Home
Blog
Bestemmingen
12x Tips voor wie gaat reizen in Nieuw-Zeeland

12x Tips voor wie gaat reizen in Nieuw-Zeeland

op 20 december 2017
4 minuten leestijd
12x Tips voor wie gaat reizen in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is een fantastisch vakantieland voor wie houdt van natuur. Je vindt hier blauwe meren, besneeuwde bergen, vulkanen, maar ook paradijselijke stranden. Het ideale land dus voor een mooie rondreis.

Nieuw-Zeeland is een westers land en veel is dus vergelijkbaar met Nederland. Maar er zijn ook veel verschillen. De afstanden zijn lang, je moet er links rijden en ze spreken Engels met een gek accent. Dit zijn 12 tips voor wie gaat reizen in Nieuw-Zeeland, zodat je alvast weet waar je rekening mee moet houden.

1. Begin alvast met sparen

Nieuw-Zeeland is duur. Niet alleen het ticket om er te komen, maar ook het dagelijkse leven ter plekke. Uit eten gaan is prijzig en voor een biertje betaal je zo vijf euro. En dan wil je tijdens je vakantie waarschijnlijk ook nog wel activiteiten doen en een auto huren, dus begin maar alvast met sparen!

2. Kijk de Lord of the Rings-films

Alle LOTR-films (en Hobbit-films) zijn opgenomen in Nieuw-Zeeland en het kijken van deze films is dus een leuke voorbereiding op je reis. Maar ook tijdens je reis in Nieuw-Zeeland zal je bij vrijwel alles wat je bezoekt horen welke scene uit LOTR daar is opgenomen. Dan is het natuurlijk extra leuk als je de films hebt gezien en het landschap herkent. Je scoort er punten mee!

3. Auto of camper huren

De leukste manier om het land te zien is met eigen vervoer. Het is dus zeker aan te raden om een auto of een camper te huren. Zo ben je lekker flexibel, kun je overal stoppen waar je wilt en verlies je geen tijd door op bussen te moeten wachten. Vaak is het mogelijk (tegen betaling) om de auto ergens anders weer terug te brengen. Zo kun je dus een mooie one-way-trip plannen.
In Nieuw-Zeeland rijden ze trouwens aan de linkerkant van de weg, goed opletten dus!

travel new zealand
travel new zealand
 

4. Met de bus

Reis je alleen of wil je liever niet een auto huren? Dan kun je in Nieuw-Zeeland ook prima met de bus reizen. Organisaties als Kiwi of Stray bieden buspassen aan waarbij je onderweg stopt bij bezienswaardigheden. Zoek je echt gewoon transport van A naar B, dan is Nakedbus of Intercity een goede optie. Deze bussen zijn makkelijk online te boeken en hoe vroeger je boekt, hoe minder je betaalt.

5. Kamperen

Nieuw-Zeeland heeft misschien wel de mooiste landschappen die je ooit gaat zien. Dan wil jij natuurlijk niets liever dan midden in die mooie natuur kamperen. Hou er alleen wel rekening mee dat je niet zomaar overal mag gaan staan met je tentje. En kamperen op een gratis camping is vaak alleen toegestaan als je je eigen toilet aan boord hebt. Zorg dus dat je goed checkt of je ergens wel mag staan voor je je tentje opzet want de boetes kunnen flink oplopen.

6. Maak keuzes

Nieuw-Zeeland is groot en uitgestrekt en daardoor zijn de afstanden tussen populaire bezienswaardigheden soms lang. Langer dan ze lijken! Het reizen zelf is gelukkig een attractie an sich omdat er onderweg altijd zoveel te zien is. Ga je maar een paar weken, maar dan keuzes en ga bijvoorbeeld alleen naar het Noorder- óf Zuidereiland. Zo zit je niet elke dag lang in de auto en kun je meer genieten van het land.

new zealand jungle
new zealand jungle
 

7. Ga in de zomer

Als het in Nederland winter is, is het in Nieuw-Zeeland zomer. In de winter ligt er op sommige plekken sneeuw, zijn veel hikes gesloten en is kamperen te koud. In de zomer is het een stuk warmer (zelfs heet in het noorden), kun je lekker genieten van de mooie stranden en wateractiviteiten, zijn de wegen goed begaanbaar en zijn de dagen langer. De lente/zomer is dus de beste reistijd voor een rondreis in Nieuw-Zeeland, tenzij je wil skiën natuurlijk!

8. Neem een regenjas mee

Het weer in Nieuw-Zeeland is enorm onvoorspelbaar. Het ene moment schijnt de zon en het volgende moment regent het keihard. Neem dus een goed regen/windjack mee. Ook bij hikes of op de boot zal deze goed van pas komen.

9. Boek je meerdaagse hike op tijd

Hou je van hiken? Dan zit je in Nieuw-Zeeland helemaal goed! Overal waar je heen gaat zijn er weer tientallen hikes om uit te kiezen. Maar als je een meerdaagse hike wil maken (een zogenaamde ‘Great Walk’) dan is het wel verstandig om dit op tijd te boeken. De hutten en campings hebben een beperkte beschikbaarheid en vol is vol. Je boekt dit makkelijk online via de website van de Department of Conservation (DOC).

new zealand hike
new zealand hike
 

10. Zelf koken

De beste manier om minder geld uit te geven tijdens je vakantie in Nieuw-Zeeland is door zelf te koken. Boodschappen zijn iets duurder dan in Nederland, maar in de grote supermarkten kun je vaak wel wat goede deals vinden. In de kleine dorpjes (vooral op het Zuidereiland) liggen de prijzen vaak een stuk hoger, dus gooi je auto vol zodra je weer in een stadje bent. Zelf koken en een flesje wijn openen voor je tentje of in je hostel, is een stuk goedkoper dan uit eten gaan.

11. Kiwi accent

Kiwi’s (zo noemen de inwoners van Nieuw-Zeeland zichzelf) spreken Engels met een “kiwi accent”. Hierdoor begrijp je soms niet meteen wat ze nou eigenlijk zeggen. Als ze bijvoorbeeld vragen om je ‘pin’ dan willen ze niet je pincode maar willen ze alleen je pen even lenen. Even wennen dus. Op Youtube is er een aantal grappige filmpjes terug te vinden over het kiwi accent, voor als je alvast wil oefenen.

12. Mozzies & sandflies

Muggen (of mozzies zoals in ze Nieuw-Zeeland zeggen) zijn irritant en helaas zitten ze ook in Nieuw-Zeeland. Maar nog erger zijn de sandflies! Deze kleine vliegjes komen vaak met tientallen tegelijk en zorgen voor bultjes die enorm jeuken. Je komt ze vooral tegen op paradijselijke stranden zoals bijvoorbeeld in Abel Tasman National Park. Zorg dus dat je altijd iets van een spray bij je hebt, die je gewoon bij de supermarkt kan kopen.

Top reizen naar Nieuw-Zeeland

Reisorganisaties met reizen naar Nieuw-Zeeland

Meer blogs over Nieuw-Zeeland

Beoordelingen van Nieuw-Zeeland

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9
Cultuur
7.2
Stranden
7.9
Steden
7
Eten & drinken
7.6
Activiteiten
9