Home
Blog
Bestemmingen
Welk Canarisch Eiland kiezen? 7x de warmste & mooiste eilanden

Welk Canarisch Eiland kiezen? 7x de warmste & mooiste eilanden

op 7 februari 2022
11 minuut leestijd
Welk Canarisch Eiland kiezen? 7x de warmste & mooiste eilanden

Welk Canarisch Eiland moet ik kiezen? Wat is het warmste Canarische Eiland in de winter of welke van de zeven eilanden is het mooiste? Wij helpen je met deze reisgids graag op weg om te bepalen welk Canarisch Eiland bij jou past!

De Canarische Eilanden zijn al jaren een populaire vakantiebestemming. En niet voor niets, want alle zeven eilanden hebben een heerlijk zacht klimaat. De zomertemperatuur ligt gemiddeld tussen de 24 en 28 graden, afhankelijk van op welk eiland je bent. In de winter zakt de temperatuur (overdag) zelden onder de 18 graden en daarom zijn de Canarische Eilanden een ideale winterbestemming! De Canarische Eilanden zijn onderdeel van Spanje, maar daar is het in de winter lang zo warm niet als op de veel zuidelijker gelegen Canarische Eilanden. Deze liggen namelijk ten westen van Marokko.

Maar welke eiland is het mooiste, warmste of beste geschikt voor jouw vakantie? We vergelijken hier alle 7 eilanden én we geven je een eindconclusie. Wil je gelijk weten waar jij komende vakantie heen moet? Scroll dan door naar beneden voor ons eindadvies.

Tenerife: zonnen en uitgaan in het zuiden, wandelen in het noorden

Tenerife is geschikt voor vakantiegangers met uiteenlopende doelen. Je kunt er feesten en zonnen, maar ook prachtig wandelen, duiken en culturele uitstapjes maken. De meeste toeristen gaan naar het zuiden van het eiland, omdat het hier warmer en droger is dan aan de koelere noordkant. De noordkant is bovendien dichtbevolkt, ook omdat hier de hoofdstad Santa Cruz ligt. 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Klimaat

Midden op Tenerife ligt de 3718 meter hoge berg (vulkaan) El Teide. Deze berg heeft een behoorlijke invloed op het klimaat van Tenerife. De (regen)wolken die vanuit het noorden en het noordoosten richting het eiland komen, blijven hangen aan de noordkant van de berg. Hierdoor is het in het noorden van Tenerife iets koeler, natter en daarmee ook groener dan aan de warmere, drogere zuidkant. 

In het noorden en midden van het eiland ligt de temperatuur zomers rond de 24 graden, in het zuiden komt de temperatuur in de zomermaanden geregeld op of boven de 25 graden uit. De meeste toeristen kiezen daarom liever voor een accommodatie op de zuidkant van het eiland.

Hoofdstad

De hoofdstad van Tenerife is Santa Cruz en de stad is een aanrader voor iedereen die houdt van cultuur, kunst, architectuur, geschiedenis, gezellige markten, parken en mooie kerken. Zo is er een permanente, overdekte markt in het oude stadscentrum, waar je al je culinaire dromen in vervulling ziet gaan. Er zijn talloze soorten vers fruit, verse groentes, kruiden, vis, vlees, brood en nog veel meer. 

 Wie een momentje van rust zoekt, kan zijn of haar hart ophalen in het Palmetum, een botanische tuin met meer dan 400 soorten palmbomen, verschillende tropische vogels en veel kikkers. Verder zijn er meerdere musea, grote pleinen met fonteinen (zelfs één met een kunstmeertje) en genoeg winkels, boetiekjes en terrassen om heerlijk te shoppen en te relaxen.

 Stranden

De meeste stranden van Tenerife zijn geen stranden met wit zand en palmbomen, maar stranden met lavakiezels, lavazand of rotsen. Slippers, surfschoentjes of sandalen zijn hier dus wel aan te raden. Toch zijn er ook wel een aantal stranden met mooi wit zand: deze zijn niet natuurlijk, maar aangelegd. Dat mag de pret niet drukken, want het is hier heerlijk om te zonnen en te zwemmen. Zeker omdat de zeewatertemperatuur in de zomermaanden 22 tot 24 graden is. In de wintermaanden zakt dat naar 19 à 20 graden.

Gran Canaria: prachtige stranden, veel zon en grote natuurgebieden

Liefhebbers van zon en strand kunnen hun hart ophalen op Gran Canaria. Er zijn ontzettend veel verschillende stranden, allemaal met helder water en een heerlijke zwemtemperatuur. Voor wie liever de natuur in trekt, is Gran Canaria ook een verrassend pareltje in de Atlantische Oceaan. Een derde van het eiland is beschermd biosfeerreservaat. Dat is een door Unesco aangewezen gebied dat door zijn bijzondere ecosysteem en biodiversiteit beschermd moet worden. Voor wandelaars en natuurliefhebbers (en fotografen!) is dit dus een bijzonder geschikt eiland.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Klimaat

Gran Canaria heeft een warm woestijnklimaat; het hele jaar is het zeer aangenaam en er valt weinig neerslag. De temperatuur varieert overdag tussen de 20 en de 28 graden. De hoogste temperaturen zijn vanzelfsprekend in de zomermaanden juli en augustus, maar ook september is vaak nog een erg warme maand. Het zuiden van het eiland is overigens wat warmer en droger dan het noorden. Ook in de binnenlanden kan de temperatuur wat lager zijn dan aan de zonnige kust. De watertemperatuur ligt tussen de 19 en de 24 graden; vanaf april stijgt deze van de winterse 19 graden naar 24 graden in september.  

Hoofdstad

Las Palmas is de hoofdstad van Gran Canaria, en samen met Santa Cruz (de hoofdstad van Tenerife) zijn deze twee steden de ‘dubbele hoofdstad’ van de gehele Canarische eilanden. Las Palmas ligt aan de noordoostelijke kust en er wonen bijna 400.000 mensen. In deze kosmopolitische stad kun je naar allerlei musea, uitgebreid shoppen, relaxen op gezellige terrassen en sfeer proeven in historische wijken.

 Stranden

Anders dan op Tenerife zijn er op Gran Canaria vooral zandstranden, sommige aangelegd, andere natuurlijk. Er zijn stranden met fantastische surfgolven, maar ook met wat woester water en sterkere stromingen, rustige en kleinere baaien en gezellige stadsstranden. Voor ieder wat wils dus!

Fuerteventura: watersporten, wandelen en jeepsafari’s

Dit, qua grootte, tweede eiland van de Canarische eilanden is iets minder toeristisch dan Tenerife en Gran Canaria. Vooral watersporters en actieve avonturiers komen graag op Fuerteventura. Hier kun je duiken, snorkelen, surfen, kajakken en zwemmen in een natuurlijk zwembad, verborgen tussen de rotsachtige kliffen. Als je liever grond onder je voeten hebt, dan kun je fantastisch wandelen in het natuurgebied Cuchillos de Vigán, in de bergen van Betncuria of in het Jandia Natuurpark, waar het landschap vol bijzondere contrasten zit. Houd je van wat meer snelheid? Ga dan op een jeepsafari of quad-safari!

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Klimaat

Dit is het zonnigste eiland van de Canarische eilanden en er valt hier zelden regen. Het grootste deel van het eiland heeft een warm woestijnklimaat en een paar delen van het binnenland een warm steppeklimaat. In die delen valt iets meer neerslag. In juli, augustus en september is het overdag gemiddeld 28 graden en zelfs in de koudste maanden januari en februari blijft het overdag toch gemiddeld 21 graden. Ook het zeewater is aangenaam warm: in de zomer rond de 23 graden en in de winter rond de 20 graden. 

Hoofdstad

Puerto del Rosario is de hoofdstad van Fuerteventura. Dit is redelijk klein stadje, met iets meer dan 40.000 inwoners en het is zeker geen bruisende metropool. Eigenlijk is er niet zoveel te doen. Natuurlijk zijn er wel wat bars en restaurants, wat winkels, een kerk en een museum, maar de andere plaatsen op Fuerteventura zijn veel leuker om te bezoeken. Antigua bijvoorbeeld, wat een soort openluchtmuseum is, vol met kleine witgekalkte huisjes, of Betancuria, dat tot 1835 de hoofdstad van het eiland was. Maar eerlijk is eerlijk, voor stedenbezoek kun je beter naar Tenerife of Gran Canaria dan naar Fuerteventura.

 Stranden

Geen strand op Fuerteventura is hetzelfde. Er zijn zandstranden met wit, gelig en zwart zand, maar ook kiezelstranden en rotsachtige stranden. De meeste stranden zijn goed bereikbaar en in de buurt van restaurants of leuke barretjes, maar er zijn ook een aantal stranden te vinden die geen voorzieningen hebben, minder druk bezocht worden en daarom erg geschikt zijn voor rustzoekers en/of nudisten. 

Lanzarote: zeilen, duiken, grotten bezoeken en vulkaanbuggytours

Er zijn zeker een aantal mooie stranden te vinden op Lanzarote, maar met een strandvakantie alleen doe je dit bijzondere eiland eigenlijk tekort. Grote delen zijn beschermd biosfeerreservaat en er is een bijzonder vulkanisch kegellandschap te bewonderen. Je kunt hier een vulkaanbuggytour doen, met een catamaran zeilen, grotten bezoeken, duiken, snorkelen en nog veel meer! Anders dan vroeger is Lanzarote tegenwoordig een luxe vakantiebestemming, met resorts die lijken op de traditionele pueblo’s. 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Klimaat

Lanzarote heeft, zoals de meeste Canarische eilanden, een warm woestijnklimaat, met gemiddelde temperaturen tussen de 20 graden in de winter en 28 graden in de zomer. Echt heet voelt het overigens nooit, door de vrij sterke passaatwind die er het grootste deel van het jaar waait. De warmste maanden zijn juli, augustus en september. In die maanden is het zeewater ook het meest aangenaam: zo rond de 22 graden. Januari en februari zijn de koudste maanden, maar ook dan zakt de temperatuur overdag zelden onder de 20 graden. 

Hoofdstad

Sinds 1852 is Arrecife de hoofdstad van Lanzarote en het is ook de grootste stad van het eiland. Hier vind je genoeg winkels, restaurants, barretjes en cafetaria’s. Je kunt er echter ook een verdedigingsfort uit de zestiende eeuw bezoeken, of (op zaterdag) naar de grote markt gaan. Hier vind je groente, fruit, vlees en vis, maar ook kunst, keramiek, schilderingen en souvenirs. Verder is er een mooie kerk, een modern stadspark en het Museo Internacional de Arte Contemporáneo (museum voor hedendaagse kunst). 

Stranden

Lanzarote heeft meerdere stranden met geelgoud zand, waar je goed kunt zonnen, zwemmen, snorkelen, duiken of surfen. Er zijn ook een aantal Caribisch aandoende baaien, waarbij het strand omringd is door hoge kliffen. Hierdoor zijn deze stranden niet heel groot en halfrond van vorm, in plaats van de honderden of zelfs kilometerslange stranden die je op alle Canarische eilanden treft.

TIP Bekijk ook deze video van Lanzerote voor een mooi beeld van dit eiland.

La Palma: bijzondere flora en fauna, regenwoud en vulkaanwandelingen

Dit eiland is een van de kleinere Canarische eilanden. Het wordt ook wel ‘Het groene eiland’ genoemd, want hier vind je een grote diversiteit aan bomen, planten en struiken. Er zijn dennenbossen, bananen-, tabak- en avocadoplantages en op het noordelijke deel van het eiland vind je zelfs regenwoud. Er zijn geen grote toeristenresorts, dus ook geen massatoerisme. Ook voor een strandvakantie is La Palma niet zo geschikt, want de kust bestaat voor het overgrote deel uit stijl uit de zee oprijzende rotsen.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Klimaat

Het weer op La Palma is, net als op de andere Canarische eilanden, eigenlijk altijd fijn. Over het hele eiland heerst een warm steppeklimaat. In de warme zomermaanden (juli, augustus en september) is het hier overdag tussen de 25 en de 28 graden, een beetje afhankelijk van je locatie. Ook het zeewater heeft in de zomer een heerlijke temperatuur van rond de 23 graden. In de winter daalt dit een paar graden, tot ongeveer 19 graden in februari, maart en april.

Aanrader! Kijk eens naar boven als je op dit eiland bent. De sterrenhemel, luchten en landschappen zijn er prachtig. Bekijk deze video van La Palma maar!

Hoofdstad

De hoofdstad van La Palma is Santa Cruz de la Palma is, niet te verwarren met Santa Cruz de Tenerife. Het is een gezellige kleine stad, met oude straatjes vol kleurige huisjes. In het centrum vind je kleine pleinen, omgeven door terrasjes en aan de boulevard zitten ook genoeg restaurants en cafés. Grote uitgaansgelegenheden zoals disco’s en nachtclubs zijn er niet. Wel kun je hier een replica bewonderen van Columbus’ schip de Santa Maria, verschillende musea bezoeken, en de dierentuin van Santa Cruz, waar zich op een verticale berghelling boven de stad de dierenverblijven bevinden. 

Stranden

Op La Palma heb je alleen stranden met zwart zand in allerlei tinten, niet met wit of gelig zand. Sommige stranden hebben hangmattenverhuur en andere voorzieningen, maar er zijn ook stranden zonder voorzieningen. Als je echt voor een strandvakantie gaat, kun je beter kiezen voor Tenerife, Gran Canaria of Lanzarote; daar vind je meer stranden, waarvan sommige ook met mooi wit zand en veel met gelig zand. 

La Gomera: schitterende kliffen, kronkelende bergweggetjes en bijzondere dieren

Voor een strandvakantie hoe je niet naar La Gomera, maar wel als je houdt van ongerepte natuur. Op La Gomera kun je met een gids een begeleide tour doen (in een jeep bijvoorbeeld), maar je kunt ook zelf gaan wandelen, bijvoorbeeld in het magnifieke Parque Natural de Majona. In dit landschap vol ravijnen leven meerdere diersoorten die met uitsterven bedreigd zijn. Ook mooi is het om met een privé-excursieboot langs de 80 meter hoge kliffen varen, of te wandelen door het eeuwenoude laurierbos in Garajonay Nationaal Park.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Klimaat

Het noordelijke deel van La Gomera is een stuk koeler dan het zuidelijke deel. Ook telt het zuidelijke deel meer zonne-uren dan het noorden. De temperaturen liggen in de zomer in het zuiden rond de 26 graden en de zeewatertemperatuur is dan rond de 23 graden. Aan de noordkant is de temperatuur vaak een paar graden lager en is er meer bewolking, door de wind die meestal vanuit het noorden of noordoosten waait. 

 Hoofdstad

De hoofdstad van een klein eiland is ook klein, maar wel erg charmant. In San Sebastian wonen bijna 9.000 inwoners. Er zijn kleine straatjes, een mooi kerkje om te bezoeken, en een van de weinige stranden die het eiland rijk is, ligt bij San Sebastian. Verder is er een archeologisch museum dat de moeite van een bezoek waard is en uiteraard zijn er ook verschillende leuke restaurants en terrasjes in dit pittoreske stadje. 

Stranden

Er zijn maar een paar stranden op La Gomera, allemaal met zwart zand. Het tropische witte zandstrand zal je hier dus niet aantreffen. Voor een strandvakantie kun je beter naar Tenerife, Gran Canaria of Lanzarote: daar vind je meer stranden, waarvan een aantal ook met mooi wit zand en veel met gelig zand. Op Lanzarote heb je ook een aantal mooie baaitjes, die haast Caribisch aandoen. 

El Hierro: onderwatergrotten, bloemenvelden en vulkanische landschappen

El Hierro is een heel klein eiland en er wonen in totaal maar ruim 11.000 mensen. Er komen relatief weinig toeristen, omdat er geen zandstranden zijn en ook geen grote hotels of resorts. Voor reizigers die weg willen blijven van massatoerisme is dit een heerlijk eiland. De kust is prachtig, vol lavarotsen waar de oceaan woest tegenaan beukt. Alleen of met een gids kun je de prachtige bloemenvelden en het zuidelijke vulkanische landschap ontdekken. 

Voor duikliefhebbers zijn de onderwatergrotten een absolute must! Verder zijn er bijzondere dorpjes, waarvan een met huizen van stro, muren van vulkaansteen en daken van rogge. Ook is er een openluchtmuseumpje, met overblijfselen van huizen van de eerste kolonisten en van het inheemse dorpje dat daar destijds stond. Verder kun je op dit unieke eilandje heerlijk wandelen en de meest vreemd gevormde bomen fotograferen.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Klimaat

Voor zonliefhebbers is El Hierro niet zo’n geschikt eiland, want er hangt vaak mist over het hele eiland. Soms lijkt het alsof het opgeslokt wordt door de mist. De nachten zijn er ook koeler dan op de andere Canarische eilanden. Maar overdag is het er natuurlijk nog steeds aangenaam. In augustus en september zo rond de 24 graden. Daarna zakt de temperatuur iedere maand een beetje, totdat het in januari en februari ongeveer 17 graden is. Vanaf maart begint de temperatuur weer langzaam op te lopen. De zeewatertemperatuur schommelt tussen de 19 graden in de wintermaanden en de 23 graden in de zomermaanden. 

Hoofdstad

De hoofdstad Valverde telt maar zo’n 5.000 inwoners. Er zijn winkels, restaurants en een paar barretjes, maar heel druk en bruisend is het niet. Liefhebbers van musea, kunst, architectuur of het uitgaansleven hebben hier niet zo heel veel te zoeken. Dan kun je beter naar Tenerife, Gran Canaria, of Lanzarote.

Stranden

Op El Hierro zijn wel een paar baaitjes, met roodachtig zand, maar er zijn geen grote stranden. Er zijn vooral veel kliffen en rotsen, waar het water te onstuimig is om te zwemmen. Voor liefhebbers van een strandvakantie is dit eiland zeker niet de beste bestemming. Er zijn wel een paar hele mooie duikplekken, dus duikers kunnen hier wel goed terecht!

Welk Canarisch Eiland past bij jou?

Samenvattend kunnen we zeggen dat zon- en strandliefhebbers en liefhebbers van kunst en cultuur het beste naar de grotere eilanden kunnen gaan: Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote. Hier zijn ook de meeste horeca- en uitgaansgelegenheden, en de meeste mogelijkheden voor reizigers die houden van kunst en cultuur. 

Voor wie liever wat meer gericht is op actie, avontuur en natuur zijn Fuerteventura, Lanzarote, en La Palma heel geschikt. Op deze eilanden kun je duiken en snorkelen, op jeepsafari’s en vulkaanbuggytours, wandelen, dolfijnen spotten en allerlei andere inspirerende dingen doen. 

De reizigers onder ons die vooral op zoek zijn naar rust en natuur, die worden ongetwijfeld het meest gelukkig op La Gomera en El Hierro. Hier kun je de meest bijzondere landschappen en bedreigde dieren zien. Er is geen massatoerisme, het leven gaat er rustig zijn gangetje en hoewel het met name op El Hierro frisser is dan op de andere eilanden, is het klimaat ook hier zacht en aangenaam. Wandelaars en fotografen kunnen hier hun hart ophalen.

Top reizen naar Spanje

Reisorganisaties met reizen naar Spanje

Meer blogs over Spanje

Beoordelingen van Spanje

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.1
Cultuur
7.6
Stranden
8
Steden
8
Eten & drinken
8.3
Activiteiten
8