Home
Blog
Bestemmingen
IJsland opent kunstmatige ijstunnel in Langjokull gletsjer

IJsland opent kunstmatige ijstunnel in Langjokull gletsjer

op 20 juni 2015
1 minuut leestijd
IJsland opent kunstmatige ijstunnel in Langjokull gletsjer

Onlangs heeft IJsland 's werelds grootste kunstmatige ijstunnel geopend, die is uitgegraven in de westelijke hellingen van één van de grootste gletsjers in IJsland: Langjokull.

De ijstunnel en het grottensysteem strekken zich uit over een lengte van 550 meter in het gletsjerijs, op ongeveer 30 meter onder het oppervlakte, en daarmee is het het grootste kunstmatige ijsbouwwerk ter wereld. Dit unieke project geeft bezoekers de zeldzame kans om te zien hoe sneeuw geleidelijk aan gecomprimeerd wordt tot gletsjerijs.

Het project - met de toepasselijke naam "Into The Glacier" - is het geesteskind van twee IJslandse tour operators, Baldvin Einarsson en Hallgrímur Örn Arngrímsson, die bezoekers naar het hart van een gletsjer mee wilden nemen om ze het prachtige 'blauwe ijs' te laten zien, dat zich diep onder het oppervlakte bevindt.

Het werk aan de grot begon in 2010 en is begin dit jaar afgerond. De officiële opening vond plaats op 1 juni. Alhoewel het in eerste instantie bedoeld was als toeristische attractie, zal de tunnel nu ook gebruikt worden door onderzoekers en studenten van de Universiteit van IJsland om de bewegingen van ijs te meten.

De reis naar de ijstunnel begint met een epische rit in een 8-wheel monster truck naar de ingang van de grot, die zich 1.200 meter boven de zeespiegel bevindt. Van daaruit worden bezoekers meegenomen voor een tour van een uur om de tunnel, kolven, stromend water en ijslagen te verkennen, en de verschillende soorten sneeuw en ijs die laten zien hoe de gletsjer zich evolueert. De LED verlichte muren in de tunnels zijn op verschillende plekken verder uitgehold voor educatieve tentoonstellingen en het geven van wetenschappelijke informatie over de gletsjers en de effecten van de opwarming van de aarde.

Er is zelfs een kleine kapel waar koppels kunnen trouwen.

Into The Glacier zal naar verwachting het hele jaar open blijven. Kijk voor meer informatie op intotheglacier.is.

Top reizen naar IJsland

Reisorganisaties met reizen naar IJsland

Meer blogs over IJsland

Beoordelingen van IJsland

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9.4
Cultuur
7.9
Stranden
n.v.t.
Steden
7.5
Eten & drinken
8.3
Activiteiten
8.9