Home
Blog
Algemeen
De 10 koudste steden ter wereld

De 10 koudste steden ter wereld

op 12 januari 2015
3 minuten leestijd
De 10 koudste steden ter wereld

Hier in Nederland hebben we de afgelopen dagen te maken gehad met harde wind, maar echt koud wil het deze winter nog niet worden hier. Hoe anders is dat in deze steden, die behoren tot de koudste ter wereld!

Astana, Kazachstan

Astana, de hoofdstad van Kazachstan, verschijnt boven de horizon als een fata morgana. Het land is in feite een platte, lege strook grasland van zo'n 1.200 kilometer, met slechts hier en daar een paar kleine stadjes. Vanuit de enorme leegste schiet dan ineens Astana uit de grond met een cluster van hoge moderne gebouwen. De winter begint hier halverwege december en loopt door tot maart, met gemiddelde temperaturen rond de −35 °C.

Barrow, Alaska, Verenigde Staten

De winterharde mensen die in Barrow, de meest noordelijke stad van de VS in Alaska wonen, zitten zo dicht bij de Noordpool, dat ze vrijwel in duisternis leven van november tot januari. Deze harde, donkere stad lijkt voor de meeste onbewoonbaar, maar voor bijna 5.000 inwoners is dit hun thuis. Geen enkele weg leidt naar Barrow en de enig manier om er te komen is per vliegtuig of boot. Bewoners vechten tegen de bittere kou door fysiek veeleisende banen te beoefenen in de lokale energie-industrie. De stad heeft ten minste 160 dagen per jaar temperaturen rond -18 °C.

Fort Good Hope, Northwest Territories, Canada

Fort Good Hope ligt zo ver van de bewoonde wereld, dat het in de winter alleen per vliegtuig te bereiken is. Tijdens de extreem korte zomer is dit afgelegen gebied toegankelijk per boot langs de Mackenzie rivier. De lange koude winters hebben hier een gemiddelde temperatuur van -31,7 °C. De laagste temperatuur die ooit in Fort Goede Hoop opgenomen is was -55,6 °C.

Fort Vermilion, Alberta, Canada

Fort Vermilion ligt in het noordelijke deel van Alberta, Canada. Europeanen kwam voor het eerst naar dit gebied rond 1700, en het is sindsdien bevolkt. Fort Vermilion is een unieke mix van historische plekken en moderne gemakken, compleet met een nachtleven dat bewoners tijdens de lange koude winters bezig houdt. Het klimaat is gecategoriseerd als subarctische, met zeer korte zomers en temperaturen in de winter gemiddeld rond de -40 °C.

Harbin, Heilongjiang, China

De ijzige stad Harbin ligt in de verre uithoeken van noordoost China. Vanwege de temperaturen onder de nul in de winter heeft deze stad de toepasselijke bijnaam 'Ice City' gekregen. Echter hebben deze super koude temperaturen de groei van Harbin niet tegengehouden, want er wonen tegenwoordig meer dan 10 miljoen mensen. De stad viert haar status als een van de koudste steden ter wereld met hun beroemde 'Harbin International Ice and Snow Festival', waar jaarlijks toeristen van over de hele wereld naar opmerkelijke ijssculpturen komen kijken. 's Winters is het hier gemiddeld −18.4 °C.

Hell, Stjørdal, Noorwegen

Met temperaturen in de winter gemiddeld rond de -25 °C, zou je wel kunnen spreken van een hel. Maar de inwoners van Hell in Noorwegen deert het niet en houden zich 's winters bezig met toeristen die gefascineerd zijn door een bevroren stad genaamd Hell.

International Falls, Minnesota, Verenigde Staten

International Falls in Minnesota heeft de laagste temperaturen van de Verenigde Staten. De inwoners houden er van en omarmen zelfs de ijskoude winters. Ze vullen hun lange koude dagen met activiteiten als sneeuwscooteren, sneeuwschoenwandelen, schaatsen en ijsvissen. In tegenstelling tot de andere koudste steden in de wereld, ligt International Falls niet in de buurt van de poolcirkel. Het ligt in het centrum van Noord-Amerika. Het klimaat laat zich kenmerken als vochtig continentaal, met lange, bitter koude winters en vochtige zomers. In januari is het hier gemiddeld -16,3 °C, en zo'n 60 dagen per jaar is het 's nachts onder de -18 °C.

Oymyakon, Sakha, Rusland

Onlangs toonden we al wat foto's van Oymyakon, de koudste stad ter wereld. Het ligt in Jakoetië, in het noorden van Rusland. Op 6 februari 1933 werd hier de koudste dag gemeten met een temperatuur van -67,7 °C. Gemiddeld is het hier in de winter rond -50 °C.

Ulaanbaatar, Mongolië

Ulaanbaatar is de hoofdstad van Mongolië. Het heeft een bevolking van meer dan 1,3 miljoen inwoners, en deze mensen moeten wel van de kou houden, want de temperaturen kunnen hier erg laag worden. De stad ligt hoog boven de zeespiegel in het noordelijke deel van het land. Het heeft ook de langste en koudste winters van alle hoofdsteden in de wereld, met in januari gemiddelde temperaturen van −36°C.

Verkhoyansk, Sakha, Rusland

Iets verwijderd van het Russische plaatsje Oymyakon ligt Verkhoyansk. Hier liggen de temperaturen voor het grootste deel van het jaar onder het vriespunt. De gemiddelde temperatuur in januari is ongeveer -45,4 °C en in juli rond de 16,5°C. Vanaf oktober dalen de temperaturen onder het vriespunt tot april, dus het voorjaar (mei) en het najaar (september) duurt hier slechst een maand. De rest van het jaar is het zomer of winter.

Ben jij al eens in één van deze koude steden geweest tijdens de winter?

Meer blogs