Yala National Park

Yala National Park

Op safari in Sri Lanka

Een drinkend luipaard in de verte en een reusachtige olifant die de weg blokkeert: het is allemaal mogelijk tijdens een uitstapje in het Yala National Park. Dit prachtige park in zuidelijk Sri Lanka is een van de beste plekken om wildlife te spotten. En geloof ons: dat is een ervaring die niet onder doet aan een safari in Afrika.

Top reisorganisaties naar Sri Lanka

Top reisorganisaties naar Sri Lanka
Yala National Park

Het Yala National Park werd in 1900 opgericht als wildreservaat en kreeg in 1938 de officiële status van nationaal park. Het is het meestbezochte park van heel Sri Lanka, en dat is niet voor niets. Hier vind je de grootste populatie van luipaarden ter wereld, al zijn 35 exemplaren nog steeds lastig te spotten op zo’n groot oppervlak. Meer kans heb je om een olifant te zien of een van de 43 andere zoogdieren, maar vergeet ook niet omhoog te kijken, want met 215 vogelsoorten hangt er altijd iets in de lucht.

Tissamaharama

Je bezoek aan het Yala National Park begint in het dorpje Tissamaharama (Tissa), de uitvalsbasis voor een uitstapje naar het reservaat dat zo’n 20 kilometer verderop ligt. Dit gezellige kleine stadje bestaat uit een hoofdstraat met aan weerszijden cafés, guesthouses, restaurantjes en toeristenbureau’s waar je een safari in zowel het Yala National Park als het nabijgelegen en minder bekende Bundala National Park kan boeken. Ten noorden van Tissa vind je drassige rijstvelden en de bekendste attractie van het stadje: de Tissamaharama dagoba. Een eeuwenoude, spierwitte pagode die prachtig afsteekt tegen de blauwe lucht en groene rijstvelden.

Tissamaharama
Tissamaharama

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Jeep Safari in Yala NP
Jeep Safari in Yala NP

Jeep safari

De enige manier om het Yala National Park te bezoeken is met een 4x4. De prijzen voor safari verschillen, maar als je zorgt dat je de auto vol krijgt kun je flink afdingen. In Tissamaharama kan elk hotel een jeepsafari met chauffeur voor je regelen, en je hebt daarbij keus uit een safari van een halve of een hele dag. Een safari begint standaard rond half 6 in de morgen of om 2 uur ’s middags, maar houd wel rekening met de drukte. Het is geen uitzondering dat je in een lange rij met voertuigen moet aansluiten om samen met een heleboel andere toeristen te wachten tot het park open gaat.

Dieren spotten

Nergens ter wereld vind je een hogere concentratie van luipaarden dan in het Yala National Park, maar dan moet je wel heel veel geluk hebben. Je hebt een grotere kans om onderweg jakhalzen, neushoornvogels, lipberen, krokodillen en waterbuffels te spotten, en je kunt hier zelfs olifanten van heel dichtbij bekijken. Dankzij de vele open vlaktes en meertjes heb je ongehinderd uitzicht en het komt regelmatig voor dat een kudde dikhuiden de weg blokkeert. Chauffeurs houden elkaar via telefoons op de hoogte waar een dier is gespot, maar houd ook zeker zelf je ogen open bij waterplassen en dichte struikgewassen.

Een luipaard in Yala NP
Een luipaard in Yala NP

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Sithulpawwa Rock Temple

Gelegen op een 122 meter hoge rots in het hart van de jungle vind je de Sithulpawwa Rock Temple. Een eeuwenoude tempelruïne daterend van de tweede eeuw voor Christus en een van de belangrijkste boeddhistische plekken van zuidelijk Sri Lanka. Om er te komen moet je de steile trap omhoog klimmen, een activiteit die je beter tot het eind van de dag kan bewaren. Boven wacht een mooie tempel, bestaande uit een prachtige pagode en verschillende grotten met historische muurschilderingen. Destijds bood de tempel plek aan duizenden monniken, vandaag de dag wordt de tempel druk bezocht door toeristen en pelgrims. De weg ernaartoe is stoffig en slecht onderhouden, de klim omhoog is zwaar, maar het is de moeite meer dan waard en het uitzicht over het nationale park is fenomenaal.

Magul Maha Viharaya

Ten zuiden van Sithulpawwa ligt Magul Maha Viharaya, een heiligdom waar volgens de geruchten koning Kavantissa en koningin Vihara Maha Dev twee millennia geleden hun huwelijk zouden hebben gevierd. Wat daaraan precies klopt is niet bekend, maar het is in ieder geval wel een mooi verhaal over deze ruïnes daterend uit de eerste eeuw na Christus.

Magul Maha Viharaya
Magul Maha Viharaya

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Stranden

Het Yala National Park is direct gelegen aan zee en heeft een lange kustlijn met zowel onbegaanbare plekken als toegankelijke stranden. Vast onderdeel van een safari door het park is een korte stop op het strand. Hier kun je even je benen strekken en geniet je van een wandeling over het meest ongerepte zandstrand dat je ooit hebt gezien.

Reizen naar Yala National Park — Hoe kom je er?

Het Yala National Park is gelegen in het zuiden van Sri Lanka en de toegangspoort tot het park is het stadje Tissamaharama, dat zo’n 20 kilometer verderop ligt. Vanuit hier vertrekken dagelijks jeeps voor een safari door het park, en elk guesthouse of toeristenbureautje kan een excursie voor je regelen.

Tissa is vanuit verschillende steden te bereiken per bus. De rit vanuit Ella duurt 3 à 4 uur en vanuit Galle ben je 4 à 5 uur onderweg. Voor verbindingen met Kandy moet je onderweg overstappen in Badulla.

Populaire reizen naar Yala National Park

Meer bezienswaardigheden in Sri Lanka

Alle bezienswaardigheden in Sri Lanka

Sri Lanka ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Yala National Park ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Sri Lanka.
Natuur & omgeving
9
Cultuur
8.9
Stranden
8
Steden
7.4
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.4
9,8

Wij willen terug!

Sri Lanka
Individuele rondreis met Original Asia
17-08-2022

2 weken rondreis met partner en 2 kids (18 en 22jaar)in Sri Lanka , een land dat enorm veel te bieden heeft. We gaven door aan original Asia waarin elk van ons geïnteresseerd was en zij stelden zo een ongelooflijk programma op maat voor waardoor we niets hebben gewijzigd. Cultuur, natuur en avontuur. Aangezien we maar 2 weken hadden hebben we er alles uitgehaald en toch was het nooit te druk. We voegden er zelfs nog extra activiteiten die onze driver voorstelde aan toe. Ondanks de problemen in Sri Lanka had dit eigenlijk alleen maar voordelen. Gratis upgrades in hotels,

Griet Maeckelbergh
Gereisd met gezin
9,8

Paradise/ super organised/the time of our life

Sri Lanka
Familiereis met Original Asia
02-08-2022

We hadden maar 2 weken en hadden zo een vol programma aangezien we alles wat het land te bieden heeft wilden meepikken. Maar toch was het nooit vermoeiend en was er genoeg tijd voor ontspanning. Original Asia maakte een heel afwisselend programma op onze maat en het was zo fantastisch wat ze voorstelden dat we niets hebben gewijzigd. De werkelijkheid was echter nog veel beter dan waarvan we gedroomd hadden. De kinderen 18 en 22 jaar vonden het een zot avontuur! ( raften, ziplinen, surfles, duikles, snorkelen, ik als angsthaas heb vele grenzen verlegd (alles voor de kids😊)de Srilankanen met hun eeuwige glimlach hebben mij overal doorheen geholpen)Alle hotels waren top, de luxesafaritent , de boomhutten en slapen langs de rivier zonder venster zorgden voor een fantastische afwisseling met de andere hotels. Het land is prachtig, de natuur heel veelzijdig, prachtige tempels en safariparken, olifanten zomaar op onze weg, een aap die op je balkon zit, fantastisch eten bij de locals of een fantastische vismaaltijd dat door locals gebracht werd in een hutje op het strand, hoedje maken van Lotus bladeren … kortom we vielen van de ene in de andere verrassing. Onze driver was de max, heel verantwoordelijk, discreet en punctueel, had super voorstellen ( dans show/ thee en zijde fabriek…) en werkte met maar 1 doel, ons de reis van ons leven bezorgen. Hij was als een eend die zorgt voor zijn kuikentjes. Hij leerde ons al het fruit en soorten kokosnoten ontdekken… Wie nog zou twijfelen om te gaan met de politieke problemen, het land smeekt om de toeristen, dit is wat het land kan redden. Elke Sri lankaan doet dan ook alles om de toeristen te verwennen. Het is er veiliger dan aan de Costa Blanca. Terwijl ze zelf dagenlang moeten aanschuiven voor benzine, geven ze de toeristen met plezier voorrang om te tanken. Kortom wie zou twijfelen, dit land is machtig , de mensen ginder gaan super blij zijn met je aanwezigheid, en bovenal het eten is fantastisch en spotgoedkoop! Dank u original Asia voor deze droom ervaring, het was in de puntjes geregeld en nog veel beter! Nu sparen voor een volgende reis met jullie!! Griet, Luc Lander en Isaura

Griet Maeckelbergh
Gereisd met gezin
9,3

Doet zijn naam eer aan: Prachtig eiland

Sri Lanka
Individuele rondreis met Riksja Travel
11-02-2017

Mijn vriend en ik hebben rond gereisd in sri lanka met een eigen chauffeur (wat prima te betalen is in dit land). We zijn van colombo door de jungle gereden richting kandy, en vanaf daar via verschillende plaatsjes naar beneden gezakt waar we uiteindelijk de laatste dagen op het strand van tangalle uitgerust hebben. Wat was dat een ervaring zeg!

Kirsten Visser
Gereisd met partner in February 2015
7,8

Sri Lanka, het perfecte land voor een mooie rondreis!

Sri Lanka
Groepsrondreis met Shoestring
09-02-2017

Sri Lanka is een prachtig land voor een mooie rondreis. Wij zijn gestart in Hikkaduwa, een kustplaats waar je lekker kunt chillen. Vanuit Hakkaduwa zijn we naar Udawalawe gereden. Onderweg gestopt in Galle, een oud Hollands vestigingstadje en voor de Wie Is De Mol kijkers een groot herkenninspunt. Leuk om alle oude Nederlandse namen te zien! ;) De dag erna door naar Nuwara Eliya. Hier hebben wij aan het eind van de middag een tour gedaan door het national park, prachtig! Olifanten heel dichtbij, van alles te zien. Hier hebben wij ook het olifanten opvang centrum bezocht, gaaf om te zien hoe de kleine olifanten alle aandacht krijgen waar soms de oudere wat jaloers op zijn! Daarna met de bus doorgereisd via de theevelden naar Kandy. Onderweg naar gestopt bij een mooie theeplantage waar ze de echte Sri Lankaanse thee maken. Kandy is een grote drukke stad waar je zeker kunt slagen voor allemaal leuke kadootjes! In Kandy hebben wij ook de tempel van de tand bezocht. Erg grappig hoe zo veel mensen naar binnen willen om door 1 luikje te kijken waar een kistje ligt. Dit moet je gewoon gezien hebben.. Ook de botanische tuinen zijn een aanrader! Vanuit Kandy zijn wij naar Dambulla gereden. Hier hebben wij de grottempels bezocht. Na deze dag hebben wij Polonnaruwa bezocht. Een prachtig gebied met veel oude tempels en Boeddha's. Erg warm, dus wij hebben deze tour met de bus gedaan. Maar je kan natuurlijk ook fietsen! Van hieruit ging we door naar Sigiriya en hebben wij de leeuwenrots beklomme. Prachtig!

Monique Meijer
Gereisd met partner in May 2016
8,8

Prachtige rondreis in een wondermooi land

Sri Lanka
Groepsrondreis met Kras Reizen
08-02-2017

het is zo een mooi en intressant land zo anders ,een grote open dierentuin ,vriendelijke mensen ,een onvergetelijke reis

Lian driessen
in March 2016

Wil je meer weten over reizen naar Sri Lanka? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Sri Lanka