Home
Blog
Bestemmingen
IJsland opent kunstmatige ijstunnel in Langjokull gletsjer

IJsland opent kunstmatige ijstunnel in Langjokull gletsjer

op 20 juni 2015
1 minuut leestijd
IJsland opent kunstmatige ijstunnel in Langjokull gletsjer

Onlangs heeft IJsland 's werelds grootste kunstmatige ijstunnel geopend, die is uitgegraven in de westelijke hellingen van één van de grootste gletsjers in IJsland: Langjokull.

De ijstunnel en het grottensysteem strekken zich uit over een lengte van 550 meter in het gletsjerijs, op ongeveer 30 meter onder het oppervlakte, en daarmee is het het grootste kunstmatige ijsbouwwerk ter wereld. Dit unieke project geeft bezoekers de zeldzame kans om te zien hoe sneeuw geleidelijk aan gecomprimeerd wordt tot gletsjerijs.

Het project - met de toepasselijke naam "Into The Glacier" - is het geesteskind van twee IJslandse tour operators, Baldvin Einarsson en Hallgrímur Örn Arngrímsson, die bezoekers naar het hart van een gletsjer mee wilden nemen om ze het prachtige 'blauwe ijs' te laten zien, dat zich diep onder het oppervlakte bevindt.

Het werk aan de grot begon in 2010 en is begin dit jaar afgerond. De officiële opening vond plaats op 1 juni. Alhoewel het in eerste instantie bedoeld was als toeristische attractie, zal de tunnel nu ook gebruikt worden door onderzoekers en studenten van de Universiteit van IJsland om de bewegingen van ijs te meten.

De reis naar de ijstunnel begint met een epische rit in een 8-wheel monster truck naar de ingang van de grot, die zich 1.200 meter boven de zeespiegel bevindt. Van daaruit worden bezoekers meegenomen voor een tour van een uur om de tunnel, kolven, stromend water en ijslagen te verkennen, en de verschillende soorten sneeuw en ijs die laten zien hoe de gletsjer zich evolueert. De LED verlichte muren in de tunnels zijn op verschillende plekken verder uitgehold voor educatieve tentoonstellingen en het geven van wetenschappelijke informatie over de gletsjers en de effecten van de opwarming van de aarde.

Er is zelfs een kleine kapel waar koppels kunnen trouwen.

Into The Glacier zal naar verwachting het hele jaar open blijven. Kijk voor meer informatie op intotheglacier.is.

Top reizen naar IJsland

Het beste van Noord-IJsland fly & drive

Het beste van Noord-IJsland fly & drive

8 dagen
Individuele rondreis
Fly-drive
Je beleeft in één week tijd een opeenvolging van imponerende landschappen op inspirerende historische locaties. En dat op een zeer comfortabele manier; met een langer verblijf per regio. Zo haal je het maximale uit het prachtige noorden, met de indrukwekkende noordkust en de fabelachtige Mývatn regio, vol krachtige watervallen, lavavelden, pseudokraters, vulkanen en geothermische bronnen. Ook in West-IJsland verblijf je meerdere dagen, om zo optimaal van het historische Reykholt te genieten, én de hoofdstad Reykjavík te bezoeken. Alles is voor je geregeld, van de rechtstreekse vlucht en huurauto, tot de accommodaties en routebeschrijving. Je vliegt rechtstreeks van Rotterdam The Hague Airport naar de kleine luchthaven Akureyri, in het relatief rustige Noord-IJsland. Met je huurauto begin je aan de eerste etappe door het filmdecor van Noord-IJsland. Je reist naar het zuiden waar jouw IJsland avontuur begint op één van de meest historische locaties; Reykholt. Voor de IJslanders is dit historisch gezien één van de belangrijkste regio’s, voor jou als reiziger een enorme inspiratiebron voor alles wat met IJsland en de Noordelijke culturen te maken heeft. Gedurende de volle dag heb je de tijd om de hoofdstad Reykjavík te bezoeken. De derde dag reis je naar het charmante vissersdorpje Stykkishólmur. De perfecte uitvalsbasis om het schiereiland Snæfellsnes te ontdekken. Dan begint het avontuur in het prachtige noorden. Je verblijft twee nachten in ‘de walvishoofdstad’ Húsavík. De wateren rondom Húsavík zitten vol plankton, wat maar liefst 24 walvissoorten aantrekt. Maar naast een walvisexcursie nodigt de imposante noordkust je uit om geweldige autoritten of heerlijke wandelingen te maken. De laatste twee nachten verblijf je aan de oevers van het Mývatn meer, vol geologische parels. Je maakt hier gegarandeerd onvergetelijke wandelingen door dit geothermisch zeer actieve gebied, vol borrelende warmtebronnen, pseudokraters en een meer met bijzonder veel vogelsoorten. Met een rechtstreekse vlucht vlieg je van Akureyri weer terug naar Nederland.

Reisorganisaties met reizen naar IJsland

Meer blogs over IJsland

Beoordelingen van IJsland

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9.4
Cultuur
7.9
Stranden
n.v.t.
Steden
7.5
Eten & drinken
8.3
Activiteiten
8.9