Home
Blog
Algemeen
's Werelds vreemdste meren

's Werelds vreemdste meren

op 20 juli 2015
2 minuten leestijd
's Werelds vreemdste meren

Een helder roze meer midden in het bos? Of rustig roeien door een zee van drijvende lotus bloemen? Ja, het bestaat. Bekijk 's werelds vreemdste meren!

1. Jellyfish Lake, Palau

Kwallen zorgen doorgaans voor overlast voor zwemmers, maar een duik in het Jellyfish Lake in Palau is een onverwachts genoegen. De gouden kwallen hier zijn gloeiende bollen ter grootte van hooguit een voetbal en werden millennia geleden afgesneden van hun natuurlijke vijanden. Hierdoor hebben ze geen noodzaak meer om zich te verdedigen, en kunnen ze niet meer steken, voor zover bekend als enige kwalsoort. Voor snorkelaars een geweldige plek!

2. Lake Nong Harn, Thailand

De jaarlijkse kiemen van vele duizenden rode lotusbloemen transformeren het oppervlak van het Nong Harn meer in Thailand, in een 8.000 hectare groot visioen van uitbundige bloesem. De lotus bloemen beginnen in oktober te groeien, net na het regenseizoen en zijn in december in volle bloei. De zee van rode lotussen kun je het beste 's ochtends bekijken, wanneer de bloemen volledig geopend zijn en hun levendige roze kleur onthullen.

3. La Brea Pitch Lake, Trinidad en Tobago

Dit meer bevat meer dan 10 miljoen ton vloeibare asfalt, verspreid over een enorme 100 hectare. La Brea Pitch Lake is al sinds 1595 een belangrijke bron van asfalt over de hele wereld, toen Sir Walter Raleigh toevallig hier terecht kwam tijdens zijn zoektocht naar El Dorado.

4. Boiling Lake, Dominica

Het water in het centrum van dit meertje blijft constant koken, dat het zo heet is dat niemand in staat is om een nauwkeurige meting uit te voeren. Maar alleen aan de oevers van dit meer is het al tussen de 180 en 197 graden.

5. Lake Manicouagan, Canada

Als je niet weet of je een rivier of meer wilt bezoeken, ga dan naar Lake Manicouagan in Canada. Er bestaan genoeg meren die rond zijn, maar dit is het enige meer dat bekend is dat de vorm van een ring heeft. Het is één van de weinige meren wiens voornaamste eiland meer oppervlakte beslaat dan water, waardoor je het beste van zowel een meer als een rivier krijgt.

6. Laguna Colorada, Bolivia

Dit meer in Bolivia is zo surrealistisch van kleur, dat Salvador Dalí het zelf bedacht zou kunnen hebben. De bordeaux rode kleur is afkomstig van plankton, rode algen, en een schat aan andere micro-organismen die dienen als voedsel voor andere dieren in het meer, zoals flamingo's.

7. Lake Hillier, Australië

Nee, het is geen licht truc of iets dergelijks, het water in dit meer in Australië is werkelijk perfect roze. Het water in dit meer blijft rooskleurig of het nu dag of nacht is, en behoudt zijn kleur, zelfs als je het meeneemt in een fles. Wetenschappers weten niet wat de exacte oorzaak is, maar denken dat het komt door micro-organismen en bacteriën die in zoute gedeeltes van het meer leven.

8. Medicine Lake, Canada

In het Jasper National Park in Alberta, Canada bestaat een meer zo mysterieus dat je het misschien nooit zult vinden. De reden? Iedere winter verdwijnt het meer volledig. Het water wordt afgevoerd door de bodem als ware het een gigantisch bad. Medicine Lake is in feite een overstroming die veroorzaakt wordt door de smeltende gletsjers van de omringende bergen en de Maligne rivier.

9. Lake Natron, Tanzania

Lake Natron voegt nieuwe betekenis aan het idee van het behoud van wilde dieren; het verandert letterlijk dieren in steen. Perfect versteende vleermuizen en vogels (zelfs duiven) zijn hier gevonden, alsof ze door de ogen van Medusa zijn vervloekt. Het water in het meer bereikt wel temperaturen van 140 graden en heeft zijn zeldzame calcificerende bevoegdheden te danken aan de giftige as uitgestoten door de omliggende vulkanen.

10. Lake Nyos, Kameroen

In 1986 veroorzaakte Lake Nyos een van de meest ongewone natuurrampen in de geschiedenis, toen het letterlijk explodeerde zonder waarschuwing. Het stuurde een stortvloed van water 90 meter de lucht in, gevolgd door een kleine tsunami aan de oevers van het meer. Dit werd opgevolgd door een uitbarsting van kooldioxide met 95 kilometer per uur, wat een zwervende gifwolk veroorzaakte en 1746 mensen verstikte in drie dagen. Tegenwoordig is het meer veilig.

Meer blogs