Home
Blog
Bestemmingen
Nieuw-Zeeland: het Noordereiland of Zuidereiland?

Nieuw-Zeeland: het Noordereiland of Zuidereiland?

op 4 september 2019
2 minuten leestijd
Nieuw-Zeeland: het Noordereiland of Zuidereiland?

Nieuw-Zeeland is mooier dan je je kan voorstellen, maar ook groter dan gedacht. Dus als je maar beperkt tijd hebt: ga jij voor het Noordereiland of het Zuidereiland?

Het is even vliegen, maar dan heb je wel wat. Nieuw-Zeeland heeft het allemaal! Het ene moment sta je op een gletsjer, het andere moment kajak je in je bikini langs witte stranden. Drink een barista flat white in Auckland of Wellington (of bij elk willekeurig pompstation) of ga hiken over vulkanen. Nieuw-Zeeland telt talloze wonderschone nationale parken, maar ook idyllische groene heuvels met mass’a schapen. Het is een uitgestrekt land waar je met gemak maanden kunt rondreizen met eigen auto of camper. De meeste vakantiegangers hebben echter slechts een paar weken. Wat kies je dan?

Nieuw-Zeelands en Zuidereiland

Nieuw-Zeeland heeft twee hoofdeilanden: het Noordereiland en het Zuidereiland. Het Noordereiland is het drukstbevolkt. Daar woont grofweg driekwart van de bevolking. Dat zijn overigens maar drie miljoen mensen. Terwijl Nieuw-Zeeland qua oppervalkte vergelijkbaar is met Italie, Japan of het Verenigd Koninkrijk. En daar rijd je ook niet even in twee weken langs alle highlights, niet waar? Het Zuidereiland is dunbevolkt.

New Zealand
New Zealand

Noordereiland

Op het Noordereiland vind je hoofdstad Wellington, the cutest little capital. De meeste mensen denken dat Auckland de hoofdstad van Nieuw-Zeeland is. Daar wonen dan ook de meeste mensen, circa een miljoen. In Wellington wonen maar 300.000 mensen, vergelijkbaar met de stad Utrecht. Hoewel Auckland (en Wellington) een toffe stad is waar je je prima een paar dagen kan vermaken, komen de meeste mensen niet naar Nieuw-Zeeland voor het stadsleven. Hup, de weg op dus en op naar de natuur! Dat kan op het Noordereiland, maar ook zeker op het Zuidereiland.

Zuidereiland

Het Zuidereiland staat bekend om de meest uitgestrekte natuur van Nieuw-Zeeland. Er wonen hier maar weinig mensen, soms kom je uren geen ziel tegen. Zeker als je gaat hiken in de nationale parken. Je vindt hier ook het bekende Abel Tasman National Park, de gletsjers Fox en Franz Josef, de besneeuwde Mount Cook, de fjorden van Milford Sound en avonturierstadje Queenstown. Ook het beruchte Christchurch, dat al talloze keren is getroffen door aardbevingen, ligt op het Zuidereiland. Dit eiland is dan ook ideaal voor zowel de adrenalinejunkies als de mensen die op zoek zijn naar rust.

bay of islands
bay of islands

Wat is mooier?

Hoewel het Zuidereiland net even ruiger is, is ook het Noordeiland niet verkeerd qua natuur. De meest bijzondere plek hier is waarschijnlijk het Tongariro National Park, waar je een prachtige dagtrekking kunt maken door indrukwekkende vulkaanlandschappen. Ook Lake Taupo ligt op het Noordereiland, evenals de mooie Bay of Islands, Coromandel, Rotorua en het iconische Matamata (waar de set van The Hobbit te vinden is). We kunnen eigenlijk dus niet kiezen welk eiland mooier is. Waar je naartoe gaat, hangt vooral af van wat je het liefste wilt zien.

Klimaat

Het Noordereiland ligt dichter bij de evenaar dan het Zuidereiland, en dus is het op het Noordereiland doorgaans warmer dan bij de benedenburen. Maar reken je niet rijk. In Nieuw-Zeeland kan je echt vier seizoenen in een dag ervaren. Neem dus altijd genoeg kleding mee, en wees voorbereid op een buitje (of twee). De westkant van het Zuidereiland is verreweg de natste regio van Nieuw-Zeeland. Dit levert dan wel weer interns groene regenwouden op. De beste tijd om naar Nieuw-Zeeland te gaan, is onze winter. De seizoenen in Nieuw-Zeeland zijn gespiegeld aan die van ons, dus tussen november en maart is het er warmer weer. Wil je juist skien in de bergen van Nieuw-Zeeland? Zorg dan dat je tussen juni en september op het Zuidereiland bent!

tongariro
tongariro

Combineer beide eilanden

De beste tip die we je eigenlijk kunnen geven, is om genoeg tijd uit te trekken voor beide eilanden. Op zich kan je in drie weken al een roadtrip maken waarbij je zowel het Noordereiland als het Zuidereiland ziet. Ga er dan niet vanuit dat je alle twee de eilanden grondig hebt ontdek, maar het is een mooie eerste indruk. Wie echt tijd heeft kan prima een maand per eiland rekenen. Of doe eens gek en pak ook het Westereiland nog even mee!

Top reizen naar Nieuw-Zeeland

Reisorganisaties met reizen naar Nieuw-Zeeland

Meer blogs over Nieuw-Zeeland

Beoordelingen van Nieuw-Zeeland

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9
Cultuur
7.2
Stranden
7.9
Steden
7
Eten & drinken
7.6
Activiteiten
9