Home
Blog
Bestemmingen
Dit zijn de 12 mooiste plekken van Umbrië

Dit zijn de 12 mooiste plekken van Umbrië

3 minuten leestijd
Dit zijn de 12 mooiste plekken van Umbrië

Umbrië is een ware Italiaanse ansichtkaart met zijn wijngaarden, mooie bossen en kabbelende riviertjes. Check deze twaalf plekken sowieso!

Groen, glooiend en giga populair onder reizigers, dat is Umbrië. Niet voor niets wordt het ‘het groene hart van Italië’ genoemd. De centrale ligging van de regio biedt je veel uitvalsmogelijkheden. Zo grenst Umbrië in het westen aan Toscane, in het oosten aan Marche en de Apennijnen en in het zuiden aan Lazio. Wijn-, olijfgaarden, akkers, zonnebloemvelden én bergvlaktes vormen hier de perfecte ingrediënten voor een gevarieerde vakantie. Deze twaalf plekken benoemen wij bij deze tot dé parels van de streek. Gaat dat zien!

1. Città della Pieve

citta della pieve
citta della pieve

Città della Pieve ligt ruim 500 meter hoog en is een lust voor het oog voor kunstliefhebbers. Het is de geboorteplaats van Pietro Vannucci, een bekende Umbrische kunstenaar. Je vindt er veel van zijn werk. Ook is dit de plek waar je een van de smalste steegjes van Italië ontdekt. Enkel 43 centimeter breed is de Vicolo Baciadonne. Pas jij daar doorheen? ;-)

2. Spello

spello
spello

Nabij het bekendere Assisi ligt het spectaculaire Spello. Zodra je de stadsmuren binnentreedt, is het alsof je teruggaat in de tijd. Romeinse ruïnes, middeleeuwse steegjes en eeuwenoude familiezaakjes kleuren het straatbeeld. De terracotta daken, houten deuren en met bloemen versierde balkonnetjes maken de oudse sfeer compleet.

3. Foligno

foligno
foligno

Foligno beschikt over fantastische fresco’s in het Palazzo Trinci. Sowieso is het eeuwenoude paleis een plaatje opzich. De muur- en plafondschilderingen maken deze plek extra bijzonder!

4. Lago Trasimeno

lago trasimeno
lago trasimeno

Lago Trasimeno is het op drie na grootste meer van Italië en een topplek om helemaal tot rust te komen. Het vormt ‘de grens’ tussen Umbrië en Toscane. Mooie stranden aan het meer, authentieke dorpen en eilandjes worden afgewisseld met olijfbomen, eikenbossen, cipressen en wijnvelden. Doen tip: Vaar vanuit Castiglione del Lago naar Isola Maggiore en bewonder daar het standbeeld van de heilige Franciscus.

5. Assisi

assisi
assisi

Assisi is toeristisch, desalniettemin meer dan de moeite waard om te ontdekken. Bezoek de Sint - Franciscusbasiliek, kijk geregeld omhoog naar de pracht van de bouwwerken en ga voor een imposant uitzicht over de omgeving naar Rocca Maggiore. Bezichtig het oude fort en pimpel op het landgoed. Salud!

6. Perugia

perugia
perugia

Herinneringen uit de oudheid komen samen met moderniteit van vandaag de dag in Perugia. Struin door het imponerende historisch centrum en geniet van de vele caféterrassen. In juli is dit de place to be voor het Umbria Jazzfestival, een van beste jazzfestivals van Europa.

7. Narni

narni
narni

Narni is het geografische middelpunt van Italië. Voorheen was het een belangrijke Romeinse nederzetting, nu is het een prachtige, historische plek met tal van middeleeuwse kerken, schilderachtige pleinen en ridderlijke palazzi. Ga naar brug de Ponte Cardona, waar je het ‘centrale herkenningsteken’ vindt. Het verhaal gaat dat het geluk brengt wanneer je je wijsvinger op het stalen staafje legt. Wel, wie niet waagt, wie niet wint. Ook het grottenstelsel is gaaf!

8. Het Protomartiri Pad

narni
narni

Wanneer je in de buurt van Narni bent, loop dan deze bekende route die door Sint Fransiscus van Assisi afgelegd werd om het geloof over te brengen. Gelovig of niet, het Protomartiri Pad wil je bewandelen! De weidse uitzichten zijn waanzinnig. Evenals het Romeinse viaduct wat je tegenkomt. Én je passeert ‘het middelpunt van Italië’. Doen!

9. Het landgoed van Montevibiano Winery

winery italy
winery italy

Het proeven van een goede Italiaanse wijn op een prachtige wijngaard behoort als vanzelfsprekend tot een van de hotspots in deze lijst. Ga naar de ecologisch verantwoorde wijngaard Montevibiano Winery voor een authentieke Italiaanse ervaring en laat het druivensap je goed smaken.

10. Norcia

norcia umbria
norcia umbria

In het oostelijke deel van Umbrië vind je het pittoreske Norcia, ook wel het ‘vleesstadje’ genoemd. Salami, worsten en andere stukken vlees van met name varkens en wilde zwijnen vind je hier overal waar je kijkt. De prosciutto di Norcia (drooggezouten ham) en salame di cinghiale (pittige everzwijnworst) zijn favoriet. Borrelen te midden van de stille groene heuvels klinkt als op en top Italië, niet waar?

11. Piano Grande

piano grande
piano grande

Vlak bij Norcia vind je de Piano Grande, een grote vlakte aan de voet van de Monti Sibillini. Met name in het voorjaar, van eind mei tot half juli, is deze plek een must see. Het kleurt er dan alle kleuren van de regenboog, van dieprood tot felgeel en hemelsblauw. Een heel gaaf contrast met het groen van de omgeving.

12. Monte Castello di Vibio

Monte Castello
Monte Castello

Theaterliefhebbers opgelet! Monte Castello di Vibio beschikt over het kleinste theater van Italië. Met precies 99 zitplaatsen is het een magische plek om wat cultuur op te snuiven. Achter het interieur zit ook een mooi verhaal, een liefdesverhaal welteverstaan. De schilder maakte zijn werk niet af, omdat zijn geliefde halverwege de opdracht stierf. Jaren later voltooide de zoon het schilderwerk van zijn vader als eerbetoon.

Top reizen naar Umbrië

Reisorganisaties met reizen naar Umbrië

Meer blogs over Umbrië

Beoordelingen van Italië

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.2
Cultuur
8.7
Stranden
6.8
Steden
8.7
Eten & drinken
8.7
Activiteiten
8.3