Home
Blog
Bestemmingen
De 20 leukste en mooiste plekken rond het Gardameer

De 20 leukste en mooiste plekken rond het Gardameer

op 15 november 2021
5 minuten leestijd
De 20 leukste en mooiste plekken rond het Gardameer

Wat zijn de mooiste plekken en bezienswaardigheden bij het Gardameer? Welke dorpen en steden zijn het bezoeken waar en welke activiteiten mag je niet misse? Bekijk ons overzicht met de mooiste plaatsen rondom het Gardameer!

Ga jij op vakantie naar het Gardameer? Goed idee! Dit helderblauwe meer is één van de mooiste plekken in Italië! Het meer ligt in een prachtige omgeving, waar voor iedereen wat te doen is. Je vindt er schilderachtige dorpjes, heuvels en valleien, wijn- en olijfgaarden, weiden, bossen en hoge bergtoppen. In het meer liggen bovendien zeven kleine eilandjes, waarvan sommige ook leuk zijn om te bezoeken.

Dit is onze top 20 van de mooiste plaatsen en de leukste activiteiten rond het Gardameer:

1. Monte Baldo

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Begin je vakantie met een waanzinnig uitzicht over het Gardameer. De Monte Baldo is een bergketen aan de oostkant van het Gardameer, met wandelpaden en, voor de liefhebbers, een kabelbaan naar de top. 

2. Santuario Madonna della Corona

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Met het coronavirus heeft deze bijzondere bedevaartskerk niets te maken. Het heiligdom ligt tegen de oostelijke rotswand van de Monte Baldo aan, op 774 meter hoogte. In 1500 is men begonnen met de bouw van deze kerk en in de eeuwen daarna is hij diverse keren uitgebreid en vernieuwd. Vroeger was de kerk alleen te voet bereikbaar, over een pelgrimspad van tweeënhalve kilometer. Tegenwoordig rijdt er vanuit de stad Spiazzi een shuttlebus.

3. Parco delle Cascate di Molina

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Dit park is voor wandel- en natuurliefhebbers een absolute aanrader. Er zijn verschillende wandelroutes, onder meer langs prachtige watervallen. Ook leuk om te bezoeken in dit park is de prehistorische grot. Dit is geen authentieke grot, maar een ‘replica’. Nagemaakt dus. Voor iedereen die meer wil weten over hoe mensen in de prehistorie leefden, is het een leuke onderbreking van de wandeling. 

4. Solferino

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Twaalf kilometer ten zuiden van het Gardameer ligt het historische dorpje Solferino. Hier vond op 24 juni 1859 de slag bij Solferino plaats. Deze slag tussen de Fransen, Italianen en Oostenrijkers, was uiteindelijk cruciaal voor de eenwording van Italië en leidde zelfs tot de oprichting van het Rode Kruis. In en rond het dorp zijn meerdere herdenkplaatsen en monumenten, maar het meest indrukwekkend is misschien wel het kerkje van Solferino: hier liggen 1413 schedels en 7000 botten van gesneuvelde soldaten opgestapeld. Je ziet hier een tafereel waar je stil van wordt: op elkaar gestapelde schedels en beenderen, die kriskras door elkaar liggen, zonder onderscheid tussen rang, ras en nationaliteit.  Achter het altaar van dit kerkje is de volledige muur tot aan het plafond volgestapeld met schedels.

5. Riva del Garda

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Dit dorp ligt aan de noordkust van het Gardameer en hier kun je je makkelijk een middag vermaken. Geniet van de pastelkleurige gevels, de vele terrassen en vergeet vooral niet iets lekkers te kopen bij een van de delicatessenwinkels! Liever sportief bezig? Je kunt hier ook fietsen, zwemmen, zeilen en windsurfen. 

6. De waterval van Verone

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Twee kilometer van Riva del Garda vandaan ligt deze 87 meter hoge waterval in een nauwe kloof. Via een wandelpad kun je naar de waterval toe en als je helemaal naar het hoogste punt wilt, dan moet je via een ladder naar boven klimmen. Bijzonder aan deze waterval is bovendien dat er een prachtige caleidoscoop aan kleuren te zien is, zodra zonnestralen de grot binnenvallen.

7. Peschiera del Garda

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

In de zuidoostelijke hoek van het Gardameer vind je een leuk stadje, dat wel iets wegheeft van Venetië. Het ligt verstopt achter middeleeuwse poorten en Venetiaanse stadswallen. In Peschiera del Garda kun je, net als in Venetië, een gondeltocht door de kanalen doen. En verder slenter je hier op je gemak door smalle straatjes, langs terrasjes en kanalen met dobberende bootjes. 

8. Canale di Tenno

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Dit prachtige bergdorpje lijkt tegen de helling van de Mosone geplakt te zijn. Sinds de middeleeuwen is er nauwelijks iets veranderd aan dit dorp: de straatjes zijn smal en met elkaar verbonden door trappen. Door het hele dorp heen vind je schaduwrijke binnenplaatsen, mooie doorkijkjes, nisjes met heiligenbeelden en oude fonteinen. Deze oase van rust heeft bovendien een bijzondere geschiedenis. Na WOII liep het dorp leeg, omdat de inwoners verhuisden naar plaatsen waar meer industrie en toerisme was. Pas in de jaren zestig werd het dorp ‘herontdekt’ en onder leiding van de schilder Giacomo Vittore heeft het dorp zich ontwikkeld tot een centrum van cultuur en historie, waar nu al tientallen jaren kunstenaars van over de hele wereld komen.

9. Het kasteel van Sirmione

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Sirmione is een autovrije stad op een schiereilandje in het zuidelijke deel van het Gardameer. Hier vind je een imposant kasteel, dat dateert uit de 14e eeuw. Je voelt de eeuwenlange geschiedenis als je wandelt tussen de dikke kasteelmuren. Als je de torens beklimt, kun je genieten van het uitzicht over het Gardameer.

10. De Grotten van Catallus

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Anders dan de naam doet vermoeden, zijn dit geen grotten, maar ruïnes. Aan het noordelijke uiteinde van het schiereiland waar Sirmione op ligt, staan de ruïnes van een Romeinse villa, die gebouwd is aan het begin van onze jaartelling. 

11. Isola del Garda

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Een fascinerend eilandje in het Gardameer. Privé-bezit, maar tegenwoordig worden er een paar dagen per week rondleidingen gegeven. En dat is de moeite waard, vooral van liefhebbers van bijzondere planten en bloemen. Er zijn eindeloos veel fruitbomen te zien, van citroenen, peren en granaatappels, tot olijven en grapefruits. Ook zijn er heel veel loof- en naaldbomen, die zorgen voor een wilde en dichte begroeiing: cipressen, eiken, populieren, dennen en sparren, je vindt ze hier allemaal. 

12. De botanische tuin in Gardone Riviera

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Deze tuin is aangelegd door de tandarts en wetenschapper Arthur Hruska, tussen 1910 en 1971. Er zijn meer dan 500 plantensoorten uit alle continenten en klimaten, maar ook vijvers met waterplanten, een bamboebos en alpine-bloemen op rotsen en in kloven. 

13. Salò

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Een mooi stadje om te zien en waar je fijn kunt shoppen. Het ligt aan de westkust van het Gardameer en vooral de twee kilometer lange autovrije wandelpromenade is perfect om te winkelen, te flaneren en om te eten en te drinken. Verder vind je in Salò de Duomo Santa Maria Annunziata: de belangrijkste kerk in de omgeving, met een aantal mooie fresco’s.

14. Lazise

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Wederom een lieflijk middeleeuws stadje met een eeuwenoude kerk, mooie pleinen en gezellige winkelstraten. De oude haven is enorm sfeervol, dus het is zeker een aanrader om hier op een terrasje te gaan zitten.

15. Pregasina

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Vooral voor de mountainbikers onder ons is dit een goede bestemming. Vlak voor Pregasina vind je een spectaculair uitkijkpunt en in de omgeving daarvan kun je geweldig mountainbiken en wandelen. 

16. Gardaland

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Dit attractiepark behoort weliswaar niet tot de mooiste plekken rond het Gardameer, maar het is wél erg leuk om te bezoeken! Er zijn 35 verschillende attracties, waaronder zes achtbanen, Peppa Pig Land (leuk voor de kleintjes), een 4-D avontuur in de ijstijd en de Kung Fu Panda Academy.

17. Garda-gebergte

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Vanwege het milde klimaat is dit gebergte niet zo geschikt als wintersportgebied, maar wel erg geschikt om te wandelen, te mountainbiken en te klimmen. 

18. Arco

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Deze stad is het middelpunt in het Garda-gebergte en ligt op ongeveer vijf kilometer van het Gardameer. Uiteraard is ook hier een middeleeuws kasteel te vinden, maar het is vooral een hotspot voor klimmers.

19. Desenzano

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Deze badplaats wordt ook wel de hoofdstad van het Gardameer genoemd. De stad ligt aan de zuidkant van het meer en er zijn vele overblijfselen van het eens zo machtige Romeinse Rijk te vinden. Zo kun je er een Romeinse villa bezoeken uit de 4e eeuw. Daarnaast is Desenzano ook een goede uitgaansstad. Wie houdt van het nachtleven, kan zijn of haar hart ophalen in de vele discotheken en clubs. 

20. Gelateria Cristallo

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Wie in Italië op vakantie gaat, kan een heerlijk Italiaanse ijscoupe toch niet aan zijn neus voorbij laten gaan! In Gelateria Cristallo hebben ze prachtig gedecoreerde ijscoups. Het is een van de meest bekende ijswinkels in de omgeving en mensen rijden er rustig een stukje voor om, om hier hun ijsje te halen!

Top reizen naar Gardameer

Reisorganisaties met reizen naar Gardameer

Meer blogs over Gardameer

Beoordelingen van Italië

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.2
Cultuur
8.7
Stranden
6.8
Steden
8.7
Eten & drinken
8.7
Activiteiten
8.3