Home
Blog
Opmerkelijk
Dit platform in de Noordzee is een land

Dit platform in de Noordzee is een land

op 26 september 2013
2 minuten leestijd
Dit platform in de Noordzee is een land

Het voormalig marineplatform op de foto hierboven is een zelfuitgeroepen micronatie, negen kilometer van de Engelse oostkust, genaamd 'Principality of Sealand'. Het land beschikt over een eigen vlag, munteenheid, postzegels, volkslied, grondwet, paspoort, en zelfs een eigen voetbalelftal.

Het voormalig marineplatform op de foto hierboven is een zelfuitgeroepen micronatie, negen kilometer van de Engelse oostkust, genaamd 'Principality of Sealand'. Het land beschikt over een eigen vlag (een witte diagonale streep die rode en zwarte velden verdeelt), een eigen munteenheid (de Sealand Dollar), postzegels, een volkslied ('E Mare Libertas' - vrij vertaald 'vrijheid van de zee'), grondwet, paspoort, en zelfs een eigen voetbalelftal.

Nog nooit van Sealand gehoord? Dat is niet zo verwonderlijk, want deze stip in de Noordzee wordt door geen enkel land ter wereld erkend. Het tot dan toe verlaten Maunsell-fort uit de Tweede Wereldoorlog werd op 2 september 1967 door de Engelse radiopiraat Roy Bates in bezit genomen en riep er een onafhankelijk vorstendom uit. Sealand heeft ongeveer de grootte van twee tennisbanen en heeft een inwonersaantal dat variëert van 1 tot 5.

Bates was een radio piraat die op zoek was naar een plek waar hij onbekommerd een radiostation kon voeren, zonder last te hebben van de strikte regulering van de Britse ether. Destijds was het nog mogelijk om dergelijke claims te doen, aangezien de landen rond de Noordzee een driemijlszone hanteerden. In 1987 werd deze zone verbreed naar 12 mijl buiten de kust, wat de claim van Bates eigenlijk strafbaar maakte. Tot een vervolging kwam het echter nooit, in tegenstelling tot wat bij vergelijkbare initiatieven het geval was.

Sealand ondervond in 1978 zijn zwaarste internationale uitdaging, toen een groep Nederlandse en Duitse advocaten het marine platform bestormden en Bates's zoon Michael gijzelden. De Duitse advocaat, Alexander Achenbach, verklaarde zich toen premier van Sealand. Kort daarna heroverde Bates de basis met een groep vrienden en hielden ze de advocaten vast op het platform als krijgsgevangenen. Uiteindelijk werden zij vrijgelaten, maar beschouwt de groep van Achenbach zichzelf nog steeds als rechtmatige leiders van Sealand en runnen ze een 'regering in ballingschap' vanuit Duitsland.

Tegenwoordig is de originele overheid van Sealand niet meer aanwezig op het platform. Roy Bates overleed in oktober vorig jaar en lied de troon over aan zijn zoon Michael. Prins Michael woont echter in Essex op het vaste land, waardoor de bevolking van Sealand momenteel op één staat: een huismeester die op het platform leeft. De belangrijkste inkomstenbron van de natie is de online verkoop van mokken, t-shirts en zelfs adelstanden - voor slechts $320 kun je Graaf en Gravin van Sealand worden! In 2012 kondigde Sealand aan om zich te richten op de toeristische industrie, door bezoeken aan deze vreemde micronatie aan te bieden. Wees echter gewaarschuwd: om aan land van Sealand te komen moet je vanuit een boot op het platform worden gehesen, aangezien er na een lange geschiedenis van invasies geen ladders meer zijn op het fort.

In januari 2007 heeft de torrentwebsite The Pirate Bay serieus overwogen om het platform aan te schaffen, toen Bates het voor 10 miljoen pond aanbood. Op die manier zou The Pirate Bay auteursrechten kunnen omzeilen, omdat Sealand een aparte natie is. De regenring van Sealand wilde echter niet betrokken raken bij The Pirate Bay.

Relevante reisorganisaties

Gerelateerde blogs

Beoordelingen van Verenigd Koninkrijk

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
7.7
Cultuur
8.1
Stranden
7.2
Steden
8.8
Eten & drinken
7.7
Activiteiten
8
8,0