Home
Blog
Bestemmingen
15x De mooiste bezienswaardigheden van Ibiza

15x De mooiste bezienswaardigheden van Ibiza

op 10 oktober 2023
17 minuten leestijd
Het prachtige eiland Ibiza is meer dan alleen uitgaan
Het prachtige eiland Ibiza is meer dan alleen uitgaan

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Ibiza? Wat zijn dé plekken die je niet mag missen? Ibiza heeft prachtige stranden, spectaculaire clubs en top hotels, máár er zijn meer Ibiza highlights om te ontdekken. Lees ons artikel met onze tips!

Ibiza staat bekend om haar feesten en uitbundige uitgaansleven. En als je van een feestje houdt, heb je het vast en zeker naar je zin. Maar dat is echt maar één kant van het verhaal. Ibiza is zoveel meer, en een schitterend eiland bij Spanje om rond te reizen en verder te ontdekken! Zo hebben ook gezinnen het eiland gevonden en zijn de verborgen baaien uitstekend om met je kinderen te zwemmen. Er zijn allerlei watersportmogelijkheden, leuke dorpjes en een bijzonder landschap. Met deze 15 tips kom je al een heel eind!

Ibiza-Stad (Eivissa)

Haven van Ibiza-Stad
Haven van Ibiza-Stad

Een bezoek aan het Spaanse eiland Ibiza is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan de hoofdstad. Ibiza-Stad, ofwel Eivissa, staat zelfs grotendeels op de UNESCO Werelderfgoedlijst! De middeleeuwse oude stad wordt Dalt Vila genoemd, wat hoge stad betekent. Dit deel ligt hoger en de uitzichten zijn fenomenaal! En in de kleine straatjes barst het van de bezienswaardigheden.

Met een geschiedenis van ruim 2.500 jaar kijk je je ogen uit. Via de oude stadspoort Portal de ses Taules 

wandel je Dalt Vila binnen en kom je aan op het schitterende plein Plaça de Vila. Eén van de mooiste uitzichten over de stad ontdek je bij het bastion van Santa Lucía. De kanonnen van vroeger staan er nog, maar vandaag de dag wordt het fort voornamelijk gebruikt voor evenementen. De kathedraal van Santa Maria d' Eivissa is één van de belangrijkste monumenten in het centrum en is gebouwd in de Catalaans-gotische stijl.

Als je een leuk museum wilt bezoeken is het Museu d'Art Contemporani d'Eivissa de moeite waard. Je ontdekt hier hedendaagse kunst met permanente en wisselende kunsttentoonstellingen. Daarnaast kun je hier een ondergrondse archeologische site bewonderen! Casa de la Cúria is een ander interessant museum. Hier ga je terug naar de islamitische periode van Eivissa en het Moorse verleden van Ibiza. Als laatste is het Museu Puget een aanrader als je van kunst houdt. Binnen bezichtig je de werken van vader en zoon Narcis Puget Viñas en Narcis Puget Riquer. 

De zoutvlakten

Huisje op de zoutvlakte op Ibiza
Huisje op de zoutvlakte op Ibiza

Je hoeft vanaf Ibiza-Stad niet ver te reizen om van de natuur te genieten! Binnen 10 minuten sta je namelijk al bij de zoutvlakten van Ibiza, ofwel het Parc Natural de Ses Salines. Het natuurpark werd in 2001 opgericht om dit mooie stukje natuur te beschermen. Al honderden jaren wordt hier zout gewonnen, en het landschap is favoriet bij trekvogels. Het gebied is heerlijk voor wandelingen in de natuur, en er is ook nog eens van alles te zien!

Zo is de verdedigingstoren Torre del Carregador meteen al een opvallende verschijning. Deze werd in de 16e eeuw gebouwd om de bewoners en de zoutladers tegen piraten te beschermen. Op het zuidelijkste puntje ontdek je nog een toren, Torre de ses Portes. Ook dit was een verdedigingstoren en bij beide gebouwen kun je boothuisjes vinden waar de lokale vissers hun bootjes opslaan.

Veel vogelliefhebbers komen juist naar de saline om vogels te spotten. Verrekijker meenemen dus! Zo zijn er veel flamingo’s te zien, maar ook ooievaars en reigers. Met name tijdens de vogeltrek is het hier een gezellige boel! Voor een mooi uitzicht wandel je naar Cap des Falcó, en in de verte zie je het strand Es Codolar, het eilandje Es Vedrà en het eiland Formentera zelfs zien liggen. Toe aan een frisse duik in zee? Dan is het strand Platja des Cavallet een aanrader.

Port de Sant Miquel

Het strand van Port de Sant Miquel
Het strand van Port de Sant Miquel

Als je toe bent aan een ontspannen strandvakantie, dan is een verblijf in Port de Sant Miguel heerlijk! Het plaatsje ligt aan de noordoost van Ibiza, verscholen in een mooie baai. Hier vind je één van de oudste kerken van het eiland en bij de vissershaven merk je dat de tijd hier iets langer heeft stilgestaan. Het strand is aangenaam en niet te druk, en alle faciliteiten voor een stranddag zijn aanwezig. Er is weinig golfslag en perfect voor een vakantie met kleine kinderen! Na een korte wandeling is ook het strandje van Cala Multons een fijne plek.

Vanuit Port de Sant Miguel wandel je naar een paar schitterende plekjes. Ontdek bijvoorbeeld de uitkijktoren Torre des Molar waar het uitzicht echt fantastisch is! Maar een hoogtepunt van velen is de grot van Can Marça. Dit was ooit een smokkelaars grot en een schuilplaats! Je kunt er een leuke rondleiding boeken waarbij je de fascinerende verhalen kunt beluisteren. De grot zit vol stalactieten en stalagmieten en zelfs een ondergrondse waterval!

Als het tijd is voor een lekker hapje eten, kun je bij het haventje terecht. Verse vis staat vast en zeker op de menukaart, en lokale lekkernijen des te meer! De sfeer is ontspannen en voor hippe beachclubs moet je hier echt niet zijn. Na het eten kun je nog lekker slenteren door de sfeervolle straatjes die uitkomen bij het dorpsplein. Voor nog meer ontspanning kun je een bezoek brengen aan de spa. Een massage of gezichtsbehandeling is natuurlijk ook wel erg lekker! 

Portinatx

Cala Portinatx strand
Cala Portinatx strand

Nog zo’n leuke (en rustige) bestemming ligt even verderop, de badplaats Portinatx. Er zijn drie mooie zandstranden te vinden die ideaal zijn voor kinderen. Geniet een dagje bij Portinatx S'Arenal Gros, Playa Porto of S’Arenal Petit, die allemaal de nodige faciliteiten hebben. Liever een beetje actief bezig? Maak een leuke wandeling naar de vuurtoren! Far de Moscarter is maar liefst 52 meter hoog! De wandeling is met 20 minuten kort, maar het is een pittige route.

Ook leuk is de toren van Portinatx. Torre de Portinatx is iets makkelijker te bereiken en het uitzicht is prachtig! Of volg de verbluffend mooie wandelroute Sender des Far des Moscarter! Voor een stranddag is een bezoek aan de nabijgelegen baai Platja de Cala Xarraca een aanrader. Verscholen tussen de rotsen en groene bomen kun je heerlijk zwemmen en snorkelen. Er is zelfs een natuurlijk modderbad! Het schijnt een helende werking te hebben, dus dompel je onder!

Het centrum van Portinatx is verder vrij klein en knus. Er zijn wat winkels, leuke restaurantjes en supermarkten. Huur een auto, fiets of scooter om leuke uitstapjes in de omgeving te maken. Zo is een bezoekje aan het nabijgelegen dorpje Sant Joan de Labritja leuk, maar je kunt ook naar de vuurtoren Far de sa Punta Grossa rijden. Ibiza-Stad ligt aan de andere kant van het eiland, maar het is maar een uurtje rijden. Dat maakt Portinatx een fijn uitgangspunt om het eiland te verkennen. 

Es Vedrà

Uitzicht op het eielandje Es Vedrà
Uitzicht op het eielandje Es Vedrà

Aan de andere kant van het eiland, helemaal in het westen, ligt het kleine rotseiland Es Vedrà. Het eilandje is 413 meter hoog en ligt in het natuurreservaat Cala d'Hort. Het eiland is onbewoond en er doen zich al jaren mysterieuze verhalen de ronde. Deze bijzondere plek zou namelijk kosmische krachten hebben door de grote hoeveelheden metalen en een sterk magnetisch veld. Het zou zelfs op de Bermuda driehoek en de Noordpool na, de meest magnetische plek ter wereld zijn! 

De fabel Es Gegant des Vedrà is één van de bekendsten. Het verhaal van de reus van Es Vedrà gaat over twee broers die op zoek waren naar zeekraal om hun zieke vader te helpen. Om de reus de baas te zijn zouden ze zee-egels naar hem gegooid hebben om het zeekraal mee te nemen. Welke fabels en legendes je ook geloofd, het is een plek die je zeker gezien moet hebben. Het eiland is zelfs één van de populairste en bekendste bezienswaardigheden van Ibiza! 

Je kunt de rots vanaf meerdere plekken bewonderen. Ga bijvoorbeeld naar het uitkijkpunt bij Torre des Savinar, dat onderling beter bekendstaat als de Piratentoren! Na een korte wandeling naar Torre Pirata geniet je van een waanzinnig uitzicht op het eiland. Vanaf het strand Cala d’Hort is het uitzicht ook schitterend. Je mag het eiland zelf helaas niet op. Het is namelijk een beschermd natuurgebied waar dolfijnen leven en er groeien veel zeldzame plantensoorten op Es Vedrà. Je kunt wel met een boottocht rondom het eiland varen. Helemaal leuk tijdens zonsondergang!

Bezoek een hippiemarkt

Souvernirs en leuke kleding scoren op de Hippy Market op Ibiza
Souvernirs en leuke kleding scoren op de Hippy Market op Ibiza

Een andere populaire bezigheid op Ibiza is een bezoek aan een hippiemarkt. Al sinds de jaren ́60 is Ibiza populair bij hippies, mede dankzij de geïsoleerde ligging. In de hoogtijdagen van het hippietijdperk waren er ruim 100.000 hippies op het eiland. Artiesten als de Rolling Stones, Pink Floyd en Santana kwamen hier optreden en nog steeds zijn hele delen van het eiland geliefd bij hippies. Drummende hippies op het strand van Benirràs en de vibes bij Es Vedrà zijn daar vandaag de dag nog getuige van, alhoewel er nu veel minder zijn.

Het is dan ook geen verrassing dat een bezoek aan een hippiemarkt een must is tijdens je vakantie. Zo staat het dorpje San Juan nog altijd te boek als hippiedorp en hier is iedere zondag van 10.00 tot 16.00 een leuke markt. Een andere niet te missen markt is Punta Arabí (in Es Canar). Er zijn zo’n 500 kraampjes en daarmee één van de grootste van Ibiza! Je kunt hier in de zomer op woensdagen terecht. Sant Jordi (in de buurt van het vliegveld) en Mercadillo del Puerto de Ibiza bij de haven van Ibiza-Stad zijn ook leuk om te bezoeken.

Las Dalias is echter de bekendste markt op Ibiza en het wordt al sinds 1985 gehouden! Wat ooit met 5 kraampjes begon, is uitgegroeid tot 200 kraampjes en tot wel 20.000 bezoekers! Naast kraampjes kun je hier heerlijk eten en er is vaak live muziek. Op alle markten is zó veel leuks te koop! Denk aan wierook, sieraden, tassen, kleding en snuisterijen voor in huis. Hier ben je rustig even zoet! Las Dalias is iedere zaterdag in het dorpje Sant Carles de Peralta.

Sant Antoni de Portmany

Sant Antoni de Portmany boulevard
Sant Antoni de Portmany boulevard

Sant Antoni de Portmany, of beter bekend als San Antonio, was ooit een vissersstadje, maar nu één van de belangrijkste badplaatsen op Ibiza. Het is inmiddels de tweede stad van Ibiza en een plek waar jaarlijks veel toeristen neerstrijken. San Antonio heeft een grote jachthaven met luxe boten. Het is ook de perfecte plek om een leuke bootexcursie op Ibiza te boeken. Bij de boulevard, Passeig de Ses Fonts, kun je heerlijk rondsturen en hierachter ligt de oude stad verborgen.

Eén van de oudste gebouwen in San Antonio is de Església de Sant Antoni uit 1305. Door de eeuwen heen is de kerk groter geworden en zijn er delen bijgebouwd. Veel nieuwer is het zogenaamde Ei van Columbus die je wellicht al bij binnenkomst van Sant Antoni de Portmany hebt gezien. Christoffel Columbus zou in San Antoni geboren zijn en het kunstwerk is een ode aan hem. Daarnaast heeft de badplaats natuurlijk schitterende stranden. Cala Gracio, Cala Salada en Cala Gracioneta zijn geliefde stranden aan de Sant Antoni Bay.

Het uitgaansleven in Sant Antoni de Portmany is inmiddels ook bekend. West End is een gebied waar je de meeste bars en clubs kunt vinden. De horecagelegenheden liggen allemaal achter Passeig de Ses Fonts en feestgangers zijn hier de hele zomer te vinden. Ontdek clubs in de straat Calle Santa Agnès en dans tot de zon opkomt. Of laat het nachtleven voor wat het is en kom hier overdag. Dan zijn er namelijk veel leuke winkels te vinden.

Paradijselijke stranden

Het mooie strand van Cala Comte
Het mooie strand van Cala Comte

Veel reizigers komen natuurlijk voor een strandvakantie naar Ibiza. Het water rondom het eiland is kristalhelder en er zijn heel wat mooie stranden Ibiza te vinden. Sommige plekjes springen er nog net iets meer bovenuit, zoals het betoverende Cala Comte aan de westkust. Voor de kust liggen een aantal kleine eilanden en je kunt er heerlijk zwemmen. Er is niet veel schaduw, dus een parasol meenemen is een aanrader! Iets verder naar het noorden ligt Cala Saladeta, een rustig strandje omringd door rotsen. Voor iets meer reuring is Cala Salada perfect, dat er naast ligt.

Een klein strandje tussen de hoge rode rotsen is Sa Caleta. Deze ligt aan de zuidkust en bij het restaurantje geniet je van heerlijke vis! Er zijn strandbedden, maar je moet er wel vroeg bij zijn. De zuidkust is op sommige plekken vrij ruig, maar dat betekent wel dat er mooie kustwandelingen te maken zijn. Zo kun je bijvoorbeeld richting Cala Blanca wandelen waar je via een tunnel een mooi strand bereikt. Playa de Talamanca en Playa d’en Bossa zijn veel makkelijker te bereiken en dit zijn de grotere stranden op het eiland. Plek voor iedereen!

Aan de oostkust is Aigües Blanques een favoriet strand van de lokale bevolking. Het zandstrand is omringd door kliffen en doordat het vrij lastig te bereiken is, is het zelfs in de zomer vaak lekker rustig. Het is officieel een naaktstrand, maar veel reizigers dragen zwemkleding. Je kunt je insmeren met modder van de kliffen voor een gezonde huid, om daarna lekker in zee te springen! In het zuidoosten van Ibiza is Cala d'en Serra nog een aanrader. Het ligt midden in een natuurreservaat in een schilderachtige inham. Prachtig!

Bezoek Formentera

Formentera heeft prachtige strandjes en baaitjes
Formentera heeft prachtige strandjes en baaitjes

Ben je benieuwd naar de andere eilanden van de Balearen? Dan is het leuk een dagje het eiland Formentera te bezoeken. Het is hier heerlijk rustig en vrij authentiek! Mensen komen hier echt om van de natuur en de stilte te genieten. Je komt aan in de haven van La Savina. Hier zijn de nodige restaurants en winkels te vinden en de jachthaven ligt bomvol luxueuze jachten! Vanuit La Savina kun je een fiets of scooter huren om het eiland te gaan verkennen.

Ga bijvoorbeeld naar Sant Francesc Xavier, de grootste stad van Formentera. Neem een kijkje bij de kerk Iglesia de San Francisco of bezoek het Etnografisch Museum van Formentera. Es Pujols is een toeristisch resort en dit is waar de meeste reizigers verblijven. Er zijn eetgelegenheden en enkele clubs, maar het is relatief rustig. Het pittoreske dorpje Sant Ferran de ses Roques is daarentegen echt een oase van rust en er is amper iets te doen. Perfect om te ontspannen dus!

Ga je liever de natuur in? Maak dan een leuke wandeling naar de vuurtoren Faro de la Mola. Je vindt hier een klein monument ter ere van schrijver Jules Verne en de uitzichten zijn schitterend! Cap de Barbaria is de zuidelijke tip van het eiland waar je een aantal megalithische archeologische sites kunt ontdekken. Ook op Formentera is een natuurreservaat Ses Salines te vinden waar eveneens veel trekvogels op af komen. Als de zon ondergaat zijn de kleuren over het zout fenomenaal!

Leuke markten op Ibiza

Kraampje op de Mercat Vell markt in Ibiza-stad
Kraampje op de Mercat Vell markt in Ibiza-stad

Als je van lekker eten houdt, is het natuurlijk ook leuk lokale markten te bezoeken. Mocht je in Ibiza-Stad zijn, neem dan een kijkje bij Mercat Vell. Bij deze neoclassicistische handelsplaats worden al sinds 1872 groenten en fruit verhandeld. Ontdek ook de verrukkelijke olijfolie en broden, of ga iets lekkers eten bij de vele cafés op de markt. Mercat Nou is nog een leuke markt in Ibiza-Stad waar je heerlijke versproducten kunt inslaan. Voor biologische producten is de markt op Plaça de la Constitució fantastisch.

In de zomermaanden is het een leuke markt in Port de Sant Miguel. Je geniet van ambachtelijke producten, traditionele volksdansen en livemuziek! De kraampjes hebben onder andere sieraden, kleding, souvenirs en handgemaakte producten in de aanbieding. Als je gek bent van aardewerk is de markt van San Rafael een aanrader. De keramiek is in alle kleuren verkrijgbaar en tijdens je bezoek kun je een glaasje hierbas Ibicenca's proeven.

Ben je dol op rommelmarkten? Deze zogenaamde rastrillos zijn niet alleen in trek bij toeristen, maar ook bij de bevolking. Heerlijk struinen en afwachten wat je tegenkomt. Deze markt is op zaterdagochtend in de hippodroom in Sant Jordi. De Forada-markt op de zaterdag is juist leuk om ambachtelijk handwerk te bewonderen. Keramiek, schilderijen, sculpturen... Je komt er allerlei kunsten tegen! Daarnaast worden er poëzievoordrachten gegeven, is er live muziek en zijn er straatoptredens. Een heerlijk sfeertje dus!

Betoverende wandelingen 

Hiken in Ses Salines Natural Park
Hiken in Ses Salines Natural Park

Vooral buiten de hete zomermaanden om is Ibiza een prachtig wandeleiland. Zo kun je bijvoorbeeld de hoogste berg (475 meter) op Ibiza beklimmen, de Sa Talaia de Sant Josep. Je start in het dorpje Sant Josep de Sa Talaia en na een uur bereik je de top al. Prima te doen ook als je weinig ervaring hebt. Je wordt beloond met een panorama-uitzicht over Ibiza en in de verte kun je Formentera zien liggen. Tipje van de sluier: je er ook met de auto naartoe rijden. 

Punta Galera is een mooie route in de buurt van San Antonio. Hier ontdek je namelijk de mooiste rotsformaties langs de kust. De route is een stuk vlakker en is ongeveer 8 kilometer lang. Daarna loop je langs de stranden Cala Gracio en Cala Gracioneta, dus neem je zwemkleding en snorkelspullen mee. Je kunt de route nog uitbreiden door verder te lopen naar Cala Salada of Cap Nunó. Een route meer naar het zuidwesten begint bij Cala Vadella. Hier kun je via een rotsachtige baai richting de uitkijkpunten van het rotseiland Es Vedrà wandelen. 

We hebben het al even over Ses Salines Natural Park gehad, maar hier kun je een mooie langeafstandswandeling maken. De route is 27 kilometer en loopt vanuit Ibiza-Stad via het strand Platja d'en Bossa naar Torre de Ses Portes. Een heerlijke wandeling aan zee alvorens je bij de zoutpannen aankomt. Bij Cap des Falcó werp je een blik op Es Vedrà voordat je weer terugloopt. En voor een rustige kustwandeling is de omgeving van Cala Xarraca. Ook dit is een snorkelparadijs dus je kunt er makkelijk een daguitje van maken.

Fietsen op Ibiza 

Mountainbiken op Ibiza
Mountainbiken op Ibiza

Stap je liever op de fiets en geniet je vanuit het zadel? Ook dat kan! Ibiza heeft tientallen fietsroutes en de meeste routes zijn prima te doen voor beginners. Je hoeft niets van huis mee te nemen en je kunt in de stadjes vaak een fiets, mountainbike of e-bike huren. De wegen zijn relatief vlak, maar in het midden en het noorden van het eiland zijn er hoogteverschillen tot zo'n 300 meter. Ontdek bijvoorbeeld de route vanuit fietsroute van Sant Antoni de Portmany. Het is 32 kilometer lang en neemt je mee naar pittoreske dorpjes.

Ben je supersportief en wil je een rondje om het eiland maken? Ook dat kan! De route ligt rond de 136 kilometer met een hoogteverschil van ongeveer 1800 meter. De afstand van de oostkust naar de westkust is maar 20 kilometer, dus je kunt ook zelf leuke routes uitstippelen. Voor alle niveaus dus iets! Daarnaast is de fiets perfect om van de natuur te genieten. Je komt op plekjes waar echt niemand te zien is. Wat een ongerepte schoonheid! Voor dit soort onverharde paden is een mountainbike wel zo makkelijk.

In de warmste maanden van het jaar is een lange tocht geen aanrader. Maar vanaf het najaar tot aan het voorjaar kunnen fietsers hier prima vertoeven! Ben je niet helemaal zeker van de zaak? Het eiland heeft veel touroperators die je meenemen op de fiets. Met een helm, professionele fiets en een leuke club mensen ben je al snel op pad. En door de ervaren gidsen kom je A, op de mooiste plaatsen, en B, heb je geen dagenlang spierpijn na je avontuur!

De lokale keuken

Restaurantje op Ibiza
Restaurantje op Ibiza

Bij een fijne vakantie hoort natuurlijk ook een heerlijke keuken. Gelukkig heeft Ibiza een voortreffelijke eetcultuur om je vingers bij af te likken. Op de menukaart vind je veel mediterrane gerechten met verse ingrediënten. Denk daarbij aan visgerechten, salades, vlees, schaaldieren en fruit. Een typisch gerecht is bijvoorbeeld bullit de peix, een verrukkelijke vis stoofpot! Bij dit gerecht krijg je als voorgerecht geroosterde vis met aardappelen en aïoli, gevolgd door een hoofdgerecht met gekookte rijst en visbouillon. De rijst die erbij wordt geserveerd is de bekende arroz a banda. En natuurlijk mag een Spaanse paella ook niet ontbreken.

Geen viseter? Probeer dan eens sofrit pagès. Het bestaat uit meerdere soorten vlees zoals worstjes, lamsvlees en kip. Daar komen dan aardappelen en seizoensgroenten bij. Om ales te verteren kun je genieten van een kruidenlikeurtje! Arroz de mantanzas is eveneens een lekker vleesgerecht, maar het gerecht wordt ook soms met vlees én vis geserveerd. Voor lunch is een ensalada de crostas lekker fris. Het is een salade waarbij knapperige stukjes geroosterd brood centraal staan. Daarbij worden tomaten geserveerd in vaak een combinatie van uien en olijven.

Inmiddels zijn er ook veel internationale invloeden en je kunt eigenlijk ieder type restaurant wel vinden op het eiland. Trek in sushi? Dat kan! Maar ook pizza, hamburgers en Mexicaanse taco’s zijn te verkrijgen. Fijnproevers willen wellicht genieten van meerdere gangen. En ook dat is mogelijk. Haute cuisine vind je in onder meer Sant Antoni de Portmany, Eivissa en Es Canar. Dat wordt genieten! Eet je vegetarisch of vegan? Ook geen probleem. Met name in Ibiza-Stad en de badplaatsen is er een overvloed aan restaurants. 

Duiken en snorkelen

Duiken op Ibiza
Duiken op Ibiza

En als je denkt dat je alles wel gezien hebt, is er onder water ook nog een hele belevenis te vinden! Ook als je nog nooit hebt gesnorkeld of gedoken, dan is dit je kans om het eens te proberen. Snorkelen kan al vanaf jonge leeftijd en is leuk om met je gezin te doen. Langs de rotsachtige kust is al heel veel te zien! Juist hier leven de vele vissen in alle kleuren. Als kinderen wat ouder zijn, en ook volwassenen natuurlijk, kun je ervoor kiezen te leren duiken. Dit bestaat meestal uit een oefenduik en training in het zwembad voordat je de zee ingaat. Wil je het professioneel aanpakken? Je kunt je PADI Open Water Diver-cursus gaan boeken.

De mooiste snorkelplaatsen liggen veelal aan de noordkust van het eiland. De baaitjes kun je zelf bereiken, maar een auto is wel handig. Buiten zwemgebieden is het een aanrader een snorkelboei mee te nemen. Er varen veel boten, dus je moet goed zichtbaar zijn. Met een excursie kun je leuke uitstapjes maken naar bijvoorbeeld Santa Eulalia en Redona Island. Hier kom je met de boot en er is heel wat leven tussen de stenen! Ook Cala Martina is geliefd bij snorkelaars.

De duiklocaties liggen verspreid langs de hele kust en je duikinstructeur weet precies waar je zijn moet. Zo kun je voor de kust van Formentera bij een oude viskwekerij de onderwaterwereld bewonderen. Je duikt hier tussen de 11 en 32 meter, dus enige ervaring is vereist. Dat geldt ook voor een scheepswrakduik die je bij de Don Pedro kunt maken. Het schip zonk in 2007 en ziet er nog puik uit! Het wrak ligt op 46 meter diepte en is maar liefst 142 meter lang. Voor beginners is een duik rondom de lichtboei perfect. Hier ligt een oude ingestorte lichtboei op 5 tot 11 meter diepte. Tegenwoordig is het een geliefde plek voor vissen. 

Het bruisende nachtleven

Clubs en top DJ's zijn volop te vinden op Ibiza
Clubs en top DJ's zijn volop te vinden op Ibiza

Wil je toch een graantje meepikken van het nachtleven op Ibiza? Dan ga je je niet vervelen. Je kunt overdag al beginnen en bijvoorbeeld een catamaran excursie met muziek (en de nodige drank) boeken. Er is vaak een open bar en er worden diverse waterspelen georganiseerd. Er speelt een DJ aan boord en de sfeer zit er goed in! Soms zijn er jetski´s of maak je een rit met de vliegende bananenboot!

De kersen van Pacha zijn inmiddels een wereldmerk en deze club kun je in Eivissa vinden. De iconische club opende in 1973 haar deuren en was een pionier met betrekking tot de dans- en culturele beweging op Ibiza. Je kunt er een hapje eten en er zijn iedere week nieuwe evenementen. Club Ushuaïa is een stukje jonger en deze club ligt aan het strand Playa d'en Bossa. Feesten aan zee en bij het zwembad! En je kunt er overnachten! Perfect voor een feestvakantie op het eiland.

Ocean Beach heeft een soortgelijk concept waarbij je rondom de zwembaden feest. Voor decadente poolparty's zit je hier goed! Amnesia is daarentegen indoor en verdeeld over twee verdiepingen. Voor techno, house, bass en Latin is dit dé plek. Tussen San Antonio en Ibiza-Stad vind je de grootste nachtclub ter wereld (!), Privilege Ibiza. Onder het 25 meter hoge plafond kun je helemaal losgaan en er zijn geweldige shows. En voor de bekende waterparty’s? Dan moet je toch wel bij Es Paradis zijn. Dit is toch wel de ultieme Ibiza-ervaring!

Top reizen naar Ibiza

Reisorganisaties met reizen naar Ibiza

Meer blogs over Ibiza

Beoordelingen van Ibiza

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.