Het staat vast hoog op je bucketlist: eindelijk een whale shark spotten! Als je geluk hebt, zie je er een in Mexico, Thailand of Australië. Maar ook de Filipijnen is een ideaal land om een tien meter lange walvishaai te spotten. Neem onze tips ter harte voor een onvergetelijke, duurzame ervaring.
Van november/december tot mei/juni heb je de beste kansen om een walvishaai te spotten, met februari, maart en april als allerbeste maanden. Houd daar dus rekening mee als je jouw trip naar de Filipijnen boekt en zeker weten een walvishaai wilt spotten. Enne… goed nieuws! Om een walvishaai te ontmoeten hoef je niet te kunnen duiken. Vaak mag dat niet eens, omdat de beesten gestrest kunnen raken van de bubbels uit de luchtflessen. Snorkelen is het devies.
Er is een aantal plekken in de Filipijnen waar je ‘makkelijk’ walvishaaien kunt spotten in de Filipijnen. Oslob in Cebu is daar een van, maar de omstandigheden waaronder je daar je favo beesten spot, zijn niet om over naar huis te schrijven. Zie punt drie. Gelukkig kun je ook walvishaaien zien in Donsol en Pintuyan, of het minder bekende Leyte en Tubbataha.
Waar je in Oslob met een grote groep mensen snorkelt, op slechts 50 meter van het strand, met walvishaaien die gevoerd zijn, kun je in Donsol op een ethisch verantwoorde manier met walvishaaien zwemmen. Verschillende marine conservation organizations hebben zwemmen met walvishaaien in Oslob dan ook al afgeraden. In Donsol gelden juiste strikte regels om het welzijn van de mooie dieren te waarborgen. Een fijner gevoel, toch?
Veel zonnebrand bevat chemicaliën die het koraal aantasten wanneer je ingesmeerd het water ingaat. Indirect zijn dit soort zonnebrandcrèmes dus ook schadelijk voor de walvishaaien. Beter gebruik je een verantwoord alternatief! Google maar eens op ‘natuurlijke zonnebrand’ of ‘milieuvriendelijke zonnebrand’ en je in tegenwoordig gelukkig een hele hoop. Koop deze crème vooral in Nederland, want in de Filipijnen heb je waarschijnlijk een stuk minder keuze.
Natuurlijk wil jij de bijzondere ervaring vastleggen. Neem dus vooral je waterproof fotocamera mee. Om de walvishaaien niet te storen, is het af te raden om een flitser te gebruiken. Wellicht ook ten overvloede, maar eh… houd je handjes thuis! Het is niet natuurlijk om de walvishaaien aan te raken. Gewoon een beetje afstand houden en genieten van het moment. Enjoy!
Deel je ervaring en help andere reizigers!