Home
Blog
Bestemmingen
8 van de vreemdste plekken ter wereld

8 van de vreemdste plekken ter wereld

op 4 augustus 2015
2 minuten leestijd
8 van de vreemdste plekken ter wereld

Onze is aarde is groot, en als je bereid bent om een paar sneeuwschoenen aan te doen of een tocht door een dorre woestijen te maken, dan zijn er nog genoeg vreemde plekken te ontdekken.

1. De Zuidelijke Pool van Ontoegankelijkheid

Antarctica’s Pool van Ontoegankelijkheid is het punt dat het verst verwijderd is van de zee in alle richtingen, en waarschijnlijk ook de meest afgelegen plek op onze planeet. Het is ook de koudste plek, met gemiddelde temperaturen van -58 graden.

De exacte locatie is altijd in het geding, maar de beste marker ligt op 82° 06'Z 54° 58'O, waar een griezelig borstbeeld van Vladimir Lenin bovenop een hut staat, die door de Sovjetten werd gebouwd in 1958. De cabine is inmiddels volledig begraven in sneeuw.

2. De Krater van Derweze

Tijdens het boren naar gas in de buurt van Derweze in Turkmenistan, stuitte een team van geologen in 1971 per ongeluk op een ondergrondse aardgasopslag in een grot. In plaats van het giftige gas te laten ontsnappen en zo de lokale semi-nomadische Teke mensen er aan te laten sterven, stak het team het in de brand. Sindsdien brandt het nog steeds!

3. Het Prinsdom Sealand

Het Prinsdom Sealand (Principality of Sealand) is een zelfuitgeroepen micronatie, negen kilometer van de Engelse oostkust gelegen op een voormalig marineplatform. Na de Tweede Wereldoorlog, werden verschillende Britse platformen verlaten in het Engels Kanaal. In 1967 nam hier een Britse radio-omroep hier zijn intrek en verklaarde een van hen het fort een onafhankelijke natie, om zo buiten de Britse jurisdictie te vallen.

4. Bouvet Island

Technisch gezien valt Bouvet Island onder Noorwegen, maar de dichtstbijzijnde landmassa is een stuk van Antarctica op zo'n 1750 kilometer afstand. Er wonen slechts pinguïns en zeehonden, maar toch heeft Bouvet zijn eigen internetdomein (.bv). Het meest afgelegen eiland ter wereld is slechts een paar keer bezocht door onderzoekers en ontdekkingsreizigers die het probeerden te claimen voor hun vaderland, en in 1964 werd er een mysterieuze boot gevonden vol met voorraad, maar zonder spoor van passagiers. Een verwoest weerstation is in feite het enige interessante wat je hier nu nog aan zult treffen.

5. Bir Tawil

Bir Tawil is een dor stuk land tussen Egypte en Soedan, dat zo nutteloos is, dat geen van beide landen wil toegeven dat het van hun is. Beide landen claimen wel het veel aantrekkelijkere zuster grondgebied, de Hala'ib-driehoek, maar vanwege een verdrag kunnen geen van beide dit claimen. Het is niets meer dan zand, rotsen en een kuil in het midden, maar heeft zich onderscheiden als het enige niet-opgeëiste stukje aarde buiten Antarctica.

6. Zilov Gap

In 1916 werd de Trans-Siberische spoorlijn voltooid, maar de bouwers zorgden ervoor de Zilov Gap te vermijden. Het is een 640 kilometer lange strook van wildernis en is zo ontoegankelijk dat het pas in 2000 werd overschreden. Sinds 2005 is er een weg door de Zilov Gap in aanbouw, maar gezien de toestand van de gemiddelde Russische snelweg zal het nog steeds een avontuur zijn hier naartoe te rijden.

7. Mount Thor

Hoewel Mount Thor op Baffin Island, Nunavut, Canada, geen extreem hoge berg is, is het wel de berg met het grootste pure hoogteverschil in de wereld. Met 1250 meter is de afdaling meer dan anderhalf keer groter dan het hoogste gebouw dat door de mens ooit is gemaakt - momenteel de Burj Dubai. Een Amerikaans team vestigde in 2006 een wereldrecord voor de langste afdaling op Mount Thor; een andere poging door een Canadese park ranger eindigde tragisch toen zijn uitrusting hem in de steek liet en hij naar zijn dood viel.

8. Mir Mine

De Mir diamantmijn in Mirny, Oost-Siberië, is een van de grootste kunstmatige gaten in de wereld. Met een diepte van 525 meter en omvang van 1200 meter, is het zo groot dat het helikopters die er overheen vliegen op kan zuigen vanwege de neerwaartse luchtstroming - om die reden is het luchtruim erboven gesloten.

Meer blogs