Home
Blog
Bestemmingen
De top 12 mooiste bezienswaardigheden in Lissabon

De top 12 mooiste bezienswaardigheden in Lissabon

op 17 februari 2020
4 minuten leestijd
De top 12 mooiste bezienswaardigheden in Lissabon

Lissabon is hot! Authentiek Portugees en tegelijkertijd hip en happening. Maar welke bezienswaardigheden mag je nu écht niet missen? Wij noemen de 12 mooiste.

Tijdens je bezoek aan Lissabon wil je natuurlijk niet alleen de populaire hotspots zien - en dat zijn er nogal wat - maar ook unieke plekjes. Zie hier de 12 bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen.

1. Castelo de Sao Jorge

castelo lisbon
castelo lisbon

Van alle wijken die Lissabon rijk is, is Alfama één van de allerleukste. De oudste wijk van Lissabon is pittoresk en romantisch, met allerlei kronkelige straatjes, smalle steegjes en trappen. In de vele kleine barretjes luister je ’s avonds naar prachtige fadomuziek. Wat je ook zeker niet mag missen in Alfama is een bezoek aan Castelo de Sao Jorge. Het is de ruïne van een oud kasteel op de hoogste heuvel van de stad. Vanaf de rand van de stadsmuur kun je genieten van een spectaculair uitzicht over de uitgerekte skyline van Lissabon.

2. Bairro Alto

bairro alto
bairro alto

Bairro Alto is zo’n typische volksbuurt, waar je het echte Lissabon ervaart. Het is een populaire uitvalsbasis om andere delen van de stad te verkennen, zoals Baixa en Chiado. Je vindt er veel kunstzinnige winkeltjes, goedkope restaurantjes waar je kleine hapjes kunt eten en hippe barretjes. Bairro Alto is ook dé uitgaanswijk van Lissabon. Tegen de avond komt de wijk tot leven en het uitgaansleven speelt zich, vooral in de zomer, veelal op straat af. Ga zeker even gezellig met wat vrienden een borreltje doen in deze hippe wijk.

3. Feira de Ladra markt

feira de ladra
feira de ladra

Uiteraard mag een bezoek aan de leukste en bekendste vlooienmarkt van Lissabon niet ontbreken op je trip. De markt wordt op dinsdag en zaterdag gehouden. Vroeger stond de markt bekend als de dievenmarkt van Lissabon. Tegenwoordig vind je er allerlei hebbedingetjes. Van tweedehandskleding tot LP’s en kostbare antieke spullen. Super gezellig om een paar uurtjes over de markt te slenteren, maar let wel op je spullen op deze ‘dievenmarkt’.

4. LX Factory

LX factory
LX factory

Eindhoven Strijp-S eat your heart out! Lissabon heeft het über hippe LX Factory. Een industrieel terrein aan de rand van de stad, een soort van ministad voor creatievelingen met veel street art en graffiti. Een bonte verzameling van winkeltjes, galerijen en hippe barretjes. Op deze culture hotspot hangt een waanzinnige relaxte sfeer en je kunt je er prima een middag vermaken. Pop-up stores, designwinkels en je drink lekker een cocktail op een rooftopterras.

5. Tram 28

tram 28 lissabon
tram 28 lissabon

Oké, oké, het lijkt misschien wat toeristisch, maar een ritje met knalgele Tram 28 is écht de moeite waard. De rit met Elétrico 28E kost je slechts drie euro, duurt zo’n 50 minuten en brengt je langs alle bekende hoogtepunten in de stad. Het is dé manier om een indruk te krijgen en de stad te ontdekken. De tram brengt je over de smalle straatjes en steile hellingen van wijken als Alfama, Estrela, Graça en Mouraria.

6. Haven van Santo Amaro

haven lissabon
haven lissabon

Wanneer je vanaf Padrão dos Descobrimentos langs het water naar de wereldberoemde brug Ponte 25 de Abril loopt, kom je uit bij de Doca de Santo Amaro in de wijk Alcântara. Je hebt van hieruit een prachtig uitzicht op het beeld van Cristo Rei en het is een heerlijke plek om ’s middags lekker een drankje te gaan doen op een gezellig terrasje. Er liggen heerlijke restaurantjes en hippe barretjes en het is de opstapplaats voor de HIPPOtrip.

7. Praça do Comércio

praca de comercio
praca de comercio

Praça do Comércio is het grootste en bekendste plein van Lissabon, gelegen aan de rivier de Taag. Aan de noordkant van het paleisplein ligt de triomfboog Arco da Rua Augusta. Vanuit hier loop je via de Rua Augusta naar het Rossio plein. Ook staat er een groot standbeeld van Koning Jozef I op het plein. De oevers van de Taag zijn een populaire plek om gezellig een drankje te drinken.

8. Torre de Belém

torre de belem
torre de belem

Door de ligging van de wijk Belém aan de Taag is het een populaire plek om verkoeling te zoeken op hete dagen. Zoals het een echte Hollander betaamt, kun je de wijk ook prima op de fiets verkennen. De Torre de Belém was vroeger een fort vanwaaruit veel ontdekkingsreizen vertrokken. Tegenwoordig is het één van de bekendste bezienswaardigheden in Lissabon. Je kunt de toren beklimmen en vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de Taag en de omgeving.

9. Bezoek São Pedro de Alcântara

miradouro
miradouro

Aangezien Lissabon op zeven heuvels is gebouwd, zijn er verschillende mooie uitzichtpunten, zogenaamde miradouros. Miradouro de São Pedro de Alcântara is één van de mooiste met uitzicht op het oude en moderne Lissabon. Er ligt ook een klein park bij waar je heerlijk doorheen kan slenteren.

10. Elevador de Santa Justa

elevator lissabon
elevator lissabon

Door de grote hoogteverschillen in de stad, kun je je in Lissabon gemakkelijk compleet stuk lopen. Ben je daar even helemaal klaar mee, dan kun je de lift van Santa Justa pakken. Een 45 meter hoge lift die je van de wijk Baixa naar het Carmoplein in Chiado brengt. Eenmaal boven heb je tevens een spectaculair uitzicht op het Rossio plein.

11. Chillen aan de Taag

taag
taag

Over het algemeen is Lissabon een erg relaxte stad, al kan het door het drukke verkeer en de vele toeristen druk overkomen. Wil je even aan de drukte ontkomen en verkoeling zoeken, dan is het gebied langs de Taag je best bet. Je kunt hier heerlijk pootje baden en een drankje doen, met een prachtig uitzicht op de Ponte 25 de Abril en Cristo Rei.

12. Het strand van Estoril of Cascais

cascais
cascais

Ben je nog niet helemaal bijgekomen en heb je zin in een écht stranddagje, dan ben je binnen een half uurtje met de trein in Estoril. Een gezellige badplaats waar je even heerlijk kunt bijkomen. Ook het nabijgelegen Cascais heeft een fijn strand en van hieruit is er een wandelroute naar het natuurspektakel Boca do Infero.

Top reizen naar Lissabon

Reisorganisaties met reizen naar Lissabon

Meer blogs over Lissabon

Beoordelingen van Portugal

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
7.8
Stranden
7.4
Steden
8
Eten & drinken
8.1
Activiteiten
8