Home
Blog
Algemeen
Een stedentrip Londen: Wat te doen & mooiste bezienswaardigheden

Een stedentrip Londen: Wat te doen & mooiste bezienswaardigheden

8 minuten leestijd
De skyline van Londen
De skyline van Londen

Tijdens een stedentrip in de wereldstad Londen raak je simpelweg niet uitgekeken. Je bent hier rustig 4 tot 5 dagen zoet met het ontdekken van alle mooie plekken. Maar wat te doen? Wat zijn de absolute must-sees? Laten we gaan kijken naar de mooiste bezienswaardigheden in Londen. Lees je mee?

Big Ben 

De allombekende Big Ben in Londen
De allombekende Big Ben in Londen

Eén van de meest iconische klokkentorens in Europa is de Big Ben in Londen. De toren wordt ook wel de Great Bell of de Great Clock of Westminster genoemd. The Big Ben staat prachtig langs de rivier de Thames en naast de Houses of Parliament. Eigenlijk heet de toren de Elizabeth toren en de Big Ben is enkel de grote klok. De naam komt van Benjamin Hall, de politicus die mee verantwoordelijk was voor de bouw van het nieuwe Palace of Westminster en de klokkentoren. Helaas is er niet de mogelijkheid de toren te beklimmen, maar je kunt er zeker even langs wandelen en je geniet vanaf de brug van een schitterend uitzicht over de stad.

Houses of Parliament

Houses of Parliament
Houses of Parliament

Houses of Parliament staat ook bekend als het Palace of Westminster en deze staat naast de bekende Big Ben. Het neogotische gebouw is een opvallende verschijning en het is één van de mooiste gebouwen in de stad. Het Lagerhuis, ofwel House of Commons en het House of Lords, het Hogerhuis zijn hier gevestigd. Dit is vergelijkbaar met de Eerste en Tweede Kamer in Nederland. Het complex bestaat uit ruim 1.000 kamers met wel 3 kilometer aan gangen. Je kunt een deel van het gebouw met een gids bezoeken, maar het uitzicht vanaf de Thames is ook al schitterend mooi.

Tower of London

Tower of London
Tower of London

Even verder langs de rivier staat de Tower of London die inmiddels op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het gebouw was ooit een fort, een kasteel en daarna werd het gebruikt als staatsgevangenis. In de White Tower kun je de imposante wapenuitrusting van Henry VIII en het Koninklijke Arsenaal bewonderen. In het Jewel House kun je de sprankelende collectie Britse kroonjuwelen ontdekken. De tour wordt gegeven door de Yeoman Warders, ofwel de Beefeaters. Zij zijn de bewakers van de Tower of London. Als je de Ceremony of the Keys wilt bijwonen heb je vaak ruim een jaar nodig om een kaartje te bemachtigen. Het is de 700 jaar oude traditie van het openen en sluiten van de poorten van de Toren.

London Eye

De London Eye is en toffe attractie in Londen
De London Eye is en toffe attractie in Londen

Eén van de nieuwere bezienswaardigheden langs de rivier is de London Eye. Vanuit het enorme reuzenrad heb je een spectaculair uitzicht over de stad. Met helder weer kun je wel 40 kilometer zicht hebben en je kunt de hele stad over zien. Het reuzenrad is maar liefst 135 meter hoog en het was lange tijd het hoogste reuzenrad ter wereld. Je kunt plaatsnemen in één van de 32 gesloten cabines waar 25 personen inpassen. Helemaal mooi is het uitzicht tijdens de zonsondergang. Hoeveel bruggen, luchthavens, paleizen en huizen kun je tellen van bovenaf?

Buckingham Palace

Buckingham Palace
Buckingham Palace

In 1703 begon de bouw van Buckingham Palace. Toen voor John Sheffield, de hertog van Buckingham. De laatste jaren was het paleis de officiële residentie van Queen Elizabeth en het paleis heeft ruim 600 kamers. Sinds 2022 is het paleis bewoond door Koning Charles van Engeland. Het paleis is in de maanden augustus en september gedeeltelijk opengesteld voor het publiek. Tijdens deze rondleiding neem je een kijkje in de troonzaal en bewonder je de Koninklijke Collectie. Hier hangen schilderijen van onder andere Rembrandt, Vermeer en Rubens. Voor het paleis kun je dagelijks de wisseling van de wacht meemaken.

Tower Bridge

De Tower Bridge als de avond valt in Londen
De Tower Bridge als de avond valt in Londen

De opvallendste brug in Londen is ongetwijfeld de Tower Bridge. De brug heeft namelijk aan beide uiteinden een toren die verbonden zijn met een loopbrug. Tijdens de Tower Bridge Exhibition kun je de torens bezoeken en over de 42 meter hoge glazen voetbrug wandelen. Hopelijk heb je niet al teveel last van hoogtevrees! Je hebt in ieder geval een geweldig uitzicht over de Tower of London en de rivier de Theems. Na deze wandeling kun je een kijkje nemen bij de oude machinekamers waar de historische stoommachines te bewonderen zijn. De brug zelf is 244 meter lang en tijdens de Victoriaanse tijd gebouwd.  Deze brug kan ook open voor boten, maar je zult die niet vaak open zien staan.

The British Museum 

The British Museum
The British Museum

Museumliefhebbers mogen een bezoek aan het British Museum niet missen. De vaste tentoonstelling heeft maar liefst 8 miljoen kunstwerken en voorwerpen! De collectie bestaat voornamelijk uit oudheden van over de hele wereld. Zo kun je de duistere Steen van Rosetta van Paaseiland bewonderen, zijn er eeuwenoude mummies te vinden en bewonder je hier de oudste afbeelding van Jezus. Het leukste is, is dat de meeste musea in Engeland helemaal gratis zijn! Alleen voor de speciale exposities betaal je een entreeprijs. De British Library is inmiddels in een apart gebouw naast het British Museum te bezoeken. De Reading Room kun je nog vanuit het British Museum bezoeken.

Hyde Park

Bomen in Hyde Park
Bomen in Hyde Park

Met zonnig weer is het natuurlijk heerlijk om buiten te zitten en dat kan volop bij Hyde Park. Het is één van de bekendste en meest geliefde parken in de stad. Het was ooit het jachtterrein van Koning Henry VII, maar sinds de 17e eeuw is het park open voor iedereen. Er zijn een paar bijzondere plekjes te ontdekken zoals het Serpentine Lake, de Diana Princess of Wales Memorial Fountain en Marble Arch.  Op het meer kun je waterfietsen huren of een bootje varen. Op de grasvelden kun je gezellig picknicken en van de zon genieten. Als je op een zondag in de buurt van Marble Arch bent, kun je luisteren naar de zeepkistentoespraken bij Speakers’ Corner. 

St. Paul’s Cathedral

Doorkijkje naar St. Paul’s Cathedral
Doorkijkje naar St. Paul’s Cathedral

St. Paul’s Cathedral staat bovenop Ludgate Hill in het hart van Londen. Het ligt op het hoogste punt van de stad en de koepel steekt dan ook overal bovenuit. En niet alleen de buitenkant van St. Paul’s Cathedral is adembenemend mooi, ook een bezoek aan de binnenkant mag je niet missen. Sir Christopher Wren was verantwoordelijk voor de bouw van de kathedraal waar nu de zetel van de Anglicaanse Bisschop van Londen gevestigd is. De koepel is maar liefst 111 meter hoog en het is daarmee de één na grootste koepel ter wereld! Als je 530 treden kunt beklimmen kun je zelfs een kijkje in de koepel nemen. Onderweg kun je de Whispering Gallery bezoeken en je komt ook langs de Stone Gallery en de Golden Gallery.

Een bootreis op de Thames

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Voor een uniek zicht op de stad kun je een leuke boottocht op de river Thames maken. Er zijn verschillende hop-on hop-off boten die langs de bezienswaardigheden varen, maar ook rederijen met een mooie rondvaart. Door middel van het audiocommentaar ontdek je van alles over de stad Londen. Je leert meer over de rivier, de geschiedenis van de stad en de attracties die je voorbij vaart. De meeste routes gaan van Westminster naar Greenwich en de vaart duurt ongeveer een uur. Onderweg kom je langs de Houses of Parliament, de Tower Bridge e en het National Maritime Museum. 

Borough Market

Borough Market
Borough Market

Als je van lekker eten houdt, dan is de Borough Market dé place to be. Je kunt hier allerlei heerlijke gerechten proberen bij de vele kraampjes. Samen met Camden Market is het de bekendste streetfood markt in Londen. Het is een leuke plek om even te lunchen en lekkere producten te ontdekken. Zo kun je hier pad Thai, paella, Indiase curry of Italiaanse pizza verkrijgen. Naast volledige maaltijden kun je hier ook heerlijke ingrediënten vinden. Zo ontdek je verrukkelijke Cheddar kazen, verse vis, vleeswaren, en groente en fruit. De markt ligt vlakbij de Tower Bridge en wordt al vanaf de 13e eeuw druk bezocht.

Covent Garden

Vermaak voor Covent Garden
Vermaak voor Covent Garden

Een andere fantastische markthal ontdek je bij Covent Garden. Ooit was het alleen een groente- en fruitmarkt, maar tegenwoordig kun je er leuke kleding, sieraden, wijnen en streekproducten kopen. De overdekte markthal is bovendien een plek waar je even heerlijk kunt eten. Met mooi weer kun je de terrasjes rondom bezoeken. Andere leuke winkels liggen net om de hoek bij de Seven Dials. Hier liggen zeven straatjes met boetiekjes en hippe restaurants. Als je met kinderen reist, is het hier leuk een bezoek te brengen aan het London Transport Museum. Hier bewonder je oude paardentrams, dubbeldekkerbussen en de oudste metro ter wereld.

Tate Modern

Kunstliefhebbers in Tate Modern
Kunstliefhebbers in Tate Modern

Het Tate Modern is een waar begrip bij liefhebbers van moderne kunst. Je geniet hier van 5 verdiepingen kunst met werken van onder andere Matisse, Monet, Picasso, Andy Warhol, Kandinsky en Dalí. Met name Futurisme, Expressionisme en Popart komen hier aan bod. Bij de Turbine Hall zijn ieder half jaar wisselende exposities te bewonderen. En niet alleen de kunst is prachtig, ook het gebouw is uniek. Het Tate Modern is namelijk gevestigd in het voormalige Bankside Power Station dat door Giles Gilbert Scott werd ontworpen. En net als bij het British Museum, is de toegang tot het Tate Modern helemaal gratis.

Winkelen in Shoreditch

Winkelen in Shoreditch
Winkelen in Shoreditch

Eén van de leukste en hipste wijken van Londen is Shoreditch. De wijk ligt in het oosten van de stad en je geniet hier van leuke markten, overheerlijke restaurantjes en knusse bars. Bezoek bijvoorbeeld de Victoriaanse overdekte markthal Old Spitalfields Market en ontdek tweedehands kleding en leuke eetkraampjes. Of geniet van de graffiti die je op elke straathoek van deze wijk tegenkomt. Met name bij Brick Lane kijk je je ogen uit en tijdens een street art tour leer je ook nog eens van alles over de kunstenaars en de muurschilderingen. Ook bij de Sunday Upmarket kun je verrukkelijk eten en bij de Vintage Market kun je volop shoppen!

Westminster Abbey

Westminster Abbey is een indrukwekkende kerk
Westminster Abbey is een indrukwekkende kerk

De bekendste kerk van Londen, en zelfs Engeland, is waarschijnlijk Westminster Abbey. Officieel heet de kerk Collegiate Church en de Westminster Abbey is voornamelijk bekend door de Koninklijke familie. Zo zijn hier huwelijken voltrokken, begrafenissen gehouden en hebben er kroningen plaatsgevonden. Zo is Koningin Elizabeth hier in 1953 gekroond er was de begrafenis van Diana Spencer in de kathedraal. Ook liggen er bekende mensen begraven zoals Charles Dickens en William Blake. Shakespeare heeft een gedenkteken in de kerk. De Westminster Abbey heeft twee schitterende torens en een sierlijk dak. Achter de abdij liggen de mooie tuinen van College Gardens.

Windsor Castle 

Windsor Castle is een kasteel van formaat
Windsor Castle is een kasteel van formaat

Een ander belangrijke plek voor de Britse royals is Windsor Castle. Het kasteel ligt net buiten de stad in het graafschap Berkshire. Het is het oudste bewoonde kasteel ter wereld en je kunt het bezoeken! Tijdens de rondleiding door Windsor Castle ontdek je de unieke pronkkamers met historische kunstwerken. Het kasteel was ook het decor van de bruiloft van Prins Harry en Meghan Markle, en onlangs is Queen Elizabeth bijgezet in de Koninklijke grafkelder. Deze gebeurtenissen vonden allemaal plaats in de St. George’s Chapel die je gaat bezoeken. Vergeet niet een kijkje te nemen bij Queen Mary’s poppenhuis, de Koninklijke collectie, de Semi-State Rooms en de Changing of the Guard.

Dagtrip naar Stonehenge

Stonehenge is een mooi uitstapje vanuit Londen
Stonehenge is een mooi uitstapje vanuit Londen

Een andere leuke excursie buiten de stad gaat naar Stonehenge. Deze mysterieuze bezienswaardigheid ligt in de buurt van het plaatsje Amesbury. Midden in een veld ontdek je een verzameling prehistorische stenen. Het monument staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en nog steeds zijn er veel vragen over de stenen. Hoe is het gebouwd en waarom? Tijdens je dagtrip naar Stonehenge leer je meer over de mythes, legendes en verhalen over deze magische plek. En onderweg geniet je ook nog eens volop van de mooie heuvels van de Salisbury en de mooie natuur.

Top reizen naar Verenigd Koninkrijk

Reisorganisaties met reizen naar Verenigd Koninkrijk

Meer blogs over Verenigd Koninkrijk

Beoordelingen van Verenigd Koninkrijk

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
7.8
Cultuur
8.1
Stranden
7.2
Steden
8.8
Eten & drinken
7.8
Activiteiten
8