Home
Blog
Algemeen
De meest actieve vulkanen ter wereld

De meest actieve vulkanen ter wereld

op 2 maart 2015
2 minuten leestijd
De meest actieve vulkanen ter wereld

Reguliere bergen kunnen natuurlijk best indrukwekkend zijn met hun pieken en dalen, maar vulkanen zijn in veel gevallen nog een stuk indrukwekkender. Ze schieten vuur en gesmolten lava de lucht in, wat vaak gepaard gaat met flitsen en onweer. Toch zijn er nog steeds mensen die deze gevaarlijke plekken durven te verkennen. Hieronder vind je daarom een lijst met de tien meest actieve vulkanen ter wereld.

10. Pacaya, Guatemala

Pacaya barste voor het eerst zo'n 23.000 jaar geleden uit, en was vrij actief tot rond 1865. Sinds 1565 is de Pacaya zeker 23 keer uitgebarsten en daarmee is het een van de meest actieve vulkanen in Centraal Amerika.

9. Stromboli, Italië

Stromboli is een klein vulkaaneiland in de Tyrreense Zee en maakt deel uit van de Eolische of Liparische eilanden, een vulkanische archipel ten noorden van Sicilië. Het is een vulkaan die continu actief is geweest gedurende de afgelopen tweeduizend jaar. Voortdurend vinden kleine erupties plaats, waarbij lavaproppen metershoog de lucht in worden geslingerd.

8. Sakurajima, Japan

In het verleden was deze vulkaan een eiland, tot het moment dat het zo veel lava uitstootte dat het zich verbond met het Osumi schiereiland. Sindsdien barst er steeds lava uit de Sakurajima vulkaan.

7. Kilauea, Hawaï

De Kilauea vulkaan is ergens tussen de 300.000 en 600.000 jaar oud en buitengewoon actief voor die leeftijd. Het is de meest actieve vulkaan van de vijf die bestaan in Hawaï. De omgeving van de vulkaan is vol met toerisme en Mark Twain verbleef hier ooit in het originele Volcano House, dat in 1866 werd gebouwd.

6. Mt. Cleveland, Alaska

Mt. Cleveland is een van de meest actieve vulkanen in de Aleoeten. Het ligt op het onbewoonde Chuginadak Island, en is de bron van warmte voor een handvol van de hete bronnen in de omgeving.

5. Mt. Erebus, Antarctica

De Mount Erebus is een 3794 meter hoge stratovulkaan op het eiland Ross in Antarctica en is de zuidelijkste actieve vulkaan ter wereld en ook de meest actieve van het continent. De vulkaan heeft twee kraters met in de grootste een permanent lavameer.

4. Volcán de Colima, Mexico

Deze kleine vulkaan is meer dan 40 keer uitgebarsten sinds 1576 en is een van de meest actieve vulkanen in Noord-Amerika. Hij staat ook bekend voor de intense 'lava bommen' die het kilometers ver uit kan stoten.

3. Mt. Yasur, Vanuatu

Yasur is al zo'n 800 jaar uitvoerig aan het uitbarsten, maar is nog steed een populaire toeristische attractie. De uitbarstingen kunnen meerdere malen per uur plaats vinden, en om die redenen heeft de lokale overheid een waarschuwingssysteem opgesteld van 0 tot 4, waarbij 0 betekent dat je de vulkaan mag betreden en 4 betekent wat je in godsnaam doet op Tanna Island.

2. Mt. Merapi, Indonesië

Deze vulkaan doet zijn naam echt eer aan, want Merapi betekend letterlijk 'vuur berg'. En deze naam is passend als je je beseft dat het 300 dagen per jaar rook afgeeft. Het is ook de jongste vulkaan in een groep vulkanen in het zuiden van Java, en is serieus gevaarlijk. in 1994 werden er nog 27 mensen gedood door een uitbarsting.

1. Erta Ale, Ethiopië

Erta Ale is de meest actieve vulkaan in Ethiopië en een van de zeldzaamste in de wereld: het heeft namelijk niet één, maar twee lava meren. Vrij vertaald betekent Erta Ale, 'rokende berg' en het heeft de reputatie van een van de meest ruige omgevingen ter wereld. Niet alleen is het terrein super onherbergzaam, ook de Afar die het gebied bezetten zijn verre van gastvrij. De laatste uitbarsting vond plaats in 2008, maar de lava meren zijn het hele jaar door in een constante stroom.

Meer blogs