Home
Blog
Algemeen
15x De mooiste bezienswaardigheden van Mallorca

15x De mooiste bezienswaardigheden van Mallorca

op 23 februari 2023
9 minuten leestijd
Mooi strandje bij Cala Esmeralda en Cala d`Or stad op Palma Mallorca
Mooi strandje bij Cala Esmeralda en Cala d`Or stad op Palma Mallorca

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden op Mallorca? Dat lees je in dit artikel! Mallorca is een heerlijk Spaans eiland, perfect voor zon, zee en strand, máár Mallorca heeft meer mooie plekken die leuk zijn om te ontdekken. Wij delen de 15 absolute highlights van Mallorca voor jouw vakantie!

De Kathedraal van Palma

De Kathedraal van Palma de Mallorca
De Kathedraal van Palma de Mallorca

Zodra je aankomt in de hoofdstad van Mallorca, zie je de enorme kathedraal van de stad! De Kathedraal van Palma de Mallorca is één van de hoogste gotische kathedralen in de wereld en het uitzicht over de Middellandse Zee is hier dan ook geweldig! La Seu is gebouwd in het oudste deel van de hoofdstad en is 121 meter lang en 55 meter breed. 

Vergeet trouwens niet om binnen een kijkje te nemen. Hier ontdek je namelijk decoraties van Antoni Gaudí en Miquel Barceló! Ook het rosarium met de mooie glas-in-loodramen mag je niet missen! Tijdens een rondleiding leer je meer over het bouwwerk uit de 13e eeuw en bezichtig je een paar uitzonderlijke ruimtes in de kathedraal.

Castell de Bellver

Castell de Bellver
Castell de Bellver

Een ander hoogtepunt in Palma de Mallorca is het Castell de Bellver. Het ronde kasteel werd in de 14e eeuw gebouwd en het was ooit de officiële verblijfplaats van de koningen van Mallorca. In het kasteel zit tegenwoordig een historisch museum waar je meer leert over de geschiedenis van het gebouw. Zo leer je bijvoorbeeld dat het kasteel later ook gebruikt werd als militaire gevangenis! 

Vanaf het 120 meter hoge kasteel heb je een schitterend uitzicht over de stad en in de verte kun je zelfs het Tramuntana gebergte zien liggen! Bellver betekent ‘Mooi uitzicht’ in het Catalaans, dus de benaming is niet zo vreemd. Via de ophaalbrug kun je de Torre del Homenaje bezichtigen. Naast deze toren heeft het kasteel nog drie andere torens. Ben je hier in de zomer? Bij de binnenplaats Patio de Armas zijn vaak leuke concerten in het hoogseizoen.

Met de trein naar Sóller

Ferrocarril de Sóller station
Ferrocarril de Sóller station

Sóller ligt in het noorden van Mallorca. Je kunt hier makkelijk met de auto naartoe rijden, maar nog veel leuker is een rit met de trein! De Ferrocarril de Sóller is een historische houten smalspoortrein die tussen Palma de Mallorca en Sóller rijdt. Het dorpje is omringd door sinaasappelbomen en de uitzichten over het berglandschap zijn fenomenaal.

In het dorpje is ook van alles te beleven. Neem een kijkje bij de prachtige Parroquia de Sant Bartomeu de Sóller. De kerk staat aan het plein waar het barst van de sfeervolle cafés en terrasjes. Kunstliefhebbers mogen een bezoek aan het museum Sala Picasso y Sala Miró niet overslaan. De Ferrocarril de Sóller hobbelt rustig door het landschap verder naar Port de Sóller. Hier ligt een prachtig haventje en de badplaats ligt in één van de mooiste baaien van Mallorca. 

Dagje Deia

Bergdorpje Deia
Bergdorpje Deia

Deia is een ander bergdorpje dat je niet mag missen. Het ligt aan de voet van de berg Teix is Deià in het Tramuntana gebergte. Het landschap staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en er liggen prachtige wandelroutes rondom het dorp. De populairste route neemt je meer naar Cala Deià, een kleine baai met een pittoresk strandje.

Deià is geliefd bij creatievelingen en dat zie je overal in het dorp terug. Er zijn kleine kunstgalerijen en kunstenaars zitten op straat te schilderen. Tussen mei en september vindt het Deià International Music Festival plaats. Het festival begon al in 1978 en er spelen nationale en Internationale artiesten. De Writers Walk is perfect als je van literatuur houdt. Je luistert naar de verhalen van 10 schrijvers op 10 verschillende locaties in het dorp.

Cap de Formentor

Cap de Formentor bij zonsondergang
Cap de Formentor bij zonsondergang

Cap de Formentor ligt helemaal aan de noordoostkust van Mallorca. Vanuit Port de Pollença maak je een avontuurlijke rit door de bergen naar het uiteinde van het schiereiland. Op het einde word je verwelkomd door een witte vuurtoren en een waanzinnig uitzicht. Je kunt namelijk helemaal langs de noordkust van Mallorca kijken en de 40 meter hoge kliffen gaan steil naar beneden. Het is een prachtplek om wat foto’s te maken en op het terras kun je genieten van een drankje met uitzicht.

Onderweg kun je ook op een paar plekken even stoppen. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de baai Cala Murta die omringd is door kliffen. Het is een stevige wandeling, maar is het zeker waard! Cala Figuera en Platja de Formentor zijn makkelijk te bereiken en je kunt hier heerlijk zwemmen. Een andere manier om het schiereiland en de Baai van Pollença te ontdekken is per boot. 

De mooiste stranden 

De mooie baai bij Platja d'Alcúdia
De mooie baai bij Platja d'Alcúdia

Mallorca is een geliefde strandvakantiebestemming en er zijn nogal wat mooie stranden te ontdekken. Met name langs de oostkust van het eiland zijn de stranden populair. Aanraders zijn Platja del Port de Pollença, Platja d'Alcúdia en Playa del Muro. Dit zijn lange zandstranden met uitstekende faciliteiten zoals ligbedden en parasols. Ook kun je hier de nodige watersporten uitoefenen. Aan de zuidkust van het eiland is het lange Platja des Trenc een favoriet. Het water is bovendien niet diep en perfect voor gezinnen.

Naast lange stranden zijn er veel knusse baaien te ontdekken. De mooisten zijn waarschijnlijk Cala Llombards, Caló des Moro, Cala Virgili en Cala Petita. Het nadeel is, is dat de stranden vrij klein zijn en dat het dus erg druk kan worden. Ga vroeg op pad om een plekje te bemachtigen!

Tip: op vakantie naar Mallorca? Bekijk de Mallorca vakantie aanbiedingen bij FTI

Ontdek de leuke winkels

Winkelen in het bergdorpje Valldemossa
Winkelen in het bergdorpje Valldemossa

Een dagje winkelen kan prima op Mallorca. In de hoofdstad Palma de Mallorca kun je alle bekende merken vinden. Je bezoekt hier de grotere warenhuizen, maar ook tal van leuke boetiekjes. De belangrijkste winkelstraat in het centrum is de Avinguda Jaume III. Vanaf dit punt kun je makkelijk de andere shops aan Passeig del Born en Carrer de Colom bereiken.

Buiten de stad is de Mallorca Fashion Outlet is prima plek om te shoppen. En zoals de naam al doet vermoeden, je koopt hier merkkleding voor een zacht prijsje. Er zijn meer dan 100 merken te ontdekken en je bent hier rustig een middagje zoet! Perfect voor een regenachtige dag of een nieuwe garderobe! Ook in de stad Inca kun je veel winkels bezoeken. Met name voor lederwaren zit je hier goed!

Santanyí

Wekeljkse markt in Santanyí
Wekeljkse markt in Santanyí

In het zuidoosten van Mallorca ligt het slaperige plaatsje Santanyí. Het is klein en staat zeker niet bekend om noemenswaardige trekpleisters. Maar als je van een rustig dorpje en een aangename sfeer wilt genieten, dan zit je hier helemaal goed. Er zijn voldoende plekken om een hapje te eten of van een kopje koffie in de zon te genieten. Ook is er iedere woensdagochtend en op zaterdagochtend een gezellige markt. De perfecte plek voor lekkere streekproducten!

Slenter door de kleine straatjes en ontdek een oud deel van de stadsmuur tijdens je wandeling. Vroeger was de Porta Murada namelijk de toegang tot het centrum. Het strand van Santanyí ligt 4 kilometer verderop en het azuurblauwe water nodigt je graag uit voor een frisse duik!

De Grotten van Drach

Imposante grotten van Drach
Imposante grotten van Drach

Met een lengte van bijna 1.200 meter zijn de Grotten van Drach één van de grootste trekpleisters op Mallorca. Je gaat hier tot wel 25 meter de diepte in en je komt uiteindelijk uit bij het Lago Martel, ofwel het Martelmeer. Het meer is vernoemd naar de ontdekker, speleoloog Edouard Alfred Martel. Dit ondergronds meer wordt beschouwd als één van de  grootste ondergrondse meren ter wereld! 

Binnen neemt een gids je mee op pad. Je luistert naar een prachtig concert en na afloop kun je via een pad langs het meer wandelen. Je hebt ook de mogelijkheid een bootje te nemen en deze mooie route door de grot te varen. Je kijkt je ogen uit bij de enorme stalactieten en stalagmieten! Het meer is maar liefst 117 meter lang, 30 meter breed en tussen de 4 en 12 meter diep!

Parque natural de Sa Dragonera

Veerboot naar Sa Dragonera
Veerboot naar Sa Dragonera

Voor de westkust van Mallorca ligt het schitterende eiland Dragonera. Het eiland staat bekend om het natuurreservaat Parque natural de Sa Dragonera waar natuurliefhebbers volop kunnen genieten. Het eiland heeft ook een speciale inwoner, de kleine Balearische hagedissen. Het eiland heeft de naam te danken aan deze kleine ‘draken’. Verder is het eiland onbewoond en kun je hier alleen in de zomermaanden komen. De boot vertrekt vanuit Sant Elm en de vaart duurt ongeveer 20 minuten.

Het eiland is perfect voor een lange wandeling en er zijn vier gemarkeerde paden te ontdekken. Zo bezoek je bijvoorbeeld de Tramuntana-vuurtoren waar je een waanzinnig uitzicht op de kustlijn van Mallorca hebt. Of breng een bezoek aan Torre de Albercutx aan de zuidkant van het eilandje. De langste wandeling gaat helemaal naar Faro de Llebeig, een route van 3 uur.

Fantastische waterparken

Waterpret bij Western Waterpark
Waterpret bij Western Waterpark

Voor een spetterende dag ga je naar één van de vele waterparken. Er zijn er in totaal drie te vinden waarvan Aqualand El Arenal het meest bezocht wordt. Attracties als de Kamikaze en Tsunami doen menig hart sneller doen kloppen. De glijbanen zijn echt superspannend! Er zijn attracties voor alle leeftijden en bij Kidzworld zijn speeltoestellen voor de allerkleinsten onder ons te vinden. 

Bij het Western Waterpark in Magaluf staat alles in het thema van het Wilde Westen. Zet je cowboyhoed dus op en geniet van een dag waterpret! Lago La Mina en Daky Park zijn perfect voor kleine kinderen en de stoere binken genieten van attracties als Los 4 Diablos. In de buurt van Port d’Alcúdia ligt het waterpark Hidropark. Er zijn maar liefst 5 zwembaden en glijbanen voor alle leeftijden! Ook is er een minigolf en Bouncy Castle.

Parc natural de Mondragó

Paradijselijke baaien en stranden bij Parc natural de Mondragó
Paradijselijke baaien en stranden bij Parc natural de Mondragó

Vanuit Santanyí kun je het Parc natural de Mondragó heel eenvoudig bereiken. Het landschap bestaat uit pijnbomen, kliffen en paradijselijke stranden. Er zijn een aantal mooie wandelroutes voor je uitgestippeld en je wandelt hier heerlijk langs de kust. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij Mirador de ses Fonts de n’Alis en bewonder het fantastische uitzicht! Of bezoek het wetland van Ses Fonts de n’Alis waar veel unieke vogels leven.

Er zijn in totaal drie stranden te vinden waar je een heerlijke frisse duik kunt nemen. Het zijn Cala Mondragó, S’Amarador en Caló des Burgit. Deze laatste is het moeilijkste te bereiken, maar dat betekent ook dat het hier heerlijk rustig is. Cala Mondragó en S’Amarador zijn met een wandelpad met elkaar verbonden. Cala Mondragó ligt het dichtste bij de parkeerplaats en hier zijn ook meerdere voorzieningen te vinden.

Lokale lekkernijen 

Ensaïmada ziet er aantrekkelijk uit
Ensaïmada ziet er aantrekkelijk uit

Ok, wellicht is dit geen bezienswaardigheid, maar de lokale lekkernijen zijn onweerstaanbaar lekker! Ten eerste zul je regelmatig een fles groene drank voorbij zien komen. Dit drankje staat bekend als Tunel Hierbas. In het Nederlands wordt het vaak Takkensap genoemd en het is een heerlijke anijslikeur, gemaakt van maar liefst zeven kruiden. Tegenwoordig is het alcoholische drankje ook populair onder jongeren als shotje.

Zoetekauwen kunnen de heerlijke ensaïmada gaan proeven. Het is een zoet broodje met poedersuiker die je bij iedere bakker kunt verkrijgen. Ook lekker is een tumbet, een soort groenteschotel met courgette, aubergine, paprika en tomaat. Of probeer de frit mallorqui, een stoofpotje met groente en vlees. Er staat over het algemeen veel vlees en vis of de menukaart, maar vegetarische en vegan gerechten zijn meestal ook verkrijgbaar.

La Almudaina

Het Koninklijk Paleis van La Almudaina
Het Koninklijk Paleis van La Almudaina

Het Palau Reial de l'Almudaina is één van de mooiste paleizen op Mallorca. Het gebouw was oorspronkelijk een Arabisch fort en deze invloed is nog goed zichtbaar. Daarna werd het echter gebruikt als residentie van de Koninklijke familie en werden de Arabische invloeden wat weggewerkt met een gotische stijl. Vandaag de dag is het pand een unieke combinatie van de twee met Moorse bogen en een prachtige binnentuin.

La Almudaina werd in de 14e eeuw gebouwd en binnen geniet je van een weelderig interieur. Overal zie je historische wandtapijten, rijk versierde meubels en eeuwenoude schilderijen.

De Serra de Tramuntana

Mooie vergezichten en dus foto-momenten in de Serra de Tramuntana
Mooie vergezichten en dus foto-momenten in de Serra de Tramuntana

De bergketen Serra de Tramuntana ligt langs de hele noordkust van Mallorca. Het loopt helemaal van Andratx tot Cap de Formentor. Het is een prachtige omgeving om te wandelen en fietsen. Bovendien is het ruige gebied perfect voor bergbeklimmen, canyoning en coasteering. Tijdens je avonturen kom je langs mooie stuwmeertjes zoals het kunstmatige reservoir Gorg Blau. De Ruta de Pedra en Sec is de bekendste wandelroute op het eiland.

Ook aan unieke autoroutes is geen gebrek. Rij bijvoorbeeld via de kronkelige wegen naar Sa Calobra via de bergpas Coll dels Reis. Rij vervolgens door tot aan Torrent de Pareis, waar je weer een prachtige wandelroute kunt volgen langs de rivier. De hoogste berg is de 1.445 meter hoge Puig Major en vanaf de piek heb je een geweldig uitzicht over het hele eiland.

Heb jij nu ook zo'n zin gekregen in een vakantie naar Mallorca? Of naar een ander eiland in Spanje?

Top reizen naar Mallorca

Meer blogs over Mallorca

Beoordelingen van Spanje

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.1
Cultuur
7.6
Stranden
8
Steden
8
Eten & drinken
8.3
Activiteiten
8