Jaffna

Jaffna

Ontdek het onbekende noorden van Sri Lanka

Als je denkt dat je Sri Lanka wel hebt leren kennen tijdens een rondreis, ga dan zeker ook naar Jaffna, in het noorden van het land. Je zult er een totaal ander gezicht van het Aziatische eiland tegenkomen. Deze historische Tamil stad heeft heel wat te verduren gehad tijdens de burgeroorlogen, maar krabbelt inmiddels een beetje op. 

Top reisorganisaties naar Sri Lanka

Top reisorganisaties naar Sri Lanka
Jaffna

Jaffna is nog onbekend bij de meeste toeristen, maar aan bezienswaardigheden geen gebrek. Een van de hoogtepunten is de prachtig versierde hindoetempel, maar ook het vroegere Nederlandse fort moet je gezien hebben. Tel daar het authentieke Sri Lankaanse karakter op, en je begrijpt waarom je Jaffna niet mag overslaan.

De geschiedenis van Jaffna

Jaffna is zonder meer een bijzondere bestemming. Dit is de meest noordelijke stad van het eiland en het ligt hemelsbreed zelfs dichter bij India dan bij de hoofdstad Colombo. Het zal je dan ook niet verbazen dat het hier totaal anders aandoet dan in de rest van Sri Lanka. Dat heeft ook te maken met de geschiedenis: Jaffna is een van de armste delen van Sri Lanka en was jarenlang verwikkeld in een burgeroorlog. Tegenwoordig is het hier net zo veilig als in de rest van het land, maar de sporen van de oorlog kom je nog overal in de stad tegen.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Nallur Kandaswamy Kovil

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Jaffna is de Nallur Kandaswamy Kovil, een prachtig versierde hindoetempel. Het enorme bouwwerk ligt in het noorden van de stad en geldt als een van de belangrijkste hindoetempels in het hele land. De tempel dateert uit 1734 en vanwege de vele prachtige details is het echt een aanrader om binnen een kijkje te nemen. Toegang is helemaal gratis, maar je moet je schoenen uit doen en mannelijke bezoekers zelfs hun shirt.

Jaffna Fort

Als je al een tijdje aan het rondreizen bent door Sri Lanka, dan zal het je niet verbazen dat de Nederlandse kolonisten hier ook hebben gezeten. Op verschillende plekken in Sri Lanka vind je VOC-erfgoed en dat geldt ook voor Jaffna. Hier kun je het vroegere Nederlandse fort bekijken, dat een van de grootsten in heel Azië was. Hoewel het fort in de loop der eeuwen aardig is aangetast, heeft het recent een renovatie ondergaan en is het zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen. Je mag gratis naar binnen en vergeet ook niet om het uitzicht over de omgeving te bewonderen.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Royal Palace

Hoewel er niet veel meer is overgebleven van het oude koninklijk paleis, zijn de gebouwtjes die nog wél overeind staan zeker het bewonderen waard. Ze behoorden tot het vroegere Koninkrijk Jaffna, dat heerste over het schiereiland Jaffna.

Nainativu Island

Rondom Jaffna liggen een aantal eilandjes voor de kust. Een daarvan is Nainativu Island, die verreweg het meest wordt bezocht door lokale toeristen. Nainativu Island staat bekend als bedevaartsoord voor zowel de hindoeïstische als boeddhistische bevolking, omdat men gelooft dat het eiland ooit werd bezocht door Boeddha. Op het eiland vind je de boeddhistische tempel Nagadeepa Purana Viharaya, maar ook de kleurrijke Sri Naga Pooshani Amman Kovil tempel voor de hindoes. Wil je Nainativu Island bezoeken? De overtocht naar vanaf het vasteland duurt ongeveer 15 minuten en je kunt erop rekenen dat de ferry afgeladen vol is met pelgrims.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Delft Island

Nainativu island is voor buitenlandse toeristen misschien niet zo interessant, maar Delft Island is dat wel. Hier kun je per tuktuk een tour doen over het eiland en de verschillende bezienswaardigheden bezoeken, zoals de overblijfselen van het Nederlandse Fort. Een andere zogenoemde landmark is de enorme baobab boom, die door de Arabieren is meegenomen vanuit Afrika. Daarnaast zul je op het eiland ook opmerkelijk veel wilde paarden zien lopen. Deze werden oorspronkelijk door de Portugese kolonisten naar Delft Island gebracht, en hun nazaten zijn nog steeds op het eiland aanwezig.

Stranden rondom Jaffna

Hoewel Jaffna niet de geijkte zon-zee-strand bestemming is, kun je hier wel degelijk het cultuur snuiven afwisselen met luieren aan het strand. Een van de mooiste stranden is Casuarina Beach, maar Charty Beach mag er met haar parelwitte stranden ook zeker weten. Tot slot is ook het paradijselijke Karainagar Beach een aanrader en het levende bewijs dat je ook in dit deel van Sri Lanka uitstekend aan het strand kunt liggen.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Reizen naar Jaffna — Hoe kom je er?

Jaffna ligt helemaal in het noorden van Sri Lanka, en om er te komen moet je wel wat tijd uittrekken. Het is zo’n drie uur reizen vanuit Anuradhapura, maar je kunt ook de rechtstreekse bus of trein vanuit de hoofdstad Colombo nemen. Beide doen er ongeveer 9 uur over om in Jaffna te komen. Eenmaal aangekomen in Jaffna is het een aanrader om een fiets te huren. Jaffna is namelijk een echte fietsstad en bij vrijwel elk guesthouse zijn tweewielers te huur.

Populaire reizen naar Jaffna

Meer bezienswaardigheden in Sri Lanka

Alle bezienswaardigheden in Sri Lanka

Sri Lanka ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Jaffna ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Sri Lanka.
Natuur & omgeving
9
Cultuur
8.9
Stranden
8
Steden
7.4
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.4
9,8

Wij willen terug!

Sri Lanka
Individuele rondreis met Original Asia
17-08-2022

2 weken rondreis met partner en 2 kids (18 en 22jaar)in Sri Lanka , een land dat enorm veel te bieden heeft. We gaven door aan original Asia waarin elk van ons geïnteresseerd was en zij stelden zo een ongelooflijk programma op maat voor waardoor we niets hebben gewijzigd. Cultuur, natuur en avontuur. Aangezien we maar 2 weken hadden hebben we er alles uitgehaald en toch was het nooit te druk. We voegden er zelfs nog extra activiteiten die onze driver voorstelde aan toe. Ondanks de problemen in Sri Lanka had dit eigenlijk alleen maar voordelen. Gratis upgrades in hotels,

Griet Maeckelbergh
Gereisd met gezin
9,8

Paradise/ super organised/the time of our life

Sri Lanka
Familiereis met Original Asia
02-08-2022

We hadden maar 2 weken en hadden zo een vol programma aangezien we alles wat het land te bieden heeft wilden meepikken. Maar toch was het nooit vermoeiend en was er genoeg tijd voor ontspanning. Original Asia maakte een heel afwisselend programma op onze maat en het was zo fantastisch wat ze voorstelden dat we niets hebben gewijzigd. De werkelijkheid was echter nog veel beter dan waarvan we gedroomd hadden. De kinderen 18 en 22 jaar vonden het een zot avontuur! ( raften, ziplinen, surfles, duikles, snorkelen, ik als angsthaas heb vele grenzen verlegd (alles voor de kids😊)de Srilankanen met hun eeuwige glimlach hebben mij overal doorheen geholpen)Alle hotels waren top, de luxesafaritent , de boomhutten en slapen langs de rivier zonder venster zorgden voor een fantastische afwisseling met de andere hotels. Het land is prachtig, de natuur heel veelzijdig, prachtige tempels en safariparken, olifanten zomaar op onze weg, een aap die op je balkon zit, fantastisch eten bij de locals of een fantastische vismaaltijd dat door locals gebracht werd in een hutje op het strand, hoedje maken van Lotus bladeren … kortom we vielen van de ene in de andere verrassing. Onze driver was de max, heel verantwoordelijk, discreet en punctueel, had super voorstellen ( dans show/ thee en zijde fabriek…) en werkte met maar 1 doel, ons de reis van ons leven bezorgen. Hij was als een eend die zorgt voor zijn kuikentjes. Hij leerde ons al het fruit en soorten kokosnoten ontdekken… Wie nog zou twijfelen om te gaan met de politieke problemen, het land smeekt om de toeristen, dit is wat het land kan redden. Elke Sri lankaan doet dan ook alles om de toeristen te verwennen. Het is er veiliger dan aan de Costa Blanca. Terwijl ze zelf dagenlang moeten aanschuiven voor benzine, geven ze de toeristen met plezier voorrang om te tanken. Kortom wie zou twijfelen, dit land is machtig , de mensen ginder gaan super blij zijn met je aanwezigheid, en bovenal het eten is fantastisch en spotgoedkoop! Dank u original Asia voor deze droom ervaring, het was in de puntjes geregeld en nog veel beter! Nu sparen voor een volgende reis met jullie!! Griet, Luc Lander en Isaura

Griet Maeckelbergh
Gereisd met gezin
9,3

Doet zijn naam eer aan: Prachtig eiland

Sri Lanka
Individuele rondreis met Riksja Travel
11-02-2017

Mijn vriend en ik hebben rond gereisd in sri lanka met een eigen chauffeur (wat prima te betalen is in dit land). We zijn van colombo door de jungle gereden richting kandy, en vanaf daar via verschillende plaatsjes naar beneden gezakt waar we uiteindelijk de laatste dagen op het strand van tangalle uitgerust hebben. Wat was dat een ervaring zeg!

Kirsten Visser
Gereisd met partner in February 2015
7,8

Sri Lanka, het perfecte land voor een mooie rondreis!

Sri Lanka
Groepsrondreis met Shoestring
09-02-2017

Sri Lanka is een prachtig land voor een mooie rondreis. Wij zijn gestart in Hikkaduwa, een kustplaats waar je lekker kunt chillen. Vanuit Hakkaduwa zijn we naar Udawalawe gereden. Onderweg gestopt in Galle, een oud Hollands vestigingstadje en voor de Wie Is De Mol kijkers een groot herkenninspunt. Leuk om alle oude Nederlandse namen te zien! ;) De dag erna door naar Nuwara Eliya. Hier hebben wij aan het eind van de middag een tour gedaan door het national park, prachtig! Olifanten heel dichtbij, van alles te zien. Hier hebben wij ook het olifanten opvang centrum bezocht, gaaf om te zien hoe de kleine olifanten alle aandacht krijgen waar soms de oudere wat jaloers op zijn! Daarna met de bus doorgereisd via de theevelden naar Kandy. Onderweg naar gestopt bij een mooie theeplantage waar ze de echte Sri Lankaanse thee maken. Kandy is een grote drukke stad waar je zeker kunt slagen voor allemaal leuke kadootjes! In Kandy hebben wij ook de tempel van de tand bezocht. Erg grappig hoe zo veel mensen naar binnen willen om door 1 luikje te kijken waar een kistje ligt. Dit moet je gewoon gezien hebben.. Ook de botanische tuinen zijn een aanrader! Vanuit Kandy zijn wij naar Dambulla gereden. Hier hebben wij de grottempels bezocht. Na deze dag hebben wij Polonnaruwa bezocht. Een prachtig gebied met veel oude tempels en Boeddha's. Erg warm, dus wij hebben deze tour met de bus gedaan. Maar je kan natuurlijk ook fietsen! Van hieruit ging we door naar Sigiriya en hebben wij de leeuwenrots beklomme. Prachtig!

Monique Meijer
Gereisd met partner in May 2016
8,8

Prachtige rondreis in een wondermooi land

Sri Lanka
Groepsrondreis met Kras Reizen
08-02-2017

het is zo een mooi en intressant land zo anders ,een grote open dierentuin ,vriendelijke mensen ,een onvergetelijke reis

Lian driessen
in March 2016

Wil je meer weten over reizen naar Sri Lanka? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Sri Lanka