Home
Blog
Bestemmingen
Oymyakon, 's werelds koudste dorp

Oymyakon, 's werelds koudste dorp

op 25 december 2014
1 minuut leestijd
Oymyakon, 's werelds koudste dorp

Helaas hebben we dit jaar geen witte Kerst in Nederland, maar het Siberische dorp Oymyakon zou hier maar wat graag mee ruilen. Met een gemiddelde januaritemperatuur van -52°C is dit de koudste permanent bewoonde plaats ter wereld.

Bij een historisch winteroffensief daalde de temperatuur tot een duizelingwekkende -71°C. In januari is de gemiddelde temperatuur hier -52°C, maar in de zomer kan het kwik tot boven de 30 graden klimmen: een verschil van 100 graden dus! 500 dappere zielen wonen in Oymyakon, dat ook wel 'Pool van de Koude' genoemd wordt. Vliegtuigen kunnen er niet landen en men laat hun auto's hier de hele dag draaien omdat men vreest dat deze anders niet meer zal starten. En aangezien de auto toch warm draait, eten ze hier vaak ook in de auto.

De in Nieuw-Zeeland gevestigde fotograaf Amos Chapple besloot een tweedaagse reis te maken van Jakoetsk, de koudste grote stad op aarde, naar Oymyakon om daar het dagelijks leven tijdens de winter vast te leggen. Voor de fotograaf was de kou niet het aller zwaarste, maar het feit dat de focus en zijn zoomringen van zijn camera af en toe ter plekke bevroren. Hieronder een deel van zijn foto's van zijn reis van Jakoetsk naar Oymyakon:

De centrale markt in Jakoetsk is vol met vis en vlees aangezien er geen groente groeit in de omgeving.

De 'Road Of Bones' is de enige route naar Oymyakon.

Zelfs het bord van het dorp luidt 'Omyakon, Pool van de Koude'.

De meeste toiletten zijn buiten gebouwd, omdat de bevroren grond het onmogelijk maakt om sanitair binnen te bouwen.

De lokale boer houdt zijn koeien 's nachts warm door ze in deze schuur onder te brengen.

De enige werkende winkel in Oymyakon biedt de dorpelingen alles wat ze nodig hebben.

Auto's kunnen alleen in verwarmde garages worden geplaatst. Auto's die buiten blijven staan moeten blijven draaien, anders zullen ze niet opnieuw starten.

Een kolen verwarmingsinstallatie houdt de dorpelingen warm.

Meer blogs