Perito Moreno gletsjer

Perito Moreno gletsjer

Één van de hoogtepunten van Zuid-Amerika

Het is blauw en het kraakt: het ijs van de Perito Moreno gletsjer in Argentinië. De gletsjer is met zijn blauwe ijskap en constante gekraak een indrukwekkende verschijning. In het decor van dit adembenemende natuurlandschap maak je spectaculaire ijswandelingen en sta je oog in oog met enorme ijsmassa's. De Perito Moreno gletsjer moet je beleven.

Top reisorganisaties naar Argentinië

Top reisorganisaties naar Argentinië
Perito Moreno gletsjer

De Perito Moreno gletsjer is een bijzonder natuurverschijnsel. De gletsjer dankt zijn blauwe kleur aan de enorme druk waarmee het ijs de afgelopen eeuwen is samengeperst, en het gekraak wordt veroorzaakt door over elkaar schuivende ijsbrokken. In de zomer breken regelmatig onder luid gekreun en met veel geweld enorme stukken ijs af, maar kleiner wordt de gletsjer niet. In de winter groeit het ijs net zo snel weer aan, en dat maakt de gletsjer nog specialer.

National Park Los Glaciares

De Perito Moreno gletsjer ligt temidden van het Parque Nacional Los Glaciares. Het park ligt in Patagonië: in het zuiden van Argentinië en op de grens bij Chili. Hier vind je hoge bergen, ijsmeren, bossen en enorme gletsjers, waarvan de Perito Moreno de meest bekende is. Het park is verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk deel. Het noorden is vooral populair onder klimmers en heeft een aantal schitterende wandelroutes. In het zuiden is de Perito Moreno gletsjer de voornaamste attractie, al kun je er ook ijsvissen, paardrijden en ballonvaarten doen. Het park staat sinds 1981 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Zuid-Patagonisch ijsveld

De Perito Moreno gletsjer is één van de 48 gletsjers die wordt gevoed door het Zuid-Patagonische ijsveld. Tezamen vormen zij na Antarctica en Groenland de grootste ijskap ter wereld. De Perito Moreno is enorm: 60 meter hoog, vijf kilometer breed en wel dertig kilometer lang. Maar wat deze ijsberg pas echt uniek maakt is dat hij constant in beweging is. De ijsmassa schuift elke dag 1 à 2 meter op en dat is goed te horen. Het gekraak van het ijs is oorverdovend en bijna net zo indrukwekkend als zijn verschijning zelf. Met een beetje geluk kun je tijdens een bezoekje zelfs getuige zijn van hoe een stuk ijs zich met veel lawaai van de ijswand losmaakt en in het heldere water stort.

Perito Moreno
Perito Moreno

Maak een boottocht

Rondom de gletsjer lopen verschillende wandelpaden, en er zijn een hoop uitzichtpunten vanwaar je een panoramisch zicht hebt op de gigantische ijsberg. In theorie zou je je hier makkelijk een dag kunnen vermaken met wandelen, maar een bezoek aan de gletsjer is eigenlijk niet compleet zonder hem vanaf het water te hebben gezien.

Met een boot vaar je naar de voet van de ijsrots en kun je het blauwe ijs van heel dichtbij bekijken. Leg je hoofd in je nek en vergaap je aan de indrukwekkende ijsmassa die boven het water uit torent. In het nabijgelegen Calafate zitten veel bureautjes die je kunnen helpen met het boeken van een excursie en boottochtje.

IJswandeling

Behalve er omheen, is het ook mogelijk om óp de Perito Moreno te wandelen. Van augustus tot mei kun je onder begeleiding van een gids een wandeltocht te maken over het gigantische ijsoppervlak. De bodem is onregelmatig, maar stevig en erg veilig. Je krijgt klimijzers onder je voeten gebonden en verkent de bovenkant van de gletsjer. Onderweg zie je stroompjes, lagunes en ijs in de meest bijzondere vormen.

Tussendoor wordt regelmatig gestopt voor een slokje helder ijswater en krijg je uitleg over de omgeving. De wandeling is niet heel zwaar, maar je moet wel goed te been zijn. Je hebt keus uit wandelingen van een uur tot ongeveer een halve dag, en in principe zijn ze geschikt voor iedereen met een fatsoenlijke conditie.

Perito Moreno walk
Perito Moreno walk

Reizen naar de Perito Moreno gletsjer — Hoe kom je er?

De Perito Moreno Gletsjer ligt in het zuidelijke puntje van Argentinië en om er te komen moet je een flinke reis afleggen. KLM vliegt vanaf € 850 rechtstreeks op en neer naar hoofdstad Buenos Aires, en vanaf daar kun je over land (36 uur) of per vliegtuig (3 uur) afreizen naar het zuidelijke El Calafate. Dit stadje ligt 80 kilometer verderop en is de uitvalsbasis voor iedereen die de Perito Moreno Gletsjer wil bezoeken.

Het vliegveld ligt enkele kilometers buiten de stad en de maatschappijen Aerolinas Argentinas, LADE en LAN vliegen tussen El Calafate en verschillende Argentijnse steden heen en weer. Wie liever per land door Argentinië reist kan vanaf meerdere plekken met de bus in El Calafate komen. De stad heeft ondermeer verbindingen met El Chaltén (3,5 uur) en Río Gallegos (4 uur).

Eenmaal in El Calafate kun je bij één van de vele toeristenbureautjes een tour naar het National Park boeken, of een andere excursie in de omgeving regelen. Het is ook mogelijk om op eigen gelegenheid de gletsjer je bezoeken. Er zijn drie busmaatschappijen die om acht uur in de ochtend vertrekken en om vier uur 's middags weer terugkeren. De bus zet je af bij de haven waar je de boten naar de Perito Moreno vindt.

Populaire reizen naar Perito Moreno gletsjer

Blogs over Perito Moreno gletsjer

· Laurens Taekema
Foto van de dag - De Perito Moreno gletsjer
De Foto van de dag vandaag is er één van een adembenemend stukje natuur in Patagonië (Argentinië in dit geval): de Perito Moreno gletsjer.

Meer bezienswaardigheden in Argentinië

Alle bezienswaardigheden in Argentinië

Argentinië ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Perito Moreno gletsjer ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Argentinië.
Natuur & omgeving
9.6
Cultuur
7.5
Stranden
6
Steden
8.1
Eten & drinken
8.6
Activiteiten
8.9
8,4

Een zeer indrukwekkende reis door Patagonia

Argentinië
Groepsrondreis met Sawadee
19-12-2019

Patagonia is een zeer indrukwekkend gebied in het zuiden van Argentinië. Zeer mooie afwisselende landschappen , Prachtige wandeltochten in de Andes, o.a. in het NP Torres del Paine in Chili, waar we de puma van dichtbij hebben kunnen spotten. Indrukwekkende boottochten op het Beagle Kanaal bij Ushuaia in het uiterste zuiden en op het Lago Argentino langs de gletsjers. Niet te vergeten ook de Walvissencruise in de baai bij Puorto Madryn.
Bij dit alles moet wel worden aangetekend dat wij het bijzonder hebben getroffen met het weer. (Bijna) Elke dag stralend zonnig weer.Alle excursie hebben wij kunnen doen. Voor liefhebbers van spectaculaire reizen een aanrader.

W. Poppe
Gereisd met partner in November 2019
8,2

Onvergetelijke rondreis door het land van de Tango

Argentinië
Individuele rondreis met KILROY travels
09-02-2017

Argentinië is een ontzettend mooi en divers land om door rond te reizen. Ik heb veel gereisd de afgelopen jaren, maar Argentinië staat voor mij nog steeds op nummer uno! Een week of 6 dien je zeker wel uit te trekken om Argentinië enigszins te kunnen bezichtigen. Wat dit land zo bijzonder maakt is de diversiteit in natuur. In het noorden heb je tropische regenwouden en zoutvlaktes, in het midden meren en bergen. Hoe verder je naar het zuiden trekt, hoe kouder het wordt en waarbij je zelf gletsjers kunt bezichtigen/betreden. Daarbij heeft het land een rijke historie. Absoluut een aanrader!!

Niki
Alleen gereisd in January 2013
6,8

Rondreis door Patagonie

Argentinië
Individuele rondreis met Tipica Reizen
29-01-2017

Buenos Aires, El Calafate, Ushuaia, Puerto madryn, Trena Patagonica, Bariloche, St Martin de Los Andes. Prachtige rondreis, super georganiseerd, alles stipt en in orde. Enig minpunt : het comfort in de trein. Was vuil, oud en niet toerist vriendelijk.

Karine
Gereisd met vrienden in October 2016
8,6

Ruige natuur en heerlijke steaks

Argentinië
Individuele rondreis met TUI
15-01-2017

We zijn begonnen met een stedentrip naar Buenos Aires. Daar hebben we een fietstocht met gids gemaakt en twee dagen zelf musea en bezienswaardigheden bezocht. Met een plattegrond van een hotel is het allemaal goed te overzien en te bereizen. De fietstocht brengt je wat verder het centrum uit en dat was echt de moeite waard. Bovendien leer je meteen wat over het land en de mensen.
Daarna zijn we doorgevlogen naar Salta (noodwesten) en hebben daar met een gehuurde auto twee weken rond gereden. Wijnstreken, zoutvlaktes, hoogvlaktes, paarden ranches en schattige dorpjes bezocht. Echt bijzondere natuur verschillen. Soms heb je een vallei met cactussen en om de hoek ineens een hoogvlakte met gekleurde rotsen.
We komen nog een keer terug om ook de rest van Argentinië te zien, want die steaks zijn de beste van de wereld!

Tessa
Gereisd met partner in July 2015
8,0

Allerlei landschappen in één land

Argentinië
Individuele rondreis met KILROY travels
10-01-2016

Argentinië is een ver land, maar in de hoofstad Buenos Aires is het alsof Amsterdam zich op korte afstand bevind; zeker in zee inter voelt het als thuis. Naast de heerlijke steaks die uiteraard in overvloed te vinden zijn, zijn ook de pizza's in dit land zeker de moeite waard om te proberen.
In Buenos Aires verbleef ik in het Millhouse hostel; het hostel vanuit waar m'n week Spaans leren ook was geregeld. Vanwege het restaurantje binnen het hostel was het makkelijk om nieuwe vrienden te maken en op dat moment gezamenlijk voetball te kijken op de beamer.
Ondanks de extra kosten was het hoogtepunt zeker Patagonie; prachtige gletsjersc, maar een niet ingecalculeerde kou gaven tezamen een onvergetelijke paar dagen.

Nicole van steijn
Gereisd met vrienden in June 2014

Wil je meer weten over reizen naar Argentinië? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Argentinië