Home
Blog
Algemeen
Portugal vakantie? Onze Tips + Mooiste Bezienswaardigheden

Portugal vakantie? Onze Tips + Mooiste Bezienswaardigheden

5 minuten leestijd
Camilo Beach (Praia do Camilo) in Algarve, Portugal
Camilo Beach (Praia do Camilo) in Algarve, Portugal

Wil jij op vakantie naar Portugal? Dát snappen wij! Portugal is een heerlijk land voor een zonvakantie, maar heeft ook tal van levendige steden, mooie plekken en  ongerepte natuurgebieden.

Het land van de Portwijn, kleurrijke tegeltjes, kurk en mooie stranden! Portugal is gelegen aan de westkust van Europa en heeft zoveel te bieden! Je ontdekt er bruisende steden, charmante stadjes, ontelbare kastelen en adembenemende natuurlandschappen.

Algarve

Het stadje Carvoeiro in de Algarve
Het stadje Carvoeiro in de Algarve

In het uiterste zuiden van Portugal ligt de Algarve, bekend om zijn maar liefst 200 kilometer strand. Hier geniet je van gouden stranden, helderblauwe wateren en prachtige kliffen! Praia da Marinha staat al jarenlang bekend als één van de mooiste stranden ter wereld, en een wandeling langs de Seven Hanging Valleys Trail neemt je mee naar de mooiste baaien. Vaak liggen de zandstranden in baaien en sommige zijn alleen bereikbaar via in de rotsen uitgehouwen trappen. Meia Praia, en Praia da Ilha de Tavira zijn stranden die juist heel makkelijk te bereiken zijn

In het achterland liggen veel pittoreske dorpjes met witte huisjes, een kerkje en een dorpspleintje waar het leven van de dorpsbewoners zich afspeelt. Deze dorpjes liggen verscholen tussen groene heuvels. Het hoogste punt van de Algarve is de Serra de Monchique bij Foia. Het uitzicht vanaf dit 900 meter hoge punt is erg mooi. De meeste reizigers komen echter genieten van de bruisende badplaatsen aan de Algarve. Mocht je wel van wat reuring houden, dan zijn Albufeira, Lagos en Portimão perfect. Voor een rustgevende vakantie bezoek je Salema, Luz, Ferragudo of Tavora.

Lissabon

Tram in Lissabon
Tram in Lissabon

In de Portugese hoofdstad Lissabon raak je ook niet uitgekeken. Trekpleisters als het Jeronimos Klooster, de Santa Justa Lift en Tram 28 worden druk bezocht. Kinderen vermaken zich prima bij het aquarium Oceanário de Lisboa, terwijl museumliefhebbers in Belém op het juiste adres zijn. Geniet van de kleine straatjes van Alfama, probeer eens een kersenlikeur Ginjinha en geniet van een Fado show met traditioneel diner.

Lissabon is perfect voor een stedentrip in Portugal, maar ook voor een langer verblijf. In de omgeving is namelijk ook onwijs veel te doen en een dagtrip naar Sintra mag simpelweg niet ontbreken. De paleizen zijn schitterend en de natuur is ideaal voor lange wandelingen. Andere populaire dagtrips maak je naar onder andere Óbidos, Cascais, Fátima en Évora.

Porto

Skyline van Porto gezien vanaf de Douro rivier
Skyline van Porto gezien vanaf de Douro rivier

Porto is een beetje het kleine broertje van Lissabon. Ook deze stad ligt aan het water, aan de rivier de Douro. De Douro Vallei is waar de wereldberoemde wijnen vandaan komen en een excursie naar de wijngaarden is één van de populairste vanuit de stad. In Vila Nova de Gaia kun je de verrukkelijke Portwijnen zelf eens proberen. Of geniet van een Francesinha, een stevige sandwich en specialiteit van Porto.

Net als in Lissabon, is Porto op een aantal heuvels gebouwd. En alhoewel je af en toe flink moet klimmen, word je bij de zogenaamde miradouros verwend met de mooiste uitzichten over de stad! Miradouro da Rua das Aldas en Miradouro da Vitória bieden een prachtuitzicht over Porto! En vergeet niet over de Luis I-brug te wandelen! De stad staat bekend om de mooie Brugge waarvan één zelfs door de beroemde Franse ingenieur Eiffel is gebouwd.

Coimbra

De oude stad van Coimbra
De oude stad van Coimbra

Coimbra is bij uitstek dé studentenstad van Portugal! Hier bevindt zich één van de oudste universiteiten ter wereld, de Universiteit van Coimbra, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Je kunt er een rondleiding maken en de studenten zorgen voor een gezellig nachtleven! Ook de rest van de stad is doordrenkt met geschiedenis en cultuur. Ontdek de sfeervolle straatjes van de oude stad en geniet van de traditionele Fadomuziek die door de stad klinkt. 

Coimbra is een cultureel juweeltje dat je niet mag missen tijdens je reis door Portugal. Zo ontdek je hier een aantal belangrijke religieuze trekpleisters zoals het klooster van Santa Clara-a-Velha en de parochiekerk Santa Cruz. In de tuinen van Jardins da Quinta das Lágrimas kun je heerlijk wandelen en bij de universiteit mag een bezoek aan Jardim Botânico da Universidade de Coimbra niet ontbreken.

Serra da Estrela

Serra da Estrela
Serra da Estrela

Voor de natuurliefhebbers onder ons is een bezoek aan de Serra da Estrela een must. Dit gebergte in het hart van Portugal biedt spectaculaire landschappen, met ruige bergen, diepe valleien en glinsterende meren. In de winter kun je zelfs genieten van wintersportactiviteiten, zoals skiën en snowboarden. De Serra da Estrela is perfect voor avonturiers en wandelaars die op zoek zijn naar adembenemende uitzichten en ongerepte natuur. Ook wordt hier verrukkelijke kaas gemaakt die je in alle dorpjes kunt kopen!

Het gebergte is ook bekend vanwege de hoogste bergtop van het vasteland van Portugal. Officieel is de Torre 1.993 meter hoog, maar dankzij een monument op de rotonde van 7 meter hoog, behoren de bergen van Serra da Estrela toch bij het predicaat hooggebergte doordat de berg dan officieel 2.000 meter hoog is! Op de top kun je een aantal verlaten radarstations bewonderen en je kunt een leuke rit met de stoeltjeslift maken.

Madeira

Camara de Lobos op Madeira
Camara de Lobos op Madeira

De Madeira-archipel ligt in de Atlantische Oceaan, ongeveer 700 kilometer van de westkust van Afrika. Het variërende landschap is met recht spectaculair te noemen. Madeira wordt ook wel het 'Bloemeneiland' genoemd vanwege de overvloed aan kleurrijke bloemen en weelderige vegetatie. De gastvrije bevolking en de schilderachtige dorpjes maken Madeira tot een perfect eiland voor iedereen die op zoek is naar een combinatie van avontuur, sport, natuur, zon en rust. Hier kun je genieten van prachtige wandelingen langs levada's en ontspannen op de prachtige stranden.

In de hoofdstad Funchal ontdek je schitterende bezienswaardigheden zoals de Monte Palace Tropical Garden en Quinta da Boa Vista. Avonturiers mogen een ritje in de tobogan niet missen. In een soort slee raas je onder begeleiding zo de heuvels af! Santana is juist een klein dorpje dat bekend staat om haar mooie A-frame huisjes. Of bezoek Porto Moniz waar je uitgebreid kunt badderen in de natuurlijke zwembaden.

Azoren

Vuurtoren op het eiland Santa Maria op de Azoren
Vuurtoren op het eiland Santa Maria op de Azoren

De Azoren is een Portugese archipel, gelegen in de Atlantische Oceaan. Het bestaat uit negen vulkanische eilanden die elk hun eigen unieke charme en natuurlijke schoonheid bieden. De Azoren zijn een paradijs voor liefhebbers van natuur en buitensportactiviteiten. Het landschap is gevormd door vulkanische activiteit en biedt spectaculaire bergen, kratermeren, weelderige valleien en indrukwekkende kliffen die uitkijken over de oceaan. Een van de meest iconische bezienswaardigheden is de Sete Cidades, een schilderachtige krater gevuld met twee verschillende gekleurde meren, omringd door groene heuvels.

Naast de betoverende landschappen boven water bieden de Azoren ook een ongelofelijke onderwaterwereld. De archipel staat bekend om zijn kristalheldere water en het diverse onderwaterleven. Duikers en snorkelaars kunnen genieten van kleurrijke koraalriffen, onderzeese grotten en ontmoetingen met majestueuze zeedieren, zoals walvissen en dolfijnen.

Reizen naar Portugal - Hoe kom je er?

Om naar Portugal te reizen, kun je kiezen uit verschillende opties. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden rechtstreekse vluchten naar de belangrijkste luchthavens van Portugal, zoals Lissabon, Faro, Funchal en Porto. Deze steden zijn ook goed verbonden met trein- en busnetwerken, waardoor het reizen binnen het land gemakkelijk en handig is. Tui, Transavia, EasyJet, Vueling, KLM en TAP vliegen rechtstreeks vanaf Amsterdam en de vliegtijd bedraagt tussen de 2,5 uur tot 4 uur naar de eilanden.

Er zijn binnenlandse vluchten beschikbaar, maar met de trein en bus kom je op het vasteland ook een heel eind. Als je leuke dorpjes onderweg wilt gaan ontdekken, dan is het huren van een auto erg handig. Hou er wel rekening mee dat er tolwegen zijn in Portugal. De autoverhuurbedrijven kunnen je helpen met een automatisch tolkastje voor de betalingen.

Top reizen naar Portugal

Reisorganisaties met reizen naar Portugal

Meer blogs over Portugal

Beoordelingen van Portugal

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
7.8
Stranden
7.4
Steden
8
Eten & drinken
8.1
Activiteiten
8