Home
Blog
Algemeen
De mooiste metrostations van Europa

De mooiste metrostations van Europa

op 28 juli 2014
1 minuut leestijd
De mooiste metrostations van Europa

In 1863 werd in Londen het eerste metrostelsel ter wereld geopend. Andere Europese steden als Parijs, Madrid, Berlijn en Milaan volgden al snel aan het begin van de 20e eeuw en tegenwoordig heeft bijna iedere Europese stad van formaat wel een metro. Hieronder hebben we de mooiste metrostations van Europa op een rij gezet.

Toledo - Napels, Italië

Het Toledo station in Napels werd geopend in 2012 en is een van de diepste in de stad. Het ontwerp is gebaseerd op een thema van licht en water

Westfriedhof - München, Duitsland

In 2001 werd het Westfriedhof station esthetisch verbeterd door 11 enorme, koepelvormige verlichtingsarmaturen met blauw, geel en rood licht.

Komsomolskaya - Moskou, Rusland

De historische mozaïeken en kroonluchter aan het plafond van het Komsomolskaya station in Barok-stijl doen het station lijken op een grote balzaal. 

Olaias - Lissabon, Portugal

In 1998 was Lissabon gastheer van een wereld expo, deels om 500 jaar Portugese uitvindingen te vieren. Om 11 miljoen bezoekers te vervoeren werd dit kleurrijke station gebouwd.

Westminster - Londen, Engeland

De London Underground mag dan het oudste metrostelsel ter wereld zijn, dit station is wel een van de meest futuristische. Dit strak vormgegeven station werd net voor het nieuwe millenium geopend.

T-Centralen - Stockholm, Zweden

Het Centraal station van Stockholm wordt steeds vreemder hoe verder je erin afdaalt, totdat je een grot-achtig platform bereikt met abstracte bloemmotieven.

Bockenheimer Warte - Frankfurt, Duitsland

Het Bockenheimer Warte station van architect Zbigniew Peter Pininski is een beeltenis van een metrowagen die door de stoep is gecrasht!

'Fosteritos' - Bilbao, Spanje

De gebogen glazen entrees van veel stations in Bilbao worden liefkozend 'Fosteritos' ('Kleine Fosters') genoemd, naar hun ontwerper Lord Foster.

Admiralteyskaya -  St. Petersburg, Rusland

Het nieuwste metrostation in St. Petersburg bewijst dat klassiek en modern design prima hand in hand gaan. Na vele tegenslagen werd dit station geopend in december 2011.

Plac Wilsona - Warschau, Polen

De Russen hebben een aantal bijzondere metrostations gebouwd, maar dit metrostation, gebouwd in 2005, laat zien dat de Polen er ook wat van kunnen. Het station is vernoemd naar de Amerikaanse president Woodrow Wilson.

Meer blogs