Sigiriya

Sigiriya

Werelderfgoed en hoogtepunt van Sri Lanka

Sigiriya is de naam van een reusachtige rots, gelegen in het hart van Sri Lanka. Eén van de zeven Werelderfgoed-locaties van het land en het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van je bezoek aan Sri Lanka. Beklim de 1200 traptreden en bekijk de overblijfselen van wat ooit het paleis van de koning was.

Top reisorganisaties naar Sri Lanka

Top reisorganisaties naar Sri Lanka
Sigiriya

Sigiriya betekent letterlijk ’leeuwenrots’ en is van vulkanische oorsprong. In de 5e eeuw verrees er een koninklijk paleis op de top van de steile berg en de overblijfselen zijn alleen te bereiken met een lange trap. Halverwege de klim kun je even uitrusten op een groot plateau en ontdek je meteen waar de naam van deze plek vandaan komt. Hier was ooit een enorme leeuw uit de rots gehakt, maar helaas zijn daar alleen nog de poten van over.

De Leeuwenrots beklimmen

De iconische Leeuwenrots is de trots van Sigiraya en als je in de buurt bent dan ontkom je er niet aan om hem te beklimmen. Zorg dat je uitgerust bent, want de klim is behoorlijk pittig. De smalle trap gaat steil naar boven en moet zowel mensen omhoog als mensen omlaag brengen. Opstoppingen zijn dus aan de orde van de dag en zullen regelmatig de vaart uit je klim halen. In totaal moet je 1200 traptreden beklimmen om aan de top van de 200 meter berg te komen, maar onderweg wordt je gelukkig regelmatig afgeleid door het uitzicht en andere bezienswaardigheden. Zo kom je langs de bijzondere spiegelwand, gedetailleerde fresco’s en de overblijfselen van de vroegere Leeuwenpoort. Een flinke klim, maar eenmaal boven wordt de inspanning beloond met een geweldig uitzicht. Neem voldoende water mee en ga zo vroeg mogelijk de berg op om de grootste mensenmassa’s en de ergste warmte voor te zijn.

Leeuwenrots Sigiriya
Leeuwenrots Sigiriya

Citadel
Citadel

Citadel van Sigiriya

Eenmaal boven bevind je je temidden van de indrukwekkende ruïnes van de oude citadel van Sigiraya. In de 5e eeuw wordt in opdracht van koning Kassapa een paleis gebouwd op de top van de rots. Een prachtig paleis, voorzien van mooie tuinen en baden, maar toen de koning in het jaar 495 zelfmoord pleegde vanwege het uitbreken van de oorlog werd het complex een boeddhistisch klooster. De citadel bleef daarna nog in gebruik tot de 14e eeuw, maar raakte vervolgens ernstig in verval. Het duurde uiteindelijk nog enkele honderden jaren voordat de plek wordt herontdekt, maar sporen van vroeger zijn nog overal te zien. Neem de tijd om alle overblijfselen van het grote complex te bekijken, maar pas op voor opdringerige gidsen en brutale apen.

Tuinen van Sigiriya

Rondom de Leeuwenrots liggen een aantal verrassend mooie aangelegde tuinen die het ook zeker waard zijn om beter te worden bekeken. Hier vind je de koninklijke baden, lusthoven, mooie watertuinen en oude bouwwerken die hun functie hebben verloren. Het is een van de rustigere plekjes op het complex, ver van de andere mensen en een goede plek om even bij te komen van de inspannende tocht op de berg.

Tuinen van Sigiriya
Tuinen van Sigiriya

Rotsschilderingen bij Sigiriya
Rotsschilderingen bij Sigiriya

Sigiriya Museum

Voor de broodnodige achtergrond en duiding is er het Sigiriya Museum, gelegen op het terrein en te bezoeken op vertoon van je toegangskaartje. In dit vrij recent geopende museum krijg je een beeld van de geografische en culturele geschiedenis van Sigiraya. De tentoonstellingen laten impressies van het oude paleis zien, foto’s van opgravingen, replica’s van fresco’s en archeologische vondsten zien. Trek een uurtje uit om alles goed te bekijken.

Pidurangala Rock

Gelegen op slechts enkele kilometers van Sigiriya vind je nog een bezienswaardigheid van groot kaliber. Pidurangala Rock wordt regelmatig overgeslagen, maar is minstens zo indrukwekkend als zijn beroemde buurman. De rots is even hoog, maar de entreeprijs een fractie van die van Sigiriaya en je staat niet in de file op weg naar de top. Het uitzicht over het lager gelegen landschap en de Leeuwenrots verderop is fantastisch.

 

Pidurangala Rock
Pidurangala Rock

Dambulla
Dambulla

Dambulla

De kans is groot dat je tijdens je reis naar Sigiriya via de stad Dambulla reist, zo’n 25 kilometer verderop. Deze stad is niet alleen toegangspoort tot Sigiriya, maar vooral bekend vanwege zijn indrukwekkende Gouden Tempel, eveneens te vinden op de Werelderfgoedlijst. Het boeddhistische tempelcomplex bestaat uit tientallen grotten, kloosters en gouden boeddhabeelden. Als je er toch bent om over te stappen op de bus Sigiriya, dan kun je net zo goed even binnen kijken.

Reizen naar Sigiriya — Hoe kom je er?

Sigiraya is gelegen in de culturele driehoek van Sri Lanka, nabij de stad Dambulla. Beide plekken worden met elkaar verbonden via een busverbinding, maar je kunt er ook voor kiezen om dhet stuk af te leggen met een tuktuk. Bussen rijden tussen 06:30 en 18:00 uur en vertrekken elke dertig minuten. Eenmaal in Sigiraya zijn er genoeg hotels en guesthouses te vinden waar je kan overnachten. Wel zo prettig als je van plan bent om op tijd bij de rots te zijn. Als je na de beklimming van Sigiriya nog in het gebied wil blijven hangen, dan is het ook zeker de moeite waard om met een scootertje door de groene omgeving te touren.

Populaire reizen naar Sigiriya

Meer bezienswaardigheden in Sri Lanka

Alle bezienswaardigheden in Sri Lanka

Sri Lanka ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Sigiriya ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Sri Lanka.
Natuur & omgeving
9
Cultuur
8.9
Stranden
8
Steden
7.4
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.4
9,8

Wij willen terug!

Sri Lanka
Individuele rondreis met Original Asia
17-08-2022

2 weken rondreis met partner en 2 kids (18 en 22jaar)in Sri Lanka , een land dat enorm veel te bieden heeft. We gaven door aan original Asia waarin elk van ons geïnteresseerd was en zij stelden zo een ongelooflijk programma op maat voor waardoor we niets hebben gewijzigd. Cultuur, natuur en avontuur. Aangezien we maar 2 weken hadden hebben we er alles uitgehaald en toch was het nooit te druk. We voegden er zelfs nog extra activiteiten die onze driver voorstelde aan toe. Ondanks de problemen in Sri Lanka had dit eigenlijk alleen maar voordelen. Gratis upgrades in hotels,

Griet Maeckelbergh
Gereisd met gezin
9,8

Paradise/ super organised/the time of our life

Sri Lanka
Familiereis met Original Asia
02-08-2022

We hadden maar 2 weken en hadden zo een vol programma aangezien we alles wat het land te bieden heeft wilden meepikken. Maar toch was het nooit vermoeiend en was er genoeg tijd voor ontspanning. Original Asia maakte een heel afwisselend programma op onze maat en het was zo fantastisch wat ze voorstelden dat we niets hebben gewijzigd. De werkelijkheid was echter nog veel beter dan waarvan we gedroomd hadden. De kinderen 18 en 22 jaar vonden het een zot avontuur! ( raften, ziplinen, surfles, duikles, snorkelen, ik als angsthaas heb vele grenzen verlegd (alles voor de kids😊)de Srilankanen met hun eeuwige glimlach hebben mij overal doorheen geholpen)Alle hotels waren top, de luxesafaritent , de boomhutten en slapen langs de rivier zonder venster zorgden voor een fantastische afwisseling met de andere hotels. Het land is prachtig, de natuur heel veelzijdig, prachtige tempels en safariparken, olifanten zomaar op onze weg, een aap die op je balkon zit, fantastisch eten bij de locals of een fantastische vismaaltijd dat door locals gebracht werd in een hutje op het strand, hoedje maken van Lotus bladeren … kortom we vielen van de ene in de andere verrassing. Onze driver was de max, heel verantwoordelijk, discreet en punctueel, had super voorstellen ( dans show/ thee en zijde fabriek…) en werkte met maar 1 doel, ons de reis van ons leven bezorgen. Hij was als een eend die zorgt voor zijn kuikentjes. Hij leerde ons al het fruit en soorten kokosnoten ontdekken… Wie nog zou twijfelen om te gaan met de politieke problemen, het land smeekt om de toeristen, dit is wat het land kan redden. Elke Sri lankaan doet dan ook alles om de toeristen te verwennen. Het is er veiliger dan aan de Costa Blanca. Terwijl ze zelf dagenlang moeten aanschuiven voor benzine, geven ze de toeristen met plezier voorrang om te tanken. Kortom wie zou twijfelen, dit land is machtig , de mensen ginder gaan super blij zijn met je aanwezigheid, en bovenal het eten is fantastisch en spotgoedkoop! Dank u original Asia voor deze droom ervaring, het was in de puntjes geregeld en nog veel beter! Nu sparen voor een volgende reis met jullie!! Griet, Luc Lander en Isaura

Griet Maeckelbergh
Gereisd met gezin
9,3

Doet zijn naam eer aan: Prachtig eiland

Sri Lanka
Individuele rondreis met Riksja Travel
11-02-2017

Mijn vriend en ik hebben rond gereisd in sri lanka met een eigen chauffeur (wat prima te betalen is in dit land). We zijn van colombo door de jungle gereden richting kandy, en vanaf daar via verschillende plaatsjes naar beneden gezakt waar we uiteindelijk de laatste dagen op het strand van tangalle uitgerust hebben. Wat was dat een ervaring zeg!

Kirsten Visser
Gereisd met partner in February 2015
7,8

Sri Lanka, het perfecte land voor een mooie rondreis!

Sri Lanka
Groepsrondreis met Shoestring
09-02-2017

Sri Lanka is een prachtig land voor een mooie rondreis. Wij zijn gestart in Hikkaduwa, een kustplaats waar je lekker kunt chillen. Vanuit Hakkaduwa zijn we naar Udawalawe gereden. Onderweg gestopt in Galle, een oud Hollands vestigingstadje en voor de Wie Is De Mol kijkers een groot herkenninspunt. Leuk om alle oude Nederlandse namen te zien! ;) De dag erna door naar Nuwara Eliya. Hier hebben wij aan het eind van de middag een tour gedaan door het national park, prachtig! Olifanten heel dichtbij, van alles te zien. Hier hebben wij ook het olifanten opvang centrum bezocht, gaaf om te zien hoe de kleine olifanten alle aandacht krijgen waar soms de oudere wat jaloers op zijn! Daarna met de bus doorgereisd via de theevelden naar Kandy. Onderweg naar gestopt bij een mooie theeplantage waar ze de echte Sri Lankaanse thee maken. Kandy is een grote drukke stad waar je zeker kunt slagen voor allemaal leuke kadootjes! In Kandy hebben wij ook de tempel van de tand bezocht. Erg grappig hoe zo veel mensen naar binnen willen om door 1 luikje te kijken waar een kistje ligt. Dit moet je gewoon gezien hebben.. Ook de botanische tuinen zijn een aanrader! Vanuit Kandy zijn wij naar Dambulla gereden. Hier hebben wij de grottempels bezocht. Na deze dag hebben wij Polonnaruwa bezocht. Een prachtig gebied met veel oude tempels en Boeddha's. Erg warm, dus wij hebben deze tour met de bus gedaan. Maar je kan natuurlijk ook fietsen! Van hieruit ging we door naar Sigiriya en hebben wij de leeuwenrots beklomme. Prachtig!

Monique Meijer
Gereisd met partner in May 2016
8,8

Prachtige rondreis in een wondermooi land

Sri Lanka
Groepsrondreis met Kras Reizen
08-02-2017

het is zo een mooi en intressant land zo anders ,een grote open dierentuin ,vriendelijke mensen ,een onvergetelijke reis

Lian driessen
in March 2016

Wil je meer weten over reizen naar Sri Lanka? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Sri Lanka