Home
Blog
Bestemmingen
13x Dingen die alleen solo-reizigers begrijpen

13x Dingen die alleen solo-reizigers begrijpen

4 minuten leestijd
13x Dingen die alleen solo-reizigers begrijpen

Alleen op reis gaan, gaat voor de één gepaard met lef en is voor de ander een vanzelfsprekendheid. Deze dertien statements zullen enkel solo-avonturiers (h)erkennen.

In je eentje eropuit trekken, is dé manier om je vertrouwde comfortzone te doorbreken en nieuw potentieel in jezelf te ontdekken. Je bekijkt de wereld vanuit een ander oogpunt en ontdekt perspectief dat je voorheen nog niet zag. Voor velen blijft soloreizen een langgekoesterde droom, anderen wagen simpelweg de sprong en beleven daarmee de meest leerzame, onvergetelijke tijd van hun leven. Be there or be square voor de volgende dertien feiten die je als alleenreiziger direct zult herkennen.

1. De tijd is nooit écht rijp

"Als ik genoeg geld heb, ga ik een ticket boeken." Bullshit! Er zal altijd een excuus zijn dat je verlangen dwarsboomt. Zijn het niet de financiële middelen, dan is angst voor het onbekende wellicht een beer op de weg die je weerhoudt om een volgende stap te zetten. Waar een wil is, is altijd een mogelijkheid. Juist onverwachte, onzekere omstandigheden maken je sterker als mens. Wacht dus niet op het ideale moment, maar pak dít moment en maak daar het beste van.

travel together
travel together

2. Geluk heb je in eigen hand

Je bent zelf verantwoordelijk voor gemaakte beslissingen en de daaraan verbonden consequenties. Zodra je alleen op reis bent, ligt dit gegeven onder een vergrootglas. Er is niemand die je op de vingers kan tikken of streng kan toespreken als het een keer mis gaat. Alles komt op jezelf aan. En dat is top, want het betekent dat je elk moment opnieuw je koers kan bijstellen.

3. Je bent zo vrij als een vogel en begrijpt thuisblijvers niet

Wanneer je enkel met jezelf rekening hebt te houden, is alles mogelijk, hoe fijn is dat?! De vraag ‘wat nou als ik val?’ vervang je feilloos voor ‘wat nou als ik vlieg?’. Go with the flow wordt je tweede natuur en je begrijpt ineens niet meer waarom iedereen thuis zo gevangen blijft zitten in alledaagse routines.

4. Fuck zekerheid

Als je met een gedegen contract op zak alsnog zonder pardon op straat gezet kan worden, wat is dan nog ‘zeker’ tegenwoordig? De enige zekerheid die je hebt, is je sterfelijkheid. Maar heb je ook écht geleefd, voordat je doodgaat? Tijdens een soloreis doorbreek je zogenaamde zekerheden, grijp je kansen waarvan je eerder het bestaan niet zag en ontdek je dat je geen spijt wilt krijgen van iets níét gedaan hebben.

travellers
travellers

5. Je leeft volledig in het nu

Doordat je open staat voor nieuwe dingen, ben je ontvankelijk voor alles wat er op je pad komt, beleef je elke dag intens en verdwijnt de term ‘dagelijkse sleur’ volledig uit je vocabulaire. Het ene moment geniet je van een gaaf uitzicht na een zware hike, waarna je het andere moment op een idyllisch strand ligt met die leuke gast of chick die je de avond ervoor ontmoet hebt in de kroeg. ‘Nu’ is het enige wat telt.

6. Je bent een voorbeeld voor anderen

Alleen reizen, leidt onvermijdelijk tot situaties die je nooit zal vergeten en die het delen waard zijn. Het alleen op pad zijn, geeft niet enkel je eigen zelfvertrouwen een boost, het inspireert thuisblijvers om ook eens vaker buiten hun comfortzone te kijken. Win win voor iedereen!

7. Je leert comfortabel te zijn met jezelf

Naast dat je onwijs veel nieuwe mensen gaat ontmoeten, zullen er ook dagen zijn die je alleen doorbrengt. Je leert jezelf te vermaken en komt jezelf tegen met al je positieve kanten, frustraties en diepste dromen. Met een gezonde dosis zelfreflectie tot je beschikking zal je daarna nooit meer écht alleen zijn, je bent immers altijd in gezelschap van je eigen ik.

solo travel
solo travel

8. De omgekeerde cultuurschok vormt een begrip

Na een soloreis weer voet op Nederlandse bodem zetten, is even wennen. Soms zo erg dat je in gedachte alweer een volgende trip aan het plannen bent, terwijl je vrienden en familie in de armen sluit. Als je eenmaal het reisvirus te pakken hebt, laat het je niet meer los.

9. Je maakt vrienden overal ter wereld

Wanneer je alleen op reis bent, maak je sneller een praatje met locals en andere reizigers. Niet iedereen die je ontmoet, wordt direct je beste vriend. Sommige connecties echter zijn zo intens, dat worden maatjes voor het leven. Hoe tof is het als zij jou in Nederland komen opzoeken of jij bij hen in hun natuurlijke habitat kan crashen op de bank?!

10. In moeilijke tijden leer je het meest

Dat het leven niet altijd over rozen gaat, is tijdens een reis in je uppie niet anders. In het verre buitenland kan je tijdens een benarde situatie niet terugvallen op je directe naasten, waardoor je getest wordt op veerkracht, leiderschap en emotionele flexibiliteit. Achteraf zijn het vooral díé momenten die je het meest bijblijven en waardeert. Ze hebben je laten groeien als persoon.

full moon party
full moon party

11. Het draait om de reis, niet de bestemming

De weg zelf, met al zijn ups, downs, spontane beslissingen, gekkigheid, blije momenten, verdriet, leuke en minder leuke mensen, is belangrijker dan ‘de eindbestemming’. Net zoals de tijd nooit volledig rijp zal zijn om te vertrekken, zal ‘de reis’ op zichzelf ook nimmer tot een einde komen.

12. Tijd krijgt een andere betekenis

Wanneer je reisplan geen vastomlijnde plannen bevat, is alles toegankelijk. Door te kunnen variëren met data en routes sta je open voor elk mogelijk avontuur en heb je alle tijd om maximaal te genieten. Daarbij ontdek je overigens dat vertragen meer oplevert dan alsmaar gehaast doordenderen.

13. Je wordt opener van geest

Zodra je je vertrouwde, bekende gewoontes en vriendengroep van thuis achterlaat, kom je in contact met een grote diversiteit aan andere mensen en culturen. Meningen en ideeën worden hierdoor continu hervormd en in een nieuwe invalshoek geplaatst. Het mooiste daarbij is nog dat je jezelf gaat verbazen!

Top reizen naar Solo

Meer blogs over Solo

Beoordelingen van Solo

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.