Home
Blog
Algemeen
10x De gaafste fietsroutes in Europa

10x De gaafste fietsroutes in Europa

op 28 augustus 2017
3 minuten leestijd
10x De gaafste fietsroutes in Europa

Al het prachtigs van Europa beleef je het beste op de fiets. Geloof ons, voor de volgende tien tochten spring je maar al te graag in het zadel. 

Op een tweewieler leef je volledig in het moment en ervaar je je omgeving trap voor trap. Met enkel het hoognodige aan bagage ga je door weer en wind op pad, aanschouw je de meest schitterende landschappen en kom je op plekken waar je met de auto, boot of vliegtuig nooit zult komen. Ben je een fietsliefhebber? Dan wil je de kilometers van deze tien toffe trajecten zeker in je benen hebben.

1. De ronde van Vlaanderen - België

tour flanders
tour flanders
  

Elk voorjaar denderen profrenners razendsnel door deze fraaie route van Vlaanderen. Wanneer je er de tijd voor neemt, is het parcours echter nog mooier. Vlak, glooiend land en fabelachtige hellingen wisselen elkaar af. Je kuitspieren worden flink uitgedaagd bij de Muur van Geraardsbergen en Oude Kwaremont, die overigens ook te omzeilen zijn. Je past de dagafstanden gemakkelijk aan naar je eigen kunnen. Wanneer je tussen de 40 en 60 kilometer per etmaal aflegt, ben je gemiddeld zeven dagen onderweg.

2. Vierlanden fietsroute - Nederland, België, Luxemburg en Duitsland

south limburg
south limburg
 

Wanneer je goed getraind bent en van langere afstanden houdt, is deze pittige koers door de Benelux een absolute aanrader. In vier dagen fiets je door zowel de Ardennen, Eifel, Zuid-Limburg als de Voerstreek. Tijdens de gemiddeld 90 kilometer per dag trotseer je pittige klims en steile dalen. Iedere dag is anders en de grensoverschrijdende vergezichten maken alle spierpijn goed!

3. Het Kanaal - Groot Brittannië

english channel
english channel
  

Tijdens de 850 kilometer van Harwich naar Plymouth krijg je een imposante mix van natuur en cultuur voorgeschoteld. De tocht, met hier en daar een kleine heuvel, gaat voor het grootste gedeelte langs de kust van Het Kanaal en brengt je in veertien dagen langs een imposante selectie krijtrotsen, verlaten stranden, forten, knusse dorpen en veel groen.

4. Fietsroute Vélodyssée - Frankrijk

velodyssee bordeaux
velodyssee bordeaux
 

Van de 1200 kilometer lange Vélodyssée-route ligt 860 kilometer in Frankrijk. Een ultiem Frans kusttraject welke voor een groot deel vlak is en daarmee uitstekend geschikt om samen met je kids te fietsen. Deze langst gemarkeerde fietsroute in het land voert door de Aquitaine, de regio in zuidwest-Frankrijk met Bordeaux als hoofdstad. Heerlijk die zeelucht, frisse wind en zon!

5. Fjells en fjorden route - Noorwegen

norway cycling
norway cycling
 

Fjorden, sneeuwvelden, hooglanden, tunnels en met een veerdienst over indrukwekkend water gaan, zijn de basisingrediënten van de fietstocht in het zuiden van Noorwegen. In drie weken leg je 1.000 kilometer af en fiets je van de ene ansichtkaart naar de andere. De paden en stille binnenwegen zijn goed te berijden, al is het op de Setesdalheiene, de Sognefjell en de Rallarvegen even flink doortrappen.

6. Caminho Português - Portugal en Spanje

caminho portugues
caminho portugues
 

De pelgrimsroute van Lissabon naar Santiago de Compostela is vooral bekend onder wandelaars, maar leent zich tevens perfect voor een bijzondere fietsvakantie. Vanaf Coïmbra kan je kiezen tussen een kustroute of een weg meer landinwaarts. De hele tocht is 616 kilometer en in niet al te zware etappes prima te fietsen in negen dagen. Houd overigens wel rekening met geregeld onverharde paden, bagger en zand.

7. Fietsroute Vennbahn - Duitsland, België en Luxemburg

vennbahn
vennbahn
 

Jaagpaden en stilgelegde spoorwegen zijn het decor van deze populaire weg in Wallonië. Het 125 kilometer verharde en eenvoudig te fietsen pad brengt je langs stille dalen, ruwe hoogten en verlaten stationnetjes. Volg de bewegwijzering en laat je onderweg door de info-panelen informeren over de interessante plekken.

8. Po-Fietspad - Italië

po italy
po italy
 

De Po-vlakte is een ideale vakantiebestemming voor je tweewieler en nog nauwelijks ontdekt door het fietstoerisme. Het Po-fietspad heeft een lengte van 595 kilometer, welke prima af te leggen zijn in zeven dagen. Je wordt getrakteerd op een fascinerend landschap afgewisseld met culturele steden als Piacenza, Parma en Ferrara. Bella Italia!

9. Camino del Cid - Spanje

camino del cid
camino del cid
 

Met uitersten van ruige rotspartijen, bosrijke hellingen tot aan vlakke sinaasappelplantages bij de Middellandse Zee is deze 900 kilometer lange fietstrektocht een beleving voor de geoefende stalen ros-avonturier. Laat je van Vivar del Cid naar Valencia verrassen door de schitterende stille binnenlanden van Spanje.

10. Eiland hoppen op de Wadden

cycling wadden
cycling wadden
  

Voor een gave fietsroute hoef je overigens niet ver Europa in. In ons eigen kikkerlandje zit je op de Wadden bijvoorbeeld ook gebakken. Begin op Texel, hop van eiland naar eiland, laat de wind door je haren wapperen en verwelkom een rustgevende variatie aan natuurlandschap, dijken en zee. Je fietst de tocht het beste in oostelijke richting, vanwege de wind die behoorlijk krachtig kan zijn. Let wel op de boten: vervoer tussen de eilanden is sterk afhankelijk van het tij. 

Meer blogs