China is een land van contrasten en je valt er van de ene verbazing in de andere. Een reis naar deze fascinerende bestemming wordt alleen nog maar beter als je de volgende 14 dingen ter harte neemt.
Spectaculaire landschappen, oude tempels en fascinerende miljoenensteden. China is onbeschrijfelijk mooi. Maar er zijn wel een aantal dingen die je maar beter van te voren kunt weten. Wij helpen je graag op weg.
Sociale media als Facebook, Google en Youtube zijn geblokt. En dat houdt ook in dat bijvoorbeeld Gmail en Google Maps zijn geblokt. Je kunt er wel gebruik van maken met een VPN verbinding, maar ook die werken niet allemaal in China. Zoek van te voren dus goed uit op welke manier je tóch gebruik kunt blijven maken van je favoriete social media. Of gebruik, net als de Chinezen, WeChat.
Chinezen tellen anders met hun vingers. Op één hand kunnen zij alles van 1 tot 10 uitbeelden. Bestel je 6 bier met twee handen, kijken ze je vreemd aan. Daarnaast kunnen er ook nog eens verschillen zijn per regio. Vraag een local of hij je kan leren tellen, want dat is wel ontzettend handig.
Alles in China is aangegeven in het Chinees: bewegwijzering, openbaar vervoer en ook hotels en restaurants. Je kunt niets maar dan ook helemaal niets lezen. Dat kan nog best wel eens lastig zijn.
Lijkt logisch op het platteland, maar zelfs in grote steden en op plekken zoals hotelrecepties of op het vliegveld spreken ze geen Engels. Terwijl je daar in de meeste andere landen echt wel iemand vindt die Engels spreekt.
Alle schoonheidsproducten van moisterizer tot shampoo en van deodorant tot make-up hebben een whitener. Ook de grote, bekende merken. Let dus goed op voordat je iets koopt.
Als je uit gaat met Chinezen, is de kans groot dat ze je meenemen naar een KTV-kamer. Een overmatig gedecoreerde kamer, compleet met Elvis-microfoon waar je de hele avond drankjes drinkt en uitbundig liedjes zingt. Gezelligheid gegarandeerd!
Als blanke word je regelmatig betaald om een club binnen te gaan. Als Chinezen ergens blanke mensen zien feesten, wil dat zeggen dat het een coole plek is en trekt het ook meer Chinezen aan.
Als je naar een club gaat, zorg dan dat je een dansroutine hebt geoefend met je vrienden. In China dansen ze graag dezelfde choreografie in groepjes. Ken je de pasjes niet, sta je er alleen voor.
Weet dat er in China ongelofelijk veel luchtvervuiling is, vooral in grote steden. Dat zie je en ruik je. Ook ga je ervan hoesten en raak je je stem kwijt. Het is daarom onvermijdelijk om een gezichtsmasker te dragen. Die kun je bij elke apotheek kopen.
Het is super moeilijk om rond te reizen in China als je de taal niet spreekt. Je kunt de weg niet vragen en je kunt niet vragen waar een bepaald adres ligt waardoor je ontzettend makkelijk verdwaald (en dan de weg terug niet kunt vragen). Google Maps werkt niet (zie 1), dus je kunt ook jezelf niet naar huis navigeren. Straatborden zijn niet te lezen. Zelfs een busticket regelen op het busstation is lastig. Eén oplossing is om ervoor te zorgen dat je een Chinese vriend bij je hebt.
Maak je borst maar nat, want gebruiken en manieren zijn in China heel anders dan bij ons. Kom je voor het eerst in China en ben je niet voorbereid, weet je niet wat je overkomt. Chinezen rochelen en spugen. En veel. De regering heeft in 2008 geprobeerd dit aan banden te leggen, aangezien in die tijd de Olympische Spelen plaatsvonden. Maar het heeft niet mogen baten. Nog steeds rochelen en spugen Chinezen er op los. Het is er heel normaal en wordt gezien als iets wat er nu eenmaal uit moet.
Wij Nederlanders hebben geleerd om netjes ons bord leeg te eten. In China gelden heel andere tafelmanieren. Houd rekening met lokale gewoonten om geen rare blikken, situaties of een te volgevreten buik te krijgen. Eet je bord niet leeg, want dat houdt in dat jet het eten niet lekker vond. Wanneer de gastheer je leeggegeten bordje of kommetje ziet, zal hij zonder pardon je bordje bijvullen en bijbestellen. Heb je genoeg gegeten, laat dan wat eten op je bord liggen. Zelfs als je “nee dank je wel” zegt, zal de gemiddelde Chinees je bord bijvullen, want het zou wel eens een opgevoerd stukje beleefdheid kunnen zijn.
Weet dus dat je tijdens je rondreis van een paar weken zéker niet alles kunt zien. Maak van te voren een planning van wat je allemaal graag wilt zien en bekijk of dat qua afstanden ook realistisch is. In China vindt je het grootste high speed treinnetwerk ter wereld, dát kan dan wel weer super handig zijn om grote afstanden snel te overbruggen.
Vraag een Chinees nooit om 4 dingen, want in China is 4 een ongeluksgetal. Omdat het getal 4 bijna hetzelfde klinkt als ‘dood’, wordt het gezien als brenger van ongeluk.
Deel je ervaring en help andere reizigers!