Home
Blog
Bestemmingen
De perfecte kegel-vormige vulkaan: Mount Mayon

De perfecte kegel-vormige vulkaan: Mount Mayon

op 22 november 2014
1 minuut leestijd
De perfecte kegel-vormige vulkaan: Mount Mayon

Op het eiland Luzon in de Filipijnen bevindt zich een vulkaan die bekend staat om zijn bijna perfect symmetrische kegelvorm: Mount Mayon.

Mount Mayon, ook wel de Mayon vulkaan genoemd, is een actieve stratovulkaan die gevormd is door lagen van lava stromen van eerdere uitbarstingen en erosie. De vulkaan ligt op de convergente grens waar deFilipijnse Plaat onder de Filippijnse Mobile Belt wordt gedreven. De lichtere continentale plaat zweeft over de bovenkant van de oceanische plaat, waardoor het de aardmantel in wordt gedreven en er magma opwelt vanuit de aarde. Het magma komt naar buiten door zwakke plekken in de continentale korst, waarvan Mount Mayon er een is. Mayon is zelfs de meest actieve vulkaan in de Filipijnen en barste de afgelopen 400 jaar liefst 49 keer uit. Desondanks heeft de vulkaan een perfecte kegelvorm weten te behouden.

De Mayon vulkaan is de belangrijkste plek in de Albay provincie en stijgt 2462 meter hoven de Golf van Albay uit, met een zeer steile helling van gemiddeld 35-40 graden, afgedekt door een kleine top krater. Vanwege zijn symmetrische kegel werd de vulkaan in 1938 tot Nationaal Park uitgeroepen, als de eerste in het land. Ook bijzonder is, dat de vulkaan geografisch gedeeld wordt door acht steden, die elkaar ontmoeten bij de top van de vulkaan, waardoor de kegel in acht stukjes te verdelen is vanaf boven, alsware het een taart.

Meer blogs