Home
Blog
Bestemmingen
Sprookjesachtig Schotland

Sprookjesachtig Schotland

op 7 januari 2015
3 minuten leestijd
Sprookjesachtig Schotland

Schotland staat enigszins bekend als koud en regenachtig. Niet de ideale vakantiebestemming zou je denken, maar niets is minder waar. Schotland is een prachtig land met voor ieder wat wils.

Het land dat bekend staat om zijn historie, zijn prachtige natuur, de vele meren , kastelen, de kilts, doedelzakken en whisky! De adembenemende vergezichten, de rijke cultuur, oude tradities en een onstuimige geschiedenis houden je geboeid tot de laatste dag van jouw reis.

Voor wie een vakantie wil boeken naar Schotland of op zoek is naar een mooie, originele vakantie bestemming, hier een aantal van de bezienswaardigheden op een rijtje:

Natuur

Allereerst de natuur; groener dat Schotland wordt het niet! Door de vele regen die gedurende het jaar valt is de regenjas weliswaar een onmisbaar item maar, desalniettemin, voor de echte natuurliefhebber, zeker de moeite waard. Het landschap van Schotland kenmerkt zich door groene bergen, prachtige uitgestrekte meren (lochs), groene valleien (glens) en oude kastelen en ruïnes. Je kunt er heerlijk wandelen, fietsen, mountainbiken en zelfs zeilen. Ideaal voor een actieve buitenvakantie. Het landschap is bovendien zeer gevarieerd, van de rotsachtige highlands en eilanden tot de beboste heartlands, ook wel "big tree country" genoemd. De kustlijnen en stranden van Schotland zijn indrukwekkend en lenen zich bovendien uitstekend om dolfijnen en zelfs walvissen te spotten.

Ruïnes en kastelen

Schotland is bezaaid met prachtige ruines en kastelen. Sommige zoveel jaren oud (zelfs prehistorisch) dat de enkele muren die er nog staan slechts tot de verbeelding spreken en sommige nog bijna volledig in tact. Met namen als Caerlaverock en Dunnotar waan je jezelf heel even in de middeleeuwen wanneer je een van deze indrukwekkende bouwwerken bezoekt. Ben je van plan om meer dan drie kastelen te bezoeken kan je overwegen om een explorer pas te kopen waarmee je drie dagen gratis toegang hebt tot een groot deel van de kastelen in het land.

Lochs

Een loch is de Schotse benaming voor een meer. Schotland telt velen van deze lochs met als bekendste natuurlijk het loch Ness waar je op jacht kunt naar Nessie, het monster. De variatie is groot, van prachtige kleine meertjes tot grote uitgestrekte meren met kleine begroeide eilandjes. De grootste loch van Schotland is Loch Lomond, deze is 70 km/2 en wordt gezien als een van de mooiste natuurgebieden van Schotland. De beeldschone natuur en de prachtige vergezichten rondom de lochs zijn absoluut de moeite waard om te bekijken. Dit kan in een dagtrip maar ook kunnen er meerdaagse natuurwandelingen gemaakt worden om velen van deze lochs heen.

Whisky

De nationale drank van Schotland mag natuurlijk niet ontbreken. Schotland wordt gezien als de bakermat van de whisky, de scotch single malt wordt wereldwijd geroemd! Op dit moment zijn er in Schotland nog 92 malt distilleerderijen actief. Veel van deze destilleerderijen zijn te bezoeken. Hier kan je rondleidingen krijgen waarbij alles wordt verteld over het bereidingsproces van de whisky en natuurlijk kan je hier ook de whisky proeven. Er zijn verschillende whisky gebieden in Schotland met als bekendste de highlands maar door het hele land zijn destilleerderijen te vinden waar je jezelf tegoed kunt doen aan deze heerlijke drank.

Cultuur

Schotland heeft een rijke cultuur met als hoogtepunt de historische hoofdstad, Edinburgh. Een bezoek aan deze stad mag natuurlijk niet ontbreken in je Schotland reis! Edinburgh heeft een UNESCO-status en is prachtig, met zijn kronkelende steegjes en het trotse Edinburgh castle op de heuvels boven de stad.  

Drink bier of whisky in een van de lokale pubs. Bewonder de mannen die doedelzak spelen in kilts, met de welbekende schotse ruit, en hier op iedere straathoek gevonden kunnen worden. Onder het oude gedeelte van Edinburgh ligt een labyrint van straatjes en kerkers waar tijdens de middeleeuwen, door de grote woningnood, mensen dicht op elkaar gepakt woonden en waar je nu heerlijk in rond kunt dwalen. 

Wanneer gaan?

Ok, een zonvakantie zit er misschien niet in maar Schotland is zonder meer een fantastische vakantiebestemming en wat ons betreft een absolute aanrader. Voor een korte trip maar vooral ook voor een uitgebreide rondreis! De beste maanden om naar Schotland te reizen zijn juni en juli omdat dan de minste neerslag valt en de temperaturen aangenaam zijn. Ga je wat later in de lente of vroeg in de herfst dan ontwijk je de meeste toeristen maar neem dan wel je paraplu mee! Bovendien is Schotland met al zijn groen ook in deze seizoenen bijzonder mooi. In de winter is het vaak koud en erg nat en daarnaast zijn veel attracties zoals kastelen en destilleerderijen een aantal maanden gesloten.  

Hoe kom je er?

Ga je voor een kort bezoek aan Glasgow of Edinburg met misschien een uitstapje in de buurt dan kun prima vliegen op deze steden. Wil je echter meer zien van al het moois dat Schotland te bieden heeft dan raden wij je aan om met eigen vervoer de overtocht per veerboot te maken. DFDS Seaways heeft een uitstekende, dagelijkse bootverbinding tussen IJmuiden en Newcastle waarbij je 's avonds vertrekt en en 's ochtends uitgerust aankomt. Hierover kun je binnenkort meer lezen op dit blog.

Top reizen naar Verenigd Koninkrijk

Reisorganisaties met reizen naar Verenigd Koninkrijk

Meer blogs over Verenigd Koninkrijk

Beoordelingen van Verenigd Koninkrijk

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
7.8
Cultuur
8.1
Stranden
7.2
Steden
8.8
Eten & drinken
7.8
Activiteiten
8