Home
Blog
Bestemmingen
Dit zijn de 25 mooiste duikplekken ter wereld

Dit zijn de 25 mooiste duikplekken ter wereld

6 minuten leestijd
Dit zijn de 25 mooiste duikplekken ter wereld

Meer dan 70 procent van de wereld bestaat uit water. Dat betekent dat er dus nog een hele wereld te ontdekken is daar onder water! Het is bijna niet te doen om een keuze te maken uit al die mooie duikspots. Wij selecteerden de 25 mooiste duikplekken ter wereld.

Als je eenmaal je duikbrevet hebt gehaald ben je de koning van de zee. Overal waar je op vakantie gaat kun je weer op zoek naar nieuwe duikplekken en zal je ontdekken dat er enorm veel te zien is onder water. Het is alsof je zwemt in een aquarium en dit zal niet snel vervelen. Zeker niet als je een bezoekje brengt aan een van deze 25 mooiste duikplekken ter wereld.

1. Barracuda Point, Sipadan, Maleisië

barracuda point malaysia
barracuda point malaysia
 

Sipadan is een klein beschermd eilandje voor de kust van Maleisisch Borneo. De duikplekken rond Sipadan worden vaak genoemd als de mooiste ter wereld en vooral Barracuda Point is favoriet. Omdat dit eiland beschermd is, worden er maar een beperkt aantal duikers per dag toegelaten. Je ziet hier schildpadden, haaien, enorme scholen van barracuda’s en jackfish en nog veel meer.

2. Blue Corner Wall, Palau

palau
palau
 

Palau is een klein land in Oceanië en dit eiland is een van de mooiste landen ter wereld om te duiken. De mooiste duikspot hier is de Blue Corner Wall. Dit is een koraaleiland onder water dat uit een wand steekt. Met een rifhaak hang je vast aan de Blue Corner en zo zie je de onderwaterwereld aan je voorbij komen. Haaien, unicorn vissen en grote scholen met jackfish en meer.

3. SS Thistlegorm, Egypte

egypt
egypt

Dat je voor de mooiste duikplekken ter wereld niet naar het einde van de wereld hoeft te reizen, bewijst Egypte wel. Het stikt hier van de mooie duikplekken, waaronder Thistlegorm. Dit is een wrakduik, misschien wel de mooiste ter wereld. Het schip is een Brits gewapend koopvaardijschip, heeft een lengte van 128 meter en ligt op zo’n 33 meter diepte. Het wrak staat rechtop en je kan er dus vanaf verschillende punten in.

4. Shark & Yolanda Reef, Egypte

egypt
egypt
 

We blijven nog even in Egypte want het Shark & Yolanda Reef hoort ook zeker in deze lijst thuis. Snappers, barracuda’s, tonijnen, tandbaarzen, schildpadden, blacktip haaien, napoleonvissen en soms kom je zelfs dolfijnen tegen! En dat allemaal tussen prachtig koraal en goed zicht.

5. Yongala, Australië

great barrier reef
great barrier reef
 

Een duikplek in het Great Barrier Reef in Australië was te verwachten in een lijst met de mooiste duikplekken ter wereld. Yongala is een wrakduik en is een van de grootste en meest intact gebleven historische scheepswrakken. Het wrak is inmiddels overgenomen door o.a. schildpadden, zeeslangen, horsmakrelen, adelaarsroggen, mantaroggen en haaien. In de winter heb je kans om hier walvishaaien te spotten.

6. Navy Pier, Australië

navy pier exmouth
navy pier exmouth
 

Ook aan de andere kant van Australië, aan de westkust, is de onderwaterwereld fenomenaal. Navy Pier bij Exmouth is een beschermd gebied waar je alleen met een duikschool mag komen en waar ook niet gevist mag worden. Soms is het ook gesloten maar als je kans hebt om hier te duiken zal je zeker niet teleurgesteld worden. Rifhaaien, schildpadden, grote scholen met vissen, roggen, kleurrijk koraal en weinig andere duikers.

7. Great Blue Hole, Belize

belize blue hole
belize blue hole
 

Een duik in de Great Blue Hole in Belize is er een voor gevorderde duikers die niet bang zijn voor oneindige dieptes. Dit gigantische gat is maar liefst 124 meter diep en bij deze duik daal je af tot zo’n 45 meter. Best heftig dus maar je zal beloond worden met oneindig veel koraal, tropische vissen, schildpadden en verschillende soorten haaien.

8. Sha’ab Rumi, Sudan

sudan diving
sudan diving
 

Kun je duiken in Sudan?! Ja dat kan en het is heel mooi! Bij Sha’ab Rumi vind je steile wanden met veel koraal, heel veel vissen en veel haaien. Dit wordt meestal bezocht als onderdeel van een liveaboard duiktrip waar je ook andere duikplekken bezoekt.

9. President Coolidge, Vanuatu

vanautu
vanautu
 

Vanuatu ligt erg afgelegen maar als je er eenmaal bent moet je zeker gaan duiken bij de S.S. President Coolidge. Weer een wrakduik maar dit keer van een luxe cruiseschip. Dit schip ligt op slechts achttien meter diep, al kan je als je het schip in gaat wel veel dieper gaan. Ook ‘s nachts kun je dit schip bezoeken met een nachtduik. Spannend maar ook erg gaaf door de lichtgevende visjes.

10. Richelieu Rock, Thailand

thailand diving
thailand diving
 

Thailand wordt druk bezocht door toeristen maar toch zijn er ook hier nog mooie duikplekken te vinden. Richelieu Rock ligt in het Mu Koh Surin park, zo’n 200 kilometer van Phuket en is lastig bereikbaar. Maar deze duikspot is overladen met kleine exotische vissen maar ook grote mantaroggen en barracuda’s. Maar de reden dat deze plek populair is vooral om het een van de weinig plekken in de wereld is waar je walvishaaien in het wild kan spotten!

11. Tubbataha, Filipijnen

filipijnen duiken
filipijnen duiken
 

Het Tubbataha Rif in de Filipijnen ligt midden in de Koraaldriehoek. Het is zo’n tien uur varen naar deze duikplek dus je zal moeten overnachten op de boot. Doordat het zo afgelegen ligt is er enorm veel leven te vinden. Alle vissen die je je maar kan bedenken, haaien, dolfijnen, schildpadden, walvissen, hier heb je het allemaal!

12. Tiputa Pass, Frans-Polynesië

polynesia
polynesia
 

In de Tiputa Pass in Frans-Polynesië zijn verschillende duikplekken en het zijn allemaal toppers. De duiken hier zijn vooral bekend om de enorme hoeveelheid grijze haaien en hamerhaaien die je hier kan zien. Maar ook mantaroggen en walvissen komen hier voor.

13. Gordons Rocks, Galapagos eilanden

galapagos
galapagos
 

Gordon Rocks is een groepje kleine eilanden in de Galapagos. Je mag hier naar aan land maar duiken mag gelukkig wel want er is hier veel te zien. Vooral veel hamerhaaien maar ook witpuntrifhaaien, mantaroggen en schildpadden. Dit is door de stroming wel een duikplek voor de gevorderde duiker.

14. Darwin & Wolff eilanden, Galapagos eilanden

galapagos
galapagos
 

In de Galapagos zijn ook de Darwin en Wolff mooie duikplekken. Geen koraal hier maar wel grote scholen met hamerhaaien, mantaroggen en dolfijnen. En ook schildpadden, subtropische vissen, pinguins en misschien zelfs een walvishaai zwemmen hier rond.

15. Great White Wall, Fiji

great white wall fiji
great white wall fiji

Als de stroming niet te sterk is kun je je prima laten meevoeren langs deze Great White Wall in Fiji. Ondertussen kijk je je ogen uit want de hele muur is bezaaid met indrukwekkend en kleurrijk koraal. Maar ook de liefhebber van kleine en grote vissen heeft genoeg te zien hier.

16. Maaya Thila, Malediven

maldives diving
maldives diving

Op de Malediven kom je tijdens je duiken vanalles tegen. Grote vissen, haaien, mantaroggen, kleine visjes en koraal. Rond Maaya Thila moet je zijn als je veel haaien wil zien. Want behalve veel kleurrijke vissen zwemmen hier ook veel witpunthaaien en grijze haaien.

17. Sodwana Bay, Zuid-Afrika

sodwana bay
sodwana bay

Zuid-Afrika staat natuurlijk vooral bekend om z’n wildlife op het land maar ook ander water schuilt een wereld vol ‘wildlife in Sodwana Bay’. Op deze tropische duikplek zie je ongerept koraal, grote scholen met vissen, manta’s en in het juiste seizoen ook walvishaaien en dolfijnen.

18. Kona Manta Ray, Hawaii

manta ray
manta ray

Voor de mooiste nachtduik ter wereld zul je moeten afreizen naar Hawaii. Dit is een ervaring die zelfs voor de ervaren duiker die alles al gezien heeft, bijzonder is. Mantaroggen zijn sowieso al indrukwekkend om te zien en tijdens een nachtduik is dit extra speciaal. Met je zaklamp zit je op de bodem van de zee terwijl er reuzenmanta’s over je hoofd zweven. Dit gaat geen enkele nachtduik nog overtreffen!

19. Raja Ampat, Indonesië

raja ampat
raja ampat

In Indonesië hoef je nooit lang te zoeken naar een duikspot maar Raja Ampat is toch wel even reizen. Raja Ampat is een archipel bestaande uit meer dan 1.500 eilandjes omringd door een rijke onderwaterwereld vol met leven. De diversiteit van het onderwaterleven is hier de hoogst geregistreerde op aarde. Geen vis die je hier niet tegenkomt dus.

20. Castle Rock, Indonesië

castle rock
castle rock

Nog een duikspot in Indonesië, maar wel in een andere gebied. Castle Rock ligt bij Komodo, een eiland waar sowieso veel mooie duiken te maken zijn. Hier duik je in superhelder water met prachtige koraalriffen, tropische vissen, mantaroggen en dolfijnen. Ben je op vakantie op Bali? Lees dan het artikel: De mooiste duikplekken op Bali.

21. Poor Knights, Nieuw-Zeeland

poor knights
poor knights

De rotsachtige eilanden van de Poor Knights voor de kust van Nieuw-Zeeland zijn ontstaan door vulkaanuitbarstingen. Dit heeft gezorgd voor een vruchtbare gebied onderwater. Genoeg te zien hier dus en zijn ook een aantal grotten waar je in kan zwemmen en slapende haaien kan spotten.

22. Manta reef, Mozambique

manta reef
manta reef

De naam van deze duikplek verraad het al, bij Manta Reef in Mozambique kun je duiken met mantaroggen. Dit is een van de beste plekken ter wereld om te duiken met deze reuzenmanta’s. Maar ook als ze er even niet zijn kun je nog steeds genieten van het kleurrijke onderwaterleven.

23. Bloody Bay Wall, Kaaimaneilanden

bloody bay wall
bloody bay wall

Bloody Bay Wall, het klinkt misschien niet zo mooi maar het is wel bloody fantastic! Hier moet je zijn voor het mooiste koraal dat je ooit gaat zien. Het is een steile muur helemaal vol met groot koraal en alle kleuren. Je kan hier beter geen hoogtevrees hebben want door het goede zicht kun je heel ver naar beneden kijken.

24. Bikini atoll, Marshall eilanden

bikini atoll
bikini atoll

De Marshall eilanden vormen een eilandengroep in de Stille Oceaan. Wederom zo’n afgelegen locatie maar dat zijn vaak de plekken met onaangetaste koraalriffen en veel vissen. Bij Bikini Atoll op de Marshall eilanden kun je duiken rond een aantal scheepswrakken en zie je schildpadden, haaien, tonijn en meer.

25. Silfra, IJsland

diving iceland
diving iceland

Als afsluiter nog een duikplek binnen Europa, Silfra in IJsland. Het water is er koud maar het zicht is extreem goed. Hier komen de twee tectonische platen van het Europese vlak en Amerikaanse vlak bij elkaar en je zwemt hier dus twee continenten in!

Meer blogs