Matsumoto

Matsumoto

Kunst en natuur in de Japanse Alpen

De stad Matsumoto ligt midden in de Japanse Alpen en is een uitstekende bestemming om de natuur in te duiken. Daarnaast kun je hier ook kennismaken met verschillende elementen uit de Japanse cultuur, want er zijn een aantal bijzondere musea te bezoeken.

Top reisorganisaties naar Japan

Top reisorganisaties naar Japan
Matsumoto

Matsumoto is compact genoeg om tijdens een dagtrip vanuit Tokyo te bezoeken, maar het is ook een aanrader om wat langer te blijven hangen en de mooie omgeving uit te kammen.

Het kasteel van Matsumoto

Verreweg de bekendste bezienswaardigheid en absolute publiekstrekker van Matsumoto is het kasteel van Matsumoto. Het is niet alleen een van de mooiste samoerai-kastelen van Japan, het is tevens het oudste houten kasteel van het land. Leuk weetje: samen met die van Hikone, Himeiji en Inuyama is het kasteel van Matsumoto verklaard tot national treasure. Veel kastelen zijn in de loop der jaren verwoest en weer opnieuw opgebouwd, maar dat is hier niet het geval. Voor veel reizigers is het daarom de belangrijkste reden om Matsumoto in hun reisplanning op te nemen. Het kasteel heeft zes verdiepingen en werd in het jaar 1595 voltooid.

Matsumoto, Japan
Matsumoto, Japan

Matsumoto, Japan
Matsumoto, Japan

Nakamachi

Een van de mooiste districten in Matsumoto is Nakamachi, waar het uitzicht wordt bepaald door rijen van historische koopmanshuisjes. De gebouwen zijn verrassend goed bewaard gebleven en allen voorzien van een spierwitte gevel. Daar achter vind je restaurants, winkeltjes, ateliers en soms zelfs een klein hotel. Neem zeker de tijd om hier een middagje rond te kijken, want je kunt hier gegarandeerd een bijzonder souvenir op de kop tikken.

Matsumoto Timepiece Museum

Matsumoto is de uitgelezen bestemming om de Japanse cultuur op te snuiven, met een aantal bijzondere musea die het bezoeken zeker waard zijn. Een goed voorbeeld is het Matsumoto Timepiece Museum, want zoals de naam al doet vermoeden draait het hier vooral om uurwerken. Het museum is niet heel groot, maar het drie verdiepingen tellende gebouw is tot de nok gevuld met klokken. Zo kun je hier de grootste slingerklok van heel Japan aanschouwen, maar ook de ruim 300 andere museumstukken zijn het bekijken waard.

Matsumoto, Japan
Matsumoto, Japan

Matsumoto, Japan
Matsumoto, Japan

Japan Ukiyo-e Museum

Ukiyo-e is een kunstvorm waarbij met behulp van houten blokken prenten worden gemaakt. Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen, want het beroemde kunstwerk met de naam ‘De grote golf van Kanagawa’ is op deze manier gemaakt. Het Japan Ukiyo-e Museum heeft zich volledig in deze techniek gespecialiseerd en heeft een collectie van meer dan 100.000 kunstwerken. De verschillende tentoonstellingsruimtes tonen een kleine selectie, waaronder een aantal reproducties van bekende werken.

Utsukushi-ga-hara plateau

Ten oosten van Matsumoto ligt het Utsukushi-ga-hara plateau, een natuurgebied met meer dan 200 soorten bloemen en planten. Met name in de zomermaanden is het een aanrader om hier een dagtripje naartoe te plannen, want het is de manier om de hectiek van de stad achter je te laten. Alleen al de weg ernaartoe is spectaculair mooi, dus vergeet je camera niet.

Matsumoto, Japan
Matsumoto, Japan

Matsumoto, Japan
Matsumoto, Japan

Japanse Alpen

Matsumoto ligt midden in de Japanse Alpen en wordt omringd door een heuvelachtig gebied met mooie wandelroutes en wellness-stadjes. Deze zogenoemde onsens zijn natuurlijke baden waar het water wordt verwarm door vulkanische activiteit, en waar je op een koude dag heerlijk kunt opwarmen. Een traditie die honderden jaren terug in de tijd gaat, maar nog steeds een grote rol speelt binnen de Japanse cultuur. Als toerist is een bezoekje aan een onsen dan ook verplichte kost tijdens een reis naar Japan. Bekende onsens in de omgeving van Matsumoto zijn Utsukushi-ga-hara Onsen en Asama Onsen.

Festivals

Matsumoto is de stad van de festivals en heeft een bomvolle evenementenagenda. Het is een aanrader om je planning op een van deze festiviteiten aan te passen, want je krijgt een uniek inkijkje in de Japanse cultuur. Een van de bekendste festivals is de Matsumoto-jo Sakura Matusuri, dat in april wordt gevierd ter ere van de kersenbloesem. De Matsumoto Bonbon vindt plaats in augustus en omvat een bonte parade waaraan meer dan 25.000 mensen deelnemen. Bezoek je de stad in de herfst, dan is het een aanrader om een kijkje te nemen bij de viering van Asama Onsen Taimatsu Matsuri.

Matsumoto, Japan
Matsumoto, Japan

Matsumoto, Japan
Matsumoto, Japan

Reizen naar Matsumoto — Hoe kom je er?

Matsumoto ligt vlak bij de stad Nagano, maar is ook vanuit Tokyo uitstekend te bereizen. Er gaan rechtstreekse bussen vanuit Shinjuku, maar de trein is een half uurtje sneller en bovendien een stuk comfortabeler. Je kunt Matsumoto ook met het vliegtuig bereiken, want de plaatselijke luchthaven heeft directe verbindingen met onder andere Fukuoka en Osaka. Toch heeft een reis met de trein voorkeur, want dankzij de supersnelle verbindingen is er maar weinig tijdswinst.

Eenmaal aangekomen in Matsumoto kun je de stad prima te voet verkennen. Het centrum is niet heel groot en de meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar.

Populaire reizen naar Matsumoto

Meer bezienswaardigheden in Japan

Alle bezienswaardigheden in Japan

Japan ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Matsumoto ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Japan.
Natuur & omgeving
8.3
Cultuur
8.4
Stranden
6.8
Steden
9
Eten & drinken
8.5
Activiteiten
8.6
8,4

Geen cash gebruiken is een foute tip

Japan
Groepsrondreis met Djoser
15-05-2023

Geen cash gebruiken is een foute tip. Japanner doen bijna alles met cash. Op heel veel plekken is het zelfs cash only.

Hans reisleider Djoser
8,4

Door Passaat geregelde rondreis-Japan

Japan
Individuele rondreis
12-02-2017

De Alpen van Japan heel bijzonder plaatsen; en naar de culturele steden trip; naar de heilige berg Koya bij de klooster; Kortom een super reis gehad

Susan Suharli
in November 2016
8,6

Een zeer afwisselende rondreis door een prachtig land

Japan
Groepsrondreis met Shoestring
08-02-2017

Fukuoka, Hiroshima, Tokio, Kyoto zijn absoluut steden die je moet zien.
Van Kyoto naar Tokio met de shinkansen (hoge snelheidstrein) is een beleving op zich.

Ingrid Hulsegge
Gereisd met vrienden in September 2016
9,4

Verfijnde Japanse cultuur is niet te vergelijken met het westen.

Japan
Individuele rondreis
30-01-2017

In Japan is alles goed geregeld: Het openbaar vervoer is altijd netjes op tijd, mensen staan netjes in de rij voor vrijwel alles, elk hotel heeft shampoo en douchegel, er is geen afval op straat te bekennen, geen zwervers, zieke mensen dragen een mondkapje zodat ze je niet aansteken, als je een scheetje moet laten op het toilet is er een knop om een doorspoelgeluid na te bootsen zodat de mensen buiten het wc-hokje het niet doorhebben. Alleen al die comfort was de moeite waard om naar Japan voor te komen.

Echter, wat Japan echt uniek maakt is de prachtige cultuur. Zen-boeddhisme. Waardering voor het esthetische. Alles is mooi en tradities worden in ere gehouden. Slapen in een Ryokan is echt een must. Rondlopen in een kimonopak, slapen op een tatami mat, badderen in het badhuis, heel veel kleine gerechtjes eten met vis en rijst, groene matcha thee drinken en Japanners die uiterst vriendelijk zijn en altijd hun best voor je doen en na alles een buiging doen.

Japan is het land waar ik het liefst elk jaar heen zou gaan.

Charlotte Schutte
Gereisd met partner in March 2016
7,5

Prachtig

Japan
Single parent reis
21-01-2017

Japan is prachtig! Zeker een aanrader

Rosanne
Gereisd met partner in August 2016

Wil je meer weten over reizen naar Japan? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Japan