Home
Blog
Bestemmingen
3 weken Sri Lanka en Malediven: 10 tips

3 weken Sri Lanka en Malediven: 10 tips

op 12 november 2019
4 minuten leestijd
3 weken Sri Lanka en Malediven: 10 tips

Sri Lanka got it all: natuur, authentieke cultuur en avontuur. Daarbij is het perfect te combineren met een verblijf op de Malediven. Check deze tien tips.

Reizen naar Sri Lanka brengt je voor een moment in een compleet andere wereld. Na circa twaalf uur vliegen, land je op deze bijzondere eilandstaat in de Indische Oceaan. Met een diversiteit aan oerwoud, uitgestrekte stranden, tempels en veelal lokale gerechten om te eten, ga je een toffe vakantie tegemoet. Puur en authenticiteit zijn daarbij de sleutelwoorden. Aan bijzondere indrukken zal het je zeker niet ontbreken. Des te gaver is het om na Sri Lanka ook de Malediven aan te doen en daar nog even te relaxen. Ga je drie weken? Voeg dan deze highlights sowieso toe aan je reisschema:

1. Acclimatiseer in Colombo

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Colombo is meer dan alleen de hoofdstad van Sri Lanka. Aankomend in deze tropische metropool  ervaar je direct de verscheidenheid van het land. Loop door de levendige wijk Pettah, aanschouw de statige doch impressionante Independence Memorial Hall en breng een bezoek aan The National Museum of Colombo. Herinneringen aan het Nederlandse volk vind je met name in het oostelijke en noordelijke deel van de stad. De Wolvendaal kerk, ofwel de Dutch Reformed Church, stammend uit 1749 was destijds een ‘Hollandse trots’.

2. Adem historie in Anuradhapura of Polonnaruwa

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Wie van geschiednis en tempels houdt, heeft naar Anuradhapura en/of Polonnaruwa te gaan. Beiden zijn ooit de hoofdstad van Sri Lanka geweest, waardoor er eeuwenlang tal van gigantische stoepa’s, dagoba’s en tempels zijn gebouwd. Verspreid over zo’n 40 vierkante kilometer vind je nog veel restanten van deze bouwwerken. Ons advies bij een reis van drie weken: kies een van deze twee bestemmingen om de nodige historie op te snuiven. 

3. Knuffel bomen in de Botanische tuinen van Kandy

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Kandy zelf is een drukke stad. Buiten het centrum echter vind je de pracht van de botanische tuinen. Rustig kabbelend water van fonteinen, voorbij huppelende apen en veelzijdig groen zijn hier het aanblik. Een perfecte spot om je voor te bereiden op een van de mooiste treinreizen van je leven die we tippen in de volgende alinea. 

4. Reis per trein van Kandy naar Ella  

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Niet voor niets wordt dit traject “De mooiste treinreis van de wereld” genoemd. In de zeven uur durende reis word je langs groene heuvels met theeplantages, watervallen en de meest imposante  uitzichten geleid. Alles gaat heerlijk sloom, zodat je optimaal van de vergezichten kunt genieten. Doe dat bij mooi weer vanuit de openstaande deuropeningen. Pas uiteraard wel op voor tunnels en uitstekende planten.

5. Maak een hike in Ella

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Ella wordt geroemd om zijn trekking-mogelijkheden. Maak een tocht naar Ella Rock, Adam’s Peak en Little Adam’s Peak. Little Adam’s Peak is het makkelijkste begaanbaar. Veelal omdat het pad ernaartoe voor het grootste deel uit trappen bestaat. Voor een romantische zonsopgang wandel je naar Ella Rock. Tip: huur daarvoor wel een gids die het gebied op zijn duimpje kent. Daarbij wellicht ten overvloede de volgende tip: welke expeditie je ook maakt, neem liters water mee, want zweten zul je!

6. Ga op safari!

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Sri Lanka zonder safari is als geen sushi eten wanneer je in Japan bent. De jungle is onlosmakelijk verbonden met het land en ongekend mooi. Yala National Park en Udawalawe National Park liggen bij het stadje Tissamaharama in de buurt en zijn waanzinnig om doorheen te trekken. Bepaal of je een achtpersoons jeep voor jezelf wilt of dat je met een groep andere reizigers op pad gaat en houd je camera in de aanslag. Alleen al de ervaring van in een rammelende jeep zitten en dwars door dit soort groene omgevingen crossen, wil je niet missen. Ook het spotten van beren, luipaarden, olifanten en ander wild is -als vanzelfsprekend- de moeite waard.

7. Surf in Mirissa

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Sri Lanka telt zo’n 1.300 kilometer aan kustlijn. Er zijn heel veel verschillende paradijselijke locaties. Mirissa is daarvan een van de hotspots. Niet alleen omdat je er fantastisch kunt surfen. Ook is dit dé plek om walvissen te spotten. En zelfs orka’s en dolfijnen! Ontspan op Secret beach, eet de lekkerste smoothie bowls, loop naar de lokaal alom bekende palmbomenplek op zo’n anderhalve kilometer van het centrum en maak een uitstapje naar Galle Fort en Unawatuna.

8. Voer schildpadden in Hikkaduwa

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Nabij Mirissa ligt Hikkaduwa. Je vindt hier veel opvangcentra voor schildpadden. En niet alleen dat, ze zwemmen er in de zee én eten gewoonweg uit je hand. Loop tot je heupen het water in en neem een takje zeewier mee om ze dichterbij te laten komen. Doe wel voorzichtig, want schildpadden kunnen hard bijten. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. 

9. Chill en duik op de Malediven

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Vanuit Colombo vlieg je eenvoudig op en neer naar de Malediven. De reis duurt slechts een uurtje en brengt je -wederom- in een compleet andere wereld. De Malediven is met recht een van de mooiste plekken op de wereld om te duiken. Alsof je in een helder aquarium zwemt, zo mooi is het. Haaien, zeeschildpadden, adelaarsroggen, manta’s, kleurrijk koraal en de mooiste vissen komen aan je voorbij. Ook op het droge is het een waar paradijs. In tegenstelling dan je wellicht verwacht, is het prima te bereizen met een gemiddeld budget. Met name op het eiland Maafushi vind je betaalbare guesthouses. Tip: Zorg dat je bij aankomst geld pint in Malé. Ook is het raadzaam een creditcard of Amerikaanse Dollars bij de hand te hebben. 

10. Bezichtig de opgravingen in Thoddoo

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Wanneer je iets anders wilt dan het water- en strandleven, maak dan een tripje naar het eiland Thoddoo, slechts een kilometer breed en gekenmerkt door zijn boeddhistische ruïnes. De overblijfselen die daar nog zichtbaar zijn, zijn uniek voor een afgelegen plek als deze. Ook de traditionele dansers die je ‘op straat’ tegenkomt, maken dit eiland tot een pittoreske plek om een dag, of twee, te vertoeven. 

Top reizen naar Sri Lanka

Reisorganisaties met reizen naar Sri Lanka

Meer blogs over Sri Lanka

Beoordelingen van Sri Lanka

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9
Cultuur
8.9
Stranden
8
Steden
7.4
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.4