk bij het avondeten.

Maak een avontuurlijke rondreis door Albanië

Voor een avontuurlijke roadtrip of rondreis zit je prima in Albanië, helemaal omdat het land nog niet massaal ontdekt is! Je geniet hier van een fijne mix van cultuur, geschiedenis en natuur, en je kunt je vakantie afsluiten met een paar heerlijke dagen op het strand. In twee weken kun je heel wat highlights van het land bewonderen, en de meeste reizen beginnen in de hoofdstad Tirana.

Uitzicht vanaf het kasteel van Krujë
Uitzicht vanaf het kasteel van Krujë

Albanië heeft vakantiegangers meer dan voldoende te bieden
Albanië heeft vakantiegangers meer dan voldoende te bieden

Het Klooster van Zvernec gelegen op een eilandje vlakbij Vlora
Het Klooster van Zvernec gelegen op een eilandje vlakbij Vlora

Met een huurauto of groepsreis je de bergen in om de mooiste dorpjes te ontdekken. Zo ontdek je de overblijfselen van de stad Apollonia in de buurt bij Pojan of geniet je in Pogradec van het Meer van Ohrid. Er zijn zelfs rondreizen beschikbaar door Albanië, Noord-Macedonië en Montenegro. Het land grenst aan de Adriatische en Ionische Zee zodat je nog lekker kunt nagenieten aan de Albanese Rivièra.

ALBANIË VAKANTIE BOEKEN?
Wij boekten onze vakantie naar Albanië bij TUI en het was allemaal perfect geregeld. TUI biedt ook een mooie selectie aan hotels in Albanië aan. Voor de actuele beschikbaarheid & prijzen → Bekijk Albanië vakanties bij TUI

Top reizen naar Albanië

Reisorganisaties met reizen naar Albanië

Meer blogs over Albanië

Beoordelingen van Albanië

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8
Cultuur
8.2
Stranden
6
Steden
7.4
Eten & drinken
7.6
Activiteiten
6.4