Home
Blog
Bestemmingen
De Santa Justa lift in Lissabon

De Santa Justa lift in Lissabon

op 23 augustus 2015
1 minuut leestijd
De Santa Justa lift in Lissabon

Het is misschien wel één van de mooiste lifts ter wereld: de Santa Justa lift in de Portugese hoofdstad Lissabon.

De Santa Justa-lift, Elevador de Santa Justa in het Portugees, is een historische outdoor lift gelegen in de burgerlijke parochie van Santa Justa, in de hoofdstad van Lissabon in Portugal. Deze smeedijzeren ligt uit begin 20e eeuw verbindt de lager gelegen straten van de Baixa met ed hogere Largo do Carmo. Dit fraaie ijzerwerk met neo-gotische bogen was zo'n wonderlijk kunstwerk dat het al sinds de bouw door de bewoners van Lissabon wordt aanbeden. Tegenwoordig is het de enige overgebleven verticale lift in de stad en een beroemde toeristische attractie.

De Stad van de Zeven Heuvels

Lissabon heeft vele steile heuvels, waaraan het zijn bijnaam 'de Stad van de Zeven Heuvels' dankt. Aangezien deze een aardige uitdaging zijn om te beklimmen voor haar bewoners, werden er tijdens het industriële tijdperk verschillende stoom kabelbanen aangelegd, zoals de Elevador da Gloria, die nog steeds in gebruik zijn tegenwoordig. Een van de hellingen werd vervangen door een grote lift, de Elevador de Sante Justa.

De lift werd gebouwd door de Portugese ingenieur Raoul du Mesnier Ponsard, die ooit een leerling was van de grote ijzeren ambachtsman Gustave Eiffel, bekend van de Eiffeltoren. De bouw van de lift begon in 1900 en werd in 1902 voltooid. De toren van de lift is 45 meter hoog en bestaat uit twee lift cabines, ingericht met hout, spiegels en ramen en hebben een capaciteit van 29 personen. Op de top van de lift is een uitkijkplatform vanwaar je een prachtig overzicht hebt over de stad.

Voor wie een stedentrip Lissabon gaat maken is de Santa Justa lift zeker een aanrader.

 

Top reizen naar Lissabon

Reisorganisaties met reizen naar Lissabon

Meer blogs over Lissabon

Beoordelingen van Portugal

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
7.8
Stranden
7.4
Steden
8
Eten & drinken
8.1
Activiteiten
8