Chocolate Hills

Chocolate Hills

Heuvels van chocola

Één van de meest bijzondere natuurlijke hoogtepunten van de Filipijnen ligt op het eiland Bohol. In het hart van het eiland vind je een spectaculair natuurlandschap dat bestaat uit honderden heuvels, perfect symmetrisch en in het droge seizoen voorzien van een diepbruine kleur. Dit zijn de Chocolate Hills, een ontzettend mooi natuurgebied dat je niet mag overslaan tijdens je reis door de Filipijnen.

Top reisorganisaties naar Filipijnen

Top reisorganisaties naar Filipijnen
Chocolate Hills

De Chocolate Hills zijn de meest bezochte attractie van het eiland Bohol en dat is natuurlijk niet voor niets. Dit unieke natuurverschijnsel prikkelt de fantasie en zul je nergens anders ter wereld tegenkomen. Maak een kleine omweg langs Bohol als je bijvoorbeeld het naastgelegen eiland Cebu bezoekt en laat je verbazen over het spectaculaire uitzicht.

Reusachtige bergen van chocola

Chocolate Hills is gelegen in het hart van het Filipijnse eiland Bohol en omvat een bijzonder natuurgebied dat bestaat uit perfect gevormde heuvels. Op een gebied van ongeveer 50 vierkante kilometer liggen in totaal 1268 heuvels van veelal zo’n 30 tot 50 meter hoog, de hoogste berg meet ongeveer 120 meter. Het resultaat is een bijna sprookjesachtig landschap: zover het oog reikt zie je honderden van deze groene heuvels die meters boven het bos uitsteken. Het is moeilijk te geloven dat dit door de natuur is gevormd, maar toch zijn er geen mensenhanden aan te pas gekomen. Een bijzonder natuurverschijnsel dus, maar wat zijn het eigenlijk? Het lijkt om enorme molshopen, vindt de een. Vrouwenborsten, aldus de ander. De Filipijnen zelf noemen het Chocolate Hills, ofwel heuvels van chocolade. Met een beetje fantasie begrijp je waar die smakelijke benaming vandaan komt.

Filipijnen, Chocolate Hills, Bohol
Filipijnen, Chocolate Hills, Bohol

Filipijnen, Bohol, Chocolate Hills
Filipijnen, Bohol, Chocolate Hills

Het ontstaan van Chocolate Hills

Het moge duidelijk zijn dat Chocolate Hills een uniek natuurgebied omvat. Hoe het precies is ontstaan, daar zijn de meningen echter over verdeeld en wetenschappers hebben tot op de dag van vandaag de precieze geologische geschiedenis nog niet kunnen ontrafelen. De gangbare theorie is dat dit landschap ten tijde van de laatste ijstijd onder water lag en dat de heuvels in de loop der eeuwen zijn gevormd door kalksteen en klei.

Legendes

Over het ontstaan van de Chocolate Hills doen vele wilde verhalen de ronde, vooral de lokale bevolking houdt er eigen theorieën op na. Volgens een lokale mythe zijn de heuvels ontstaan nadat twee reuzen ruzie met elkaar kregen. Ze bleven dagenlang met stenen en zand gooien, tot ze besloten de strijdbijl te begraven en als vrienden het eiland te verlaten. De troep werd echter nooit opgeruimd. Een ander legende vertelt het verhaal van een onsterfelijke reus die verliefd werd op een gewoon meisje. Na haar dood veranderden zijn tranen in heuvels en ontstond dit bijzondere landschap.  

Filipijnen, Bohol, Chocolate Hills
Filipijnen, Bohol, Chocolate Hills

Filipijnen, Bohol, Chocolate Hills
Filipijnen, Bohol, Chocolate Hills

Uitzichtpunten

Hoewel verleidelijk is het absoluut niet toegestaan om de heuvels te beklimmen, want het gebied werd in 1988 uitgeroepen tot nationaal geologisch monument door de Filipijnse regering. Wil je een mooi overzicht van de omgeving, dan ben je aangewezen op de twee observatieplatforms vanwaar je een onbelemmerd uitzicht hebt over het heuvelachtige landschap. De eerste ligt in het plaatsje Carmen, gelegen ten zuidwesten van de Chocolate Hills, de ander vind je bij het dorpje Sagbeyan in het noorden. De uitzichtpunten zijn makkelijk te bereiken met een scootertje, maar er gaan ook genoeg taxibusjes die kant op. Plan je bezoek rond zonsondergang, want dan zijn de heuvels op hun mooist. Heel veel tijd hoef je daar trouwens niet voor in te plannen, want behalve het uitzicht valt hier niet zoveel te zien en te doen.

Beste reistijd

In principe zijn de Chocolate Hills in elk seizoen mooi om te zien en maakt het dus niet echt uit wanneer je je bezoek plant. Het overgrote deel van het jaar zijn de heuvels prachtig groen als gevolg van de regenval, maar wil de heuvels op hun best zien, dan kun je je trip het best plannen aan het eind van het droge seizoen. Van maart tot mei zal de groene kleur langzaam vervagen en kleurt het gras op de Chocolate Hills van felgroen naar chocoladebruin. In dit jaargetijde zul je pas echt goed kunnen zien waar deze beroemde en veelbezochte heuvels hun naam aan hebben te danken.

Filipijnen, Bohol, Chocolate Hills
Filipijnen, Bohol, Chocolate Hills

Filipijnen, Bohol, Chocolate Hills
Filipijnen, Bohol, Chocolate Hills

Reizen naar de Chocolate Hills — Hoe kom je er?

Het Filipijnse Bohol ligt op zo’n 700 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manilla en de Chocolate Hills zijn vrij centraal gelegen op het eiland. Om er te komen kun je eenvoudig met een gids op pad, want er is geen excursie die deze plek overslaat. Bespaar je liever wat geld en ga je graag zelf op pad, dan kun je ook op eigen gelegenheid naar de Chocolate Hills reizen. Vanuit het plaatsje Dao vertrekken regelmatig bussen die je op de juiste plek in de buurt van Carmen kunnen afzetten, vanwaar je vervolgens in 10 minuten naar het uitzichtpunt wandelt. Een andere optie is om zelf een scooter te huren, maar je kunt jezelf ook met een motortaxi, de habal-habal, laten brengen.

Meer bezienswaardigheden in Filipijnen

Alle bezienswaardigheden in Filipijnen

Filipijnen ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Chocolate Hills ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Filipijnen.
Natuur & omgeving
8.6
Cultuur
6.7
Stranden
n.v.t.
Steden
6
Eten & drinken
6.3
Activiteiten
7.1
8,8

Leven op Palawan, de mooiste tijd van mijn leven.

Filipijnen
Individuele rondreis met KILROY travels
14-01-2017

80 dagen lang was ik daar in mijn eentje op het sprookjesachtige eiland Palawan, alles wat nederlands was achter me gelaten. Ik vloog erheen met de organisatie KILROY, en kwam veilig en wel aan. Dit land heeft zo ontzettend veel indruk om me gemaakt! Ik verbleef in een vrijwilligershuis met vrijwilligers over de hele wereld. Ik heb 9 weken lang 5 dagen per week gewerkt in een ziekenhuis en een lokaal healthcare center, ik deed huisbezoeken bij zieke mensen en leerde de kindjes om mij heen over gezondheid. De locals begonnen me als een Filipina te zien zoals ze dat zeiden, ik werd familie.
In de weekenden trok ik uit het kleine dorpje naar de toeristischere plaatsjes. Port barton is denk ik het badplaatsje die het meeste indruk op me heeft gemaakt. El Nido is ook eeeeerg mooi maar wel het meest toeristisch van het eiland. Waar Port Barton juist nog een beetje onaangetast is gebleven. Je spreekt er een lokale bootman aan en de volgende dag zal hij je de mooiste koraalriffen en de meest verbluffende stranden laten zien.
Zowel de boven als onderwaterwereld is magisch mooi, zoveel natuur, zoveel verschillende dieren. Ik raak er niet over uitgepraat en ik zal er alles voor over hebben om nog een keer terug te gaan. En ik zal terugkeren, en vooral mijn filipijnse familie weer bezoeken.
It's more fun in the Philippines.

Inez Remmel
Gereisd met partner in May 2016
7,2

Prachtige wandelingen door natuur

Filipijnen
Wandelreis met Baobab
13-01-2017

Indrukwekkende cultuur

Pieter Meulendijks
Gereisd met partner in January 2016
5,8

Bohol groen en vriendelijk

Filipijnen
Individuele rondreis
13-01-2017

Na Cebu het eiland Bohol bezocht. Rustiger, groener en schoner. Mooi duiken en met een scooter rondrijden. Relaxed en zeker een aanrader.

Mascha G
Gereisd met partner in January 2017
5,6

Tropische rondreis

Filipijnen
11-01-2017

We hebben 5 eilanden bezocht waaronder Boracay en Palawan. Dit waren ook direct de mooiste eilanden en je kunt er hele tropische stranden bezoeken. Het is er ook nog niet te toeristisch. We hebben vooral eilandhopping toets gedaan en dit was prachtig. Ook kun je zelf met een kajak een aantal eilanden verkennen vanuit El Nido. Het eten en drinken en de steden moet je niet te veel van verwachten, het land is arm en mist op veel gebieden nog een stukje ontwikkeling. De cultuur is prettig en de mensen zijn over het algemeen vriendelijk.

Carlien Beverdam
Gereisd met partner in November 2016
7,0

Prachtig land

Filipijnen
Familiereis met FOX Vakanties
19-01-2016

Ik ben eerst mijn familie gaan bezoeken en het gebied (lucena en omgeving) gaan verkennen.

Buena
Gereisd met gezin in December 2011

Wil je meer weten over reizen naar Filipijnen? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Filipijnen