Home
Blog
Algemeen
Sicilië bezienswaardigheden: 15x tips voor de mooiste plekken!

Sicilië bezienswaardigheden: 15x tips voor de mooiste plekken!

op 20 september 2023
9 minuten leestijd
Ontdek de mooiste plekken & bezienswaardigheden op Sicië
Ontdek de mooiste plekken & bezienswaardigheden op Sicië

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden op Sicilië? Dat lees je hier! Sicilië is een schitterend eiland in de Middellandse Zee en een hele fijne vakantiebestemming in Italië. Sicilië is de 'voetbal' van de Italiaanse Laars en zit boordevol mooie plekken en leuke dingen om te doen, maar welke highlights mag je niet missen? Lees snel verder!

Als je van lekker eten houdt, graag de natuur in gaat en leuke stadjes wilt ontdekken, dan is Sicilië echt een paradijs op aarde! Ook strandliefhebbers zitten goed op deze parel in Italië. En met dagelijkse vluchten naar Palermo of Catania is Sicilië ook nog eens heel eenvoudig te bereiken. Benieuwd naar wat er allemaal te beleven is? Lees mee en ontdek déze 15 prachtige plekken op Sicilië!

De hoofdstad Palermo

De daken van Palermo
De daken van Palermo

Veel reizigers vliegen rechtstreeks van Amsterdam naar Palermo, en wij beginnen de hoogtepunten dan ook in deze mooie hoofdstad! Er is hier van alles te doen en aan mooie gebouwen is zeker geen gebrek! Bekijk de binnenplaats van het Palazzo dei Normanni, ontdek de fontein Pretoria en bezoek de weelderige kerk San Giuseppe dei Teatini. Een ietwat lugubere trekpleister is de Catacombe van Cappuchino. Hier zijn namelijk 8000 geklede en gemummificeerde lichamen te vinden! Voor een iets luchtiger museumbezoek is het streekmuseum in Palazzo Conte Federico een aanrader.

Sicilië staat bekend om haar lekkere eten en als je in Palermo bent, kun je hier al volop van genieten. Geniet van een lekker gebakje bij I Segreti del Chiostro of bestel een heerlijke pasta met een pesto van pistachenoten! Er worden onwijs lekkere wijnen gemaakt op het eiland en de streekproducten vind je op iedere straathoek. Bezoek bijvoorbeeld de levendige markt, Mercato del Capo of boek een kookcursus met een Siciliaanse ´nonna´!

Etna

Uitzicht op Militello in Val di Catania met Etna op de achtergrond
Uitzicht op Militello in Val di Catania met Etna op de achtergrond

De natuur op Sicilië mag er ook wezen en dat is voornamelijk te danken aan de vulkaan Etna. Deze is nog actief, maar is zeker te bezoeken. Sportieve reizigers kunnen de vulkaan te voet bedwingen, maar gelukkig gaat er ook een kabelbaan naar de top. Hier kun je na een korte reis met een soort maanauto een mooie wandeling met een gids maken. De berg ligt in het midden van het Parco dell’Etna, een enorm vruchtbaar natuurpark met veel wijngaarden. 

Behalve de klim naar de top is er ook van alles te beleven in het natuurpark. Ga bijvoorbeeld met je kinderen naar het Parco Avventura Etna, een leuk klimpark met spannende parcours. Door de vulkaan zijn er ook veel grotten ontstaan (ruim 200 lavastroomgrotten!) en je kunt er een aantal bezoeken. Ga bijvoorbeeld naar Grotta del Gelo of Grotta dei Tre Livelli. De noordkant van de vulkaan is bovendien erg rustig en perfect voor uitdagende wandelingen.

Valle dei Templi (Vallei van de Tempels)

Valle dei Templi
Valle dei Templi

Aan de zuidkant van Sicilië ontdek je Valle dei Templi, ofwel de Vallei van de Tempels. Je vindt deze unieke plek in de buurt van Agrigento en het staat inmiddels op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ooit was Sicilië in Griekse handen en uit deze tijd zijn een aantal beeldschone Griekse tempels overgebleven. Ze werden ongeveer 500 voor Christus gebouwd en zijn behoorlijk goed bewaard gebleven. 

Naast de tempels ontdek je hier ook oude stadsmuren, historische graven en necropolissen. De bezienswaardigheden liggen allemaal aan één straat en de tempel van Concordia is de belangrijkste trekpleister. Andere hoogtepunten zijn de tempel van Heracles, een beeld van Atlas en de tempel van Juno. Van de tempel van Zeus is helaas niet veel overgebleven, maar de ruïnes zijn ook imposant! 

Syracuse

Syracuse vanuit de lucht
Syracuse vanuit de lucht

Een andere plek met veel Griekse geschiedenis is de kustplaats Syracuse. Begin daarom je avontuur bij Parco Archeologico Neapolis waar je ongeveer 2.500 jaar terug in de tijd gaat. Hier ontdek je het Teatro Greco, een oud amfitheater dat ooit plek had voor 16.000 toeschouwers. Naast het theater kun je een steengroeve vinden waar ooit gevangen zaten opgesloten. Even verderop kun je nog het oor van Dionysius bewonderen, één van de belangrijkste grotten op het eiland. De 23 meter hoge grot staat bekend om de akoestiek en heeft haar naam te danken aan de Griekse tiran Dionysios I van Syracuse.

Vervolg je reis naar het schiereilandje waar je door het oude centrum kunt slenteren. Onderweg kom je langs de mooiste plekjes zoals het plein Piazza Duomo, de Cattedrale di Syracuse en de tempel van Apollo. Bij het kasteel Maniace geniet je van een voortreffelijk uitzicht langs de kust en bij Passeggio Foro Vittorio Emanuele II zit je goed voor een romantische zonsondergang. Hier vind je ook de fontein van Aretusa, een magische plek volgens de Griekse mythologie.

Cefalù

Cefalù is een paradijs voor strandliefhebbers
Cefalù is een paradijs voor strandliefhebbers

Als je van een heerlijke strandvakantie wilt genieten op Sicilië, dan is Cefalù een superleuke badplaats aan de noordkust van het eiland. En naast het strand Spiaggia di Cefalù is er ook nog eens veel te zien in dit charmante stadje. Zo ontdek je na een stevige klim het mooie Castello di Cefalù op de top van de heuvel. Of je kunt, als je liever in het centrum blijft, een kijkje nemen bij de prachtige kerk Chiesa di Santo Stefano Protomartire del Purgatorio.

Cefalù zit bovendien vol verborgen en unieke plekjes. Tussen de steegjes en straten ligt bijvoorbeeld het Lavatoio Medievale Fiume, een oud washuis waar je de wasbassins en gietijzeren waterspuiten nog kunt bewonderen. Of wandel naar Porta Giudecca en loop langs een klein pad richting de zee voor een betoverend uitzicht. En je bezoek is pas echt compleet als je de betoverende Duomo di Cefalù hebt bezocht. Deze kathedraal staat namelijk bekend om haar Byzantijnse mozaïeken.

Catánia

De 'Duomo di Catania'
De 'Duomo di Catania'

Na Palermo is Catánia de grootste stad op het eiland en veel chartervluchten vliegen rechtstreeks naar deze stad aan de oostkust. Waar Palermo vol mooie gebouwen staat is Basilica della Collegiata iets rauwer, maar zeker de moeite waard! Neem bijvoorbeeld een kijkje bij het Castello Ursino dat na een vulkaanuitbarsting ooit totaal ingesloten was door lava! Of bewonder de mooie toegangspoort Porta Uzeda aan het plein Piazze del Duomo. Aan dit plein kijk je ook je ogen uit bij de mooie fonteinen. 

Het operahuis Teatro Massimo Bellini is ook een bezichtiging waard en je kunt hier zelfs een voorstelling bijwonen. Of geniet van de Siciliaanse barokstijl bij de Basilica della Collegiata waar je binnen prachtige fresco’s kunt bewonderen. Catánia heeft ook een aantal UNESCO-trekpleisters waaronder het Monastero Benedettini, één van de grootste Europese Benedictijnse kloosters.

Noto 

Teatro theater Tina di Lorenzo in Noto, Sicilië
Teatro theater Tina di Lorenzo in Noto, Sicilië

Barokliefhebbers mogen zeker een bezoek aan Noto niet overslaan, een stad die ook in het oosten van het eiland ligt. Noto staat wel bekend als de hoofdstad van de barok en helaas is het stadje ook al een aantal keren verwoest door aardbevingen. Na een aardbeving 1693 werd de stad opgebouwd in de Siciliaanse barokstijl. Architect Rosario Gagliardi was verantwoordelijk voor de wederopbouw en het resultaat mag er zijn! 

Je kunt simpelweg door de straten Corso Vittoria Emanuele en Corso Cavour wandelen om heel veel mooie gebouwen te bewonderen.  Hier ontdek je de kathedraal van Noto en het stadhuis Palazzo Ducezio. Het Teatro Comunale Vittorio Emanuel is één van de mooiste theaters op Sicilië, maar ook Teatro Tina di Lorenzo is prachtig en de San Domenicokerk is een andere parel in Noto. Genoeg te zien dus!

Tip: bezoek het wereldberoemde café Caffè Sicilia voor een lekker taartje en een espresso. Met name de granita is hier immens populair! 

Aeolische Eilanden

De haven van het vulkanische eiland Lipari
De haven van het vulkanische eiland Lipari

Naast het grote eiland Sicilië zijn er rondom ook nog andere eilandjes te vinden. De Aeolische Eilanden liggen aan de noordkant en de eilandengroep bestaat uit Lipari, Salina, Vulcano, Stromboli, Filicudi, Alicudi en Panarea. Alle eilanden zijn uitgeroepen tot beschermd gebied door UNESCO en je kunt hier met een veerboot naar Lipari varen. 

Onderweg vaar je langs het eiland Vulcano en zoals de naam al doet vermoeden is het een grote vulkaan. Liefhebbers van een modderbad en vulkanisch water zitten hier helemaal goed! Stromboli is echter één van de bekendste eilanden doordat de vulkaan nog actief is. Met name 's nachts kun je de lava-uitbarstingen bewonderen en het is dan ook uitgegroeid tot een toeristische trekpleister. Je kunt zelfs tijdens zonsopgang naar de krater van de vulkaan lopen!

Marsala

Terras in Marsala
Terras in Marsala

Mocht dat toch net iets te avontuurlijk zijn, en je houdt meer van een goed glas wijn, dan is Marsala een aanrader. Deze stad ligt aan de westkust en staat bekend om de wijnproductie! Je mag het proeven van een Marsala DOC dan ook niet missen! De wijn is vaak wat zoeter en heeft ook een hoger alcoholgehalte. Bij de Siciliaanse wijnhuizen kun je de heerlijke wijnen volop gaan proberen!

Verder is Marsala een ontspannen stadje waar je ook nog eens talloze bezienswaardigheden kunt gaan bewonderen. Geniet bijvoorbeeld op een terrasje op het plein Piazza Repubblica of bewonder de Duomo van Marsala. Net buiten het centrum ontdek je de zoutpannen en de lagune van Stagnone en voor de kust kun je nog de Mozia en de Stagnone-eilanden gaan bewonderen. 

Taormina

Teatro di Taormina
Teatro di Taormina

In Taormina is het juist vele malen drukker en het is zelfs één van de populairste stadjes op Sicilië. Het oude theater van Taormina is één van de hoogtepunten en ook deze werd in de tijd van de Grieken gebouwd. Naast het amfitheater in Syracuse is dit de grootste op het eiland, maar op deze locatie geniet je bovendien van een waanzinnig uitzicht over de Middellandse Zee. Als je er in de zomer bent is het dan ook fantastisch om een evenement bij te wonen. 

Ook de Romeinen hebben een voetprint achtergelaten en dat is duidelijk te zien bij Cosiddette Naumachie, een historische stadsmuur die in 1943 werd ontdekt. Palazzo Corvaja is juist in de Moorse stijl gebouwd en de Cattedrale di Taormina is het belangrijkste religieuze gebouw. Heel wat stijlen door elkaar dus en een prachtig stadje om te bezoeken!

Scala dei Turchi

Scala dei Turchi
Scala dei Turchi

Aan de zuidkust van Sicilië ontdek je een schitterend natuurfenomeen. Scala dei Turchi, ofwel de Trap van de Turken, zijn uitgesleten rotsformaties in de buurt van het stadje Realmonte. De witte kalkstenen rotsen hebben een schitterend contrast met de azuurblauwe zee. Een plaatje om te zien! De natuurlijke trappen lopen langzaam in zee en bij het uitkijkpunt geniet je van een wonderbaar uitzicht. 

Cavagrande del Cassibile

Mooie wandeling door de vallei van Cava Grande del Cassibile
Mooie wandeling door de vallei van Cava Grande del Cassibile

Een andere mooie plek in de natuur is het natuurpark Cavagrande del Cassibile. Deze oase ligt in de buurt van Syracuse en in de natuurlijke poelen kun je heerlijk zwemmen! Langs de rivier de Cassibile ontdek je een enorme canyon en na een mooie wandeling heb je een frisse duik dus zeker verdient! Neem een picknick mee voor onderweg en geniet van een dag in de ongerepte natuur! 

Modica

Wanneer de avond valt in Modica
Wanneer de avond valt in Modica

Terug naar een mooi stadje: Modica! Deze plaats staat bekend om de chocolade, dus zoetekauwen opgelet! Het recept stamt nog van de oude Azteken en er werd enkel cacao en suiker gebruikt. Dat wordt dus volop smullen in het centrum van Modica! Daarnaast kun je het mooie centrum gaan ontdekken met tal van trekpleisters.

Modica bestaat uit een oud en een nieuw deel. Het oude deel, Modica Alta, ligt boven op de heuvel en je ontdekt hier veel Arabische invloeden. De Duomo di San Giorgio werd ontworpen door Rosario Gagliardi (dezelfde architect die Noto zo beeldschoon maakte) en voor de kerk bewonder je een enorme trap. Ook de San Pietro is een bezoek waard. Modica Bassa, het nieuwe deel, ligt onder aan de stad en wordt wel het Venetiaanse Sicilië genoemd door de vele waterwegen. Na een behoorlijke overstroming in de vorige eeuw zijn echter de meeste rivieren drooggelegd.

De Egadische eilanden 

Prachtig blauw zeewater bij Favignana
Prachtig blauw zeewater bij Favignana

Ook in het westen van Sicilië zijn mooie eilanden te vinden, de Egadische eilanden. De bergachtige eilanden zijn Favignana, Levanzo en Marettimo. Met de boot vaar je eenvoudig naar het grootste eiland Favignana. Na een half uur geniet je al volop van de kleurrijke haven met tientallen vissersbootjes. Het eiland is vrij vlak en uitermate geschikt om op de fiets te verkennen. Als het erg warm is, kun je eventueel ook met een scooter op pad gaan.

Levanzo is vele malen rustiger en in de haven kun je uitgebreid eten in één van de restaurantjes. Neem een frisse duik in het kristalhelder water en ontdek de mooiste stranden op het eiland. Aanraders zijn bijvoorbeeld Spiaggia di Cala Minnola en Cala Faraglione. Ook zijn er bijzondere grotten te bezoeken zoals de Grotta del Genovese. Marettimo is nog rustiger en het is een prachtig eiland om te wandelen.

Ragusa

Straatje in Ragusa Ibla
Straatje in Ragusa Ibla

We sluiten de hoogtepunten op Sicilië af met een bezoek aan Ragusa. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en de barokke stad heeft twee delen: de oude stad Ragusa Ibla en Ragusa Superiore. De oude stad staat inmiddels op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en tussen de smallere straatjes kijk je je ogen uit. En voor één van de mooiste uitzichten over de stad beklim je de trappen van Via Scale.

Andere hoogtepunten in het oude deel zijn het Palazzo La Rocca, Duomo Di San Giorgo en het plein Piazza Duomo. Voor souvenirs en een hapje eten zit je hier helemaal goed! Je kunt urenlang verdwalen in de kleine straatjes en Ragusa is nog relatief rustig! Bovendien kun je vanuit deze hidden gem heel goed het Val di Noto gaan verkennen. Rustzoekers gaan hier dus volop genieten!

Top reizen naar Sicilië

Reisorganisaties met reizen naar Sicilië

Meer blogs over Sicilië

Beoordelingen van Italië

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.2
Cultuur
8.7
Stranden
6.8
Steden
8.7
Eten & drinken
8.7
Activiteiten
8.3