Pisa

Pisa

Zoveel meer dan alleen een toren

Pisa is een van de hoogtepunten van de Italiaanse regio Toscane, met de Toren van Pisa als de bekendste attractie. Maar de stad heeft meer te bieden en er valt genoeg te doen tijdens een afwisselende stedentrip.

Top reisorganisaties naar Italië

Top reisorganisaties naar Italië
Pisa

Hoewel de meeste mensen Pisa vooral kennen van haar scheve toren, heeft de stad wel degelijk meer te bieden tijdens een stedentrip. Pisa heeft een schitterend oud centrum vol bezienswaardigheden, tal van goede restaurants, en is bovendien uitstekende te combineren met een bezoek aan Florence.

De scheve toren van Pisa

Je kunt er niet omheen tijdens een reis naar Pisa: de scheve toren is het icoon van de stad. De Toren van Pisa is een vrijstaande klokkentoren en hoort officieel bij de Kathedraal van Pisa. Het bouwwerk is ruim 55 meter hoog en wereldberoemd omdat hij hartstikke scheef staat. Dat de toren een bepaalde kant op begon te hellen is niet in de loop der tijd gebeurt, maar werd al duidelijk tijdens de bouw van de toren in het jaar 1173. Grappig weetje: het is technisch wel mogelijk om de toren recht te zetten, maar vanwege toeristische overwegingen is dat nooit gedaan.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Kathedraal van Pisa

De Toren van Pisa hoort officieel bij de kathedraal van Pisa, oftewel de Duomo Santa Maria. Dit is een van de mooiste gebouwen van de stad, maar staat letterlijk en figuurlijk in de schaduw van de toren. De Duomo is een prachtig gebouw dat volledig is opgetrokken uit marmer en met duidelijke invloeden uit de romaanse en Byzantijnse bouwstijlen. Wat opvalt aan de gevel van de kathedraal zijn de vele prachtige details, maar je moet ook zeker binnen een kijkje nemen. Het interieur is minstens zo mooi als de buitenkant van de kathedraal.

Battistero San Giovanni

Nog een bouwwerk dat officieel bij de kathedraal van Pisa hoort: Battistero San Giovanni. Dit is met 107 meter omtrek de grootste doopkapel ter wereld en qua bouwstijl al net zo indrukwekkend als de Duomo. Het gebouw is perfect rond en ook hier werd spierwit marmer voor gebruikt. Je kunt binnen een kijkje nemen, al is het interieur lang niet zo adembenemend mooi als dat van de kathedraal. Zowel de Toren van Pisa als de Duomo en de Battistero staan op het ommuurde plein Piazza dei Miracoli.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Piazza dei Cavalieri

Een van de mooiste pleinen van de stad is het Piazza dei Cavalieri. Het wordt omringd door prachtige middeleeuwse gebouwen en deed vroeger dienst als het bestuurlijk centrum van de regio. Letterlijke vertaling is Plein van de Ridders, en het hoofdkwartier van de Militaire Ridderorde zetelde dan ook in een pand aan dit plein. Het is zeker de moeite waard om hier een kijkje te nemen, want over het algemeen is het hier een stuk rustiger dan op het plein bij de Toren van Pisa.

Botanische tuin

De botanische tuin van Pisa is het oudste botanische instituut ter wereld en is onderdeel van de universiteit van Pisa. Het is een baken van rust in een stad die regelmatig wordt overspoeld door toeristen en een leuk uitstapje voor iedereen die van bloemen en planten houdt. Je kunt hier mooi wandelen, maar neem ook zeker een kijkje in de kassen en de kruidentuin. Er is overigens nogal wat rivaliteit tussen de Pisa en de stad Padua, die beiden claimen de oudste botanische tuin ter wereld te hebben. Als je benieuwd bent hoe het echt zit: de tuin in Pisa werd een paar maanden eerder aangelegd, maar verhuisde daarna nog een paar keer van locatie. De botanische tuin van Padua zit al sinds de oprichting op exact dezelfde plek.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Pallazo Reale

Het Museo Nazionale di Palazzo Reale is een prachtig kunstmuseum dat is gevestigd in een eeuwenoud stadspaleis. Het herbergt de vele kunstschatten van haar rijke bewoners. Zo was het paleis ooit in handen van De Medici, een schatrijke Italiaanse familie die veel macht had in Toscane. In het museum kun je hun portretten bewonderen, maar ook tapijten, wapens en andere schatten uit de familie.

Corso Italia

De Italianen hebben stijl en ook in Pisa kom je als modeminnende toerist niets tekort. Je kunt hier uitstekend winkelen bij Italiaanse modemerken en de belangrijkste winkels concentreren zich rond de winkelstraat Corso Italia.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Reizen naar Pisa — Hoe kom je er?

Pisa is gelegen in de Italiaanse regio Toscane. Het ligt op slechts enkele kilometers van de kust, en valt dus uitstekend te combineren met een strandvakantie in Italië. Wil je vanuit Nederland naar Pisa reizen, dan kun je via de internationale luchthaven van Pisa vliegen. Deze ligt aan de rand van de stad en met Ryanair en Transavia kun je rechtstreeks heen en weer. Omdat Pisa relatief dicht bij Florence ligt, is het ook een optie om naar Florence te vliegen en vanuit daar met het openbaar vervoer of een huurauto verder te reizen. In Pisa zelf heb je vrijwel alle bezienswaardigheden op loopafstand liggen.

Populaire reizen naar Pisa

Meer bezienswaardigheden in Italië

Alle bezienswaardigheden in Italië

Italië ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Pisa ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Italië.
Natuur & omgeving
8.2
Cultuur
8.7
Stranden
6.8
Steden
8.7
Eten & drinken
8.7
Activiteiten
8.3
5,8

Hoogtepunten italie

Italië
Singlereis met Kras Reizen
02-02-2024

italie is een prachtig land maar de hotels waar we zaten was wel heel armzalig en achterstallig. Zat vast in de lift bij Alexander palace , open wond aan overgehouden en kon ook geen gebruik maken van het zwembad/zwembaden. Teleurstellend na een dag reizen. Mag wel wat luxer hoor. Daar betalen we dan ook liever voor.

Zefanja zefanja
Alleen gereisd
9,4

Op eigen houtje 2 vakantiewoningen gehuurd

Italië
Autorondreis
30-12-2023

Na 2 dagen Gardameer via de oostkust via Verona bologna tot iets voorbij ancona landinwaarts Macereta
Schitterende rit en fantastische omgeving, mooi heuvel tot bergachtig landschap met mooie bomen en planten, we zijn na een week dwars door Italië gereden richting riparbella in Toscane baratti strand Toscane prachtige dennenbomen als parasols leuke aardige mensen over goed eten

Leon
Gereisd met gezin
8,2

Een hele fijne, afwisselende rondreis op Sicilië

Italië
Individuele rondreis met Better Places
24-05-2023

Verblijf bij vier verschillende Agriturismo's op verschillende plekken. Zeer goed verzorgd. Een fietstour van Palermo en een rondleiding op de Etna.Beide zeer verhelderend en leuk. We hebben ervaren hoe mooi, interessant en afwisselend het eiland is zowel wat betreft de natuur, de cultuur, de geschiedenis en het eten. Al met al een vakantie zoals we die graag beleven.

Peter niehoff
Gereisd met partner
9,0

Venetië, Padua, Assisi, Rome

Italië
Individuele rondreis
15-08-2022

Venetië vond ik echt top! En Rome heb je ogen te kort!

Reinhilde
Gereisd met vrienden
6,8

Prachtig Italië

Italië
Groepsrondreis met Bolderman Excursiereizen
12-07-2022

Heel veel bijzondere dingen gezien zoals grotwoningen en Trulli. Ga niet voor de natuur naar Puglia . De bus was fantastisch met airco en oplaadpunt voor je telefoon . Aanrader is om bij het 2 e hotel een suite bij te boeken 35 euro pp . Zo’n prachtige kamer .

Antoinette Vos

Wil je meer weten over reizen naar Italië? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Italië