Home
Blog
Algemeen
Nieuwe wereldwonderen in 2013

Nieuwe wereldwonderen in 2013

op 23 september 2013
1 minuut leestijd
Nieuwe wereldwonderen in 2013

Iedere zomer kiest de UNESCO nieuwe plekken uit om toe te voegen aan de Werelderfgoedlijst op basis van hun culturele, historische en ecologische betekenis. In deze post zetten we de nieuwe toevoegingen aan de Werelderfgoedlijst voor je op een rij.

Iedere zomer kiest de UNESCO nieuwe plekken uit om toe te voegen aan de Werelderfgoedlijst op basis van hun culturele, historische en ecologische betekenis. Van uitgestrekte zandduinen, torenhoge bergen to aan prachtige paleizen. Dit jaar vond deze beoordeling voor de 37e keer plaats in Cambodja en werden er in totaal 19 nieuwe erfgoedsites aan de Werelderfgoedlijst toegevoegd.

14 hiervan zijn cultuurerfgoederen en 5 natuurerfgoederen. Fiji en Qatar staan dit jaar voor het eerst op de lijst. Tevens kregen Tadzjikistan en Namibië hun eerste natuurerfgoed op de lijst en Niger zijn eerste cultuurerfgoed.

Door Nederland werd het Haarlemse Tylers Museum voorgedragen als cultureel werelderfgoed. Echter trok Nederland deze aanvraag in mei weer terug toen bleek dat de werelderfgoedcommissie nog te veel vragen had bij de aanvraag.

Met de nieuwe toevoegingen bestaat de Werelderfgoedlijst uit 981 erfgoederen, waarvan 759 culturele, 193 natuurlijke en 29 gemengde. Bekijk hieronder de nieuwe toevoegingen aan de Werelderfgoedlijst:

Cultuurerfgoed

Baskische walvishaven van Red Bay, CanadaCultuurlandschap van rijstterrassen van de Hani in Honghe, ChinaBergpark Wilhelmshöhe, DuitslandHistorische havenstad Levuka, FijiHeuvelforten van Rajasthan, IndiaGolestanpaleis, IranVilla's en tuinen van de Medici in Toscane, ItaliëHeilige plaats en bron van artistieke inspiratie, Fujisan, JapanHistorisch centrum van Agadez, NigerHistorische monumenten en sites in Kaesŏng, Noord-KoreaOude stad Taurisch Chersonesos en zijn chora, OekraïneHouten tserkva's van de Karpaten in Polen en OekraïneUniversiteit van Coimbra - Alta en Sofia, PortugalArcheologische site van Al Zubarah, Qatar
Natuurerfgoed

Tiensjan in Sinkiang, ChinaEtna, ItaliëBiosfeerreservaat El Pinacate y Gran Desierto de Altar, MexicoZandzee van de Namib, NamibiëNationaal Park Tadzjikistan (Bergen van de Pamir), Tadzjikistan

Meer blogs